Kalifornie má pětimetrového mořského hada  
V řadě zemí mu říkají mořský had. Angličané v něm spatřují vůdce sleďů, který je vždy bezpečně dovede domů a proto mu říkají „King of herings“. Pro ichtiology je mírumilovný Regalecus a pro nás zase hlístoun.


 

Zvětšit obrázek
Kalifornský hlistoun má pět metrů, může mít ale i patnáct. (Kredit: The Catalina Island Marine Institute)

Šestadvacetiletá instruktorka Jasmine Santana, zaměstnaná na Catalina Island Marine Institute (CIMI) natrefila při šnorchlování v moři v hloubce devíti metrů na mrtvou „velerybu“. 

Zvětšit obrázek
Hlístouni nejsou tak úplně neznámí. Jednoho vyplavilo moře na Bermudách v roce 1860. Měřila 4,9 metrů a popsali ji jako „mořského hada“. (Kredit: Ellis, R. 1994. Monsters of the Sea. Robert Hale Ltd., Wikipedia)

Nejprve se jí snažila uchopit za hlavu ale ta již nebyla zcela vpořádku a tak to zkusila za ocas a plaváním ji přitáhla blíž ke svým kolegům. Ti jí pak s pětimetrovým monstrem pomohli na břeh a prý jich k tomu bylo potřeba patnáct. I když Santana chodí do stejného místa plavat prakticky denně, s něčím podobným se zatím nesetkala. Vzorky tkáně ryby zaslali k vyšetření specialistům na University of California do Santa Barbary. Uhynulého obra už bohužel vzhledem k jeho již mírně zavánějícímu stavu nepůjde preparovat. V tuto chvíli již má být zahrabán do písku. Až se jeho měkké tkáně rozloží, hodlají kostru vyjmout a vystavit v ústavu ve vitríně.

 

 

Další obrázky zde
Větší rozlišení a další obrázky na NYDAILNEWS (Kredit: The Catalina Island Marine Institute)

Nejspíš se jedná o hlístouna stříbrného. Hlístouni jsou nejdelší kostnaté ryby na světě a dospělci mívají dvanáct metrů a podle některých pramenů metrů až patnáct a hmotnost okolo třech metráků. Jsou to pelagické ryby, což znamená, že nežijí u dna, nýbrž loví ve volné vodě.



Profesoru Benfieldovi z Louisiana State University se živého hlístouna před několika lety za finanční injekce od firem Shell, BP a Chevron, podařilo nafilmovat. Museli za ním ale až do hloubky 1500 stop. Zajímavé je, že se málo kdy vyskytují nad tuto hloubku. Podle některých oceánologů ale loví mnohem hlouběji (jeden a půl kilometru a možná i hlouběji.

 

 

 
   

Literatura:
Catalina Island Marine Institute
Snorkeling science teacher finds 18-foot oarfish off Calif.’s Catalina Island, NEW YORK DAILY NEWS.

Datum: 16.10.2013 05:24
Tisk článku

Související články:

Ryba z největší hloubky     Autor: Josef Pazdera (30.11.2017)
O zlaté rybce     Autor: Josef Pazdera (14.08.2017)
V jižním Peru našli fosilii pravelryby, byla zubatá a nohatá     Autor: Josef Pazdera (14.05.2017)
Největší ryba všech dob     Autor: Vladimír Socha (09.06.2015)
Google Earth špehuje rybáře v Perském zálivu     Autor: Stanislav Mihulka (30.11.2013)



Diskuze:

Netřeba opravovat

Lukas Mlynar,2013-10-16 15:31:05

Hlístouni se povětšinou živí hlavonožci, převážně sépiemi (ale i krakaticemi). To že se ty druhé noří do mnohem větších hloubek, než 1500 metrů je známo už dlouho. U sépií potvrdil hloubky1500 metrů až 2500 metrů například Brad Seibel (University of Rhode Island). Protože se sépie do větších hloubek uchylují například v době, kdy jsou plné vajíček a kdy pečují o mladé. Je to také jejich labutí píseň, pak totiž umírají. Pro hlístouny je vysílená matka snadnou kořistí. Právě proto se někteří vědci z provedených rozborů obsahu střev (např. pozřených sépií Gonatus onyx), kloní k názoru, že hlístounům nedělá potíž lovit v hloubkách okolo jednoho až dvou kilometrů. Je to pro ně zkrátka snazší.

Odpovědět

Chybná hloubka

David Holas,2013-10-16 08:16:10

Údaj o hloubce 1,5 kilometru v textu je asi odpozorovaný z videa. Tak se ale hovoří o hloubce 1500 stop, ne metrů. Opravte si :-)

Odpovědět


verifikovaná hloubka

Vitek Tyler,2013-10-16 15:39:48

U těchto a jim podobných ryb se uvádí dvě hloubky. To co máte na mysli je tzv. verifikovaná hloubka - tedy kde tu rybu pozorovali například z miniponorky.
A tam je verifikovaná hloubka ještě o něci více než 1500 stop. Odhadovaná hloubka jejich loviště bude nejspíš o dost větší. K tomu se kloní vícero autorů. Usuzují tak nejen z těch zde zmíněných hlavonožců ve střevech, ale také z toho, že doposud tyto ryby byly jen vyjímečně spatřeny, že by lovily a promenádily se nad hranicí 1500 stop. Čím více o těchto rybách začínáme poznávat, tím "hlouběji" je autoři noří :)

Odpovědět


To: Vítek Tyler

Pavel A1,2013-10-16 22:38:52

Jenže ve článku se nepíše, jak hluboko hlístouni žijí, ale že: "Profesoru Benfieldovi z Louisiana State University se živého hlístouna před několika lety za finanční injekce od firem Shell, BP a Chevron, podařilo nafilmovat. Museli za ním ale až do hloubky jednoho a půl kilometru." A to jako popisek k videu, ze kterého je zřejmé, že je nafilmovali v hloubce 1500 stop.

Odpovědět


OK

Josef Pazdera,2013-10-17 10:17:20

Pokusím se větu o hloubce upravit tak, aby z ní bylo jasné ve které hlístoun byl pozorován a co je míněno jejich operační hloubkou a co zase hloubkou, nad kterou prakticky nebyl výskyt těchto ryb zatím pozorován. Největší problém asi způsobují údaje výskytu jejich kořisti. Ta má totiž také dva aspekty. Takže i k těmto údajům je potřeba přistupovat s vědomím jistých nepřesností. Operační rozmezí kořisti je velké a nejsnazší lov pro hlístouny asi bude ve větších hloubkách, kam se jejich kořist uchyluje rodit, odpočívat a umírat.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz