Ball bot  
Zprávy z NASA dávají tušit, že i u nich se začne šetřit. Mezi nejdůležitější cíle totiž zařadili láci svých robotů. Ty by měly být lehčí a nejspíš budou vypadat jako hranatý super míč.


 

Zvětšit obrázek
Budoucí vesmírní průzkumníci budou levní a budou vypadat jinak, než jsme zvyklí. Mohli by být také vybaveni deformovatelnou vnější kostrou. (Kredit: NASA)

Současné robotické sondy přistávají za souhry padáků, brzdících raket a pružících nafouknutých vaků. Nějaká nepředvídaná odchylka od propočtů vedoucí k  tvrdšímu dopadu, nevěstí nic dobrého. Omezit rizika nejkritičtější fáze průzkumných misí (přistání) by měla nová pružící konstrukce, která zvládne i drsnější zacházení. Nejde jen o přistávací manévr, ale i o pozdější pohyb robota po planetě. Nové řešení s flexibilním deformovatelným robotickým exoskeletem nabízí další výhodu - úsporu hmotnosti.


Adrian Agogino, Vytas SunSpiral a David Atkinson vyvinuli pro NASA robotickou platformu, která takovou představu univerzálnosti splňuje. Vzhledem k malé hmotnosti by mohla být na místo dopravována  v desítkách či dokonce stovkách kusů. Planety Sluneční soustavy nejspíš brzo budou zkoumat roboty dovybavené skládačkou o hmotnosti jen několika kilogramů. Jejich vnější kostra z pružného materiálu bude schopna absorbovat sílu nárazů. Její elektromagnety zase zajišťovat pohyb změnou postavení kosterních stavebních prvků vzájemně propojených lanky.  I když navržená robotická platforma nemá kola, pohybuje se v terénu tak trochu jako míč. Její výhodou je, že má poměrně velkou styčnou plochu s podložkou, což jí zajišťuje bezpečný pohyb třeba i v písečných dunách. Problém ji nečiní ani překonávání kamenitého terénu s ostrými hranami. Malá hmotnost umožňuje vybavit takovým udělátkem velký počet průzkumných pracantů. Navržené řešení eliminuje riziko všech misí, při nichž úspěch záleží na jednom exempláři.  

 


 

 

Celá řada odborníků na kosmonautiku již delší dobu předvídala odklon od klasických robotů směrem k univerzálnějším systémům, schopných pracovat i ve složitých podmínkách a v těžko předvídatelných situacích.  Možná ten čas již nastal. 

 

 

Tahle vize asi nebude tím pravým ořechovým:

 

 

Literatura: NASA  

Datum: 29.12.2013 10:04
Tisk článku



Diskuze:

Re:

Libor Zak,2014-01-01 18:20:24

No já částečně souhlasím i nesouhlasím. Vládní zakázky jsou určitě velká motivace, ale některé projekty naznačují, že se najdou i jiné cesty, jak na cestě na Mars vydělat. Například ten nápad s kolonií bez návratu a následnou reality show. Podotýkám, že to zrovna není cesta, která se mi líbí, ale na to se asi pokrok neptá. Když nastane čas, aby se určitá věc stala, stane se, bez ohledu na to, zda morální, nebo bezohlednou cestou.

Odpovědět

NASA už nějaký čas ztrácí žlutý trikot

Libor Zak,2013-12-29 18:33:59

Osobně si myslím, že asi není špatný nápad jít směrem k chytrým a levným řešením. Jen si myslím. Že žezlo dobývání vesmíru spíš převezmou soukromé společnosti a expandující ekonomiky, jako je Čína a Indie. Soukromé společnosti proto, že si dokážou hlídat výdaje mnohem lépe, než státní institut. Navíc se nemusí přizpůsobovat nové situaci po každých volbách. A také jsou mnohem otevřenější k testování experimentálních myšlenek. A Čína zase má momentálně dost prostředků a motivace k vyvíjení vlastního programu. Navíc si dokázali spočítat, že potenciální zisk z ovládnutí vesmírného surovinového a energetického trhu, bude mnohem větší, než vynaložené prostředky. Kromě toho, i bezpečnostní pojistky pro posádku, nejsou tak hystericky hlídány, jako v západním světě. Dobývání vesmíru, prostě sebou nese rizika.

Odpovědět


Re:

Vít Výmola,2013-12-30 10:58:38

Takto to asi bohužel fungovat nebude. Soukromé společnosti jsou orientovány na zisk. To jim samozřejmě nikdo nemůže zazlívat. Budou se ale tím pádem orientovat na ty aplikace kosmonautiky, která se bude alespoň v dohledné době vyplácet.
Ačkoliv Obamova politika je pro výzkum vesmíru katastrofou, přece jenom se jí nedá upřít jedn povedené dítě, totiž vtáhnutí soukromých firem do kosmické dopravy. USA dnes mají dvě společnosti s (téměř) funkční kosmickou lodí a nejmíň jednu další, co má k tomu blízko. To může nakonec vést k lepší dostupnosti těchto služeb a celkovému zlevnění a vtáhnutí dalších firem, které už budou sledovat vlastní komerční cíle nezávisle na vládě, jako je kosmická turistika, těžba ve vesmíru nebo dokonce vlastní výzkum v prostředí nízké gravitace (farmaceutické firmy, proč ne?).
To nakonec může i zlevnit kosmické technologie jako takové a tím se stát užitečným pro průzkum vesmíru, ale jenom takto nepřímo. Výzkum Marsu, jiných planet, vzdáleného vesmíru atd. jsou krásné vědecké cíle, ale v dohledném horizontu absolutně neziskové. Tohle musí, stejně jako jinou základní vědu, podporovat stát, univerzity nebo movití nadšenci. A s NASA to jde v této oblasti z kopce, co si budem povídat...

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz