Jak zabíjet dračí krále globální ekonomiky?  
Dračí krále, čili veliké, ale přesto časté jevy ve složitých systémech, lze kupodivu předpovědět. Nepodléhají jinak nekompromisnímu mocninnému zákonu. A to je jejich slabinou. Dovedeme před nimi ochránit finanční trhy?


 

Zvětšit obrázek
Požírač světů. Kredit: Futurikon.

Čerstvý editorial NewScientistu trefně poznamenává, že ekonomika měla vždycky zálibu ve zvířecích metaforách. John Maynard Keynes mluvil v souvislosti s výbušnou směsí instinktů, emocí a předsudků, která pohání lidské chování a tvaruje trhy, o zvířecích náladách (animal spirits). Po burzách celého světa se prohánějí býci (když trhy rostou) a medvědi (když trhy klesají). Před frankfurtskou burzou mají dokonce sochy ve výmluvných pózách. Před časem se objevily černé labutě, které jako blesk z čistého nebe zásadně mění situaci na trhu. A teď tu jsou dračí králové (dragon kings), strašlivé krize, které jsou ještě horší nežli černé labutě. V duchu pověstné záludnosti metafor se ale ukazuje, že na rozdíl od černých labutí by dračí králové mohli být předpovězeni a dokonce i odvráceni.

 

Zvětšit obrázek
Didier Sornette. Kredit: PopTech, Vimeo.


Výskyt mnohých jevů v komplexních systémech úzce souvisí s mocninným zákonem. Jednoduše řečeno, velké katastrofy jsou mnohem méně pravděpodobné, než drobné nehody. Respektují ho hurikány, zemětřesení i krátery na Měsíci. Mocninný zákon ctí i černé labutě, které sedí na okraji jeho křivky. Didier Sornette ze Švýcarského federálního technologického institutu v Curychu (ETHZ) ale v roce 2009 popsal dračí krále, kteří ukazují mocninnému zákonu vztyčený prostředníček. Jsou to sice veliké jevy, jako velcí králové, ale zároveň jsou ujetí daleko od mocninného zákona. Vyskytují se totiž častěji, než by podle dotyčného zákona měli. Chovají se velmi odlišně, prostě jako draci. Odtud „dračí králové“.

 

Zvětšit obrázek
Draci versus labutě. Kredit: NewScientist.


Sornette je nejdřív pozoroval v šíření prasklin v materiálu kosmických lodí. Jak už to ale bývá, postupně je našel skoro všude, kam se jen podíval. Vykukují v datech o venezuelské bouřce z roku 1999, jsou k vidění v anatomii finančních kolapsů z let 2000 či 2007 a také v některých epileptických záchvatech. Jejich objevitel se pak nespokojil s pouhých rozpoznáním dračích králů a snažil se je předpovídat i potlačovat. Povedlo se mu předpovědět propad šanghajské burzy v srpnu 2009 a také potlačovat epileptické záchvaty u laboratorních králíků a myší. Od dalšího experimentování ho ale odradila přílišná složitost finančních trhů a savčích mozků.

 

Zvětšit obrázek
Zařízení na vyvolávání a potlačování dračích králů.


Sornetteho výzkum intenzivně zaujal Huga Cavalcanteho z brazilské federální univerzity v Paraíbě a jeho kolegy, kteří se zabývali naopak dost jednoduchým systémem. Pracovali se dvěma stejnými oscilačními obvody, co se samy o sobě chovají chaoticky, když jsou ale určitým způsobem propojené, tak fungují synchronizovaně. Jeden z nich je nadřazený (master) a druhý (slave) odpovídá na jeho rytmus. Přesněji řečeno, jsou synchronizované po většinu doby. Někdy se totiž v rytmu rozejdou a slave si pak nějaký čas osciluje jak chce. Když si vynesli vztah mezi velikostí takové události a jejich četností, dostali klasický mocninný zákon. Kratší události byly častější a naopak. Nápadnou představovaly právě ty nejdramatičtější události, kterých bylo víc, než je zdrávo. Cavalcante a spol. postupně dospěli k názoru, že největší desynchronizace jejich obvodů jsou vlastně Sornetteho dračí králové.

 

Zvětšit obrázek
Býk a medvěd před frankfurtskou burzou. Kredit: Eva K, Wikimedia Commons.

Ve svém skromném elektronickém systému, který se vejde na kancelářský stolek, si pak mohli s dračími králi pohrát do sytosti, aniž by tím ohrozili fungování finančních trhů. Detailně prozkoumali situace, které těsně předcházely příchodům dračího krále a pak je dokázali s velkým úspěchem předpovídat. Zároveň se jim naučili i zabránit, když pomocí vhodného elektrického šťouchance srovnali do latě podřízený obvod slave vždy těsně předtím, než se jeho rytmus rozešel s masterem. Cavalcanteho experiment je zatím jenom taková zábavná stavebnice pro dospělé, možná ale s jeho přispěním nakonec budeme v zárodku likvidovat dračí krále reálného světa.

 




Literatura

Physics World 29. 10. 2013, NewScientist 21. 11. 2013, Physical Review Letters 111: 198701, Wikipedia (Animal Spirits/ Keynes).

Datum: 21.11.2013 20:42
Tisk článku


Diskuze:

Předpovídání

Michal Kára,2013-11-23 08:13:17

O problém není v detekci toho předpovídání. To, že se rozjíždí bublina je tím jasnější v čím pozdější fázi je. Problém je, že řešením je růst zabrzdit a to si žádný politik na triko nevezme. Naopak, bojuje proti snahám trhu bublinu korigovat, aby nebyl ten, za jehož vlády skončil ten skvělý růst. Nakonec síla trhu stejně převáží a bublina praskne, akorát je větší a následná krize hlubší.

Odpovědět


on je tam ještě jeden rozdíl

Pavel Brož,2013-11-23 14:59:35

ony totiž ty ekonomické systémy, byť formálně vykazují velice podobné charakteritiky chaosu, jaké umí vykazovat i relativně jednoduché oscilující elektronické obvody, jsou totiž na rozdíl od těch elektronických obvodů systémy adaptivními, tj. vstřebávají v sobě i něco jako "zkušenosti" z minula (uvozovky používám proto, že se nejedná vždy o nějaké "racionální zúročení" historie toho systému, mám tím na mysli, že ten systém se prostě v průběhu času adaptuje na vnější regulační zásahy tak, že po nějaké době se dříve úspěšné regulační šťouchance míjí účinkem, anebo mají výrazně jinou odezvu než jaká byla očekávána - příkladem budiž např. intervence centrálních bank různých států, které mohou mít jiné dopady, než jaké měly minule).

Elektronické oscilační obvody, pokud tedy nejsou vybaveny nějakými permanentně-paměťovými prvky, oproti tomu žádnou dlouhodobou adaptabilitu nevykazují, jejich předpovídatelnost ohledně vnějších regulačních zásahů je proto výrazně lepší, než u těch systémů ekonomických. Asi tak jako v žádné válce nelze garantovat vítězství použitím vítězných strategií z války předešlé, tak ani v ekonomice nelze garantovat úspěšné předejití krize použitím dříve úspěšných metod.

Odpovědět

naopak nebezpečné

Petr Ka,2013-11-22 07:47:22

http://arxiv.org/pdf/1301.0244v3.pdf
Teď to bude argument "Nového světového řádu", že je lidi (slave) dobré podřizovat (mistru/diktátorovi), aby se předešlo krizi ("je to pro vaše dobro/bezpečí"), kterou vyvolali sami "diktátoři" (psychopatické vedení - http://www.novinky.cz/zena/zdravi/319986-mezi-psychopaty-vevodi-reditele-pravnici-novinari.html )

Odpovědět


Co Vy v tom nevidíte...

Vojtěch Kocián,2013-11-22 09:14:35

V případě, že máte jen dva systémy - master a slave, žádný externí šťouchanec, tak to znamená, že aby se slave nedostal ze synchronizace, musí se změnit chování mastera. Když to převedeme na lidskou společnost, tak to znamená, že vládce musí předvídat chování lidu a reagovat na něj, aby se mu lid nevymknul z ruky. V podstatě opak toho, co píšete - vládce se bude mít dobře, pokud bude správně reagovat na chování lidu s předstihem. Což není nijak objevná informace, jen pro ni teď našli matematické vyjádření. Pokud to toho mícháte premisu, že pro lidi je nejlepší řád bez známek chaosu a že si má tedy ty šťouchance dávat sám (což dělat nebude a ani to neumí), tak se nedivte, že Vám z toho vyjde takový výsledek.

Odpovědět


Master, slave & God

Jiří Kocurek,2013-11-23 17:14:15

Jneže vynucenou změnu chování "slave" před strátou synchonizace mezi obvody "master" a "slave" v pokusu neprovádí "master", ale v systému nezapojená třetí osoba = "god" pro daný systém...
Netuším proč se otroctví nazývá New-World-Order, když je to sakramentsky ancient-world-order (prastarý-). O ekonomické vykonnosti otroctví - to už je na delší studium.

Odpovědět


Bůh není potřeba,

Vojtěch Kocián,2013-11-23 19:53:39

pokud je master dost chytrý. Tady použili jednoduchý obvod, který své chování změnit neuměl, tak museli provést "zásah shůry". Ale nejspíš by mohli master zařízení vybavit analyzátorem, který ten šťouch provede sám. V podstatě je jen formalitou, jestli ten "božský" obvod považujeme za samostatný nebo za součást jednoho s ostatních, dokud do toho nezasahuje člověk osobně.

V lidské společnosti by tou změnou na straně "master" mohl být přechod k diktátorskému režimu nebo naopak snaha o uvolnění poměrů nebo dokonce jen odvolání neoblíbeného člena vlády. Zásahem zvenčí by pak byla třeba vojenská intervence nebo atentát zařízený tajnou službou. Tady už to tak úplně formalita není.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz