Létající barvy od Rheinmetallu  
Firma Rheinmetall je velmi dobře známá ve zbrojařských kruzích se svou více jako sto dvacetiletou tradicí. Ale nejsou to jenom děla pro tanky Leopard, které pokračují ve firemní tradici palných zbraní. Nově se Rheinmetall dostal i na světovou špičku v laserové technice.

Létající barvy

V roce 2011 prováděla firma testy se svým polovodičovým laserem o výkonu 10kW. Po pravdě, výsledky byly spíše zklamáním. Ale na konci loňského roku proběhnul test, který zavřel pochybovačům ústa. Pětkrát silnější laser za obtížných meteorologických podmínek (husté sněžení, oslepující slunce) úspěšně likvidoval celou řadu cvičných cílů v režimu C-RAM (Counter Rocket, Artielery and Mortar – volně přeloženo proti raketový, dělostřelecký a minometný režim), v režimu protivzdušné obrany a v režimu asymetrického válčení. Test probíhal na cvičišti Ochsenboden Proving Groud firmy Rheinmetall ve Švýcarsku.


 

Zvětšit obrázek
50kW laser od Rheinmetallu. (Kredit: Rheinmetall)

Základem zařízení je starý dobrý osvědčený systém Oerlikon, který se používá po celém světě jako ochrana lodí před protilodními raketami. Místo lafetace rychlopalného rotačního kanónu ale nesla otočná věž laserový zářič. Zajímavé je, že se nejednalo o jeden silný zářič, ale o dva, jeden o výkonu 30kW a druhý o výkonu 20kW, ze kterých se pomocí Rheinmetallem vyvinutého systému Beam Superimposing Technology (BST – technologie pro překryv paprsků) vytvořil jeden výsledný paprsek o výkonu 50kW. Výhodou této technologie je škálovatelnost, dle vyjádření zástupců firmy není v současnosti problém jít až na 100kW. Přitom už 50kW laser spolehlivě propálí na jeden km 15 mm tlustý ocelový plát. Při testu laser spolehlivě vypařoval 8 cm velké projektily z oceli, pohybující se rychlostí kolem 50m/s.
Zajímavé je i využití proti bezpilotním prostředkům. V testu byl simulován nálet celé letky dronů. Radarový systém Skyguard spolehlivě vyhledal přilétající roboty a předal jejich sledování systému pro formování paprsku (BFU – Beam Forming Units), který potom automaticky zlikvidoval dron ve vzdálenosti přes 2 km, poté co stroj vstoupil do střeženého sektoru.

 

Zvětšit obrázek
Iron Dome poblíž města Sderot střeží na prostor mezi Gazou a Jeruzalémem. (Kredit: NatanFlayer, Wikipedia)

Konec teroru na dohled?

Asi jediný podobný systém, který funguje v režimu C-RAM je izraelsko-americký systém Iron Dome. Jeho spolehlivost zachycení a zničení cíle překračuje 90%, nicméně náklady na provoz překračují rozumnou ekonomickou únostnost. Berme v potaz, že proti jedné minometné střele v ceně několika desítek dolarů startují 2-3 střely Arrow v ceně desítek tisíc dolarů.
 Záměna střely za laser by neskutečně zredukovala náklady na provoz obrany Izraele před teroristickým ostřelování ze strany palestinských teroristů. Systém od Rheinmetallu je unikátní v tom, že v sobě integruje jak systém pro vyhledání a zaměření cíle, tak především skládáním paprsku z vícero zdrojů a také tím, že využívá vyzkoušené komponenty z dělové věže a tím umožňuje integraci laseru s normální projektilovou zbraní. K bojovému nasazení je údajně stále ještě daleko.

Zdroje: Rheinmetall, Wikiupedia 



Iron Dome za dne


Iron Dome v noci

 

Starý dobrý systém Oerlikon


 

Autor: Martin Tůma
Datum: 02.01.2013 19:54
Tisk článku

Související články:

Dračí oheň poprvé střílel vysokoenergetickým paprskem na vzdušné cíle     Autor: Stanislav Mihulka (20.01.2024)
Austrálie vyvíjí laserovou zbraň proti tankům     Autor: Stanislav Mihulka (12.05.2023)
Velká Británie úspěšně testovala Dračí oheň, svou první energetickou zbraň     Autor: Stanislav Mihulka (10.11.2022)
US mariňáci testují elektrický systém SPECTER s dosahem 30 metrů     Autor: Stanislav Mihulka (27.06.2020)
Stoprocentní úspěch: Laserový systém ATHENA sundal všech pět dronů     Autor: Stanislav Mihulka (23.09.2017)



Diskuze:

Nemá tam být ..." od IG Farben... ", nebo aspoň "... od Krupp Essen... " ?

Josef Hrncirik,2019-04-08 20:09:11

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz