Jetpack pro golfisty  
Vyznavači zeleného sportu letos dostali svou kratochvíli až na olympijské hry. Letní olympiáda v brazilském Rio de Janeiru tak bude mít golf jako disciplínu. Na přelomu tohoto roku dostanou sportovci ještě od novozélandské společnosti novou hračku – osobní létající přemísťovadlo.

 

Jakub II. král Skotska v letech 1437 až 1460 (Kredit: Wikipedia, volné dílo)
Jakub II. král Skotska v letech 1437 až 1460 (Kredit: Wikipedia, volné dílo)

Jedni říkají, že golf vznikl z římské hry Paganica, jiní zase že Číňané ho hráli už v osmém století jako čchuej-wan ("Chui" = překvapující, "wan" = kuličky).  V Evropě máme zajímavou zmínku o golfu z roku z roku 1457, kdy  ho Jakub II. Skotský král zakázal. Jako důvod tehdy uvedl nevítané rozptylování od učení lukostřelbě.  Zatímco golfové míčky rád neměl, odpalování jiných se mu stalo vášní, zvláště těch dělostřeleckých. Jak už se to tak některým vládcům stává, i on proslul udělováním milostí zločincům za úplatek. Kupodivu tehdy fungoval parlament, takže když to udělal moc okatě, tuto pravomoc mu omezil.

 

 

Jakub, řečený druhý, při jedné z tehdy běžných kratochvílí - dobývání Roxburského hradu, se jedním z děl kochal tak blízko, že když se roztrhlo, zabilo ho. Lid o tom soudil, že ho škoda nebyla a stejného mínění byl nejspíš i další z Jakubů na skotském trůnu (v pořadí IV.). Ten na rozdíl od svého vzdáleného příbuzného byl  vášnivým hráčem golfu a tak  předchozí zákaz hraní zrušil. Od těch dob Skotové  mají Old Course v St. Andrews. Nejspíš nejstarší golfové hřiště na světě.

 

Novozélandská firma Martin Aircraft nyní všem, co tomuto sportu propadli, nabízí produkt, který jim má ušetřit čas a zároveň  poskytnout další nevšední zážitky.  "Vznášedlo" disponuje motorem o výkonu 200 koňských sil. Let umožňují dvě vrtulová dmychadla a stroj se řídí pomocí joysticků. Pro strýčka příhodu má ve vybavení i vystřelovací padák, což je vhodné, protože kochat se pohledem na to, jak si ve hře stojí soupeři, se s tímto vybavením dá z výšky až jednoho a půl kilometru.

 

Pilot Mike Read na připojeném videu golfistům dokazuje, jak je létání s jetpackem snadné. Kdo chce být při golfu „in“, měl by začít šetřit. Soukromé „létající koberce“ budou na trhu už koncem letošního roku a cena se má pohybovat  okolo 200 000 dolarů.

 

Jakub IV. Skotský už tak moc dělestřelectvo rád neměl a zálibu si našel v golfu a stavbě lodí. Postavil tehdy v Evropě největší o hmotnosti  1000 tun a  240 stop dlouhou. Plynule prý zvládal  hovořit skotsky, anglicky, skotskou gaelštinou, latinsky,francouzsky, německy, italsky, vlámsky, španělsky a dánsky. (Kredit: National Galleries, volné dílo)
Jakub IV. Jakub IV. Skotský už tak moc dělostřelectvo rád neměl a zálibu si našel v golfu a stavbě lodí. Postavil tehdy v Evropě největší o hmotnosti  1000 tun a  240 stop dlouhou. Plynule prý zvládal  hovořit skotsky, anglicky, skotskou gaelštinou, latinsky,francouzsky, německy, italsky, vlámsky, španělsky a dánsky. (Kredit: National Galleries, volné dílo)

 

První psaná pravidla golfu jsou z roku 1744 „Company of Gentlemen Golfers“. Už z názvu je patrné, že se jedná o záležitost smetánky. Moc se na nich od té doby nezměnilo a tak jetpacky ani jiné paka, pravidla z hry nevylučují (vyjma turnajů). Proto se mnozí domnívají, že novinka, přinášející do starého sportu trošku víc adrenalinu, by mohla uspět. Podobně, jako si v něm našly své místo jiné vymoženosti moderní doby.

 

Old Course v St. Andrews ve Skotsku. Od poloviny osmnáctého století je  standardní 18-ti jamkové. (Kredit: Golf Advisor)
Old Course v St. Andrews ve Skotsku. Od poloviny osmnáctého století je standardní 18-ti jamkové. (Kredit: Golf Advisor)

Aby se dnešním gentlemanům sportovalo co nejlépe, o hřiště se jim stará armáda pomocníků majících v povinnostech například stříkání pesticidů. Zejména herbicidů, to aby na zeleném pažitu nerostly nežádoucí druhy. Někde koketují i s geneticky modifikovanými travinami, ale moc se to mediálně nerozmazává. Aby hostům sportovní výkon nekazil obtížný hmyz, nešetří se ani na insekticidech. Na nevítané hraboše, hryzce, krtky,... se osvědčily rodenticidy. Proti zahnívání trávy, zvláště tam, kde je vlhčeji, zase fungicidy.

 

Je až s podivem, kolik za takový pobyt ve zdravém prostředí a na zdravém vzduchu, jsou sportovci ochotni dát. Pravdou ale je, že v ceně už mají  i sekání greenů. Tráva by stále měla mít požadované 3 mm. To ale s racionálním využitím energetických zdrojů, toho moc společného nemá. V poslední době rostou i náklady na zavlažování. Zvláště poté, co se ukázalo, že je potřeba zalévat tak často a mocně, že  chlorovaná voda, kterou pijeme, je pro to nevhodná. Ani s tím heslem „pohybem ku zdraví“ to už není, co bývalo. Sportovní areály se v lákání klientů předhánějí a hráčům na jejich železa najímají nosiče a na zadky elektrokolky. 

 

Pokud přijdou gentlemani na chuť i golf-Jetpackům, budou se moci od jamky k jamce přesouvat až stokilometrovou rychlostí. S plnou nádrží mohou  soupeře ofukovat až půl hodiny.  Jako bonus všichni dostanou šanci přijít i o sluch. Bez ohledu na to, jak to nakonec s prestižní novinkou dopadne, už teď by mnoha hráčům na kšiltovkách místo loga sponzora, více slušelo: „Jsem snob s výraznou uhlíkovou stopou“.

Datum: 23.07.2016
Tisk článku

Související články:

Světovým atletům se s bederním jetpackem prý vyrovná téměř každý     Autor: Josef Pazdera (15.09.2014)
Létající prkno     Autor: Redakce (19.04.2016)



Diskuze:

Golfisté!

Vlad. Nevekla,2016-08-22 19:54:25

Tip pro Vás:
http://www.europeanopen.com/?dclid=%edclid!

Odpovědět

Daly

Marian Tyrš,2016-08-03 17:22:36

Tak jsem si tady přečetl jak to pan Daly autorovi článku nandal, za poznámku o tom, že golfisté nechávají za sebou výraznou uhlíkovou stopu. Nakonec tady z diskuse vyplynulo, že to je ve skutečnosti ještě horší, než autor napsal. Většina hřišť je z dotací EU a tedy „za naše“. Že plochy na nich stříkají herbicidy prakticky všude. Aby jim divočáci a krtci nerozryli jamky, tak je tam tráví... a pán, který se bojí podepsat se tu přiznává, že chodí hrát v pondělí a úterý ráno v dešti na vouchery "2za1", aby to finančně ustál, tak s rohlíkem a lahví vody.... A ještě k tomu dodá, že 150 km od Prahy je hodně blízko, takže máme jezdit ještě dál…
Jak to tu někdo už napsal, já ti teda nevím Karle, čím že Vás to vlastně autor článku urazil? Mně to připadá, že mu vlastně tady ti, co to chodí hrát, dávají za pravdu a Vy v podstatě také. To, že napsal, že golfisté za sebou nechávají výraznou uhlíkovou stopu, tak to nejspíš bude pravda, protože postřiky jedy, vyvážení trávy na skládku sekání, a ježdění stovky kilometrů tam a zpět si zahrát, to asi nebude zrovna ekologické, nebo se pletu?

Odpovědět


Re: Daly

John Daly2,2016-08-08 23:47:39

Kdo rikal, ze se ma jezdit 150 km ? Myslel jsem to tak, ze slusni lide by se Praze a jejim hristim meli vyhnout obloukem a o prazacich tu rec nebyla. Ti at si delaji co chteji - at si hrajou ten jejich snobgolf, ale at ho netahaji k nam normalnim, kteri hrajeme pro vysledky a radost ze hry a sportu. Stejne jako nasi kolegove v jinych zemich, kde je to normalni lidovy sport (VB, Irsko, Svedsko, Holandsko, Australie, JAR, USA atd.). U nas na Morave (ale nejen tam) mame spoustu malych hezkych nizkonakladovych hrist bez chemie a velkych terennich uprav, ktere byly vybudovany nadsenci i bez dotaci. Prazske celebrity at se jdou bodnout a nekazit povest golfu. Stejne jako prazska media s jejich ohrannymi klise. Bohuzel dosah prazaku je dost velky - vidim, ze fyzicky zhruba tech 150-200 km.... K nam na "Ukrajinu" uz nastesti jejich dosah diky stavu D1 prakticky nesaha a tak si tu hrajeme celkem v klidu :). Omlouvam se tem nekolika malo slusnym prazakum, ale takova je holt realita. To same co o prazacich plati samozrejme i o par zakomplexovanych brnacich a ostravacich, kteri se jim nepochopitelne snazi "vyrovnat". Zbytek populace se mi jinak zda celkem fajn...

Odpovědět


Re: Re: Daly

Miroslav Trachta,2016-08-22 20:00:38

Co říká náš slavný golfista na to, že ze statistik vyplývá, že golfisté likvidují včely - spotřebují stejně postřiků, jako bramboráři....
http://www.osel.cz/8963-vcely-si-mozna-likviduji-sami-vcelari.html

Odpovědět

Můj poznatek nehráče

Alena Moravcová,2016-07-28 10:15:29

Také jsem s mým nastávajícím několikrát na ten sport tlouštíků vyrazila. Patříme k těm, co neplatí požadovaných 60 000 ročně a dávají si případně jen něco k pití a čipsy. Tomu mému to nevadilo, ale ty přezíravé pohledy a arogantní chování od těch, co se dají poznat podle vybavení, to je potřeba zažít. Jestli jak tu píše pan anonym Daly, chce někomu tvrdit, jak je to sport pro nás zaměstnance školství, tak je nejspíš součástí té mafie kam se jezdí dohadovat velké kšefty. Nehrozí tam odposlech a i u soudu se pak dá tvrdit, neznám ho a nikdy jsem si nevšiml, že by chodil hrát na stejné hřiště. My, dnes už s manželem, jsme pro to opovrhované chování už přestali jezdit na dvě místa a nejspíš skončíme i s tím třetím. Jediná výhoda je, že tam nemusíte mít strach z klíšťat. Ti co by je tam roznášeli (míněno zvěř) tam už nejsou. A jak jste tady někteří psali, buďto to je posečený, takže by se tam nenažraly a nebo postříkaný. Nějakou nechutností, aby jim divočáci nerozryli drny. A aby je tam opravdu nic nelákalo, tak tam tráví i hlodavce. Mají na to takové hnědozelené podlouhlé asi dva centimetry dlouhé tablety tlusté jako tužka, které jim chodí sypat do děr. Je prý to levnější, než pak spravovat rozryté plochy. Možná proto se ochranáři stále diví, kde se ti otrávení orli berou, když jsou otrávené myši a králíci.

Odpovědět


Re: Můj poznatek nehráče

John Daly2,2016-08-02 00:01:12

Přečtěte si prosím mé ostatní příspěvky. Existují různé kategorie hřišť. Proč chodíte na snobské hřiště, když se tam necítíte ? Stejně jako můžete spát ve Four Seasons nebo v hostelu, lítat v první třídě nebo v lowcostu atp. Můžete hrát na Albatrosu u Prahy, kde se hraje European Tour nebo na veřejném hřišti někde v horní dolní, kde WC je kadibudka a hřiště kropí stará Tatra (nekecám, fakt to tak je). Se nedivím, že pak lidé mají divné názory na golf, když se pořád mluví jen o několika snobských hřištích v okolí Prahy - nebo kde to požadují těch vašich 60k ročně ? U mnoha slušných hřišť v mém okolí se vejdete bez problému do 10k, což si dovoluji tvrdit, že byste dokázala dát dohromady i jako zaměstnanec ve školství. A jestli se vám zdá i to moc, tak si uvědomte, že můžete opravdu hrát bez omezení, což většina skalních golfistů (je to fakt návykové...) taky využívá. Tedy stejně nebudete mít čas na žádné jiné koníčky, dovolené, nákupy atp. Defakto za 10 tisíc (pokud hrajete jen na jednom hřišti) máte na celý rok postaráno o využití veškerého volného času... Tohle je však onen pravý problém golfu - peníze nemusí být problém, problém je čas. A k tomu dohadování kšeftů - to je taková "Urban Legend". Hraju golf už 10 let, výjimečně si dokonce zajedu i na nějaké hřiště vyšší kategorie (existují všemožné slevy a zvýhodnění), ale ještě jsem fakt neviděl, že by někde někdo dohadoval nějaké obchody. Ono na to ani není čas. Hraje se v dost velkém tempu, musíte se soustředit na hru a často si ani nevyberete spoluhráče. A navíc by si tím málokdo chtěl kazit hru. Princip golfu je se oprostit od práce/problémů atp. a vyvětrat si hlavu při hře, která je sama o sobě dost náročná. Možná to laikovi nepřijde, ale je to oficiálně nejtěžší míčový sport. Ale to pochopí jen ti, co si to sami zkusili. Bohužel i tohle trošku vytváří bariéru, protože nelze prostě poprvé přijít a zkusit si to - netrefíte se totiž ani do míčku (i můj případ). Na nějakou použitelnou úroveň se dostanete až tak po roce hraní. Lidi to pak odradí. Možná i proto se na vás dívali ostatní divně. Začátečníci moc oblíbení nejsou, protože strašně zdržují ty za nimi. To není netolerance, ale fakt, že čas je pro golfisty to nejcennější. Je rozdíl, jesti vaše hra trvá 4 nebo 6 hodin... Jinak, prosím, napište jméno hřiště, kde tráví zvířata, abych se mu obloukem vyhnul. Tohle se mi nelíbí. V našem kraji tohle zvykem není. A ještě jedna věc - ano, golf hraje hodně lidí s vyššími příjmy. To však ještě neznamená, že jsou apriori špatní, ne (pokud vynecháme pražskou smetánku, která se tam stejně jen jezdí ukazovat - nepochopil jsem proč). Mám hodně kamarádů mezi chudšími i bohatšími golfisty a nevidím v nich rozdíl. A nebýt parkoviště, tak ani nevím, kdo z nich je bohatý. Bavíme se o úplně normálních věcech. Většinou o samotné hře. Vidíte - váš nastávající je toho důkazen, ne ? Nebo si ho berete pro peníze ? :) Někdy mám pocit, že hlavní problém je v neznalosti, zakomplexovanosti a předsudcích. Média a chování některých jedinců tomu však bohužel nahravají.. Ty masy slušných nejsou vidět. Já si taky jako učitelku představím uječenou megeru :).

Odpovědět

Petr Kolář,2016-07-27 07:01:47

Jak tak čtu diskusi, tak sem píše i sám velký John Daly. Pokud je mi známo, tak to jeden z nejlepších golfistů co kdy po zemi chodil. Ten sice (jak tady v diskusi sám píše) nepoužívá elektrický vozík, ale už opomenul přiznat, že létá od turnaje k turnaji a pařit soukromým tryskáčem. Jestli to má být pro ostatní vzor, a to tedy je! Tak teď se přiznám k rozporuplným pocitům. Nepoužívá elektrický vozík (na turnajích, jinak občas ano) tak si tu uhlíkovou stopu vylepšuje. Ale s tou spotřebou tryskáče, to zase asi dost pohnojí. Ale jak pro agenturu AFrance přiznal, létá prý jen na málo plynu...

Odpovědět


Re:

John Daly2,2016-07-28 01:40:24

A Travolta má dokonce B727, zrušte filmový průmysl ! Hehe, s tím JD to byl samozřejmě vtip, čekal jsem, kdo se ozve. Můj vzor to není, já jsem v podstatě abstinent a na golf jezdím úsporným vozem střední třídy ve 4 lidech, abychom ušetřili (za naftu i za hru). Jinak, spoustě lidem asi leží v žaludky, kolik vydělávají špičkoví golfisté. Problém je ten, že se to týka jen nejužší špičky. Někteří jen o trochu slabší často jezdí obytným vozem (kde si sami vaří), protože nemají na hotel a letadlo... Nejsou výsledky, nejsou peníze. Ne jako tisíce přeplacených nagelovaných čutálistů, co třeba celou sezonu sedí na lavičcce ve slavných klubech. V golfu člověk často neví, jestli vyhraje, nebo skončí poslední (kromě TW svého času). To platí pro profi i rekreační hráče a číní to hru zajímavou.

Odpovědět

Ala Velinska,2016-07-26 09:41:29

Ano, golfové areály mocně čerpají z dotací, tedy mých daní, podobně jako je tomu u čapích hnízd. Jenže na rozdíl od nich se tam nedoberete vlastnictví. Tady to vlastní nějaká celorepubliková společnost, ale tu zase někdo vlastní a tam už je sídlo před časem v Irsku, ale teď už prý zase někde jinde… Tak já ti nevím Karle...

Odpovědět

Pohled laika

Vladislav Tintera,2016-07-26 06:19:21

Autora bych se spíš zastal. Bohužel mám v rodině vyznavače tohoto sportu a tak působím co by řidič. Jezdíme spíše po moravských luzích a hájích a jako nezaujatý trávím spíš čas u stolu v hotýlcích, které k těmto zařízením bývají přidružené. Normální člověk si tam těžko dá něco víc než kafe. Za mých mladých let se takovým občerstvvnám říkalo bordel. A kdo nevěří, nechť zavítá a přesvědčí se, nevymykají se z tohoto pravidla. Přiznám se, že mne ten sport moc nebere, ale on by stejně více hráčů rodinný rozpočet neunes. Třeba tady v Hradci je jen vstupné 3500,- a když onemocníte a přerušíte, platíte. Když znovu přihlašujete, platíte znovu, ale to nejsou všechny poplatky, které na vás čekají. Inu selektuje to zvláštní sortu podnikatelů a jejich kočiček. Zajímavé je, že i sběrač míčků, kterého tu najímají si vydělá třikrát tolik, než je můj plat a v čistém. Nevím, ale já to moc nechápu. A s tím stříkáním pozemků to asi taky asi bude pravda. Fakt tu nelítají ani motýli. Ale to proč to nevím. Prý se tu dříve pásly krávy a ty pastviny hnojily a tak tu rostly různé kytky. Tam kam jezdím to jsou spíše monokultury s uměle navezeným pískem, snad to má evokovat kus pouště, nebo co, nevím.

Odpovědět


Re: Pohled laika

Patrik Toleba,2016-07-26 09:56:32

K těm motýlům. Můj tchán je včelař a měl měl takovou pojízdnou maringotku se kterou cestoval. Jen si pamatuju, jak bylo u nás před třemi roky veselo. Zajel s tím ke golfáči a jak pak zjistil, stříkali to nějakým KAPUT HARVESTEM. Pamatuji si to podle toho slova KAPUT, protože zrovna tak mu včely dopadly... Snažil se to tehdy nějak hodit na pojišťovnu, ale nic z toho nebylo. S těmi motýli bych se nedivil, že jim tam nelétají, možná jsou se včelami dost příbuzný?

Odpovědět


Re: Pohled laika

John Daly2,2016-07-28 01:59:27

Tak ono i pro hodně golfistů je to v (některých) těch restauracích drahé. Já si beru s sebou vždy namazaný rohlík a litr minerálky a mám to vyřešené. A nejsem sám. Maximálně se hraje o to, kdo zaplatí kafe a to jsou pak lité boje, protože nikdo nechce prohrát :). Ale časy se pomalu mění. Hodně jich už zkrachovalo, tak snad nasadí lepší ceny. Co se týče hry, tak nesmíte se dívat na "ceníkové" ceny. Ty jsou strašné. Ale za ty v podstatě hrají jen turisti a Korejci :). Pokud hrajete často (jako většina golfistů, protože je to silně návykové), tak se vyplatí roční karta, která je často pod kolem 8-9 tisíc, děti kolem 3. Vybavení koupíte jednorázově klidně i v bazaru (nikomu to vadit nebude). Myslím, že na tohle má téměř každý. Mírně horší to je, pokud chcete i trochu cestovat a hrát na jiných hřištích. Pak je třeba být trochu vynalézavý, ale dá se to. Ideální je hrát např. v pondělí a úterý ráno v dešti ve více lidech na vouchery "2za1". Pak se cenově dostanete úplně někam jinam. A nesmějte se, hodně lidí (včetně mě) to tak běžně dělá. Odehrál jsem už stovky her a plnou cenu jsem platil snad jen jednou, když jsem byl na dovolené a jinak to zrovna nešlo... Co se týče těch postřiků tak nevím, nejspíš záleží na daném hřišti. Já znám hodně ekologických, ale asi budou bohužel i vyjímky.

Odpovědět

Naprosto zaujatý článek

John Daly,2016-07-26 02:35:21

Články na OSLu jsem měl vždy velmi rád, zejména pro jejich vysokou úroveň, ale tohle je teda příliš. Taková tendenční snůžka lží a polopravd se jen tak nevidí. Přijde mi naprosto šokující, jakým způsobem autor haní golf a uráží golfisty - tedy např. mě. Podle autora jsem tedy nějaký zazobaný snob, co nemá rád přírodu ? Přitom je to přesně naopak... Tenhle názor tu bohužel stále přetrvává od 90. let, kdy to možná byla (u nás) i částečně pravda. Od té doby se ale hodně změnilo. Golf je velice krásný a náročný sport, který umožnuje zrelaxovat tělo i ducha a umožnit sportovní a soutěžní vyžití všem lidem od dětí až po důchodce. Vznikl ve Skotsku, jako krácení dlouhé chvíle pasáčků ovcí na neúrodných pásech písčité půdy u pobřeží (zvaných links) - tedy žádné šlechty, jak je chybně uvedeno v článku (ta ho pak jen zneužila). Důkazem jsou tzv. bunkery (písečné překážky), což byly původně úkryty pro ovce. Golf v zahraničí vždy hráli lidé všech spol. tříd, nikoliv jen boháči, jak si u nás bohužel lidé stále mylně myslí. Např. v socialistickém Švédsku ho hraje zhruba 1/3 obyvatel !!! I v ČR je to v současnosti velice dostupný sport - pokud člověk nemá potřebu hrát na nóbl hřištích někde u blbé Prahy, tak může klidně hrát celý rok od rána do večera za 10 tisíc (korun) ročně. To je levnejší než lyžování, hokej atd. Většina mých golfových znýmých jsou normální zaměstnanci (i dělníci), důchodci a děti... Ano, golf hrají i bohatší, ale ne ze snobismu, ale proto, že je to ideální relaxační sport pro lidi živící se hlavou (nutnost přemýšlet). Tedy snad i čtenáře OSLu... Jinak, k věci - to vznášedlo je samozřejmě totální blbost. Tohle by nikdo nepovolil (aspoň tedy v Evropě) a pravidla už vůbec ne (v článku lživě uvedeno, že jo). Pravidla neumožnují (v turnajích) ani ty trapná elektrická autíčka, které stejně žádný seriózní hráč nepoužívá a na většině českých hřišť ani nejsou. Poslední věc je ekologie - nechápu, kde autor bere ty nesmysly o pesticidech atp. Nevím jak dříve, ale dněšní hřiště (snad) už nic takového nepoužívají. Pokud vím, tak vše je plně přírodní a ekologické. Mé domovské hřiště je v chráněné krajinné oblasti pod pečlivým dohledem ochranářů a žádné problémy nikdy nebyly. Dokonce na něm a v jeho okolí jsou ochranné zóny, do kterých se nesmí vstupovat kvůli výskytu chráněných rostlin (golfisté důkladně dodržují, turisté nikoliv...). Navíc nízko střižené jsou jen greeny, tedy velmi malé kousky hřiště. Na ostatních místech může být (a často i bývá) tráva klidně po kolena a další plně přírodní terén. Spousta hřišt vznikla jako rekultivace území (např. poddolovaných - tohle jsou ty dotace EU), takže naopak krajinu ještě vylepšují. A co se týče mé uhlíkové stopy - kdybych místo těch hodit na golfu žil "normálně" - hrál počítačové hry, sledoval TV, jezdil autem, konzumoval atp., tak bude 100% mnohem vyšší. Takže pan autor je buď komunista, totální neznalý ignorant zamrzlý v 90. letech, nebo mu nějaký golfista chodí za ženou. Jinak si tu jeho nenávist k tomuto úžasnému sportu nedovedu vysvětlit...

Odpovědět


Re: Naprosto zaujatý článek

Mila Nosek,2016-07-26 06:44:13

Pracoval jsem jako zemědělský dělník. Tam, kde jsme měli pastviny se to teď pravidelně seká, ale dříve se to vozilo aspoň zvířatům do žlabu. Teď na skládku. Pravidla sportu neznám, ale zato poznám, kdy se pozemky něčím stříkají. Chodím okolo s flintičkou a se psem a stříkají to nějakým svinstvem tak jednou za měsíc. Psovi to fakt vadí a rád bych se dozvěděl čím. Pokud to někdo víte budu vděčný za poznámku, Pes se tak trochu chová jako když ho štípne vosa do mordy když to fouká naším směrem a je pak několik dnů k dohledávání nepoužitelný. Už jsem se chtěl několikrát zeptat co to je ale není koho.

Odpovědět


Re: Re: Naprosto zaujatý článek

John Daly2,2016-07-28 02:42:27

Jak už jsem psal výše, určitě existují vyjímky. Taky nevím, čím to stříkají, ale není to určitě pravidlo. Já osobně bych se takovému hřišti vyhnul. I proto, že by se mi to od míčku dostalo na ruce a na svačinu :). Na mém domovském hřišti nic takového není - pasou se tam občas i ovce a nevím o tom, že by nějaká chcípla :). Narazil jsem tam i na hada...

Odpovědět


Jan Farkas

,2016-07-26 08:06:34

Pro pana golfistu Daliho. Já mám chatu u Řásné a tak občas jezdím kolem golf areálu ve Vanůvku. Je to od Prahy cca 150 km. Když tu píšete o Vaší ekologii, přijďte se někdy podívat na zdejší parkoviště. Sám uvidíte s jak ekologickými monstry ti Vaši kámoši si z Prahy jezdí sem na chvíli zahrát. Moje děcka se tam chodí na ty natůněný chlastometry závistivě koukat. Když se přiblíží, tak je některá auta oslovují, že je kamera natáčí a aby se vzdálily :).... Nevím jak kde, ale tady to rozhodně pro normální smrtelníky není. Někteří sem létají vrtulníkem z Jihlavy. O rekultivacích tady také nemůže být ani řeč, hřiště tu je na té nejlepší zemědělské půdě.

Odpovědět


Re: Jan Farkas

John Daly2,2016-07-28 02:32:47

150 km od Prahy je pořád asi málo. A pražáci moji kámoši určitě nejsou. Já su z východní Moravy a tam panují trochu jiné poměry... Např. ve Zlínském kraji jsou všechna hřiště více či méně "vesnická" (dokonce tu není ani jedno "mistrovské" 18-jamkové. Jen 6-ti a 9-ti). Tyhle malé nízkonákladové hřiště s rodinnou atmosférou jsou pravou podstatou golfu. Podobně je tomu např. v Anglii, Skandinávii atp. Ne velké nóbl areály. Ale já bych nezatracoval ani ty velké. Když jsou ti bohatí ochotni za to zaplatit, tak proč ne. Někdo ty počáteční náklady zaplatit musí. Já jim ty auta nezávidím. Zaprvé, ne každé hezké auto hodně žere a za druhé, tohle svět nespasí. Nejsem pokrytec. Kdybych na to měl, tak bych si to auto koupil taky a předpokládám, že většina lidí. Koneckonců, některé staré plečky čudí taky slušně. Znám chudé i bohaté golfisty a nevidím v nich velký rozdíl - jsou to většinou velmi slušní lidé zapálení pro hru. Pokud jsou i v mém okolí nějací fakt snobi, tak o nich nevím, protože se s nima na hřišti nepotkávám. Předpokládám, že v pondělí ráno, v zimě a dešti moc snobů nehraje :). To samé platí i na turnajích. Snob už z principu nemůže být nijak dobrý, takže je někde na chvostu (ale většinou asi nepřítomen).

Odpovědět


Re: Jan Farkas

John Daly2,2016-07-28 03:05:46

Co se týče rekultivací, tak samozřejmě jak kde. Rekultivace je např. Karviná-Lipiny (tam je to z EU), Praha Černý most (na navážce z metra) a pár hřišť v severních čechách. Určitě jsou i další. Co se týče zemědělské půdy, tak tu to nijak nezničí. Hřiště stačí rozorat (jako kdysi komunisti) a máte zase ornici. Stejně by se teď na tom pěstoval ten žlutý sajrajt, takže žádná škoda. Navíc, sportovní vyžití obyvatelstva je taky důležité a nedá se dovážet z jižních krajin, jako jídlo. Já osobně bych bez golfu asi nepřežil, protože bych nevylezl z kanceláře od počítače :).

Odpovědět

Jan Černý

,2016-07-25 12:46:05

Mimochodem, jak se tento jetpack slučuje ze základním pravidlem na golfu: "Hráči by měli za všech okolností brát ohledy na ostatní hráče na hřišti a neměli by je vyrušovat v jejich hře pohybem, mluvením nebo zbytečným hlukem."?

Odpovědět


Re: Jan Černý

John Daly2,2016-07-28 02:49:23

Neslučuje. Je to ptákovina a firma chce být jen zajímavá. Maximálně to někde v arábii zavedou jako atrakci.

Odpovědět

Odfoukávat míčky?

Jiri Jakubse,2016-07-24 17:07:44

Nebude jim ten Jetpack odfoufávat míčky...?

Odpovědět


Re: Odfoukávat míčky?

Stanislav Florian,2016-07-24 23:41:07

Nejsem si jist, jestli v golfu jde hlavně o míčky.
Holanďané mají pastviny s dobytkem v rovině, kilometr čtvereční ohraničený hlubokými stokami, rodinky s dětmi se jezdí dívat na krávy jako do zoo. U nás si Holanďané vylezli někam na kopec a dívali se jak slunce běhá přes den nad kopci, loukami a lesy. A žasli, jakou máme krásnou a bezpečnou krajinu. Ještě tak před 15 lety byly na pohraničních loukách strakaté krávy, to jsou ta hovada, co jim tvorové blízcí přišli s tím, že produkují moc methanu.
Takže máme místo pastvin a přírody urputně sekaná golfová hřiště, kolem toho penzioniště, ubytovaliště, osvěžovaliště a kdovícojiště. To vše pro smetánku, která není z mléka.
Za peníze nebo spoluúčasti EU se prý vybudovalo tak 15-20 golfových aereálů.
http://www.navzduchu.cz/golf/novinky-zeleneny-baul/golf-v-cr-a-dotace-z-eu/

Odpovědět


Odfoukávat předaleko do oblak vodní páru z trávníčku zalévaného spodní vodou.

Josef Hrncirik,2016-07-25 07:03:42

Odpovědět


Není to ani schopno převrátit soupeřův vozík, natož ho odfouknout nebo mu ufouknout čepici či servat protihlukové chrániče

Josef Hrncirik,2016-07-25 08:27:27

Odpovědět

...

Jozef Vyskočil,2016-07-24 08:40:01

Veľmi inšpiratívne pre mohamedánov, ktorí nemajú čo jesť, lebo im západ rozbil vlasť.

Odpovědět


Re: ...

Alexandr Kostka,2016-07-24 12:36:05

Tam bych se spíš obával dronů. Dron co unese menší zrcadlovku stojí dnes nějakých 30 tisíc, a cena klesá. Představa, že na něj někdo místo zrcadlovky přiváže granát "vajíčko", nějaký radioamatér mu sestaví převodník, který místo "fotit" udělá "odpálit" a pak se to použije nad davem.. A ten kdo jej ovládal si v klidu zamumlá alláh akbar, a půjde si do auta pro další krabici s dalším dronem.. Útok o to horší, že by jej prakticky nešlo zastavit. A pachatel s velkou pravděpodobností unikne.

Odpovědět

Žere to jenom litr benzínu za minutu, což nestačí na skutečný ohnivý vůz s působivou plamennou a kouřovou vlečkou a hromový rachot

Josef Hrncirik,2016-07-23 19:39:33

Odpovědět


Ale na každý ze 2 motorů. Je to řízeno nejspíše kormidly v proudu za dmychadly

Josef Hrncirik,2016-07-23 20:33:45

Odpovědět


Nejzajímavější jsou asi parametry záchraného modulu

Josef Hrncirik,2016-07-23 20:35:27

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz