Týden se současnou biologií 2014  
Pokud studujete střední školu a máte zájem zúčastnit se tradičného setkání na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity, čeká vás vypracovat odpovědi na otázky a odeslat je do středy 30. 4. 2014. Pak už to chce jen trošku štěstí a sledovat tyto stránky, zda budete mezi vybranými. Termín konání letošního setkání je 1. - 5. 9. 2014.<br> ČLÁNEK BYL AKTUALIZOVÁN O VÝSLEDKY SOUTĚŽE.


 

Zvětšit obrázek
Loňský ročník

Týden se současnou biologií 2013
První zářijový týden patří na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity již tradičně Týdnu se současnou biologií. V rámci sedmého ročníku této akce přijelo na PřF 25 vybraných středoškolských studentů z celé České republiky a na týden měli možnost ponořit se do tajů různých oblastí biologie. Ve společnosti odborníků z PřF JU si na vlastní kůži ozkoušeli, jaká asi je práce výzkumníka, badatele – přírodovědce. 

 

Zvětšit obrázek
Nejprve něco málo teorie v posluchárně

V první polovině týdne se věnovali převážně molekulární biologii - pomocí metody FISH (fluorescenční in situ hybridizace) porovnávali genomy a na pár hodin se vžili i do role detektivů, když metodou molekulárního barcodingu určovali DNA různých živočichů, což je běžný postup například při identifikaci druhů pašovaných zvířat. 

 

 

Zvětšit obrázek
... a pak hned do praxe.

Studenti se rovněž vypravili do terénu, kde se naučili přímo v zátokách třeboňských rybníků sbírat vzorky řas, které následně zkoumali pod mikroskopem. Vzhledem k tomu, že současná věda ve velké míře pracuje i s výpočetní technikou, byly součástí připraveného programu i dvě počítačové úlohy, v rámci kterých účastníci zkoušeli simulovat makroevoluci a zkoumali fylogenetické vztahy mezi medvědy. Praktické úlohy byly doplněny spoustou přednášek, zabývajících se evolucí, evoluční psychologií, parazitologií, viry, či problematikou Šumavy. 


Akce byla oficiálně ukončena v pátek, ale pro zájemce byla na sobotu připravena exkurze do pražské ZOO, která akci podpořila zvýhodněným vstupným a také umožnila studentům v doprovodu chovatelů nahlédnout do nově vybudovaného zázemí slonů a hrochů. Vyprávění o životě a „soukromí“ těchto velkých savců bylo nesmírně zajímavé a poutavé. 
Týden se současnou biologií 2013 byl realizován v rámci projektu ScienceZOOM.

 

Zvětšit obrázek
Pokusničení v laborce

Pro zájemce o účast na Týdnu se současnou biologii v roce 2014
Pokud máte zájem zúčastnit se Týdnu se současnou biologií 2014, pošlete své jméno, příjmení, věk, název a adresu vaší školy, a také ročník, který studujete Martině Konečné na emailovou adresu konecnam@prf.jcu.cz, v případě dotazů před uzávěrkou soutěže nás můžete též kontaktovat na tel. 387772251. Protože kapacita je omezená, máme pro vás soutěž v podobě otázek, vybraných tak, aby vypovídaly především o vašich úvahách a vztahu k biologii, nikoliv o schopnosti mechanicky nalézt odpovědi v knize nebo na internetu. Odpovědi na jednotlivé otázky mohou být libovolně dlouhé. Někomu stačí jeden odstavec jiný se rozepíše více. Odpověď na jednu otázku by neměla přesáhnout jednu stránku A4.

 

Zvětšit obrázek
Místo konání akce

Přihlásit se můžete hned teď, odpovědi na otázky posílejte nejpozději do středy 30.4. 2014. Jména letošních vítězů zveřejníme na těchto stránkách v pondělí 19.5. 2014. Současně pošleme vítězům zvací dopis s podrobnostmi k účasti na Týdnu se současnou biologií. Účastníci Týdne budou ubytováni zdarma na vysokoškolských kolejích v areálu Přírodovědecké fakulty JU a budou mít zajištěno stravování v univerzitní menze.
Termín letošní akce je 1.-5.9. 2014.

 


Soutěžní otázky:
1) Která tři témata z biologie ti připadají nejvíce zajímavá a proč?
2) Proč se chceš zúčastnit Týdne se současnou biologií?
3) Co biologicky zajímavého bychom našli poblíž tvého bydliště?




Dodatek k článku: Vyhlášení výsledků soutěže

Výsledky soutěže o účast na Týdnu se současnou biologií 2014 na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích
Stále nás těší Váš neutuchající zájem o tuto akci, letos s výrazným nárůstem přihlášek též ze Slovenska. Vaše odpovědi nám opět poslouží i jako inspirace při přípravě témat přednášek a úloh.

A zde jsou tedy jména letošních vítězů:
Bachová Klára (Střední zdravotnická škola, České Budějovice), Čápová Kateřina (Gymnázium Pierra de Coubertina, Tábor), Fiedler Lukáš (Gymnázium Jírovcova 8, České Budějovice), Hanišová Adéla (Gymnázium Jírovcova 8, České Budějovice), Holcová Maria (Akademické gymnázium, Praha), Hůlková Pavlína (Gymnázium Dašická, Pardubice), Janíčková Ivana (Bilingválne gymnázium Milana Hodžu, Sučany), Jánošík Lukáš (Gymnázium Ľudovíta Štúra, Trenčín), Kašpar Tomáš (Gymnázium Dašická, Pardubice), Konrádová Kateřina (Gymnázium Benešov), Kučminová Veronika (Gymnázium Školská, Považská Bystrica), Leichterová Anna (Gymnázium Písnická, Praha), Matoušková Eva (Gymnázium Sokolov), Pekařová Klára (Gymnázium Jiřího Wolkera, Prostějov), Petržílková Hana (Gymnázium Ústí nad Orlicí), Pohanová Petra (Gymnázium J. S. Machara, Brandýs nad Labem), Pšeničková Eliška (Gymnázium Kadaň), Tomášek Ondřej (Akademické gymnázium, Praha), Tomášková Laura (Gymnázium Teplice), Trávníček Martin (Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko), Trojanová Šárka (Gymnázium Kladno), Valouchová Veronika (Gymnázium, třída Kapitána Jaroše, Brno), Vlček Marek (Gymnáziu Botičská, Praha), Vondráčková Michaela (Biskupské gymnázium Bohuslava Balbína, Hradec Králové), Vondrák Antonín (Gymnázium Teplice).

Děkujeme všem, že jste se soutěže zúčastnili. Gratulujeme vítězům, kterým se včas ozveme s dalšími instrukcemi. Ostatní nebuďte smutní, byli jste dobří. Přáli bychom si mít vás tady v září všechny, ale není to bohužel v našich možnostech. Zkuste se přihlásit příští rok znovu nebo k nám rovnou přijďte studovat. Přejeme všem úspěšné zakončení školního roku a vydařené prázdniny.

Dne 19.5.2014
za organizátory Martina Konečná

Autor: Redakce
Datum: 03.04.2014 12:05
Tisk článku



Diskuze:

preco len pre studentov

Miloš Trnavský,2014-04-14 09:49:32

Uz nejaky ten rok som zo skolskych lavic ale hned a s obzvlášnym potešením by som absolvoval takýto týždeň nabitý zaujímavými činnosťami.

Prečo cestovky neorganizujú takéto rekreácie namiesto opekania sa na slnku ?

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz