Maroko zahájilo velkolepý solární projekt v Ouarzazate  
Maroko nemělo štěstí na ropu ani zemní plyn. Teď se podle všeho stane velmocí ve výrobě solární energie. V poušti poblíž starobylého Ouarzazate vyroste první z řady gigantických slunečních elektráren.

 

Zvětšit obrázek
Kasby u Ouarzazate budou sousedit se solárními technologiemi. Kredit: Donar Reiskoffer, Wikimedia Commons.



 

Zvětšit obrázek
Plánovaný solární komplex Ouarzazate. Kredit: MASEN.

Zhruba uprostřed Maroka, na planině jižně od hřbetů Vysokého Atlasu, leží berberské město Ouarzazate, kterému přezdívají brána do pouště. Je to oblíbená turistická destinace, plná pouštní architektury s kasbami, které sloužily jako pevnosti pro obyvatele v době ohrožení. Poušť tady začíná nedaleko, jižně od města. Okolí Ouarzazate je k vidění v mnoha různých filmech, jako je Lawrence z Arábie (1962), Mumie (1999), Gladiátor (2000), či Království nebeské (2005). Místní filmové studio Atlas Studios je jedno z největších na světě. A teď se z Ouarzazate podle všeho stane velkoměsto solární energetiky.

 

V České republice jsme na záležitosti kolem solární energie poslední dobou poněkud přecitlivělí. V Maroku to ale vidí jinak. Severoafrické Maroko je totiž jednou z nejvíce Sluncem ozářených zemí na světě. Zažívají tu kolem 3 tisíc hodin prudkého slunečního svitu ročně, což je samozřejmě pro solární energetiku nesmírně příznivé. Není to záruka bezproblémového solárního hospodaření, prostého dotací pokřivujících ekonomické vztahy anebo zájmu ekonomických mrchožroutů, ale díky Slunci mají v Maroku se solární energetikou solidní výchozí pozici.

 

 

Zvětšit obrázek
Maroko se stává zemí zaslíbenou fotovoltaice. Kredit: Isofoton.es, Wikimedia Commons.

 

Zvětšit obrázek
Solární projekty v Maroku. Kredit: Genesis Morocco.

V pátek 10. května odstartovala v poušti poblíž Ouarzazate stavba 160 megawattové termosolární elektrárny, prozatím první z celé řady připravovaných solárních projektů. Pokud se její stavba dotáhne do konce, tak by to za dnešní situace byla jedna z největších elektráren tohoto typu na světě. Mustapha Bakkoury, ředitel marocké agentury pro solární energetiku MASEN odhaduje, že stavba přijde na 630 milionů euro a že bude hotová v roce 2015. Zároveň si pochvaluje, že podobné projekty rafinovaně využívají extrémní prostředí Maroka a zároveň snižují civilizační tlak v jiných oblastech země.

 

Kontrakt na stavbu první sluneční megaelektrárny v oblasti získal developer ze Saudské Arábie ACWA Power. Financování projektu podpoří Světová banka, Africká rozvojová banka a také Evropská investiční banka. V roce 2020 by měla být ukončena druhá fáze výstavby, kdy sluneční elektrárna v Ouarzazate pokryje 3 000 hektarů a bude schopná zajistit 500 megawattů, což by mělo stačit pro 1,5 milionů obyvatel v širokém okolí.

 

Maroko si sice drží světové prvenství v zásobách fosfátů, nemá ale žádné zásoby ropy nebo zemního plynu, které by stály za řeč. Teď se netají ambicemi být světovým producentem solární a také větrné elektřiny, kterou by měly zajistit větrné farmy u pobřeží Atlantického oceánu. Pokud to půjde a bylo by to ekonomicky schůdné, rádi by obnovitelnou elektřinu vyváželi do Evropy. V roce 2020 by v Maroku chtěli mít v provozu 5 velkých slunečních elektráren v celkové hodnotě 6,9 miliard euro.

Zvětšit obrázek
Atlas Studios v Ouarzazate. Kredit: Igor.skokan, Wikimedia Commons.

I v případě pouštního Maroka jsou stále zřetelné nevýhody solární energetiky, především velké požadavky na plochu a závislost na přízni počasí. Nicméně, naše hvězda rozhazuje spoustu energie úplně zadarmo a bylo by velmi hloupé ji nevyužít co to jen půjde. Snad se brzy široce prosadí některá z nových solárních technologií, které se teď zjevují každou chvíli, stejně tak by se velmi hodila účinná a praktická technologie skladování získané energie. Určitě je to jenom otázkou času.


 


 


Literatura

AFP 10. 5. 2013, Wikipedia (Ouarzazate, Solar Power in Morocco).


 

Datum: 16.05.2013 15:04
Tisk článku



Diskuze:

Přečerpávací elektrárna

Vít Výmola,2013-05-22 16:10:57

Tak zrovna v Maroku by mohli vyrovnávat výkyvy v dodávce energie pomocí přečerpávacích elektráren - všechny plánované solární elektrárny jsou blízko moře. Postavit nádrže na přečerpávání by v hornatém a málo obydleném marockém pobřeží nemusel být problém. Samozřejmě, levné by to nebylo.

Odpovědět


To zní dobře

Ondi Vo,2013-05-22 22:48:37

a přečerpávací zásobníky energie jsou prosty ztrát.

U heliostatů je možnost zásobovat horké médium, ale to spíš jen na překlenutí krátkých výpadků a nocí.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz