Proč se Google najednou tak zajímá o roboty?  
Google si pořídil osm špičkových vývojářů robotů a strojového vidění. Chystají na nás chytré postele, asistenty pro seniory anebo armádu zlých robotů?



 

Zvětšit obrázek
Dělají v Google tohle? Kredit: 20th Century Fox.

Internetový gigant Google vzbudil velikou pozornost, když nedávno potichu nakoupil osm společností, které se řadí mezi současné špičky ve vývoji pokročilé robotiky. Lidé z Google se k tomu moc nevyjadřují, komentují to jako součást vizionářských projektů, kterými se v Google zabývají. Komentátoři nad tím ale kroutí hlavou. Nové akvizice Google sídlí v USA i v Japonsku a vytvářejí rozmanité produkty, od kráčejících humanoidních robotů, přes čtyřnohé vojenské transportéry až po průmyslové robotické paže a systémy strojového vidění.

 

Zvětšit obrázek
Co asi zamýšlejí s roboty? Kredit: Coolcaesar.


Zamýšlejí snad v Google novou řadu robotických mazlíčků? Vyvíjejí nové šikovné roboty do skladišť? Anebo staví humanoidy s brýlemi Google Glass, poháněné cloudovou inteligencí, kterými nás Google chce nahradit? Kdo viděl dejme tomu Proyasův „I, robot“ (2004), tak si jistě vzpomene na chladnou strojovou inteligenci VIKI (Virtuální Interaktivní Kinetická Inteligence), která ovládla společnost US Robotics a hodlala řídit celé lidstvo. Will Smith by měl pro jistotu prohledat Googleplex a ověřit, že Schmidt, Page a Brin jsou stále pány situace. Andy Rubin, který šéfuje novou robotickou divizi Google se sídlem v kalifornském Palo Alto, k tomu prý nechce říct nic bližšího.

 

Zvětšit obrázek
Aktuální podoba webu společnosti Holomni. Kredit: Holomni.


Hvězdný tým robotiky ve společnosti Google teď zahrnuje především mediálně hodně viditelnou společnost Boston Dynamics z Massachusetts, která úspěšně vyvíjí roboty pro slavnou americkou vojenskou agenturu DARPA a mají na svém kontě čtyřnohé Cheetahy a Big Dogy i humanoidní Petmany a Atlasy. Dalšími úlovky Google jsou japonský výrobce humanoidních robotů lidské velikosti Schaft, a sestava kalifornských společností – Meka a Redwood Robotics, vyrábějící menší humanoidní boty a robotické paže pro výrobní linky, Industrial Perception, kteří dělají software pro strojové vidění, Bot & Dolly a Autofuss vyvíjející technologie strojového snímání a zpracování pohybu a také výrobce robotických kol Holomni. Pro dokreslení situace, Google nejsou v posedlosti roboty jediní. Amazon loni koupil za 750 milionů Kiva Systems, výrobce robotů na kolech pro velkosklady. Apple zase utratí 10,5 miliardy dolarů za pokročilé průmyslové roboty.

 

Zvětšit obrázek
Nyní pod vlajkou Google. Kredit: Boston Dynamics.


 

Zvětšit obrázek
Google vládne i v Bot and Dolly. Kredit: Bot and Dolly.

Šéf britské Bristol Robotics Laboratory Chris Melhuish poznamenává, že pouhý seznam společností pořízených do stáje Google příliš nevypovídá o tom, co zamýšlejí. Mohlo by to prý být cokoliv od chytré postele až po svižného asistenta pro seniory. Will Jackson z Engineered Arts ve Falmouthu, vývojář humanoidního robota RoboThespian, podezřívá Google z vývoje robotického zřízence pro nákupní galerie či letiště. Prý určitě sázejí na větší ochotu zákazníků komunikovat s mechanickou postavou vybavenou strojovým úsměvem a očním kontaktem. Scott Eckert, ředitel Rethink Robotics vnímá počin Google jako potvrzení bouřlivého rozvoje robotických technologií, které budou tvarovat naši budoucnost. Co myslíte, proč se Google najednou tak zajímá o roboty?

 

 


Video

 

Literatura

NewScientist 16. 12. 2013, Wikipedia (Google).

Datum: 18.12.2013 17:55
Tisk článku



Diskuze:

Inu každá inteligence chce tělo

Jan Kotek,2014-01-03 21:04:38

I ta umělá. Stačí ji pak poslat několik mailů jménem těch hejhulů, co si myslí, že stále vlastní a řídí Google... Ostatně, viděl je v poslední době někdo z vás? Myslím na živo, ne nějaký render...
;-)

Odpovědět

Odpoveď je v otázkach

Anton Matejov,2013-12-20 15:26:52

čo majú spoločné Internetové giganty, ktoré idú týmto smerom? Aj Amazon vyvíja droly na donášky. Prečo by až tak Amazon riskoval, veď sa tu objavil aj článok, že niekto stvoril drola čo unáša iné droly. Google, Amazon a iné internetove spoločnosti nemajú amatérov, zachytili trendy a značne zbohatli v tvrdej Internetovej konkurencii. Čo ešte majú spoločne?
Majú megadáta o naších návykov. Prinútili ich spolupracovať pre špehovanie NSA. Čiže pracovali aj pre obranu. Ako ich k tomu prinútili, veď aj sem tam namietali ako ich to poškodí nielen na mene ale stratia zákazníkov aj finančne stratia?
Väčšinou je to obchod niečo za niečo. Ale veď aj vojsko vyvíja rôzne drony a bezpilotné druhy zbraní. Možno dohody zneli no dobre dajte nám za to niečo z vojenského výskumu, ktoré už nie je pre Vás až tak dôležité, lebo už máte napríklad technologické nové generácie bezpilotných tipov zbrani. Ostatné potrebné technologie si už skúpia.
Ďalej čo ešte?
Facebook a Google skupujú voľné optické káble.
Spoločnosti investujú peniaze do segmentu, ktorý ich doteraz nezaujímal. Začali si uvedomovať, že popri poskytovaní služieb je pre ne kľúčové mať kontrolu aj nad trasami, cez ktoré cestujú ich dáta. Google má v súčasnosti vo svojom majetku viac ako 160-tisíc kilometrov optických rozvodov, dátovú sieť skupuje aj Facebook, ktorý sa sústreďuje na Európu.
Čítajte viac: http://tech.sme.sk/c/7046143/facebook-a-google-skupuju-volne-opticke-kable.html#ixzz2o1VUoWTe

A sme sú zase u sieti.
Tipol by som skôr na prelom v navigácie bezpilotných robotov cez internet. Internetové giganty nebudú riskovať až tak opustenie Internetového trhu. U Amazonu je to už jasnejšie. Musia vyriešiť ešte otázku prelomenia sieti a možné ovládnutie robotov. Ale veď sa tým u nich mnoho bezpečnostných odborníkov zaoberá, tak prečo nepreradiť aj na takéto úkoly.
K umelej Inteligencie je ešte ďaleko.Ale z Internetových sieti môžu celkom dobre navigovať, aleb korigovať správanie svojích robotov.
Ako budem vedieť kedy a kde prevziať objednanú tovar od drolu Amazonu? A nemôže to neaký chytrák zneužiť, veď kvalitných heckerov a Crackerov je na tomto svete dosť.
Kontrola musí byť súbežne po ceste drola. A po sieti. Ale veď už majú siete a bohaté skúsenosti na nich. Tak prečo ich nevyužiť aj na iné účely. Na doplňovanie inteligencie svojích robotov!

Odpovědět

Roman Madala,2013-12-19 07:48:50

Mňa v prvom momente napadol článok: http://www.osel.cz/index.php?obsah=6&akce=showall&clanek=6395&id_c=118153

Odpovědět


CALICO

Martin Hřeben,2013-12-20 02:08:20

Myslím, že jsme blízko...Larry Page založil firmu Calico, která má prodloužit lidský život...tže skutečně AVATAR? :)

Odpovědět

Po "události"zbyde málo lidí,ale hodně p

Jaroslav Mrázek,2013-12-19 07:19:03

A někdo to bude muset "páníčkům co zbydou" pomoct dávat dohromady k dalšímu alespoň přežití... :-(. Nebo se pletu ???

Odpovědět

Googl je moderní, jde s dobou, patří mu budoucnost

Miloslav Dědek,2013-12-18 23:40:35

Bude ještě dlouho trvat než svět zaplaví roboti. A bude to určitě užitečné, když převezmou od lidí práci, která se lidem nebude líbit. Představte si kolik se v budoucnosti ušetří lidských životů, když ve válkách nahradí roboti vojáky. Jedna vážná představa o budoucím vývoji lidské společnosti je uvedena v článku "Prognóza budoucnosti lidstva", který je na: http://miloslav7.blogspot.cz/2013/06/prognoza-budoucnosti-lidstva.html

Odpovědět


Palo Priezvisko,2013-12-19 00:44:07

otazka je aky bude zmysel zivota ludi, ak budu vsetko a omnoho lepsie zvladat roboty?

Odpovědět


ja vam to povim

Daniel Konečný,2013-12-19 01:47:07

zacnou delat z nudy opravdu zajimave veci, jako treba obri urychlovace nebo meziplanetarni/hvezdne lode... kdyz uz bude o vse postarane, bude jedno kolik co stoji, dnes se moc lidi moc ozyva na jakou "blbost" zase jdou jeho tezce nadrene dane

Odpovědět


Palo Priezvisko,2013-12-19 06:28:46

ale ved urychlovace budu navrhovat/stavat/prevadzkovat/vyhodnocovat roboty, pretoze tie to budu vediet vsetko omnoho lepsie. ci?

Odpovědět


Daniel Konečný,2013-12-19 13:39:52

pokud by to byla "prava" umela inteligence se zajmem a schopnosti projektovat i takoveto veci, pravdepodobne bude mit i jine vlastnosti, kvuli kterym lide brzo zaniknou:)

Odpovědět

Plíseň

J Kasom,2013-12-18 22:37:59

Gůgl má prostě pocit,že jeho hřiště je příliš malé.
Holt monopol na vyhledávač a reklamu mu nestačí,máme tady
sociální síť,prohlížeč, další služby a software.Gůgl už zlikvidoval spostu menších firem a vývojářů. Stačí si vzpomenout na Microsoft, jaký sním byly potíže,ale ten je proti gůglu žabař.A pokud jde o robotiku,tak ono už jen jméno jejich OS - Android - mluví samo zasebe.Mě osobně se to teda moc nelíbí-ostatně jako všechny globálně monopolizační praktiky.

Odpovědět

Patenty

Roman Bradáč,2013-12-18 22:11:51

Nebo probíhá příprava na patentovou válku v další oblasti. počítače už nenesou jak dřív, v mobilech jsou víceméně rozdány karty ale robotika je pole neorané. Navíc v oblasti UI strýček Google má rozjeté nějaké projekty, které bude muset nějak přetavit do smysluplného produktu o který bude zájem a který hlavně pokryje náklady na vývoj. Ten průzkum vesmíru, zmíněný o příspěvek dřív, se jeví jako ekonomicky nosná myšlenka.

Odpovědět

Co takhle vesmír

Josef Šoltes,2013-12-18 18:48:21

Nemohlo by jít o výzkum vesmíru? Ostatně tam by se dálkově ovládaní roboti s UI velmi hodily. Ať už pro těžbu asteroidů, čištění oběžné dráhy nebo další funkce. Třeba se spojili se společností Planetary Resources (což by nebylo velké překvapení, podíly tam mají i zakladatelé Googlu) a hodlají se do toho pustit ve velkém. A jelikož PR nemá zatím moc prostředků, musí na to použít zdroje Googlu.

Odpovědět

Proš se Google zajímá o roboty?

Zdenek Koutný,2013-12-18 18:32:01

Protože Skynet.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz