Ryba z největší hloubky  
Tvor z Mariánského příkopu vypadá tak obyčejně, že by jeden nepředpokládal, že je z hloubky osmi kilometrů. Nemá obrovskou tlamu s hrozivými zuby ani žádný prapodivný tvar, jaký bychom očekávali. Dostalo se jí druhového jména Pseudoliparis swirei.
CT snímek. Výpočetní tomografie je metoda, která pomocí rentgenového záření umožňuje neinvazivní zobrazení vnitřních orgánů a tkání ve 3D projekci. Zelený útvar je malý korýš v žaludku. Kredit: Adam Summers/University of Washington
CT snímek. Výpočetní tomografie je metoda, která pomocí rentgenového záření umožňuje neinvazivní zobrazení vnitřních orgánů a tkání ve 3D projekci. Zelený útvar je malý korýš v žaludku. Kredit: Adam Summers/University of Washington

Mariánský příkop je asi 2550 km dlouhé a průměrně 69 km široké podmořské údolí tektonického původu, které se nachází východně od Mariánských ostrovů, poblíž ostrova Guam. Třiadvacátého ledna 1960, po čtyřech hodinách a čtyřiceti osmi minutách, rozvířil  batyskaf Trieste dno příkopu a námořníkům na hladině ohlásil hloubku 11 521 metrů a přítomnost medúz a platýsů (otázkou ale je, zda to, co v kalné vodě a zvířeném bahně, po dosednutí viděli, platýs také skutečně byl).

 

Používat Pseudoliparis swirei v běžné mluvě je poněkud nepraktické, a tak se o ní píše jako o „mariánské šnečí rybě“ a nebo rybě z Marian (The Mariana snailfish), česky terčovka.
Používat Pseudoliparis swirei v běžné mluvě je poněkud nepraktické, a tak se o ní píše jako o „mariánské šnečí rybě“ a nebo rybě z Marian (The Mariana snailfish), česky terčovka.

Dnes už výzkumné týmy na hloubce příkopu poněkud ubraly a uvádí se vzdálenost od hladiny moře 10 994 m, nebo 10.920±10 m, případně jiná čísla. Smutné je, že už i tam nacházejí stále více plastů, a tak se mu místo Mariánský začíná říkat jáma plná odpadků.

Je proto potěšitelné, že i tam kypí život a že právě tam byl objeven dosud neznámý druh ryby. Nález tedy není ze samého dna příkopu, ale z jeho svahu. Nicméně jde o jedinou rybu, která se adaptovala na takovou hloubku - osmi kilometrů.

 

Vytahování pasti v níž čekalo na výzkumníky překvapení v podobě nejhlouběji žijícího obratlovce. Kredit: Paul Yancey
Vytahování pasti, v níž čekalo na výzkumníky překvapení v podobě nejhlouběji žijícího obratlovce. Kredit: Paul Yancey

Poněkud paradoxně jde o rybu, jejíž příbuzné lze nalézt v různých hloubkách různých moří po celém světě. Že jde endemický druh, potvrdila ichtyologům analýza tří mitochondriálních genů. Rybu zařadili mezi hadalové liparidy. Označení hadal značí, že jde o tvory z hloubek větších než šest kilometrů a odvozeno je od řeckého boha podsvětí a jeho Hádovy říše.

 

Vylovené exempláře budou nyní podrobeny podrobnému zkoumání. Zatím je onich známo jen to, že se rády shlukují, že svou kořist nasávají do úst a že jim chutnají korýši a z tlaku, který v té hloubce představuje asi jako když by nám slon stoupl na palec, si moc nedělají.

Jednu výhodu tyto rybky přece jen mají, že jim v takové hloubce nehrozí predátoři. Jména se jim dostalo po důstojníkovi  Herbertu Swire, který Mariánský příkop objevil. Taxonomicky náleží tvor ke strunatcům a do třídy paprskoploutví. Řádu ropušnicotvární a čeledi terčovkovití.


Literatura:

MACKENZIE E. GERRINGER et al, Pseudoliparis swirei sp. nov.: A newly-discovered hadal snailfish (Scorpaeniformes: Liparidae) from the Mariana Trench, Zootaxa (2017). DOI: 10.11646/zootaxa.4358.1.7 University of Washington

Video: Mariana snailfish feeding on the ocean floor

Datum: 30.11.2017
Tisk článku

Související články:

V jižním Peru našli fosilii pravelryby, byla zubatá a nohatá     Autor: Josef Pazdera (14.05.2017)
O zlaté rybce     Autor: Josef Pazdera (14.08.2017)



Diskuze:

tlak v 8 km

Florian Stanislav,2017-12-01 09:27:28

Přijímání potravy, kyslíku a rozmnožování (vyloučení vajíčka a ejakulace u mlíčňáka) nebude nic lehkého v 8 km , kde je 800 atmosfér (80 MPa) tlaku vody. Stejný tlak musí být uvnitř, jinak by to rybu rozmačkalo. Takže se máme v nastávající zimě a globálním oteplování na zemi vlastně dobře.

Odpovědět


Re: tlak v 8 km

Milan Krnic,2017-12-02 09:06:51

Předpokládám, že se šnekorybám žije analogicky s námi. A když tak koukám na to video, to by byla krásná forma pohřbu :)

Odpovědět


Re: tlak v 8 km

Petr Kr,2017-12-02 11:23:11

Ta ryba nemá plíce. Každá buňka jejího těla je natlakována vnitřně stejně a molekuly ten tlak snadno vydrží. Nelze přirovnávat rybu k savci. To spíš by vás mělo šokovat, jak mohou velryby klesnout až do hloubky 3 km. To je tlak na plíce!!! Takže nevím, proč by ryba nemohla žít trvale v +-2 km.
Navíc ta ryba tam má pořád vodu možná +-1°C. Takže se tu my lidé máme tedy dost co přizpůsobovat. Jen změna během dne je běžně 15°C!!! Neumím si představit ejakulaci lidí při mrazu!!! A co teprve porod v tropech!!! To by žádná ryba nedokázala.

Odpovědět


Re: Re: tlak v 8 km

Florian Stanislav,2017-12-02 22:04:48

Kytovci se potápí až do 2 km a kyslík berou převážně z tkání, kam jej napřed načerpají.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Kytovci
"Přirozeně nemohou dýchat pod vodou, takže když se potopí, svalový stah uzavře dýchací otvory (nozdry), které zůstanou uzavřené, než se znovu vynoří na hladinu".

Odpovědět


Re: Re: Re: tlak v 8 km

Petr Kr,2017-12-03 13:16:35

Děkuji za upřesnění. Ale oni nemůžou dýchat už jen proto, že dýchají vzduch.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: tlak v 8 km

Florian Stanislav,2017-12-03 14:24:36

Jistě, nedýchá vzduch. Já to chápu tak, že uzavřené mají dýchací cesty, že se nestlačí tlakem přímo plíce na placku, ale tlak jde na celé tělo se svaly a kostrou.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: tlak v 8 km

Milan Krnic,2017-12-03 17:34:20

Jak nedýchá vzduch? To tedy dýchá, a ještě k tomu stříká fontánu! Šikovná ryba.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: tlak v 8 km

Florian Stanislav,2017-12-03 18:08:41

Už jsem to psal podle
https://cs.wikipedia.org/wiki/Kytovci
"Kapacita plic u kytovců nepotápějících se do velkých hloubek je okolo 7 litrů na 100 kg hmotnosti. Naopak u druhů dosahujících největších hloubek je kapacita mnohem nižší, asi 2,5 až 3 litry na stejnou hmotnost. Hmotnost srdce přitom mají úměrnou své hmotnost, srovnatelnou se suchozemskými savci. Kytovci si zásoby kyslíku pro ponor totiž dělají především tím, že před ponořením bohatě prokysličí svou krev a tělesné tkáně. I k tomu jsou přizpůsobeni a mají oproti ostatním savcům více hemoglobinu i myoglobinu."

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: tlak v 8 km

Petr Kr,2017-12-03 20:59:22

Zahájili jsme problémem s vytlačením vejce v hloubce 8 km, kde je tlak 800 atm. (Ta ryba to netlačí z 1 atm. do 800 atm., ale z 800 do 800, takže pohoda jako kapr). A tedˇ řešíme velikost plic velryb. Ale princip, že jdeme u plic z 1 atm. na 250 atm. se zase zakecává.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: tlak v 8 km

Petr Kr,2017-12-03 20:49:59

Tak to chápete špatně. Není to reaktorová nádoba. Ten tlak by vás rozmačkal a rozlámal žebra. Ty velryby mají plíce opravdu na placku. Jinak by měly krunýř 10cm a ze železa!!!

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: tlak v 8 km

Florian Stanislav,2017-12-04 09:02:20

Netvrdil jsem, že ryba vytlačuje proti obrovskému přetlaku, naopak jsem psal hned v pvním příspěvku :" Stejný tlak musí být uvnitř, jinak by to rybu rozmačkalo".
Také jsem psal o kytovcích:"takže když se potopí, svalový stah uzavře dýchací otvory (nozdry), které zůstanou uzavřené, než se znovu vynoří na hladinu".
Uzavření chýchacích otvorů asi k něčemu sloužit bude.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: tlak v 8 km

Petr Kr,2017-12-04 10:15:35

Uzavření dýchacích otvorů slouží jen k tomu, aby nenatekla voda do plic. Viděl jsem to u jednoho lovce perel, který si zakolíčkovával nos a ukazoval to na kameru nějakým amíkům, co za ním lezli do té hloubku s dýchacím přístrojem.
Btw, ten dýchací přístroj jim umožňoval ve velké hloubce dýchat jen a jen proto, že v něm byl pořádný tlak přes 1 atm. Já jsem se např. zkoušel nadechnout, když na mne ležela banda kámošů v dětství, když jsme se "prali". A při určité váze na hrudníku mi to nešlo. Nevím kolik kilo vepřového na to stačí, ale funguje to i na souši. Hadi škrtiči na tom mají založenu živnost.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: tlak v 8 km

Florian Stanislav,2017-12-04 18:45:59

Lovec perel, co se ukazoval amíkům s kolíčkem na nose asi neměl Eustachovu trubici spojující dutinu nosní se středním uchem a slouží k vyrovnání tlaku. Jinak by mu kolíček moc nepomohl. Kytovec ve vodě nedýchá, takže had škrtič by tam přišel o živnost.
Nicméně souhlasím, že kostra a svaly kytovců nevydrží velký tlak, je to jedna z příčin jejich úhynu na břehu.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: tlak v 8 km

Petr Kr,2017-12-04 19:19:17

Sice jste nepochopil princip škrcení ve vztahu s drcením hrudníku (zase to převádíte na jiný problém), ale uznal jste, že velryby nejsou ze železa. Alespoň jeden úspěch!
Pak nevím, proč si potápěči s potápěčskými brýlemi ucpávají nos, když jim to nepomáhá. Abych to vysvětlil, on to je komplexní výrobek ty brýle až na nos, který to zajistí každému. Asi výrobce nepochopil, že do plic se nadechují i ušima.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: tlak v 8 km

Florian Stanislav,2017-12-04 20:36:41

Ušní lékaři uši proplachují vodou ze stříkačky za současného polykání vody. Takže ušní doktoři něco o uších pochopili.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: tlak v 8 km

Petr Kr,2017-12-06 13:14:11

Bohužel nepochopili toto: "Přijímání potravy, kyslíku a rozmnožování (vyloučení vajíčka a ejakulace u mlíčňáka) nebude nic lehkého v 8 km , kde je 800 atmosfér (80 MPa) tlaku vody."
Ale vědí, jak se od takové formulace dostat na jiné téma. Takže už vím, že pracujete na ORL.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: tlak v 8 km

Milan Krnic,2017-12-06 20:59:33

To, jak se žije v takové hloubce, je za horizontem našeho poznání. Jasně, ale tím, že se savcům říká velká ryba, a šnekorybě ryba, tím se nikdo nezabývá.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz