Dračí oheň poprvé střílel vysokoenergetickým paprskem na vzdušné cíle  
Britský experimentální laserový systém DragonFire úspěšně prošel další sérií testů. Tentokrát při ostrých střelbách ve vojenském prostoru Hebrides Range. Na stejnojmenných ostrovech na západě Skotska zasahoval vzdušné cíle. Je to další milník k nasazení laserových systémů mezi prostředky protivzdušné obrany britské armády i Královského námořnictva.
Palba na vzdušný cíl. Kredit: UK Armed Forces.
Palba na vzdušný cíl. Kredit: UK Armed Forces.

DragonFire čili Dračí oheň, je britský laserový zbraňový systém, který vyvíjí britské ministerstvo obrany společně s průmyslovými partnery. Jeho vývoj doposud přišel na zhruba 100 milionů eur. Veřejnost se s ním blíže seznámila v listopadu 2022, po úspěšných testech s palbou laseru na různě vzdálené cíle ve zkušebním prostoru Porton Down na jihu Anglie.

 

Dračí oheň na Hebridách. Kredit: UK Armed Forces.
Dračí oheň na Hebridách. Kredit: UK Armed Forces.

Britské ministerstvo obrany právě oznámilo, že proběhly další významné testy systému DragonFire, tentokrát v areálu vojenského prostoru Hebrides Range, který se nachází na více místech malebného souostroví Hebridy u západního pobřeží Skotska. V tomto případě šlo první ostré střelby vysokoenergetickým paprskem na vzdušné cíle.

 

 

Logo. Kredit: Dstl.
Logo dstl. Kredit: Dstl.

Jak je v poslední době u podobných systémů zvykem, řada informací o Dračím ohni je utajovaných, včetně jeho dosahu. Každopádně jde o zbraň proti cílům v zorném poli. Jinými slovy, Dračí oheň zasáhne jen to, co je v dosahu jeho rovného laserového paprsku. Velkou předností Dračího ohně je neuvěřitelná přesnost. Trefí jednoueurovou minci na vzdálenost 1 kilometru.

 

Pro zopakování, laserové systémy využívají paprsek koncentrovaného světla, takže lze říct, že pálí světelnou rychlostí. Když takový paprsek zasáhne cíl, může narušit jeho strukturu, aby se cíl rozpadl nebo třeba přivést k výbuchu jeho bojovou hlavici, pokud ji cíl má. Notoricky známou předností laserových zbraní je, že mají až směšně nízké operační náklady, typicky nižší než 10 euro na jeden laserový „výstřel.“

 

Vývoj Dračího ohně vedou inovátoři britské armády Defense Science and Technology Laboratory (Dstl), kteří spolupracují se společnostmi MBDA, Leonardo a QinetiQ. Úspěšné testy podle představitelů britské armády otevírají cestu k začlenění laserové technologie mezi prostředky protivzdušné obrany, jak pro britskou armádu, tak i pro Královské námořnictvo.

 

Video: British military successfully tests new DragonFire laser weapon systém

 

Literatura

Defence Blog 19. 1. 2024.

Gov.uk 19. 1. 2024.

Datum: 20.01.2024
Tisk článku

Související články:

Izraelský Rafael úspěšně otestoval laserový obranný systém Iron Beam     Autor: Stanislav Mihulka (22.04.2022)
Americká armáda dostala s předstihem 300 kW bojový laser     Autor: Stanislav Mihulka (19.09.2022)
Velká Británie úspěšně testovala Dračí oheň, svou první energetickou zbraň     Autor: Stanislav Mihulka (10.11.2022)



Diskuze:

85 000x otevřeno. Čerství branci mají neutuchající zájem o velkolepé nebeské ú kazy nad UA nebeské

Josef Hrncirik,2024-01-27 08:46:41

Odpovědět

Lepší než atomové zbraně

Martin Novák2,2024-01-20 13:29:53

Tohle pravděpodobně Muslimové dlouho neudrží v provozu až se jim podaří v UK úplně islamizovat armádu.

Odpovědět


Re: Lepší než atomové zbraně

Pavel 1,2024-01-20 16:59:40

Jistě, důsledky hluboké islamizace můžeme vidět na totálních selháních rusácké armády.

Odpovědět


Re: Re: Lepší než atomové zbraně

František Kroupa,2024-01-20 20:37:31

Nespletl jste si Osla s Novinkami?

Odpovědět


Re: Re: Re: Lepší než atomové zbraně

Pavel 1,2024-01-21 11:58:07

Některé bláboly místních lidových rusáků skutečně vypadají, jako bychom byli na novinkách.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Lepší než atomové zbraně

Martin Novák2,2024-01-21 15:26:22

Berete proti tomu něco? Vizuální halucinace můžou být nebezpečnější než jenom hlasy v hlavě. Třeba když na rušné ulici neuvidíte auta. Nebo v textu uvidíte slovo Rusko které tam není a praskne vám žilka v mozku :-)

https://news.sky.com/story/royal-air-force-unlawfully-discriminated-against-white-male-recruits-in-bid-to-boost-diversity-inquiry-finds-12911888

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Lepší než atomové zbraně

Vitězslav Novák,2024-01-24 10:59:27

Žilka v mozku? To nehrozí!

Odpovědět


Pro blbé: UK NENÍ Ukrajina

Martin Novák2,2024-01-21 15:40:14

Teď mi to došlo. Dokonce už i na Osla chodí "inteligenti" kteří nevědí že UK je mezinárodní zkratka pro The United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland.
Na novinkách bych s tím asi počítal, jak podotkl pan Kroupa.

Ukrajina má zkratku UA

Odpovědět

.

Franta Liska,2024-01-20 08:40:21

Jsem zvědavý, jestli se to do budoucna prosadí. Do hodně vzdálené budoucnosti asi jo, ale teď ten laser bude asi hodně drahý, a bude to mít mouchy. Video je hodně tendenční, zmiňující jenom operační náklady na elektřínu na výstřel. To mi přijde jako blbý vtip, v podstatě naprosté lhaní, zmiňovat jen toto. A taky je sice fajn, že na 1 km to zasáhne minci, ale pochybuju o tom, že i na lodi - ty sice mají stablizátory, ale nějak pochybuju, že to na tak přesné zařízení nekymácí vůbec. No a další věc k přesnosti je, že to jaksi potřebuje i přesné navádění. Nejsem odborník na radary, ale kdoví jak ve špatném počasí dokáží 3 radary zkreslit polohu cíle vzdáleného třeba 4km, a jaké jsou vůbec nároky na radary pro tak precisní zařízení. Takže když vemete všechny tyto položky, dáte to dohromady, kolik to vlastní stojí, a co tomu udělá jeden jediný zásah nějakou střelou, tak to může vyjít jako úplná kravina, oproti klasickým raketovým systémům.

Odpovědět


Re: .

D@1imi1 Hrušk@,2024-01-20 10:11:06

Naopak bch řekl, že mezi mobilními platformami si těžko představit něco stabilnějších než loď. Sice se houpe, ale má obrovskou setrvačnou hmotu, takže její pohyb je pomalý a předvídatelný. Zaměřovací systémy už v minulém století dokázaly tankem jedoucím v terénu trefit jiný jedoucí tank v kilometrové vzdálenosti. Přitom s dlouhým těžkým kanónem nejde dělat tak rychlé jemné korekce jako s optikou laseru.

Dále bych čekal, že k přesnému zaměření se budou využívat spíš optické systémy (nebo kombinace optiky s radarem). Přesnost optiky sice můžou ovlivnit hrátky různě teplého vzduchu, ale to by asi platilo i pro ten laserový paprsek, takže nepřesnost by se vynulovala.

K trefování mince - pro mě je otázka, jak koncentrovaný ten paprsek ve vzdálenosti 1km vlastně je. Má taky průměr té 1 mince? Protože pokud má průměr třeba 0,5 metru, trefuje se pak lehce. To by rovnou mohli tvrdit, že trefí špendlíkovou hlavičku :-)

A nakonec by mě zajímalo, co se stane, když na ten laser za provozu šplouchne mořská voda...

Odpovědět


Re: .

Michal Samuel,2024-01-20 14:23:21

Nic nového pod sluncem, Američani instalovali laserový systém protivzdušné obrany do přídě letadla koncem studené války, měl to být ultimátní systém pro sestřelování sovětských ICBM, systém měl být podle propočtů schopen ničit cíle až na vzdálenost cca 150 km, konstruktéři vycházeli z předpokladu, že laser se bude v zemské atmosféře chovat stejně jako ve vakuu, nechová. Při polních zkouškách se totiž ukázalo, že účinná vzdálenost je cca 15 km.

Jinak podobný a funkčí systém, už předvedl koncern Rheinmetall v roce 2013.

https://www.youtube.com/watch?v=PV3jfR-FUFc

Odpovědět

No uvidime

Macko Pu1,2024-01-20 07:52:00

Odpali to delostrelecky granat ktory na to leti?

Odpovědět


Re: No uvidime

Franta Liska,2024-01-20 08:41:34

Jo to je další věc, dobrá pointa :-)

Odpovědět


Re: No uvidime

Josef Cupánek,2024-01-20 11:03:15

To je pak už jen věc výkonu. Pokud bude dostatečný, asi by to nebyl problé,.

Odpovědět


Re: No uvidime

Michal Samuel,2024-01-20 14:35:32

Odpálí,
pokud ho zachytí zaměřovací systém. S dělostřeleckým granátem by takový systém neměl moc problémů, dělostřelecké granáty se odpalují s velkým balistickým náměrem a pohybují se poměrně pomalu. Děla jako zbraně pro ničení lodí dnes námořnictva nepoužívají, rakety jsou mnnohem nebezpečnější.

Dělostřelecký granát by s velkou pravděpodobností dokázal se sestřelit i americký C-RAM system.
https://www.youtube.com/watch?v=MMFzlwzFgKw

Odpovědět


Re: Re: No uvidime za jasného počasí

Josef Hrncirik,2024-01-20 21:21:07

Zkuste propálit rotující 155 mm granát chlazený proudem vzduchu 3M autogenem, la serem či vrtákem.
Nejlíp to jde dobře přitlačenou gumovkou.
Granát má stěnu min palec a teplo jím proniká pomalu hlavně při ofukování.
Na ideální vytavení 1 ml Fe z pancíře je zapotřebí cca 7 kJ. Na palcovou díru do palcového plátu minimálně 0,1 MJ. Technicky nespíš 1 MJ do pa prsku, pro sichr asi mnohem více.
Sežere to nejspíš min. 1 kWh ale při časech svícení 0,1 - 1 s musí chladit la ser cca 1-10 MW aby Si Ho ne roz hasili. Si by se zlobil. To je napínavé i pro ponorku pod Antarktidou.

Odpovědět


Re: Re: No uvidime

Martin Novák2,2024-01-21 15:31:46

Granát stačí vyleštit a zepředu pod ostrým úhlem se laser moc nechytí :-)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz