Víte, že čokoláda představuje pro psy smrtelné riziko?  
Oslavy narozenin, svatého Valentina, velikonoc a kdo ví čeho ještě, se neobejdou bez laskominek. Americký úřad Food and Drug Administration zveřejnil na svých stránkách varování před podáváním těch čokoládových, domácím mazlíčkům. Asi mají své zkušenosti.

Možná jste po velikonocích přibrali a jste ochotni se o zbylé figurky podělit. Je dobré  vědět, že pro psy je čokoláda  jedovatá. Ani ne tak kvůli tuku a stejnému riziku, jaké z něj plyne i pro nás, ale kvůli látce zvané theobromin. Tento hořký alkaloid kakaovníku je  pro psy  nebezpečný již v dávce 100 až 150 miligramů na kilogram jejich hmotnosti, uvádí se v materiálu vydaném Centrem FDA pro veterinární medicínu.

 

Zvětšit obrázek
Na naší Ejminku by stačilo půl tabulky čokolády...

K tomu aby pes do sebe dostal množství, které pro něj může být smrtelné  (114 mg theobrominu/kg) stačí, aby sežral  okolo dvaceti gramů čokolády na každý kilogram své hmotnosti. A v případě hořké čokolády to je jen 7 gramů na kilo živé váhy.
Otrava theobrominem se projeví zvracením, průjmem, zrychleným srdeční tepem, neklidem, hyperaktivitou, neustálým močením, svalovými křečemi a záchvaty.
Pokud zjistíte, že váš pes v nestřeženém okamžiku si na čokoládě smlsnul, nebo mu to dopřála vaše ratolest, zhruba platí následující. Jde-li například o tabulku čokolády na vaření (nebo jiné hodně tmavé) a někam s ní zdrhne, zvláště je-li starší a nebo má méně než šest kil, můžete začít plánovat cestu do nějakého útulku, kde mají štěňata. Pokud se vrátí brzo a máte na to, můžete zkusit vyvolat zvracení a nějak do něj dostat aktivní uhlí (přípravek Carbo adsorbens). Na středně velkého psa nejméně celou tubu (asi třicet tablet). Je dobré také nechat vydělat veterináři, není-li daleko.
I když se v materiálu vydaném FDA o kočkách nehovoří, platí pro ně zhruba totéž.
Tak jako ve všem, i zde existují výjimky. Ty, které se naučily chodit po dvou, přestávají zlobit až po obdarování xanteózou v dávce 65 gramů (LD50). Opatrnosti v tomto směru ale není nikdy dost, protože v menším množství jen ztlumí kašel a zapůsobí coby afrodiziakum.

Pokud domácí mazlíčky nemáte a nebo Vám připadal článek také málo vědecký, překlikněte sem a sem a ještě sem.


 Literatura:
Center for veterinary medicine, FDA 

Datum: 12.04.2013 10:17
Tisk článku


Diskuze:

S čokoládou mám zážitek u dítěte:

Jan Šimůnek,2013-04-13 09:05:27

Jako táborový doktor jsem jednou řešil "divné" onemocnění u cca 9 leté holčičky s bolestmi břicha a tmavohnědými zvratky, vypadající dost podobně jako prasklý žaludeční vřed. S touto pracovní diagnózou ji také hospitalizovali.
Naštěstí jsem k ní přidal na cestu do nemocnice vzorek prvních zvratků, který šel na analýzu. Když se ukázalo, že to není natrávená krev, tak na ni cíleně uhodili. Teprve pak se přiznala, že dostala z domu tabulku hořké čokolády, a protože se nechtěla dělit s holčičkami z chatky, tak ji snědla na ex.
Takže nejen pro pejsky a kočičky, ale i pro menší děti může být velká porce čokolády průšvih.

Odpovědět


To nemusela být pravá otrava.

Radim Dvořák,2013-04-13 12:37:10

Mohla to být například alergická reakce, psychosomatická příhoda nebo jen výsledek nevhodného stravování. Byly na holčičce provedeny pokusy opakovaně? :-)

Odpovědět

ona

Mojmir Kosco,2013-04-13 06:49:22

je v čokoládě čokoláda ? Nebo je to podobně jako s laboratorními šváby ? A jaká dávka pro psa jsou vařené kuřecí kosti ? Přechod přes ulici ? Nebo jak často si dáme po ránu ricínový čaj?Neboli jak běžná je smrt psa po požití čokolády? Výzkum na nic ...

Odpovědět

Našemu Rexovi

Milos Vavra,2013-04-12 13:42:25

bylo 8 let a také jsme to nevěděli, měl čokoládu hrozně rád a dcerka mu jí občas dávala za odměnu. Letošní vánoce nevědomky jsme byli štědří (dcerka, já, babička i manželka). Veterinář nám pak říkal, že kdyby neměl slabší srdíčko, že by to možná zvládl :(

Odpovědět

Help.

Ladislav šimeček,2013-04-12 12:24:23

Zdravím všechny. Marně přemýšlím, co je zde míněno xanteózou pro ony dvounohé kočky. Pomozte někdo mé skleróze.
Laďa

Odpovědět


je to jen

Mila Bartunek,2013-04-12 12:30:26

jiný výraz pro theobromin.

Odpovědět

Je s podivem...

Vít Výmola,2013-04-12 12:11:39

...že z tohoto důvodu není umrtí psů častější. Lidi tohle prostě neví. Sám jsem se o problému s čokoládou dozvěděl docela nedávno a to mám už několik let dva malé psíky. Naštěstí do mě padají sladkosti jako do drtičky a tak nezbude nic, o co bych se s nimi podělil.

Odpovědět


Množství

Vojtěch Kocián,2013-04-12 13:12:23

Ono to množství není zas tak malé. Pokud přepočítáte 20g/kg na 75 kg vážícího člověka, tak vyjde 1,5 kg (a hrozba smrti z jiných příčin než kvůli theobrominu). Bohužel psi jsou mnohem žravější než lidé a nebezpečné množství na posezení spořádat dokáží. Ale naštěstí ne zas o tolik, aby se to stávalo moc často.

Ostatně v článku není, kolik theobrominu obsahuje čisté kakao (Wikipedie tvrdí 2%), takže údaje o smrtelném množství čokolády mohou být dost zkreslené. I ta čokoláda na vaření se prodává s obsahem kakaa od 25% po 60%, což je slušný rozptyl. Zmiňovaným 7 gramům to ale neodpovídá. Odpovídala by nějaká čokoládová specialita s obsahem kakaa větším než 90%.

Odpovědět

Alexandra Zahradnikova,2013-04-12 11:18:00

Mozno by bolo dobre poznamenat, ze z ludskych potravin nie len cokolada je nebezpecna pre psy. Hrozno alebo susene hrozienka mozu sposobit akutne zlyhanie ladvin.

To je vyhoda velkeho psa - sice vela prezerie, ale aspon sa tak lahko neotravi mnamkami. Moja miluje aj cokoladu aj hrozno, a obcas sa jej podari kradez, nastastie take velke mnozstva cokolady a hrozna ktore by jej mohli uskodit, doma nedrzim.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz