Kam zmizelo globální oteplování? Schovává se pod mořem?  
Tato hypotéza má dva háčky. Za prvé, oceány reagují se zpožděním. Za druhé, nelze srovnávat vrstvy oceánu, které mají různou tloušťku.


 

Zvětšit obrázek
Lovecraftovy hororové příběhy o mořských nestvůrách zvaných „Cthulhu“ fascinují čtenáře dodnes. Nebezpečí číhající v hlubinách. Motiv, při kterém tuhne v žilách krev. http://lovecraft.wikia.com/wiki/Cthulhu

„Kam se podělo globální oteplování?… Neumíme vysvětlit, proč se neotepluje a je to trapas… Naše pozorovací systémy jsou nedostatečné.“ Tato slova klimatologa Kevina Trenbertha obletěla svět. Pocházela z jeho korespondence, která unikla na veřejnost díky aféře Climategate (2009).



Světové hladiny CO2 nedávno překročily 400 ppm. Podle alarmistických modelů by díky růstu CO2 měla přibývat v klimatickém systému kvanta energie. Ale nepřibývají. Kde jsou? Kam se podělo chybějící teplo (missing heat)? Trenberth se upjal k myšlence, že se tato energie schovává do hlubin oceánů. Tam oteplování nepozorovaně probíhá dál.

 

  GRAF 1: I železniční inženýr Pachauri, který řídí klimatický panel OSN, uznal počátkem roku 2013, že už asi 17 let není žádné statisticky prokazatelné oteplování (viz). Samozřejmě je stále tepleji než před sto lety. Ale růst teplot už hezkou dobu dále nepokračuje. V grafu vidíte teploty atmosféry. Křivky vyjadřují předpovědi modelů. Čtverečky a kroužky dole vyjadřují naměřenou realitu. Modely se mýlily. (Zdroj: Dr. Roy Spencer, vynálezce metody satelitního měření globálních teplot, UAH) 

 


Alarmista Cook na svém webu Skepticalscience.com dokonce říká, že oteplování se po roce 1998 nikoli zastavilo, ale naopak zrychlilo. Jenom dnes většina oteplování jde nepozorovaně do hlubin moří.

Autoři to zdůvodňují grafy (zde graf. 2), ze kterých to vypadá, že čím hlouběji v oceánu jdete, tím více se tam otepluje. Nad čímž zůstává rozum stát. Kudy se tam to teplo dostalo? Jestliže teplo proniká do moří z atmosféry napěchované skleníkovými plyny, teplo by přece mělo být největší u zdroje, tedy u hladiny.


Chyba je v tom, že autoři srovnávají hrušky a jablka. Porovnávají různé vrstvy oceánu, které jsou jinak silné. Alarmističtí klimatologové bez uzardění porovnávají tenkou vrstvu povrchu moří (0-100 m) se silnou vrstvou hlubokého oceánu (700-2000 m). A pak se hrozně diví, že vrstva, která má větší objem vody má i větší obsah tepla.
Pokud byste ale strčili teploměr kilometr pod hladinu, naměříte samozřejmě jak nižší absolutní teplotu i pomalejší tempo oteplování než u hladiny moře (viz graf 3). Přesně jak zdravý rozum napovídá. Teplota v nějaké hloubce je něco jiného než energie v litru vody.


Ještě více fascinující je ale názor autorů, že nárůst objemu tepla (heat content) v hlubinách oceánu po roce 1998 nějak souvisí s růstem skleníkových plynů v atmosféře po roce 1998. To není možné ze stejného důvodu, proč nejdříve vidíte blesk a teprve dlouho poté slyšíte hrom. Je tu časové zpoždění.


Současné teploty v hlubinách oceánu nijak nesouvisejí se současným klimatem. Je to zpožděný důsledek toho, co se s atmosférou dělo KDYSI dávno. Oceány mají totiž velkou tepelnou setrvačnost (thermal inertia).  Ono trvá, než tam dolů to teplo doputuje. Je to zřejmé i z toho, že čím jdete do větší hloubky, tím větší zpoždění oteplování má.

-  Na povrchu oteplování začalo v půli 70.let. Tak jako v atmosféře.
-  V hloubce 100-700 m se oceán začal oteplovat až kolem 1995. O generaci později.
-  V hloubce 700-2000 m se začalo oteplovat až kolem 2001.


Proč se alarmisté nepodivují, proč se hlubiny moří NEOTEPLOVALY v době atmosférického oteplování ve 70. až 90.letech (viz graf 3 níže)? Proč nehledají tehdejší „chybějící energii“? Ano, po roce 1998 skutečně vzrostl objem tepla v hlubinách moří. To je ale důsledek oteplování atmosféry, ke kterému došlo PŘED rokem 1998. Skvěle to vysvětlil Willis Eschenbach v blogu „The Layers of Meaning in Levitus“.


Pokud nevěříte, že oceány reagují s takovým zpožděním, přečtěte si něco o růstu hladin moří. Každý oceánolog vám potvrdí, že při oteplování hladiny moří stoupají, protože teplejší voda má větší objem. Dochází k tomu ale se zpožděním sto až dvě stě roků. Takže středověké teplé období (dle Moberg 2005) vrcholilo někdy kolem roku 1000 n.l., ale hladiny moří vyvrcholily až kolem 1150 n.l. (viz studie Grinsted a kol. Reconstructing sea level from paleo and projected temperatures 200 to 2100 AD).


Oteplování, které se záludně „schovává“ v oceánu, aby jednoho dne zákeřně „udeřilo“ jako nějaká příšera z hlubin? Bude zajímavé sledovat, zda se tato zápletka objeví i v Páté zprávě IPCC (tzv. AR5). Tonoucí se stébla chytá. První část AR5 - zabývající se velikostí a příčinami oteplování - má být zveřejněna koncem září 2013. Vzhledem k tomu, kolika chybami a skandály byla prolezlá ta minulá (Čtvrtá zpráva IPCC čili AR4, 2007), se čtenáři jistě už nemohou dočkat.


 

  GRAF 2: Zavádějící graf oblíbený u alarmistů. Zelený graf největší hloubky je největší. Je to proto, že tam dole se otepluje nejrychleji? Proč je větší než graf modrý a červený? Je to tím, že je jejich součtem! Takže nemůže nebýt větší. Každá vrstva má navíc různou tloušťku, jiný objem – je to srovnávání hrušek a jablek. Graf ukazuje obsah energie ve vode o jistem objemu (x litru vody), nikoli teplotu v jisté hloubce. Větší objem vody má samozřejmě i větší objem energie. (Zdroj: Eschenbach, The Layers of Meaning in Levitus WUWT) 
   GRAF 3: Správný graf. Toto není obsah tepla, ale obyčejná teplota v jisté hloubce. Nejvíce se samozřejmě oteplil povrch moří (0-100, surface). Čím hlouběji do moře sestupujeme, tím menší oteplení vidíme. Zcela logicky, jak člověk očekává. Záhada vyřešena. (Zdroj: Eschenbach, Why reanalysis data isn’t. WUWT)

 

 

Mimochodem, náhlý skok v obsahu tepla oceánů (OHC) kolem roku 2003 je nápadný. Co se tehdy stalo tak mimořádného? Inu, to máte tak. V těch letech byla aktivována síť měřících bójí Argo. Ta nahradila starší XBT metodu měření (z lodí). Pokud různá data z různých zdrojů nesprávně sešijete dohromady, objeví se vám v grafu zub.

 

Literatura:

Willis Eschenbach. The Layers of Meaning in Levitus (Wattsupwiththat.org 10.5.2013) http://wattsupwiththat.com/2013/05/10/the-layers-of-meaning-in-levitus/

http://www.skepticalscience.com/guemas-attribute-slowed-surface-warming-to-oceans.html

http://www.skepticalscience.com/new-research-confirms-global-warming-has-accelerated.html

http://www.skepticalscience.com/Kevin-Trenberth-travesty-cant-account-for-the-lack-of-warming.htm

Alexander Ač. A předsa sa otepľuje (Blog SME, květen 2010) http://ac.blog.sme.sk/c/229612/A-predsa-sa-otepluje.html

Magdalena A. Balmaseda, Kevin E. Trenberth and Erland Källén Distinctive climate signals in reanalysis of global ocean heat content (Geophysical Research Letters, 2013) http://www.cgd.ucar.edu/cas/Trenberth/website-archive/trenberth.papers-moved/OHC_2013GL055587_article_14March2013_ss_wFigs_wAux.pdf

Global warming and ocean heat content. http://www.realclimate.org/index.php/archives/2011/10/global-warming-and-ocean-heat-content/


Modely vs teploty:
http://www.drroyspencer.com/2013/06/still-epic-fail-73-climate-models-vs-measurements-running-5-year-means/
http://www.drroyspencer.com/wp-content/uploads/CMIP5-73-models-vs-obs-20N-20S-MT-5-yr-means1.png
http://junkscience.com/2013/06/13/what-you-need-to-know-about-climate-modeling-in-one-graph/


http://wattsupwiththat.com/2013/02/22/ipcc-railroad-engineer-pachauri-acknowledges-no-warming-for-17-years/
http://bobtisdale.wordpress.com/2013/03/11/is-ocean-heat-content-data-all-its-stacked-up-to-be/
http://wattsupwiththat.com/2013/05/10/why-reanalysis-data-isnt-2/
http://wattsupwiththat.com/2009/06/02/anomalous-spike-in-ocean-heat-content/

Autor článku provozuje stránky: Klimaskeptik

Datum: 04.09.2013 18:47
Tisk článku

Související články:

Další zdroj CO2 s kterým se nepočítalo     Autor: Josef Pazdera (28.01.2024)
Sluneční šlamastyka: Masivní solární farmy mohou měnit klima jinde ve světě     Autor: Stanislav Mihulka (14.01.2024)
Průměrné teploty ČR 1961-2023, teploty světa podle NOAA a jev El NIňo     Autor: Stanislav Florian (06.01.2024)
Zase jeden omyl v prognózování     Autor: Josef Pazdera (27.10.2023)
Už prý známe špouštěč velké klimatické změny před 8000 lety     Autor: Josef Pazdera (15.09.2023)



Diskuze:

Klimaalarmisty nepřehádáte

Jena Moravek,2013-09-15 03:42:49

Nepřesvědčíte, že se s tím "strašným oteplováním" toho zase až tak moc neděje. Je jich hrozně moc. Budovali si jména díky štědrým grantům a už prostě nemohou couvnout. Strašně se oteplovat bude i kdyby na chleba nebylo a třeba další době ledové navzdory. Že ledu v Antarktidě neustále přibývá, o tom špitají jen zaobaleně.... strašit lidi peklem, smažením a vařením v kotlích, to byla vždy doména, no vždyť vy víte koho. A že jich stále mezi námi je... Toto oteplovací vymývání mozků jim jde na ruku a proto nemáte šanci. A i kdyby se oteplovalo, tak místo toho, aby seradovali, že planeta bude zelenější... a že rostliny budou produkovat více zelené hmoty,...tak straší a straší a občane plať nám další cesty do polárních krajů, na Havaj,...
Já osobně se vždy těm jejich hokejkovým kouzlům jen pousměji a představuju si, jak bychom dopadli, kdyby se nám (a to zcela jistě přijde) začalo ochlazovat. To by teprve byl prušvih..... a nástupy dob ledových bývají rychlé....

Odpovědět

plíživé opravy

Stanislav Kaštánek,2013-09-12 00:47:00

Plíživě opravená verze.
Původně :""Graf ukazuje objem energie v litru vody, nikoli teplotu v jisté hloubce"
Graf ukazuje především obsah tepla v oceánu v joulech ( až 2E+23 J v litru vody opravu, ale opravdu ne), kdyby ukazoval teplotu, byl by popis osy v teplotních stupních (K nebo °C..). Nicmémě obsah oceánského tepla v jednotlivých vrstvách závisí nejen na objemu, ale i na teplotě. Q = m.c.(delta) t .
Teplota se zvyšuje a proto graf roste zvláště po roce 1975, trend globální teploty roste od té doby rovněž. Takže graf ukazuje právě to, co autor zamlžuje- souvislost s globálním oteplováním.
Nynější verze:"Graf ukazuje obsah energie ve vode o jistem objemu (x litru vody), nikoli teplotu v jisté hloubce. Větší objem vody má samozřejmě i větší objem energie."
Nejspíš úplně česky s háčky a čárkami:"..energie ve vodě o jistém objemu (x litrů vody).."
Jistý objem vrstva např. 0-100 m právě má, tedy změna v grafu během let je dána změnou teploty této vrstvy, po roce 1975 teplota roste a roste i objem tepla pohlceného v oceánu v dané vrstvě. Háček, jak oceány reagují se zpožděním uvedený v nadpisu se tedy nekoná. Pohlcením tepla oceánem v daném roce se měřené vrstvy oceánu oteplí. Část tepelné energie se rozptýlí i do hlubších vrstev. Teplota oceánu tedy roste bez zpoždění časového. Teplota oceánu ale roste pomaleji, než teplota pevniny. To velký objev není a měření NOAA to povrzují.
Článek píše místy rozumně :"Podle alarmistických modelů by díky růstu CO2 měla přibývat v klimatickém systému kvanta energie. ... Kam se podělo chybějící teplo (missing heat)? Trenberth se upjal k myšlence, že se tato energie schovává do hlubin oceánů. Tam oteplování nepozorovaně probíhá dál."
Místy píše nerozumně "Autoři to zdůvodňují grafy (zde graf. 2), ze kterých to vypadá, že čím hlouběji v oceánu jdete, tím více se tam otepluje. Nad čímž zůstává rozum stát."
Čím více se otepluje, tím se zvyšuje teplota, to snad je skalní nezpochybnitelná věta. Graf neukazuje teplotu, ale obsah tepla v prakticky konstaním objemu vrstvy. Je třeba uvažovat nejen nad tím, jak se energie dostane do vrstvy podle zelené křivky (0-2000m), která má největší objem a je většinou nejvýš v grafu. Je třeba uvažovat i nad tím, jak se teplo pohlcené oceánem vyzáří. Vyzařovat IR záření může do ovzduší případně dál jen povrchová vrstva, která se tedy chladí. Chladí se i odparem vody. A všechny vrstvy se v dlouhodobém měřítku promíchávají.
Graf č3. ( vrstvy 0-100 m, 100-700m, 700-2000 m) nevyjadřuje stejné jevy jako graf č.2, který zahrnuje vrstvy až od shora, tedy 0-100 m, 0-700 m, 0-2000 m.
Vzhledem k tomu, že objem oceánů v jednotlivých vrstvách 0-100 m, 0-700 m, 0-2000 m je prakticky stejný (velmi mírně se zvětšuje díky zvedání hladiny a tedy zvětšení plochy oceánu), tak nárůsty pohlceného tepla odpovídají oteplování, nelze je však přímo srovnávat s průběhem teplot vzhledem k převodu tepla do dalších hloubek a ven z povrchu.

Odpovědět

plíživé opravy

Stanislav Kaštánek,2013-09-12 00:46:08

Odpovědět

Nevěřím

Jan Kavalír2,2013-09-06 09:52:28

"Pokud nevěříte, že oceány reagují s takovým zpožděním, přečtěte si něco o růstu hladin moří. Každý oceánolog vám potvrdí, že při oteplování hladiny moří stoupají, protože teplejší voda má větší objem. Dochází k tomu ale se zpožděním sto až dvě stě roků. Takže středověké teplé období (dle Moberg 2005) vrcholilo někdy kolem roku 1000 n.l., ale hladiny moří vyvrcholily až kolem 1150 n.l."
Takže když zahřeju určitý objem vody, zvětší objem až za 100 - 200 let? Voda v mém ústředním topení reaguje okamžitě a hrne se do expanzky.
On si jen někdo popletl vyvrcholení oteplení s datem, kdy bylo během ochlazování dosaženo rovnovážného stavu, kdy se již energie do oceánu neukládá a začíná se naopak uvolňovat.
Pokud hladina oceánu stoupá, znamená to, že:
1. oceán se stále ohřívá (akumuluje energii)
2. tají ledovce
Obě varianty znamenají, že se otepluje (přebytečná energie se akumuluje), i když třeba ne tak rychle. Při ochlazení začne hladina oceánu klesat - ledovce rostou, oceán se ochlazuje a a stoupá hustota vody.

Odpovědět


Chcete tedy říct,

Jan Kment,2013-09-06 16:53:21

že když se ochladí z plus dvaceti na plus deset stupňů, ledovce budou růst? Zajímavá logika!

Odpovědět


Pane Kmente

Jan Kavalír2,2013-09-07 07:12:16

Vaší poznáce nerozumím, o jakém ochlazení z 20 na 10 stupňů mluvíte? Pokud máte na mysli průměrnou teplotu Země, tak ta je nižší než 20 stupňů a při ochlazní o 10 stupňů by to znamenalo nástup glaciálu. Pokus jste měl na mysli okamžitou teplotu nad ledovcem (tedy počasí), pak by to znamenalo jen zpomalení tání.

Odpovědět


Ano,

Jan Kment,2013-09-07 17:49:48

máte pravdu, řekl jsem to poněkud nadneseně. Přesně jsem chtěl říct, že pro tání nebo narůstání ledovců je důležitá teplota (roční průměrná místní), nikoli skutečnost, zda se ochlazuje nebo otepluje. Jinak řečeno, klidně se ještě může nějakou dobu ochlazovat a ledovce budou nadále ustupovat, stále pomaleji, ale ustupovat, dokud se nedostaneme pod průměrnou nulu v místě sledovaného ledovce. Pak teprve se situace obrátí.

Odpovědět

To Martin Ondráček

Jan Šimůnek,2013-09-05 12:07:31

Mapa Piriho Reise má odlišný základ projekce (typy projekce koule, resp. geoidu na plochu jsou gymnaziálním učivem), proto je proti našim standardním mapám zkreslená. Po odhadnutí tehdejšího typu projekce a přepočítání mapy PR na ten náš (nebo projekce našich map do mapy PR) je shoda výrazně vyšší než "okometrickým" porovnáním. Absence Drakeova průlivu může být dvojznačná:
- geologové i klimatologové se shodují na tom, že k definitivnímu zalednění Antarktidy významně přispěl zánik pevninského mostu mezi Jižní Amerikou a Antarktidou, umožňující vznik cirkumpolárního oceánského proudění (a odpovídajících změn v proudění vzduchu)
- na druhé straně však tento jev kladou hluboko před dobu objevení se Homo sapiens na Zemi.

Ta spojka na mapě PR má ovšem charakter spíše geometrické ozdoby, jaké se na starých mapách běžně vyskytují, a nemusí se vztahovat k nějakým zeměpisným reáliím. Je třeba se vžít do těch starých kreslířů, pro něž estetická funkce mapy byla skoro stejně důležitá (ale někdy i důležitější) jako stránka informační. Zejména u map, které měly spíše reprezentační než informační funkci.

Odpovědět

časová konstanta

Petr Ka,2013-09-05 08:35:36

jde o míchání časové konstanty klimatu/podnebí - "atmosféry" (to hlavně měřeno), která je zhruba udávaná do 10 let (pravděpodobně 5 let)
http://www.ecd.bnl.gov/steve/pres/SensitivityCrete.pdf
https://www1.ethz.ch/iac/people/knuttir/papers/knutti08jgr.pdf
a časovou konstantou oceánu
u té lze také (lokálně) najít i kratší odezvy (do roka)
http://www.geos.ed.ac.uk/~chris/merchant-klingaman-dsst.pdf
ale i delší - ukládání CO2 (cirkulací) do oceánů třeba 300 let
http://www.researchgate.net/publication/226354242_Transport_and_storage_of_CO2_in_the_ocean_an_inorganic_ocean-circulation_carbon_cycle_model?ev=prf_cit
je to komplikovanější, než si i odbornící myslí ...

Odpovědět

Oteplování

Jaromir Malek,2013-09-05 05:07:48

Možná se někde otepluje, ale u nás v Mor. Budějovicích to asi nebude. Máme nastaven termostat (venkovní i vnitřní) stále stejně a spotřeba plynu v m3 byla loni o čtvrtinu vyšší než předloni a letos mi to už zase topí, takže se asi zase nedoplatím :(
Možná se někde otepluje ale tady a u švagra v Jindřichově Hradci to nebude. My se za pana Kaštánka modlíme, aby měl s tím strašným oteplováním alespoň trošku pravdu.

Odpovědět


Slaviboj Ošćěpić,2013-09-05 09:13:45

Buď, anebo nám dodavatelé ředí plyn.

Odpovědět


Opravdu se v ČR ochlazuje.

Tomáš Kohout,2013-09-05 14:21:31

Průměrná teplota v ČR klesá. O tom se může každý přesvědčit. Dnes není problém mít teplotní čidlo, ze kterého si vyjedete výsledky do počítače a zprůměrujete.
Takže vám pravděpodobně plyn nikdo neředí, ale opravdu více topíte.

Jestli se tu někdo chce o tomto faktu přít, není u mě problém poskytnout surová data z meteostanice.

Odpovědět


globální teplota měřená termostatem

Stanislav Kaštánek,2013-09-06 09:32:21

Pane Malku, taky se za Vás modlím, abyste zvážil, že spotřeba plynu na topení závisí na větrání okny zvláště v zimě a spotřebě teplé vody. Když budete větrat silně místo trvale otevřené ventilace, tak se tepelné ztráty zmenší a bude po globálním ochlazování měřeném spotřebou plynu.
Jak jsem psal v reakci, autor článku naakumuloval do 1 litru vody 2E+23 J, to je energie 5E+15 m3 zemního plynu, což je 2 500 krát víc jak roční světová těžba.
Z toho si vezměte příklad a neřešte malicherně své tepelné úspory.

Odpovědět

Oteplovací alarmisté - co vy na to:

vitezslav Volejnik,2013-09-05 04:51:11

Na mapách z gazelí kůže otomanského velitele flotily, vynikajícího mořeplavce Pirogo Reise z roku 1513 je věrně zobrazeno západní pobřeží Afriky a východní pobřeží Jižní Ameriky, ale i Antarktida.Zajímavé na tom je, že tento kontinent byl objeven až v roce 1818. Piri Reis na okraji mapy vysvětluje, že pro svou mapu využil staré kresby ze sultánské knihovny, které však dodnes nebyly nalezeny. Mapy byly tak dokonalé, jako by je dělal současný kartograf. S jediným rozdílem: Na původních mapách, které Reis využil, bylo pobřeží Antarktidy, mezi jinými část Země královny Maud, bez ledu. Dnes je tam led silný půldruhého kilometru.

Jak si to dáváte pane Kaštánku v hlavě dohromady s tím Vaším dnešním strašným oteplováním...

Odpovědět


Reisova mapa

Martin Ondracek,2013-09-05 09:44:01

Pane Volejníku, jak si to dává v hlavě dohromady pan Kaštánek nevím, ale já mám tedy s Vaším příspěvkem následující potíž: Něvěda o mapě Piriho Reise zhola nic, podíval jsem se ze zvědavosti na Wikipedii, jak ta mapa vypadá. A to co vidím v oblasti Jižní Ameriky a Antarktidy, někde kolem Drakeova průlivu (který nevidím) si opravdu těžko dávám v hlavě dohromady s Vašimi slovy "Mapy byly tak dokonalé, jako by je dělal současný kartograf..." S ledem nebo bez ledu. Pravda, to Vaše tvrzení o dokonalosti se vztahuje na Reisovu předlohu, ne na samotnou jeho mapu. Nepřijde Vám ale zvláštní argumentovat údajnou přesností map, které posledních 500 let neviděl nikdo kromě jednoho admirála a které si tento admirál sice pečlivě zkopíroval, ale zrovna tu část, o které diskutujeme, bůhvíproč mimořádně odfláknul (pokud tedy ten ztracený orginál byl tak přesný, jak se nám snažíte tvrdit).

Odpovědět

oprava

Stanislav Kaštánek,2013-09-05 00:21:02

Červená a modrá křivka jsou asi v roce 1968 a 1972 nad úrovní křivky zelené.

Odpovědět

energie, teplota, záhady a pošupy

Stanislav Kaštánek,2013-09-05 00:18:51

"Teplota v nějaké hloubce je něco jiného než energie v litru vody."
A kdo konkrétně tvrdí, že teplota [K] není něco jiného, než teplo [J]?
"Graf ukazuje objem energie v litru vody, nikoli teplotu v jisté hloubce"
Jsem hrozně zvědav na vysvětlení autora článku, jak graf č.2 ukazuje v LITRU vody v roce 2005 asi 2E+23 J. Do 1 kg dá při změně o 100 °C naakumulovat Q = 1*4200*100 =420 000 = 4,2E+05 [J]. Takže chybička jen o 18 řádů.
Q = m*c. (t - t´). Teplota vody závisí na přijaté energii.
Není pravda, že graf č.2 ukazuje v zelené křivce součet energie mělčích vrstev. Červená a modrá křivka jsou asi v roce 1968 a 1972 nad úrovní křivky červené.
Graf č.3 a vysvětlení k němu se týká teploty a je v pořádku.
Článek se snaží řešit, kam se ukládá ENERGIE z globálního oteplení. Množství této uložené energie závisí na objemu ( lépe na hmotnosti) vody tímto teplem ohřáté. O tom vypovídá graf č. 2 dobře.
Kromě toho voda o ceánech proudí termohalinním prouděním. Voda po silném odparu má více solí, větší hustotu a potápí se. Teplá voda má menší hustotu, chladná větší. Golfský proud je teplý a ponořený, vynořuje se u Gronska, kde se dále odpařuje a znova potápí a předává telo u Evropy. Prostě proudy přesunují vodu jak na lochnesce.
"..náhlý skok v obsahu tepla oceánů (OHC) kolem roku 2003 je nápadný... Inu, to máte tak. V těch letech byla aktivována síť měřících bójí Argo. Ta nahradila starší XBT metodu měření (z lodí). Pokud různá data z různých zdrojů nesprávně sešijete dohromady, objeví se vám v grafu zub."
Záhada nevyřešena: Skoky jsou kolem 1980 a 1998, nebude to snad opravdu změnou teplot oceánu?
"Každý oceánolog vám potvrdí, že při oteplování hladiny moří stoupají, protože teplejší voda má větší objem. Dochází k tomu ale se zpožděním sto až dvě stě roků. "
Asi 1/2 (až 2/3 ?) zvýšení hladiny oceánů lze připsat teplotní objemové roztažnosti, což je sekundární jev. Primární jev je zvýšení globální teploty a tání ledovců, což zvyšuje hladinu bez zpoždění. Nárůst teplot a akumulace energie v uvedených grafech je v roce 1998 s výrazným teplotním maximem (vliv El Niňo). Proč se nakumulovaná energie z roku 1998 neprojevila v následujícch letech? Jednou autor tvrdí, že zpoždění oteplení oceánů trvá 100 až 200 roků, jindy se hodí trik s pošoupnutím grafu ( u sluneční aktivity)jen o pár let až pár desítek let, jak je prostě třeba.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz