Pomohou nám s temnou hmotou exploze černoděrových bomb?  
Těžko říct. Už to, že by černá díra mohla vybuchnout mechanismem superzářivého rozptylu, je ale fascinující. Objevíme stopy takových explozí?


 

Zvětšit obrázek
Najdeme stopy černoděrových bomb? Kredit: NASA Goddard Space Flight Center.

Když je řeč o temné hmotě, tak by nás nemělo překvapit snad už vůbec nic. Jsme zaplaveni fyzikálními teoriemi vysvětlujícími povahu temné hmoty, které jako kdyby se trumfovaly v bizarnosti. Mezi ty více odvázané nepochybně patří černoděrové bomby (Black hole bombs).


Jako by nestačila nenasytnost a singularita černých děr, samy o sobě dost děsivé. Ještě je k tomu nutné vstřebat představu, že černá díra vybuchne. Zní to vážně šíleně, není to ale vlastně nic nového. Mechanismus černoděrové bomby poprvé popsali Press a Teukolsky v roce 1972. Tehdy to byl spíš takový strašák pro neposlušné děti astrofyziků, první detailní analýzu černoděrových bomb udělali až Shara a Oded Hodovi v roce 2010. Vtip je v tom, že když černá díra dostatečně rychle rotuje, tak za určitých podmínek může dojít namísto prostého pohlcení k opakovanému rozptylu a odrazu okolního záření, které může vyvrcholit v superzářivému rozptylu (superradiant scattering), explozi záření a tepla z černé díry.


 

Zvětšit obrázek
Paolo Pani.  (Kredit: Pani)

Zní to dost neuvěřitelně, vesmír ale dovede překvapit. Abraham Loeb z Harvard‑Smithsonianského centra astrofyziky a spolu s ním Paolo Pani z Lisabonské univerzity se domnívají, že černoděrové bomby mohly řádit v ranném vesmíru, kdy vznikaly primordiální černé díry – nikoliv zhroucením těžké hvězdy, ale z chuchvalců nesmírně husté prvotní hmoty vesmíru. Pokud by to takhle fungovalo, tak by velká většina z nich měla z našeho pohledu nepatrné rozměry a zároveň dost intenzivní hmotnost. Zhruba tak od mikroskopických, o váze menší než náš Měsíc, až po primordiální díry velikosti ledničky a hmotnosti odpovídající Jupiteru.


Mohly by primordiální černé díry vysvětlovat temnou hmotu? Vědci se již dlouho snaží nějak omezit možné velikosti takových černých děr, abychom je snáz našli. Anebo odmítli. Vycházejí přitom z toho, že pokud by primordiální díry skutečně byly temnou hmotou, muselo by jich být hodně. Temné hmoty by přece mělo být mnohem víc, než té běžné. A v této souvislosti jsme už v lecčem moudřejší. Kdyby takových černých děr bylo hodně a byly by velké, museli bychom občas pozorovat jejich gravitační působení na záření hvězd, při přechodu takové černé díry mezi hvězdou a námi. Pokud víme, tak se nic podobného běžně neděje. Už z toho lze odvodit, že primordiální černé díry patrně nejsou hmotnější než Jupiter a nevysvětlují více než 10 procent temné hmoty.

 

Zvětšit obrázek
Avi Loeb. Kredit: Harvard University.


Další omezení pro existenci primordiálních černých děr přináší Hawkingovo záření. Černé díry se podle všeho postupně vypařují. Primordiální díry zhruba tak do hmotnosti asteroidu by se už za dobu trvání vesmíru vypařily. A kdyby se takhle vypařovaly, tak bychom v okolním vesmíru měli pozorovat početné záblesky tvrdého gama záření, což ovšem podle všeho nepozorujeme.

Pani s Loebem ve své studii tvrdí, že ještě zbývají primordiální černé díry o hmotnosti asteroidu až Měsíce. Některé z nich podle nich mohly v mladém vesmíru explodovat jako černoděrové bomby, podmínky tam k tomu snad byly. A jestli explodovaly, tak bychom dnes eventuelně mohli najít pozůstatky těchto výbuchů jako odchylky od ideálního spektra černého tělesa, jaké očekáváme pro reliktní mikrovlnné záření vesmíru (CMB).

 

Zní to pěkně, ale pokud jde o primordiální černé díry, tak jejich příběhu bohužel hrozí špatný konec. Jak pozorní čtenáři OSLA jistě vědí, tak zhruba před měsícem (leden 2014) Pani s Loebem v novější studii výskytu neutronových hvězd v Mléčné dráze uznali, že to s existencí primordiálních černých děr nevypadá dobře a že jen těžko vysvětlují více než mizivé procento scházející temné hmoty. Nicméně, pro pozoruhodné černoděrové bomby to ještě nemusí znamenat definitivní konec. Zdá se, že i klasické černé díry o hmotnosti hvězd a stejně tak i supermasivní černé díry v srdci galaxií poměrně svižně rotují a není vyloučeno, že by i ony mohly explodovat jako černoděrové bomby. Loeb slibuje, že kdybychom objevili pozůstatky jejich explozí, tak by to určitě přineslo nějakou novou fyziku.

Zvětšit obrázek
Pavel Bakala, člen týmu LOFT „Strong gravity“. Kredit: SU Opava.

 


K fenomému černoděrovým bomb se pro OSLA vyjádřil Pavel Bakala, specialista na obecnou teorii relativity a chování hmoty a záření v blízkosti černých děr a neutronových hvězd, z Ústavu fyziky Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě:

 

Zdá se, že možnosti dolování informací o raných stádiích vývoje vesmíru z analýz jemných spektrálních i prostorových fluktuací CMB stále nejsou vyčerpány. Elegantní úvaha Paniho a Loeba je překvapivá svou jednoduchostí a vtipným použitím dobře známých principů a navíc poskytuje dobré možnosti observačních testů. Pokud by skutečně primordiální černé díry byly temnou hmotou nebo alespoň její výraznou frakcí, znamenalo by to konec spekulací o jejím složení z hypotetických supersymetrických partnerů známých částic nebo jiných částicových exotů. Tím by byly nastaveny výrazné limity pro hledání tzv. nové fyziky za standardním modelem. Existují však velmi vážné pochybnosti o existenci primordiálních černých děr založené na absenci pozorování efektů gravitačního čočkování a srážek s neutronovými hvězdami. Ve hře je však stále velmi mnoho neznámých.

 

 

Black-Hole Bombs And Photon-Mass Bounds. Kredit: Paolo Pani. Presentace  slides je ke stažení zde

 

CITA 196: Primordial Black Holes as a Probe of the Early Universe. Kredit: CITA.
http://www.youtube.com/watch?v=v3EK3mCLSxA


Literatura

NewScientist 12. 2. 2014, arXiv:1307.5176, Wikipedia (Black hole bombs, Primordial black hole).

Datum: 27.02.2014 16:28
Tisk článku

Související články:

Astronomové našli nové důkazy pro existenci Devítky     Autor: Stanislav Mihulka (26.04.2024)
Záhadné škytání supermasivní černé díry vyvolává obíhající malá černá díra     Autor: Stanislav Mihulka (01.04.2024)
Vyžírají hvězdy zevnitř parazitické černé díry?     Autor: Stanislav Mihulka (16.12.2023)
Rekordní supermasivní černá díra je ve vesmíru starém jen 470 milionů let     Autor: Stanislav Mihulka (07.11.2023)
Kvasarové hodiny ukazují, že v mladém vesmíru běžel čas pětkrát pomaleji     Autor: Stanislav Mihulka (03.07.2023)



Diskuze:

Záření a teplo

Tomáš Jelínek,2014-03-01 22:03:55

"...explozi záření a tepla z černé díry."
Teplota látek je dána kinetickou energií částic dané látky. Ty si vyměňují při srážkách teplo neboli změní se jejich kinetická energie. Co se týče případného výbuchu černé díry, žádné teplo se neuvolní, uvolní se záření s vysokou kinetickou energií, které vás mohou pěkně osmahnout - to je to teplo. A pokud vím, tak s teplem se v těchto případech nepracuje.

Odpovědět

Viete čo je pravda?

Vladimir Duga,2014-03-01 09:48:05

Veľkým písmenom E sa označuje intenzita elektrického poľa a intenzita gravitačného poľa.
Napríklad urýchľovacie napätie pôsobí na urýchľovanú časticu prostredníctvom elektrického poľa, čo znamená že hmotnosť urýchľovanej častice je priamoúmerná intenzite elektrického poľa urýchľovacieho napätia.
Fyzikálny zákon, ktorý platí pri prevádzke urýchľovača, by mal platiť aj pri fungovaní vesmíru.
Hmotnosť telesa, ako ju poznáme na Zemi je závislá od sily, ktorou je teleso priťahované k zemskému povrchu. Bez tejto sily bude mať teleso nulovú hmotnosť.
Aby mohli vedci nechať v platnosti Newtonov gravitačný zákon, sú vedci donútený tvrdiť že teleso má rovnakú hmotnosť, bez ohľadu na intenzitu gravitačného poľa. Vďaka Newtonovmu gravitačnému zákonu sú vedci donútení hľadať aj čiarnu hmotu. Ešte asi dlho potrvá, až vedci priznajú že gravitácia je elektrického pôvodu. Za jeden z dôkazov v prospech môjho tvrdenia je neschopnosť vedcov určiť presnú hodnotu gravitačnej konštanty.
Ak sa svetlo chová aj ako častica, potom môže byť zakrivenie svetla spôsobené magnetickým polom a nie gravitáciou.

Odpovědět


Róbert Németh,2014-03-01 11:08:51

Ako vidím, pokračuješ v šírení svojich nezmyslov. Zrejme je to pre teba jednoduchšie, než si niečo z fyziky naštudovať. Písmeno E sa vo fyzike používa na označenie intenzity elektrického poľa, ale aj na označenie energie. Rozmer týchto veličín nie je rovnaký, preto ich nemôžeš voľne zamieňať. Pre označenie intenzity gravitačného poľa sa používa písmeno K.
Hmotnosť telesa nie je závislá od toho, či sa nachádza v gravitačnom poli, alebo nie. Hmotnosť telesa je určená z jej zotrvačných vlastností a/alebo z gravitačného pôsobenia na iné telesá.
Mýliš sa aj v tom, že vedci sú k niečomu nútení. Nie sú. Vo fyzike sa všetko potvrdzuje alebo vyvracia experimentom. Fyzika nie je založená na viere, ani na konšpiračných teóriách. Tvoje reakcie na články o gravitácii vyplývajú len z tvojej nevedomosti. Dokazuješ to aj na iných fórach.

Odpovědět

Už je to tady

Andrzej Kowalski,2014-02-28 14:56:28

Já vám to říkal, milí správcové Osla, že mašíbly je třeba bez milosti vypakovat. A už je to tu. Pod každým druhým článkem už je zasviněno komentáři pošuků, že už je to tu jak na osud.cz.

Odpovědět


:(

Admin stránky,2014-02-28 16:17:31

Omlouvame se, je to sysifofské. Nejhorší ale je, že občas ti, co nám v tom pomáhají udělají občas chybu .... to pak nevysvětlíme :(

Odpovědět

máš pravdu

Vladimir Duga,2014-02-28 10:55:52

Je to náhoda, že pohľad z družice na tornádo pripomína špirálovú galaxiu? Vďaka rotácii galaxie je odstredivou silou zo stredu galaxie vysatá všetka hmota. Takýto priestor je označovaní ako čierna diera. Tam, kde nieje žiadna hmota, svetlo sa nemá od čoho odraziť a preto tam nič nevidíme. Žiadna zázračná hmota z nekonečnou hustotou a gravitáciou, ktorá by dokázala pohltiť aj svetlo neexistuje.
Existencia čiernej hmoty má iba zalepiť diery v Newtonovom gravitačnom zákone. Až vedci pochopia ako funguje gravitácia, potom na vysvetlenie fungovania vesmíru nebudú potrebovať žiadnu exotickú hmotu.
Podľa slávneho Einsteinovho vzorca E = mc2 je hmotnosť telesa priamoúmerná intenzite gravitačného poľa, čo znamená že ak sa teleso nenachádza v gravitačnom poli, teleso má nulovú hmotnosť. Teleso z nulovou hmotnosťou nemôže podľa Netonovho gravitačného zákona pôsobiť gravitačne na iné teleso.
Pokiaľ nebudeme vedieť, v ako silnom gravitačnom poli sa nachádza Zem, nikto ani netuší aká je hmotnosť Zeme. Ak netušíme, aká je hmotnosť Zeme, potom je asi bezvýznamné sa baviť o hmotnostiach hviezd, čiernych dier i celých galaxií.

Odpovědět


Není pravda

Jiří P,2014-02-28 23:03:00

co tu píšete. Mícháte vše dohromady na bramboračku. Když už tedy znáte,že E=mc2, to c2 si dejte klidně stranou, tak je přeci jasné, že každá hmota s energií má hmotnost i bez potřeby nacházet se v gravitačním poli. Když spatřím někde ve vesmíru železný asteroid a průměru x, tak si přeci spočítám objem krát hustotu železa a dostanu hmotnost ne? Těleso s nulovou hmotností, by muselo být i s nulovou energií a to je podle mě nesmysl.Co se týče Vaší myšlenky odrazu světla od černé díry kde nic není a proto ji nevidíme, tak to je síla tedy:) Ale nemusíte chodit daleko a mrkněte na videa, jak v centru naší galaxie působí Sagitarius A na hvězdy, snímky v rtg oboru atd. a věřte, že gravitace dokáže světlo zakřivit a gravitace čern díry fakt světlo pohltí.

Odpovědět

neobjevime

Mojmir Kosco,2014-02-27 21:51:05

Cerna dira neobsahuje zadnou hmotu

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz