Světovým atletům se s bederním jetpackem prý vyrovná téměř každý  
Hendikepovaným sportovcům, jakým je například beznohý Oskar Pistorius, již bylo povoleno s protézami startovat i na olympiádě. Kde všude asi najde uplatnění nový batoh z Arizony?

 

Zvětšit obrázek
Plnohodnotný raketový jetpack s pilotem Danem Schlundem na Melbourne Show. Zhruba šedesát kilo železí a dvacet sekund letu. (Kredit: Fir0002/Flagstaffotos, Wikimedia Commons)

Míle měří 1609 metrů. I když běh na tuto vzdálenost není olympijskou disciplínou, oficiální atletickou disciplínou je.  Sportovců, kteří by se časem přiblížili rekordmanovi této tratě, marockému mílaři Hichamu El Guerrouj, s časem 3:43 minut, na světě moc není. Ženám se zatím nepodařilo pokořit ani hranici 4 minut. Běh na jednu míli se považuje za běh na střední trati a je hodně populární hlavně v Americe.  Na žádném školním sportovním klání nemůže chybět. S menším baťůžkem na zádech se na hranici pěti minut nyní dostane i netrénovaný běžec.

 

 

V Arizoně předvedli studenti se svými profesory z ASU novinku „mini-jetpack. (Kredit: ASU)

O vzrušení při debatách na téma co do běžeckého sportu patří a co ne,  má na svědomí Oskar Pistorius. Ani ne tak svým střeleckým uměním, jako tím, že používá high-tech vybavení z anizotropního materiálu,  kterým „recykluje“ energii dopadu. Jeho protézy absorbují energii došlapu, aby jí při odrazu, prakticky beze ztrát, zase vydaly a umí to lépe než náš systém kůstek s klouby z opotřebitelné chrupavky, držený pohromadě jen soustavou šlach.
Ale nejen to. Dovybavení Pistoriova těla je mnohem lehčí, než kolik váží nohy s chodidly zdravých borců. A protože hmotnost a její projev v podobě setrvačnosti se s rychlým během nemají moc rády, není překvapením, že na záběrech Pistoriova běhu můžeme vidět, že kmitá nohama s vyšší frekvencí, než jeho soupeři. Pružící čepele tvaru písmene „J“ mu tak umožňují  dělat kroky rychleji a ještě k tomu i delší. Před šesti lety kvůli tomu Olympijský výbor nepovolil Pistoriovi start na Pekingské olympiádě. Argumentem bylo, že se mu běhá lépe než zdravým atletům. Nařčení, že na zdolání stejné dráhy spotřebuje méně energie, se mu ale za pomoci právníků a bilančních testů měřících spotřebou kyslíku podařilo vyvrátit a tak hendikepovaný atlet mohl startovat nejen v závodech paraolympioniků ale i v soutěži určené normálním atletům. Nyní k prostředkům usnadňujícím běh přibyl baťůžek studentů z University státu Arizona a nejspíš ho hendikepovaní sportovci, kteří si na to finančně troufnou, budou mít snahu využívat podobně, jako Pistorius své čepele.    

 

Zvětšit obrázek
Profesor Thomas Sugar, spoluřešitel projektu,  prorokuje  vylepšování vojáků jejich nápadem  velkou budoucnost.  (Kredit: ASU)

Nové pojetí jetpacku
Dosud jsme si zařízení označované názvem jetpack dávali do souvislosti s létáním. To proto, že u těchto strojů s tryskami nebo vrtulemi, bylo cílem konstruktérů je co nejvíce přiblížit schopnostem koštěte čarodějnic. Američtí studenti si tak vysoké cíle nekladli.  Jejich výtvor měl jen přízemní ambice. Přesto vzbudil velký zájem. Nejspíš proto, že u něj nejde o robustní nádrže, které z adepta na skoky trvající několik sekund dělají dost hořlavou záležitost s vizáží potápěče s oběma rukama zaměstnanýma udržováním rovnováhy. Nový vynález se moc nepodobá ani ovrtulovaným monstrům k jejichž ovládání je potřeba zvládat ekvilibristiku posedu na dvou vrtulnících současně.

Zvětšit obrázek
O parametrech motorků použitých v prototypu, stejně jako kapacitě baterií, vydaná zpráva mlčí. (Kredit: ASU)

V novém pojetí je jetpack pouze nadlehčujícím a postrkujícím podpůrným prostředkem podobajícímu se bedernímu baťůžku se dvěma mírně vyčnívajícími boulemi těsně nad hýžděmi. Po zapnutí knoflíku z nás duo bateriemi poháněných vysoko obrátkových motorků po dobu necelé minuty mají snahu udělat sprintera světového formátu. Testy ukázaly, že rozdíl na jedné míli dělá dvacet vteřin.

 

 

Zvětšit obrázek
Test na jednu míli vylepšil časové skóre dobrovolníkovi o dvacet sekund. Studenti ale již pracují na zvýšení výkonu i na alternativním pohonu turbíny. (Kredit: ASU)

Nejvíce jsou prý nápadem nadšeni stratégové válečných šarvátek. Trpí totiž utkvělou představou, že voják je vánoční stromeček. Kromě zbraně, patron tašky, granátu a plynové masky ho mají tendenci ověšovat vysílačkou, zařízením na noční vidění, GPS navigací s displejem zobrazujícím co vyčtou experti ze satelitního a jiného průzkumu a ještě mu do velké polní snaží nacpat dron, aby se v případě potřeby mohl podívat za kopec. Šikovných udělátek je už tolik, že super-vojáci vynikají svou neohrabaností a předčili i rytíře v brnění. Proto ta snaha pořídit jim také muly od DARPY.  Zlé jazyky tvrdí, že rozdíl je jen v tom, že ty středověké stály daňové poplatníky méně a byly tišší.
Když se to tak vezme, tak i samotná neprůstřelná vesta s kvalitní keramickou vložkou a nejnutnějším vybavením je dost na to, aby Talibanec v noční košili měl nad vámi navrch.  A právě v podobných situacích by posilující mini-jetpack s výdrží vylepšenou na víc než jednu míli, mohl být dobrým sluhou. Slušivým doplňkem výstroje mužům ve zbrani by se nový jetpack mohl jevit i tam, kde veškerý pokrok se ukáže být ve sporu s náboženským fanatizmem málo.  U laiků ale panují obavy, že když dojde na „zachraň se kdo můžeš“, tak k tomu stávajícímu zrychlení ústupu o šest procent, bude nějaká ta modlidbička víc než nutná.

.    

Video: Martin jetpack má v batohu spalovací dvou litr o výkonu 150 kW (200 koní).

 

 

Video: Nápad studentů z ASU prý dává pořekadlu „Kdo uteče - ten vyhraje“, nový rozměr.

 

 



Pramen: ASU,  http://researchmatters.asu.edu/videos/jetpack-helps-soldiers-run-faster

 

Datum: 15.09.2014 11:49
Tisk článku

Související články:

Britský létající Iron Man v TED     Autor: Josef Pazdera (28.04.2017)
Jetpack pro golfisty     Autor: Josef Pazdera (23.07.2016)



Diskuze:

...

Jan Kment,2014-09-16 18:16:12

Žádný muž na Marsu to tedy není :-) !

Odpovědět

Přilba

Vít Výmola,2014-09-16 09:53:45

To použití helmy je docela komické, když si uvědomíme velikost tahu a výkon toho zařízení. :)
Možná to vyžadují nějaké univerzitní předpisy nebo tak něco.

Odpovědět

Motory

Petr Sabik,2014-09-15 22:15:53

Jake skutecne pouzili (zatim) nevime, ale podle http://www.turbines-rc.com/en/84-edf-thrust-10-12kg
jsou maximalni tahy hotovych reseni nekde u 12kg pro jeden kousek. A pokud se budu ridit maximem regulatoru motoru, tak se dostavam k hodnotam okolo 3,5-4kg tahu na motor. Treba maji nejak vylepsenou konstrukci a dosahuji vic, treba ne.

Odpovědět

Napajeni

Petr Sabik,2014-09-15 22:04:11

Podle videi je napajeni pro kazdy motor z LiPo packu od:
http://pulsebattery.com/advanced_search_result.php?keywords=65C
nejspis kapacity 5000mAh (moznost spickoveho odberu az 65x5A=325A)
Motory jsou dobre skryty, aspon trochu napovi jejich regulator, ktery jsem identifikoval jako Castle Phoenix Edge 100:
http://www.castlecreations.com/products/phoenix-edge.html
(max 34V, tech 100 predpokladam bude max. proud v Amperech)

Odpovědět


Bezva

Josef Pazdera,2014-09-15 23:51:47

detektivni prace. Diky za doplnění.
josef

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz