Kvasíme si vlastní heroin  
Výroba drog pomocí kvašení má velmi dlouhou historii, I když doposud jsme tímto procesem vyráběli hlavně různé druhy alkoholu. Výzkumníci z UCLA otevřeli nový směr a to výrobu opiátů kvašením.

 

5 g lahvička heroinu od firmy Bayer. (Kredit: Bayer, Wikipedia)
Lahvička na 5 gramů heroinu od firmy Bayer.
(Kredit: Bayer, Wikipedia)

Nové léky
Pochopitelně že hlavním cílem výzkum na University of California v Berkeley (UCLA) nebylo místo piva kvasit heroin. Jejich cílem byla výroba morfinu bez potřeby opia. Vzhledem k tomu, že kvasnice jsou poměrně geneticky tvárný organismus a ve vědeckém světe jsou genetické modifikace kvasnic už v podstatě rutinní záležitostí, není divu, že se tým vědců pod vedením Johna Duebera vydal tímto směrem. Jejich cílem bylo najít způsob, jak z obyčejné glukózy vyrobit ekvivalent z rodiny rostlinných opiových alkaloidů, jako je třeba opium nebo morfin.

Tým navazoval na práci Jay Keaslinga, který v roce 2006 pomocí geneticky upravených kvasnic úspěšně syntetizoval kyseliny artemisinicovou, která je prekurzorem k výrobě artemisininu, vysoce účinné látky pro léčbu malárie. Tento postup je dnes již zvládnut na komerční bázi a zpřístupnil tak dříve velmi drahou léčbu širokému okruhu pacientů.

Výroba kodeinu nebo morfinu je ale mnohem složitější proces. Vědci vnášeli do genomu kvasinek různé části genetické informace z různých rostlin. V roce 2008 se jim povedlo najít bakterii, která rostla na odpadu ze zpracování máku a jejíž genom vnesený do kvasinek umožnil výrobu hydromorfinu, látky, která tlumí bolest podstatně účinněji než obyčejný morfin. Opět se jednalo o zjednodušení a podstatné zlevnění výroby této látky proti předcházejícím postupům.

Pracné získávání opioidů nařezáváním makovic nejspíš brzo nahradí kvasinky. Kredit: Shutterstock
Pracné získávání opioidů nařezáváním makovic nejspíš brzo nahradí kvasinky. Kredit: Shutterstock


Rostliny jako je mák, vyrábějí tyto alkaloidy pomocí složitého procesu, který má 16 kroků. Nacpat tento proces do tak jednoduchého organismu, jakým je kvasinka, to byla opravdu výzva, přiznává Dueber. Podle něj bylo klíčovým prvkem identifikovat enzym, hydrolázu tyrosinu, který tyrosin převádí na L-DOPA. Vědci pozměnili genetický kód kvasinek tak, aby přítomnost L-DOPA signalizovaly bioluminiscencí. V současnosti již vědci dokáží zrekonstruovat enzymatickou posloupnost z L-tyrosinu k (S)-reticulinu. Práce tedy není hotová, ještě neumíme levně a snadno vyrábět opiové alkaloidy, ale cesta k tomu je otevřená dokořán. Dokonce budeme v brzké budoucnosti zřejmě schopni pomocí biosyntézy vyrábět nové, doposud neznámé látky, které mohou mít výraznější bolest tlumící účinek a menší riziko vzniku závislosti, jako je tomu třeba u morfinu.

Modifikované kvasinky zvládají produkovat řadu opioidů. Kredit: NPG
Modifikované kvasinky zvládají produkovat řadu opioidů. Kredit: NPG

Převrat na drogové scéně
Ano, tento objev může znamenat převrat na drogové scéně. S vhodně upravenými kvasnicemi by si mohl v podstatě každý, kdo má základní znalosti a potřebné vybavení, ve své kuchyni místo piva kvasit heroin.  Kromě exploze uživatelů těchto drog by to zřejmě znamenalo i přesun velké části organizovaných zločinců na úřad práce (a poté do státní správy, kvalifikaci na to mají dokonalou), úpadek zemí jako je Kolumbie nebo Afganistán, Barma. Prostě převrat. Je tedy dobře, že již teď vědci navrhují opatření, která by zamezila podobnému scénáři. Ovšem osobně se obávám, že už je pozdě.  Jak už bylo řečeno, genetické manipulace kvasinek jsou poměrně rutinní záležitostí, kterou dnes zvládne velmi široký okruh lidí a vědci tu těžší část cesty už prošlapali. Do dvou tří let chtějí mít kmeny kvasinek produkující přímo z cukru opiáty, jaká je asi šance, že se to nedostane do nepovolaných rukou? Sice navrhují, umístit do genetického kódu kvasinek markery, podle nichž by podobně, jako podle sériového čísla, šlo vystopovat původ kvasinek, nejspíš i ze vzorku vyrobených drog. Podle mne se ale najde někde v Pákistánu nebo jinde laboratoř, která celý výzkum dotáhne do konce a doma kvašený heroin se stane běžnou záležitostí. Místo složitého pašování drog si budou feťáci vyměňovat kvásky, jako to dělají dnes ti, co si pečou domácí chléb.
Vítejte v novém, drogově závislejším světě.


Literatura
http://www.rsc.org/chemistryworld/2014/08/yeast-turned-morphine-opioid-biotechnology-factories
http://www.scientificamerican.com/article/opiate-making-yeast-could-lead-to-home-brewed-heroin/
http://www.nature.com/nchembio/journal/vaop/ncurrent/full/nchembio.1816.html
D-K Ro et al Nature, 2006, 440, 940 (DOI: 10.1038/nature04640)
K M Hawkins and C D Smolke, Nat. Chem. Bio., 2008, 4, 564 (DOI: 10.1038/nchembio.105)
K Thodey, S Galanie and C D Smolke, Nat. Chem. Bio., 2014, DOI: 10.1038/nchembio.1613

Pokud se Vám článek líbil, můžete autora odměnit v mikrostransakčního systému Flattr

Autor: Martin Tůma
Datum: 21.05.2015
Tisk článku

Související články:

Norman dostal bratříčka     Autor: Jaroslav Petr (16.11.2004)
Gen který činí z lidí toxikomany na morfin a kokain z nás dělá i alkoholiky     Autor: Josef Pazdera (01.01.2005)
Gen na návyk k heroinu objeven a zablokován     Autor: Josef Pazdera (01.06.2005)
100% euro bankovek je kontaminováno kokainem     Autor: Josef Pazdera (22.01.2007)
Odchylka v genech zvyšuje u bělochů riziko návyku na heroin     Autor: Anna Marcinková (28.09.2008)
Alkohol je hoší než heroin, crack i pervitin     Autor: Josef Pazdera (02.11.2010)
Kalich hořkosti     Autor: Miloslav Pouzar (27.02.2012)



Diskuze:

legální drogy

Pavel Foltán,2015-05-22 15:49:18

reakce na "Radka Sladká,2015-05-22 12:48:00"
O snaze zlegalizovat drogy a jak to dopadlo je špicová kniha:
Elton, Ben - Lepší společnost

Odpovědět


Re: legální drogy

Radka Sladká,2015-05-22 21:48:05

A jak to dopadlo? :-)

Odpovědět

Kokain

Josef Šoltes,2015-05-21 23:20:03

To já bych uvítal levný syntetický kokain. To by nemuselo být tak složité, ne?

Odpovědět


Re: Kokain

Jiří Eimotan,2015-05-21 23:49:31

To by nebylo na škodu. Navrhnu to v laborce, třeba dám dohromady tým, který na tom bude pracovat.

Odpovědět

Samozrejme...

D M,2015-05-21 15:41:06

Zaver clanku je paradni. Vsichni zacneme fetovat. Stejne tak, je uplne jasne ze deti ktere odjedou na kolej zacnou chlastat smilnit a nakonec krast a vrazdit. A treba konecne nastane cas, kdy lide jako vy pochopi ze to neni o restrikcich, ba prave naopak.

Odpovědět


Re: Samozrejme...

Josef Skramusky,2015-05-22 12:23:35

O, ou. Jak se Vam libilo, se verejne ztrapnit v diskuzi? Aneb dalsi dukaz, proc by se na skolach melo ucit i porozumeni psanemu slovu.

Odpovědět


Re: Re: Samozrejme...

Radka Sladká,2015-05-22 12:48:00

Taky bych legalizovala všechny drogy. Zbytečně se tak financuje organizovaný zločin. Ti co jim nevadí být narkomani, si svoji cestu k drogám stejně najdou, restrikce nerestrikce. Takhle by měli drogy asopoň levně a ještě by jim třeba zbylo ze sociálních dávek i na jakous takous stravu a bydlení. A nemuseli by si shánět peníze na drogy trestnou činností. Pokud by drogy vydával pouze lékař, byli by taky pod lékařským dohledem, což by mohlo zmírnit šíření nemocí. K čemu vedou restricke? K tomu, že ti co nemají dost peněz na to, aby si zničili život heroinem, si ho zničí alkoholem?
Je to stejné jako s alkoholem, potraty, hráčstvím - kdo musí, ten musí. Podle této logiky by mělo být na příděl i jídlo, aby se zamezilo zhoubné epidemii obezity.

Odpovědět


Re: Re: Re: Samozrejme...

Martin Tůma,2015-05-22 13:26:38

Ja nevim, s tou legalizaci - prece jenom lkoholu, trave, kokainu to trva celkem dlouho, nez to cloveka uplne znici, u toho heroinu to jde celkem rychle. Pak se nabizi otazka, co to udela s naklady na lekarskou peci o tyhle zavislaky, jestli ji nejak neomezit, pripadne nezpoplatnit, ale to je to stejne, jako to zkusit prosadit u koureni, alkoholu atd.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Samozrejme...

Radka Sladká,2015-05-22 14:23:23

Aha, tak to já se tak nevyznám v účincích jednotlivých drog, tak jakov vy :-)

Jinak pád z mostu je ještě rychlejší než heroin a přesto se na nich nestaví zábrany.

Kdyby zákazem heroinu heroin přestal existovat a nebyl vůbec nikde k sehnání, pak jsem pro zákaz. Taky myslím, že zákaz drog moc počet narkomanů nesnižuje. Ale nevím.

Na jedné misce vah je teda podle mě určitý počet nešťastníků, kteří by heroin chtěli a díky restrikcím ho neseženou a tak berou jenom kokain. A na druhé misce vah je zatrhnutý tipec organizovanému zločinu, lepší život všech již existujících narkomanů, kontrola a dohled nad závislými. Asi nejde spočítat na kterou stranu se jazýček vah vychýlí. Já jsem pro uvolnění.


Se zpoplatněním zdravotnícké péče o závislé je podle mě ten problém, že se špatně prokazuje, kdo kouří/pije a kdo ne, a taky v jaké míře to dělá. Takže kuřáci celého balíčku by si hradili jednou tolik, než kuřáci 10 ks? Nebo by platili stejně? Navíc by se kuřáci mohli bránit, že mají sklon k závislosti dán dědičně a to už by jsme byli u finančního znevýhodńování už tak od přírody znevýhodněných chudáků. Navíc stejný regulační účinek má i cena při koupi a není to tak eticky sporné. Že takto utržené peníze nedává stát do zdravotnictví je jiná. Jisté je, že kuřáci i alkoholici platí dost.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Samozrejme...

Stanislav Brabec,2015-05-22 17:21:29

Dokud budou státní regulace a glajchšaltování vítězit nad pojistnou matematikou a smluvním vztahem mezi pojišťovnou a pojištěncem, je zcela vyloučené, že by se o nějakém zohlednění pojistného podle míry péče o vlastní zdraví byť jen začalo diskutovat. A rovnostářské regulace vítězit budou, neboť kuřáci, alkoholici a obézní lidé dohromady tvoří velmi silnou voličskou základnu, o kterou se žádný politik takovým neuváženým krokem nenechá připravit.

„…určitý počet nešťastníků, kteří by heroin chtěli a díky restrikcím ho neseženou a tak berou jenom kokain…“

Já bych to viděl spíš naopak: Je zde určitý počet nešťastníků, kteří chtěli marihuanu vinou restrikcí nesehnali a na kokain neměli, ale hodný pan dealer jim se slevou prodal startovací dávku „něčeho lepšího“.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Samozrejme...

Radka Sladká,2015-05-22 21:46:39

Když já se na té drogové scéně tak nevyznám, no :-)

Ale pokud by výši zdravotního pojištění určoval volný trh, pak by to sice bylo efektivní (protože jako v celé přírodě by to zdatní měli snažší a loosři by si hezky nesli následky) , ale nebylo by to spravedlivé.

Protože tlustí by platili více, a přitom by třeba určití obézní jedinci díky dobré genetické výbavě nepotřebovali žádnou lékařskou péči, na rozdíl od některých štíhlých nemocných. Navíc by se tak trestalo jen některé chování, které má vliv na zhoršený zdravotní stav a to přejídání, kouření a pití. A co výběr nemocné partnerky se kterou splodím nemocné děti? Neměli by teda i lidi s vadnými geny platit více? A nebo lidi bydlící u dálnice, nebo v Ostravě? Nebo horníci, nebo manageři?

A já mám spravedlnost ráda :-) A když ne spravedlnost, tak aspoň solidaritu.

A že je hlas lidu hlas boží, proti tomu nemá cenu protestovat, to je princip demokracie.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Samozrejme...

Milan K,2015-05-23 08:52:10

Od toho nejsme daleko. V rámci kapitalismu hledáme, kde dále růst. A růstu solidarita překáží. Argumentace proti ní je zdánlivě silná, zdánlivě logická. Kupříkladu prezident stomatologické komory, doktor Chrz, nedávno, jako argumentaci pro vyšší úhrady, nebo lépe "keš" platby stomatologům, konstatoval, že onemocnění zubním kazem je totálně ovlivnitelné pacientem. A takto by šlo argumentovat v medicíně, na výjimky všude. Myslím, že je to jen otázka času. Pak budeme rádi za ten domácí vykvašený heroin, který ukončí naše trápení :-)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Samozrejme...

Radka Sladká,2015-05-25 09:47:13

Když je ta argumentace proti solidaritě jen zdánlivě silná a logická, jak je to podle vás doopravdy?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Samozrejme...

Milan K,2015-06-14 11:05:35

To z toho přeci vyplývá - slabá, nelogická ..

Odpovědět

No konečně !!!

Petr Klíma,2015-05-21 15:36:09

V okamžiku kdy zanikne výnosný drogový bussiness se snad stát začne zabývat prevencí před represí.

Navíc čisté "levné" drogy - notabene se sníženým rizikem závyslosti - se dostanou na úroveň alkoholu, další státem uznané levné drogy.

Odpovědět


Re: No konečně !!!

Vojtěch Kocián,2015-05-21 16:14:40

Asi tak. Nakvasit si doma víno, medovinu nebo pivo pro vlastní potřebu je v Česku dokonce plně legální. Povolené množství tuším sice není takové, aby se tím člověk zvládl denně zlít pod obraz, ale nikdo to nekontroluje protože to kontrolovatelné není. Průšvih by mohl nastat jen při prodeji. A že bych běžně viděl po ulicích opilce "upravené" takto získaným alkoholem, to opravdu ne. Exploze by se nejpíš vůbec nekonala. Kdo chce fetovat, drogu si najde.

Odpovědět


Je to jako s cenou ropy. Porazíme Afgánce levnou kvalitní syntetikou.

Josef Hrncirik,2015-05-21 20:56:24

Odpovědět


Re: No konečně !!!

Stanislav Brabec,2015-05-22 17:44:12

Drogový byznys nepoložila ani dostupnost semen konopí, ani více než 300% zdanění tabákových výrobků. A zvýšené zdanění etanolu nám přineslo na trh hezky zabalený metanol (žel ve snadno zaměnitelném obalu).

Drogový byznys jen změní podobu. Manipulaci s heroinovým kváskem zvládnou jen ti nejschopnější závislí. Z nich se stanou „noví vařiči“.

Dnešní narkomafie se připojí ke GMO-free hnutí, a začne nabízet Bio-heroin, 100% přírodní.

Proti „novým vařičům“ půjde nejen protidrogová policie, ale i Greenpeace.

Odpovědět


nakraďte si na herák, nebo si zrovna vypůjčete

Josef Hrncirik,2015-05-23 18:45:43

Odpovědět


Re: Re: No konečně !!!

Jiří Kocurek,2015-05-24 14:34:04

Drogový byznys dokonce nepoložil ani jeho totální zákaz a exemplární tresty - v některých zemích i poprava. Daně na cigarety fakt nemají vliv na spotřebu heráku, koksu nebo třeba šalvěje divotvorné. To je úplně jiné zboží, které poskytuje jiné zážitky.
Asi jako skátat do bazénu z jeho okraje versus bungee jumping. No a někteří holt do Macochy skočí i bez lana.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz