Počítačový program prošel Turingovým testem. Máme slavit?  
Turingův test pokořil simulátor třináctiletého chlapce Eugena Gootsmana. Jedni to vidí jako historický úspěch počítačových věd, druzí upozorňují na možné nedostatky.


 

Zvětšit obrázek
Alan Turing v Muzeu Bletchley Parku. Kredit: Duane Wessels.

Kdo by neznal Turingův test? A kdo by netoužil vědět, jestli mohou stroje myslet? Právě o tom totiž Turingův test je. Osudem těžce zkoušený matematik a průkopník umělé inteligence Alan Turing si ho vymyslel před 65 lety. Princip testu je úplně jednoduchý. Počítačový program musí přesvědčit lidské rozhodčí ve více než 30 procentech hodnocení, že je člověk. Brzy se ukázalo, že to není žádná legrace.


 

Zvětšit obrázek
Úspěšná inteligence Eugene Goostman. Kredit: Veselov and Demchenko.

Před pár dny se ale objevila zpráva, že Turingův test konečně padl. Mělo k tomu dojít na akci Turing Test 2014, kterou pořádala Královská společnost v Londýně. Podle dostupných informací se historicky prvním pokořitelem Turingova testu stal program jménem Eugene Goostman, který je simulací třináctiletého kluka z ukrajinské Oděsy. Vytvořili ho v Petrohradu programátoři Vladimir Veselov a Eugene Demchenko. Rozhodčí hodnotili jednotlivé soutěžící v sérii pětiminutového chatování. Eugena považovali za člověka ve 33 procentech případů. Stal se tak vítězem v konkurenci celkem pěti počítačových programů. Mezi porotci soutěže byl například herec Robert Llewellyn, tedy představitel Krytona v sérii Červený trpaslík anebo Lord Sharkey, který dovedl do úspěšného konce kampaň za posmrtné omilostnění Alana Turinga, pronásledovaného kvůli jeho sexuální orientaci.


 

Zvětšit obrázek
Kevin Warwick (2008). Kredit: Robert Scoble.

Podle jednoho z organizátorů, slavného popularizátora kybernetiky a umělé inteligence Kevina Warwicka šlo o historickou událost dalekosáhlého významu. Sám je také pyšný, že k prolomení Turingova testu došlo na půdě Královské společnosti, která je baštou britské vědy. Warwick jedním dechem přiznává, že událost rozvíří mnohé kontroverze. Podle některých odborníků už Turingův test vlastně padl dřív, v podobných soutěžích, jako byla tato. Warwick s tím ale nesouhlasí a tvrdí, že nynější londýnské klání bylo nezávisle kontrolované a velmi důvěryhodné. Je přesvědčen, že by za historicky prvního vítěze Turingova testu měl být uznán Eugene Goostman. A počítače by prý měly být prohlášeny za schopné lidského myšlení, což jitří emoce na všechny strany.

 

Zvětšit obrázek
Robert Llewellyn (2013). Kredit: Simonhackett.


Jak se dalo čekat, Eugenovo vítězství sklidilo nejen uznání s gratulacemi, ale i tvrdou kritiku: Pro NewScientist ji shrnula Celeste Biever, která byla porotcem stejné soutěže přede dvěma lety, ve slavném Bletchley Parku. Tehdy také soutěžil Eugene a při hodnocení celkem 30 porotců vyhrál se ziskem 29 procent. Když o tomhle víme, tak už se nynější Eugenovo vítězství nezdá být tak spektakulární. Hodnocení Turingova testu porotci je geniální a zároveň problematické. Na titul prvního pokořitele si už teď činí nárok více programů, dokonce až z hloubi devadesátých let. Dalším problémem je podle Bieverové to, že Eugenovi je třináct. Kdo kdy v životě potkal teenagera, tak jistě potvrdí, že to sice svým způsobem jsou lidé, ale zároveň to v mnoha ohledech také tak úplně lidé nejsou. Srovnávat chatující superprogram s teenagerem je sice okouzlující, ale prý je to zároveň příliš snadné, tedy vůči Turingovu testu nefér.

Někteří odborníci také namítají, že používat lidskou mysl jako měřítko inteligence je zpupné. Mohli bychom prý nepoznat výtečnou mimozemskou inteligenci, která bude natolik cizí, že ji vůbec nepochopíme, natož abychom s ní smysluplně chatovali. Až taková situace nastane, budeme ji muset řešit s veškerým důvtipem a rozhodností.

 

 

Passing the Turing test.Kredit: CNN.

 

Session 6 Judges_Turing tests 2014. Kredit: Turing Tests.


Literatura

NewScientist 9. 6. 2014, Wikipedia (Turing test, Alan Turing).

Datum: 12.06.2014 09:17
Tisk článku

Související články:

Ghostboti zemřelých by mohli škodit duševnímu zdraví     Autor: Stanislav Mihulka (18.03.2024)
Lovci civilizací SETI prohledali matematicky podezřelý planetární systém     Autor: Stanislav Mihulka (10.03.2024)
Kyberútok, jaký tu ještě nebyl: Červ, který využívá generativní inteligenci     Autor: Stanislav Mihulka (06.03.2024)
Čínští geologové ulovili seismického Dračího krále     Autor: Stanislav Mihulka (01.03.2024)
Anthropic varují, že inteligence LLM lze upravit do podoby spícího agenta     Autor: Stanislav Mihulka (16.01.2024)



Diskuze:

Sebauvedomenie +2 je rozhodujúce pre UI

Rene Mikolas,2014-06-13 00:09:23

SEBAUVEDOMENIE
Dieťa pri prvých pohľadoch do zrkadla si dosť dlho - rok, dva - neuvedomuje, že je to jeho vlastný obraz a dáva to najavo ohmatávaním, olizovaním, bozkávaním tej neznámej bytosti a všeobecne cielenými dotykmi zrkadla.
Keď mu jedného dňa urobíte na čele, medzi očami, nebadane farebnú škvrnu (zubnou pastou, rúžom, ...) teda niečo nové na obraze, a ak dieťa nesiahne na zrkadlo, ale na vlastné čelo, v ten moment dokázalo tú úžasnú vec – už vie zistiť rozdiel medzi obrazom a realitou, a teda uvedomilo si SAME SEBA.

VYSKLADANIE MOZAIKY
„Mozog je tak dômyselný, že vie z neúplnej mozaiky vytvoriť úplný obraz.“
Túto vetu som z hecu naučil svojho 2 1/5 ročného vnuka Ukázal som mu mozaikový obraz vytvorený z nalepených čriepkov a ani neviem ako som mu priblížil význam úplnosti a neúplnosti.
Myslel som si, že tej jej nerozumie. Lenže on my na puzle s rybičkami povedal, že to je mozaika a na konci chodníka v parku, kde mráz vytrhal z kachličkovej mozaiky farebné dlaždice, mi povedal, že je neúplná.

CITY
Pokožka je najväčším orgánom človeka, cez ktorý vníma okolie a aj sám seba. Zodpovedanie stroja na otázky o pocitoch z pokožky bude znamenať absolútne víťazstvo UI nad človekom a priame ohrozenie existencie homo sapiens ako nedokonalého medzičlánku.

To sú podľa mňa postačujúce podmienky pre neroroznanie človeka a UI. Dúfam, že to nepredbehne dobu. Pozor na plechových.

Odpovědět


Dodatok

Rene Mikolas,2014-06-13 00:17:06

Do kategorie VYSKLADANIE MOZAIKY patrí i pochopenie vtipu.

Odpovědět

Turingův test

Vít Výmola,2014-06-12 16:20:18

Turingův test je od počátku přeceňován. Vůbec nevypovídá o inteligenci stroje, ale pouze o jeho schopnosti nasimulovat alespoň trochu smysluplný rozhovor. Toho lze dosáhnout i bez jediného náznaku myšlení nebo dokonce sebeuvědomění počítače.
Turingův test možná byl pokořen, možná brzy bude, ale v dějinách vývoje UI to neznamená vůbec nic.

Odpovědět


Užitečnost

Vojtěch Kocián,2014-06-13 07:51:08

Souhlasím s tím, že je Turingův test přeceňovaný a s umělou inteligencí souvisí jen nepřímo, ale nesouhlasím s tím, že se úplně bezvýznamný. Metod k jeho zvládnutí může být spousta a mnohé jsou z hlediska umělé inteligence významné. Dobré zvládnutí Turingova testu by si mělo poradit s překlepy, neznámými nářečími, domýšlet si neznámá slova, zpracovat metafory, ironii a v podstatě i identifikovat vtip (pochopit ho v pravém slova smyslu nemusí). To není rozhodně snadné, i když chápu, že autoři různých kecálků se snaží si problém zjednodušit prostým vybíráním textu z databáze, což ve výše uvedených příkladech povede s velkou pravděpodobností k chybě. Zmást porotu může, ale v ostrém nasazení neuspěje, protože se nakonec bude jevit jako jedinec, se kterým člověk nemá zájem se moc vybavovat.

Docela zajímavé by mohlo být komerční využití a to i té primitivnější varianty založené na databázi. Po vybavení příslušnými odbornými znalostmi by mohl fungovat místo operátorů horkých linek (s tím, že by v nejhorším zákazníka přesměroval na živého člověka). Některé algoritmy se mohou hodit například programům pro diktování textu nebo hlasové ovládání strojů, což také není úplně k zahození. Pěknou aplikací by mohly být v budoucnu i počítačové hry a simulátory.

Odpovědět


...

Petr Dyntar,2014-06-16 11:49:49

Jedna věc je, že je "přeceňován" futurology, vědci a podobně, druhá věc je nasazení takového chatbota do komerčního sektoru.

Pokud vyvinete chatbota, kterého 99% lidí nerozezná od člověka a budete ho moct "vybavit" dovednostmi z oboru, tak za a posunete počítačovou kriminalitu na další level, za b připravíte o práci statisíce lidí a za c vyděláte miliardy.

Už jen automaticky generované diskuze po články, získávání "přátel" na facebooku, zmiňovaná zákaznická podpora, obchod, nabízení produktů, nová generace spamu

Odpovědět

AI, nebo česky UI

Ondi Vo,2014-06-12 14:26:13

Jak definovat a vymezit AI, nebo česky UI ?

Mnozí považují automaty, třeba takový na prodej cigaret, za inteligentní stroj. A samozřejmě i "mluvícího" robota v nějakém muzeu, nebo na veletrzích odpovídající správně na otázku "jak je vysoký Mont Everest", nebo "kde najdu WC".

Pojem inteligence se dělí (podle Bernarda Cattela) na kristalovou a proudící (kristaline, fluide), tedy na dva segmenty, ten první je schopnost se učit, zaznamenávat vědomosti a ten druhý je nástrojem na používání těchto vědomostí.

Vlastně a zjednoušeno, se mi nejvíc zamlouvá definice AI (UI) z filmu Číslo 5 žije - pochopení vtipu.

A na okraj - volba členů poroty rozhoduje o výsledku.

Odpovědět

UI

Josef Šoltes,2014-06-12 13:29:21

Tohle nemá se skutečnou UI nic společného. Dá se říct, že jsou to jen nadstavbové programy pro komunikaci UI s lidmi. Na nic jiného to nejde použít. Osobně dávám UI největší šanci v IBM pomocí jejich elektronických neuronů.

Odpovědět

dlouha cesta k UI

Tomáš Viktora,2014-06-12 11:32:23

Po par minutach "konverzace" mohu konstatovat, ze program odpovida spise jako velmi retardovany clovek ktery neudrzi tema a poklada dokola stejne otazky, presto ze byli zodpovezeny. Konverzace s mou 4,5 letou dcerou je nesrovnatelne vice smysluplna. Vyvojare ceka k umele inteligenci jeste hodne dlouha cesta..

Odpovědět

ale ...

Petr Ka,2014-06-12 11:32:02

Pokud je "inteligence" založena na databázi rozhovorů
http://www.national-geographic.cz/detail/pocitac-byl-poprve-povazovan-za-cloveka-46096/
tak je to spíše smutné pro lidi (než úspěch stroje), že na danou otázku jsou běžné ("předem dané") odpovědi a to je "inteligence" (jako na otázky v soutěžním pořadu - Watson v Jeopardy). To není o kreativitě, ale o zapadnutí do společnosti ("popovídat si").

Odpovědět

.

Palo Priezvisko,2014-06-12 10:51:07

tak som si ho tiez vyskusal a vsetky jeho odpovede su kompletne mimo. nie o moc lepsie ako chatboty ktore som videl u nas snad uz 10r dozadu.
s inteligenciou to stale nema nic spolocne.

Odpovědět

Porota

Vojtěch Kocián,2014-06-12 09:54:26

Problémem Turingova testu v tomto případě opravdu bude "osobnost" programu a složení poroty. Aby to bylo férovější, měl by být lidským protivníkem podobně starý kluk a porotci také lidé srovnatelného věku. Dospělému se bude teenager vždycky jevit tak trochu jako z jiného světa, takže pro něj bude obtížnější rozhodnout, jestli je umělý nebo živý. Ale Goostmanovi autoři určitě nejsou první, kteří se snažili obelstít test tím, že se snažili simulovat netypickou a od poroty výrazně odlišnou osobnost, tak jim cena po právu patří.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz