Lze solením zabránit obezitě? U myší ano  
aneb Už ani ty kalorie si nejsou rovny, některé si jsou rovnější.

 

U myší přestat solit, znamená tloustnout. A u lidí?
U myší přestat solit, znamená tloustnout. A u lidí?

Když chceme zhubnout, začneme si hlídat kolik má co cukrů, tuků,...a hlídáme si příjem kalorií. Teď výzkumníci z Iowa University zjistili, že obsah sodíku, který je v potravinách substancí zcela nekalorickou, také mluví do přibírání na váze. A to vysloveně mocně. Když výzkumníci krmili myši nezdravou dietou s vysokým obsahem tuků a pak jim krmi přiměřeně přisolili,  jejich svěřenci přestali tloustnout a tak nás nejspíš  čeká přehodnocování řady všeobecně panujících představ.

Na objev Američané přišli když jednu ze svých studii zahájili s hypotézou, že sůl podporuje chutnost potravy. Logicky se zvyšuje příjem a výsledkem musí být nadváha a obezita.  A jak jejich pokusy dopadly? Zvířata měli rozdělena náhodně na do dvou hlavních skupin. Kontrolní, v níž chlupatci dostávali energeticky vyváženou potravu. V pokusné skupině myškám dopřály chutnou vysokokalorickou dietu. V této skupině byly podskupiny, které se lišily jen v tom, že vysokokalorická strava byla navíc vylepšena různými koncentracemi soli. Od 0,25 až po 4 procenta. Není to tak moc, protože jde o dávky se kterými se mnozí kvůli stravovacím návykům potýkají. I u nás, na vině tak trochu je fakt, že se obsah soli na etiketách potravin nemusí uvádět, pokud není vyšší než 2,5 %.

Justin Grobe, farmakolog a hlavní autor studie. Kredit: UI Carver College of Medicine
Justin Grobe, farmakolog a hlavní autor studie. Kredit: UI Carver College of Medicine


V 16 týdnech pokusu došlo na vážení. Nejvíce (15 gramů),  přibraly myšky, které byly na vysokokalorické, málo slané dietě. To, že z nich byly baculky, bylo v souladu s předpokladem. Když ale zvážili myšky držené na energeticky stejně bohaté stravě a kterým potravu ještě ochutili větším množství soli, tak na tom s obezitou vůbec nebyly špatně. Ty s nejvyšším obsahem soli přirostly na hmotnosti stejně jako ty, které měly nízkokalorickou stravu. V obou skupinách ztloustly jen o 5 gramů.  
Pokud bychom to vztáhli na nás, tak by to znamenalo, že na všeobecně uznávané hypotéze, přezdívá  „efekt slaných bramborových lupínků“, je nejspíš něco špatně.  


Vstup a výstup
Určitě nás po seznámení se s těmito výsledky napadne, že to je přece jasné. Čím více jim žrádlo solili, tím méně to hlodavcům chutnalo, žrali méně a proto netloustli. Jenže, chyba lávky. Pokus byl dělán bilančně a to znamená, že všechny myši do sebe vpravily stejné množství kalorií. Zkrátka chutnala i ta přisolená potrava. V kalorickém vstupu to tedy není. A co výstup? Pokud šlo o klidový metabolismus a fyzickou aktivitu, tak ani tam nebyl mezi zvířaty pozorován rozdíl. Jako jediný rozdíl se jeví účinnost zažívacího traktu. Zkrátka z toho co do těla jedním koncem vcházelo a druhým šlo ven, tak u myškám, kterým přisolovali, zůstávalo nevyužitého tuku víc.  

Sůl jsme měli jen za ne-kalorickou živinu. Teď se ukazuje, že výrazně ovlivňuje energetickou bilanci a přibývání na váze.  S chutí a návykovostí to přitom nijak nesouvisí. Proto si s nadsázkou dovolujeme prohlásit: „Není kalorie, jako kalorie“.
Sůl jsme měli jen za ne-kalorickou živinu. Teď se ukazuje, že výrazně ovlivňuje energetickou bilanci a přibývání na váze. S chutí a návykovostí to přitom nijak nesouvisí. Proto si s nadsázkou dovolujeme prohlásit: „Není kalorie, jako kalorie“.


Orlistat
Poněkud to připomíná účinek  antiobezika Orlistat (tetrahydrolipstatin). Byl odzkoušen na více než 8 milionech pacientů a je zatím  jeden z mála účinných léků, který skutečně zabírá. Funguje jako inhibitor střevní lipázy, což je enzym trávících tuky. Po aplikaci přípravku tělo z pozřených tuků vstřebává asi o 25 % méně. To pochopitelně neznamená, že po něm také o čtvrtinu zhubneme. Do toho mluví kolik toho do sebe naládujeme (včetně cukrů) a zda se snažíme používat svaly a nebo upřednostňujeme kanape. 


RAS (RAAS)

I když sůl způsobila efekt podobný, jako Orlistat, princip účinku bude jiný. Právě to by mohlo být pro lepší pochopení fungování naší tělesné schránky, požehnáním. O soli už toho víme poměrně dost, například, že zasahuje do aktivity enzymu reninu. Jednoho z koleček složitějšího systému, kterému fyziologové říkají renin-angiotensinový systém. Studenti a laici si to zkracují na „RAS“ (v anglické literatuře většinou RAAS). Je stále populárnějším, protože nás s ním straší srdcaři. Hraje totiž významnou roli v zadělávání si na infarkt.

 

Pokud se potvrdí, že v metabolismech soli různých druhů savců není velký rozdíl, pak budeme muset  počítat s tím, že upřímná snaha vést lidi k menšímu solení za všeobecné zdraví, by mohla mít na populaci neočekávané a nezamýšlené důsledky.
Pokud se potvrdí, že v metabolismech soli různých druhů savců není velký rozdíl, pak budeme muset počítat s tím, že upřímná snaha vést lidi k menšímu solení za všeobecné zdraví, by mohla mít na populaci neočekávané a nechtěné důsledky.

RAS mluví mocně i do hospodaření se solí. K aktivaci systému dochází, jakmile receptory v ledvinách zjistí nízkou hladinu sodíku v krevní plasmě (nebo nám poklesne krevní tlak). V obou případech to má za následek  uvolnění hormonu reninu do do krevního oběhu. Ten odštěpí z globulinu angiotensinogenu syntetizovaného v játrech  dekapeptid a na zbylé molekule následně začne pracovat angiotenzin-konvertující enzym (ACE). Ten odštěpí histidin a leucin za vzniku oktapeptid angiotenzin II (AGII). Tím se dostáváme ke vzniku ústředního hormonu celého systému. Projevuje silné vazokonstrikční účinky, zvyšuje krevní tlak. V kůře nadledvin také vyprovokuje tvorbu steroidního hormonu (aldosteronu) a ten v ledvinových klubíčkách nastartuje zpětnou resorbci sodíkových iontů a zadržení vody. Aktivní systém RAAS tedy zajistí zvýšený tonus vegetativních nervů, kontrakci cév, nastolí hospodárný režim s vodou a sodíkem, zvýší krevní tlak a přivodí nám žízeň. Zasahuje i do činnosti mozku prostřednictvím stimulace uvolňování katecholaminů z nervových zakončení. V neurohypofýze stimuluje sekreci vasopresinu,... A k tomu všemu bychom si nyní měli doplnit, že angiotenzin za pomoci soli, strká prsty i do účinnosti zažívacího traktu.

 


Objev, že modulací RAS půjde ovlivnit využití tuků v potravě, je velkou nadějí pro nalezení nových léků, které by mohly usnadnit bezbolestné hubnutí. Začít ale, pod dojmem tohoto článku, zbavovat se přebytečných kil přisolováním, by nejspíš fungovalo, ale rozumné by to nebylo. Asi tak trochu jako s kouřením. Řada  prací totiž prokazuje korelaci mezi množstvím konzumované soli a kardiovaskulárními problémy. Pokus na hlodavcích zatím nebyl dělán tak, aby dal odpověď i na otázku možných pozdějších problémů s cévami, srdíčkem, ledvinami a dlouhověkostí. Zatím ani nevíme, zda je třeba i nebolela hlava.


Pramen: University of Iowa

Datum: 12.06.2015
Tisk článku

Související články:

Sůl nad zlato? Při depresi možná ano     Autor: Josef Pazdera (13.03.2009)
Autoimunitní patologické reakce spouští sůl     Autor: Josef Pazdera (12.03.2013)
Patříte k vyvoleným, kterým sůl krevní tlak nezvyšuje?     Autor: Josef Pazdera (17.03.2015)



Diskuze:

nic nového

Petros Pd,2015-06-19 14:30:27

že sůl ukládá vodu v podkoží je známé snad 150let a to že chutná strava ať slaná nebo sladká podporuje chuť k jídlu a kdo víc jí přibírá na váze snad bylo známé vždy...

Odpovědět

Radka Sladká,2015-06-19 07:53:56

Tak na to pozor. To neříkejte ani z legrace :-)

Odpovědět


Re:

Milan K,2015-06-20 09:58:26

Aneb jak za začátku slibná https://cs.wikipedia.org/wiki/Diskuse skončila v trapu. Škoda.

Odpovědět

Orlistat

Petr Jíčínský,2015-06-13 13:42:41

Orlistat je nový lék a jeho dlouhodobé účinky neznámé.
Národ klobás a salámů má problém s rakovinou tlustého střeva. Pro nikoho není překvapení, že Orlistat je v tomto ohledu podezřelý. U zvířat se již při výzkumu objevily prekancerózní stavy.
Nechávat ve střevě polorozpadlé tuky totiž není kdovíjaké terno.

Odpovědět


Re: Orlistat

Milan K,2015-06-14 11:10:52

Zajímavé. Ani jsem netušil, že je něco takového k dostání. To je tedy masáž .... "Zabraňuje vstřebávání přibližně čtvrtiny tuků přijatých v potravě. Tento tuk se z těla vyloučí stolicí ...Proto je důležité dodržovat dietu s nízkým obsahem tuku, abyste tyto účinky zvládli".
Aneb někde ty nové pacienty brát musíme :-)

Odpovědět

Enzymy s bílkovinami

Stanislav Kaštánek,2015-06-12 23:47:37

http://cs.wikipedia.org/wiki/Lip%C3%A1za
Lipázy jsou všude v těle, skládají se i z aminokyselin. Lipázy jako mnohé enzymy obsahují bílkoviny. Bílkoviny rozpustné ve vodě se vyšší koncentrací solí vysráží, což může narušit strukturu enzymu.
Větší množství solí zrychlí průběh zažívacím traktem, Šaratica ho přímo vyprázdní. Článek nepíše nic o množství vody podávané v pokusech. Více soli nutí víc pít. Od určitého množství soli ( mořská voda 3,5% solí) ledviny potřebují na vyloučení solí víc vody, než jsme slanou vodou přijali. Nedivím se, že při 4% soli v potravě myš netloustne.

Odpovědět


Re: Enzymy s bílkovinami

Milan K,2015-06-13 09:35:45

Přesně tak. Po šaratici se přímo hubne :-)
Výzkum hubnutí pomocí solí mi připadá, že jde na ruku cukerné lobby.

Odpovědět

jod

Hypno Svk,2015-06-12 18:26:48

Kazda soľ ktora sa predava musi byt zo zakona obohatena o mineral jód ktorý ma priamy vplyv na rychlost metabolizmu tela. Zahada vyriesenia.

Odpovědět


Re: jod

Petr Jíčínský,2015-06-13 13:21:22

Nemáte pravdu. Je sůl s jodem a sůl bez jodu. Pro sůl s jodem jsou stanoveny povinné koncentrace jodu 27+-7mg/kg.
Nikdo výrobce nenutí vyrábět sůl s jodem, může být zcela bez jodu a může mít jodu více, u té to ale musí být uvedeno.
V Česku dále není zákonem stanoveno, že se při výrobě potraviny musí používat jodovaná sůl, na Slovensku ano, ale i tam platí, že sůl může být bez jodu.
Přidávání jodu do soli se dále řídí tím, jaká je v které zemi situace s tímto prvkem a(nebo) politickým rozhodnutím.
V Česku se nemusí používat ani ve školním stravování, byť se používá zcela běžně.

Odpovědět

Asi sůl nechutná střevním bakteriím

Milan V,2015-06-12 13:01:58

Pokud skutečně zůstává tuk hned ve stolici, tak na to asi žádný hormonální systém nebude mít zásadní vliv...

Odpovědět


Re: Asi sůl nechutná střevním bakteriím

Josef Šoltes,2015-06-12 13:49:17

Souhlas, taky myslím, že solný roztok likviduje střevní bakterie a tím pádem snižuje účinnost rozkladu potravy. Já věděl, proč tak moc solím :D

Odpovědět


Re: Re: Asi sůl nechutná střevním bakteriím

Milan K,2015-06-12 15:42:55

A hlavně, tloustneme z cukrů. (kdy tedy -pro nechápavé- netvrdím, že se z tuků tloustnou nedá, ale cukry jsou to, co dnes vede na celé čáře).

Odpovědět


Re: Re: Re: Asi sůl nechutná střevním bakteriím

Radka Sladká,2015-06-15 10:05:27

Tloustneme protože neumíme žít ve světě svobody. Kdy už nejsme otroci schánění potravy. Ne proto, že je cukr energeticky vydatný. Myslím, že mozek si snaží udržovat určitou hladinu dobrých pocitů. Dříve jsme se museli celý den hýbat a to je velký zdroj dobré nálady. Co nám zbývá dneska, když se chceme cítit dobře? Celý den sedíme v práci nebo ve škole. Média nás stresujou, že jseme neschopní a na prahu katastrofy. A 505. díl ordinace v růžové zahradě už bez pytlíku brambůrků taky není co býval. Takže nám nezbývá, než se nacpat.

V poslední době vídám v jídelně, kam chodím na obědy malého tlustého chlapečka, jak si chodí přidat. Byl by moc hezký, kdyby nebyl takový tlouštík. A je mi ho moc líto. Tolik radosti při pohledu na znovu plný talíř. A ten smutek potom...

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Asi sůl nechutná střevním bakteriím

Milan K,2015-06-16 11:22:36

Neřekl bych, že neumíme žít. Chováme se mnohdy nelogicky, pohodlně. Např s tou jídelnou ... v naší pracovní je kvalita potravy ve své většině pod úrovní, jakou mám stanoveno pro svou stravu. A z druhé stránky zaměstanavatel nám sice poskytuje dotaci, ale jako celek je tento systém beztak tvrdě kapitalisticý (cenově optimalizovaný).
Takže se v partě střídáme a vaříme "skupinově" (doma - v práci ohřát - krabičková strava). Kvalitativně to nemá chybu, a cena je velmi příjemná, v poměru kvalita/cena k zaměstnanecké jídelně nesrovnatelná.
Jako problém to nevydím, vyhovuje mi to.
Ovšem drtivá většina kolegů si toto nedokáže představit, a tak chodí do jídelny, a stěžují si. Kdy si stěžují zbytečně, protože dokud tam chodí, vyjadřují spokojenost, tj. netlačí na změnu.
A podobně je to se vším.
Raději než jíst pořádně se spokojíme např. s preparáty na hubnutí.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Asi sůl nechutná střevním bakteriím

Radka Sladká,2015-06-16 12:30:13

No pokud vás nestraší představa, kde se ten kolega právě škrábal, když balil krabičku pro vás :-), tak je to určitě jedno z dobrých řešení.

Ale ne každý má doma čas chystat krabičky pro pro sebe a pro kolegy. V některých životních fázích je čas zdaleka nejdražší komodita. Taky převoz krabiček do práce autobusem a třeba i s přestupem... Taky v některých rodinách se další krabičky už třeba ani nevejdou do ledničky ... :-) Myslím, že pro ty vaše kolegy je prostě výhodnější jídelna, narozdíl od vás.

Jakou úroveň máte stanovenou pro svou stravu?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Asi sůl nechutná střevním bakteriím

Milan K,2015-06-16 15:03:55

Z jedné krabičky jíme všichni - to má své výhody :-)
K odstavci druhému ... i tato argumentace je nelogická.
Čas a dovednost si doma uvařit musí mít každý - je to základní životní předpoklad.
U nás ten, kdo dovednost/čas nemá (v pravdě své to není o dovednosti a čase, ale o tom, že se k tomu prostě nedokáže dokopat), jídlo objedná - ale opět kvalitní (a to je, logicky, cenově dražší).
Ale jedeme systém "jeden člověk jídlo pro všechny na 2, max. 3 dny".
Pro partu na 2 dny uvařím téměř za stejný čas, jako bych vařil pro sebe, s tou nespornou výhodou, že ve velkém se vaří lépe, a levněji (kupte 1/4 pórku).
Ledničku v tomto nevedu, když vařím, rovnou to zavařím.
Úroveň pro svou stravu mám stanovenu řekněme takto: čerstvé a kvalitní suroviny, vysoká výživová hodnota, mix mnoha (i desítek) jednotlivých chutí (výjímku tvoří třeba biftek, ten nemá chybu pouze se solí, pepřem a chilli - ale krabičkovou metodou nepřipadá v úvahu).
Tj. opak pouze levných surovin, a chuti soli, pepře a příslušného kyblíku, závodního stravování.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Asi sůl nechutná střevním bakteriím

Radka Sladká,2015-06-17 07:47:22

Z jedné krabičky všichni? To je jako za starých časů. Nepracujete náhodou jako figurant ve skanzenu? :-)

Čas uvařit si, že je základní životní předpoklad? Vy nevíte, že v dnešní době musí člověk polovinu životně důležitých věcí ze svého dne vyškrtat, aby stihl aspoň něco?

Tři dny staré zavařené obědy z pečlivě vybraných a draze zaplacených čerstvých surovin? To je trochu kontraproduktivní. (Vy mi snad na ty smeče nahráváte schválně...)

Jídlo deseti chutí? Vy si asi jako pejsek s kočičkou myslíte, že když dáte do dortu sto dobrot, bude stokrát dobrý :-) Nedopadá to potom podobně, jako když vezmete štětec a smícháte všechny barvy vodovek dohromady? Nevznikne vždycky nakonec vždycky stejná nevzhledná nelákavá hnědo šedá? Nebo jako když zahrajete deset různých tonů v jednom okamžiku?

A takhle bych mohla pokračovat dál a dál. Ve skutečnosti mě ale zajímá jak asi chutná to vaše jídlo deseti chutí. I ten biftek, který mě se nikdy nepodaří udělat tak, aby nebyl buďto jako uvařený a tvrdý nebo nasáklý přepáleným tukem. Bifteky prostě neumím. Ani moc nevěřím, že je vůbec někdo umí:-)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Asi sůl nechutná střevním bakteriím

Milan K,2015-06-17 09:54:28

Plus každý si může vybrat talíř s nandanou porcí oběda.
Stihl něco? Třeba Ulici, Ordinaci, nebo Dextera?
Draze zaplacené rozhodně nejsou. Kvalitní a čerstvá surovina se dá opatřil levněji, než ta z druhé strany. Chce to jen chtít. Kontraproduktivní to není, ba naopak se u mnoha jídel po několika dnech vyvine mnohem lepší chuť.
(sto dobrot, stokrát dobrý) Nemyslím ... Jsem přesvědčený o tom, že dobře uvařené jídlo např. z několika druhů zeleniny a koření, vývaru, alkoholu, kvalitního masa, je chutnější, než to ve formě polotovaru (kyblík, sůl, pepř, maso-nemaso).V gastronomii, i postupně v naší zemi, to je známá věc.
Nikdo učený z nebe nespadl, je to o cviku, ale neméně také o kvalitním mase. Zkazit vyzrálé hovězí při dodržení základních postupů si troufám tvrdit, že nejde. Zatímco s hovězím ze staré krávy, pokaždé jiné kvality, je to o poznání horší.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Asi sůl nechutná střevním bakteriím

Radka Sladká,2015-06-17 11:36:05

Co myslíte tou starou krávou? :-?

CO vy víte o životě a o tom, co je pro koho důležité. Když žijete bohatý plný zajímavý život, pak Ulici nepotřebujete. Když jste sám, může vás každodenní dávka Ulice zachránit před sebevraždou. Když jste zaměstnaná žena se třema dětma, pak zase před blázincem. Aspoň někde se mají lidi rádi a baví se, nebo zažívají něco zajímavého. Je vidět, že jste dost zhýčkaný :-)

Kvalitní a čerstvý = voňavý a čistý = dohladka depilovaný = dokonale vygumovaný. Ale to nejste vy :-) Ne, tomu prostě nikdy neuvěřím, že by jste z těch nejčerstvejších surovin z těch nejvyhlášenějších farmářských trhů dělal konzervy a vydával to za hodnotnou stravu :-)

Nechcete mě ty bifteky naučit? Nejde mi ani tak o kvalitu hovězího, jako o technologii přímo na pánvi. Jak to děláte a jak to uděláte, že se vám tuk nepřepálí, nebo naopak maso nepouští vodu a ve výsledku po šesti minutách není tvrdé? Kolik dáváte oleje? NEbojíte se prionů?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Asi sůl nechutná střevním bakteriím

Radka Sladká,2015-06-17 11:42:59

A co máte pořád s tím kyblíkem? :-) Přímo žadoní o povšímnutí. To jako ty vaše krabičky nenačichnou minulou stravou? V jídelnách většinou vaří v nerez nádobách a ty jak známo pachy nepřejímají. Přičemž mě napadá, jak se zavařuje do plastových krabiček? Že by nějáká nová metoda?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Asi sůl nechutná střevním bakteriím

Milan K,2015-06-17 16:36:36

Starou krávou myslím starou krávu (kráva je zvíře, v hojném počtu se na naší planetě vyskytující).
Najíst se se životně důležité pro každého. S tím tedy i to, umět jídlo připravit. Pokud tedy někdo není chovné zvíře. "Zhýčkané" je právě to chovné zvíře.
Tak si někdy zkuste, uvařit ze španělské zeleniny, hovězího ze staré krávy, a pak z té české zeleniny "ze zahrádky", a stařeného hovězího z mladého býka. Kdy to můžete zkusit, v rámci testu, i obé zavařit a pak ochutnat o pár dní později. Pokud nepoznáte rozdíl, je něco špatně.
Návodů na přípravu masa najdete mnoho, namátkou (na konci pořadu) http://1url.cz/J542


Neznáte kyblík? Výdobytek moderního stravování. Např. kyblík s UHO (univerzální hnědá omáčka), atp. Vyrábí se nepřeberné množství druhů (pro domácnosti např. bujón v kostce).
Krabičku neberte doslovně - někdy, pokud je lépe to zavařit (např. z důvodu skladování) je to sklenice, jindy plastový box, do které se samozřejmě nezavařuje jako do sklenic, ale pokud horké jídlo uzavřete do nádoby, značně tím prodloužíte skladovatelnost (pouhá biologie - vzdušné mikroorganismy).

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Asi sůl nechutná střevním bakteriím

Radka Sladká,2015-06-17 16:57:12

Ale mě nezajímá, jak dělá maso Pohlreich. Já chci vědět, jak to děláte vy, vaše finty a tipy :-)

Já si stejně myslím, že nejlahodnější chuť má hovězí vařené. A pak je sokoro jedno z jakého kusu a z které části to uříznete. A nestojí to 1000 Kč/ kg. Taky je to nejméně zdravotně závadné a nezhlouplý jazyk to pozná. Bez přepalovaného tuku a dalších karcinogenů. Takže ty vaše bifteky nevím nevím.

Já znám kyblík s dušenými kedlubnami, se zelím, lečem, dušenou kapustou, špenátem, rajskou omáčkou atd. Nijak mi takový kyblík nevadí. UHO je klišé. Kdysi kdesi za hlubokého socialismu ho někdo nedopatřením uvařil a od té doby se traduje a traduje a traduje...

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Asi sůl nechutná střevním bakteriím

Milan K,2015-06-17 17:26:57

Já ho dělám stejně.
"Do mrtva" uvařené hovězí maso má značně jiné vlastnosti, než to v middle-rare úpravě. Každému po jeho gustu. Ovšem pokud zmiňujete zdravotní rizika, pak riziku prionů se vyhnete konzumací mladého hovězího, a konzumací méně tepelně upraveného hovězího zase přijmete menší dávku karcinogenů. (k obsahu karcinogenů vzhledem k tepelné úpravě masa lze nalézt studie)
Při zachování hygienických pravidel (což beru za samozřejmost) jsou z toho stařeného mladého hovězího v middle-rare úpravě rizika jaká?
Přičemž jsem nikdy netvrdil, že je nutné kupovat stařené hovězí za 1000Kč /kg, i když vím, že v tom extra stařeném rozdíl je. Pro mě je kvalitativní rozdíl naprosto dostačující ve vyzrálém mase mladého hovězího, které koupím na jatkách, a které je cenově velmi srovnatelné s masem ze staré krávy ze supermarketu (roštěná cca 300,-/Kg).
Stačí jen chtít.
K tomu kyblíku a vašemu klišé namátkou zde (a to je ten lepší): http://1url.cz/r54C

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Asi sůl nechutná střevním bakteriím

Radka Sladká,2015-06-18 08:02:50

Já tedy nevím, ale v supermarketu je vždycky maso z býka a to z mladého, protože živit býka pět a více let, včetně všech vedlejších nákladů a pak ho picnout a prodat pod cenou nemá logiku. Býci jdou na porážku hned jak dorostou. Krávy se na maso vůbec nepěstují :-)

Jako expert na bifteky máte dost mezery ve vzdělání :-) A svoje tipy na přípravu, tedy překážky, které jste musel při prvních pokusech překonávat a vychytávky, na které jste musel praxí přijít taky říct nechcete... Já bych řekla, že jste nikdy žádný biftek nedělal. A když tak kuřecí.

Vidím, že nic kloudného z vás nevymáčknu. Co nadělám :-)

Nejdou mi na počítači videa.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Asi sůl nechutná střevním bakteriím

Milan K,2015-06-18 09:09:25

Pokud chcete slovíčkařit, pak krávy se opravdu na maso nepěstují. Pěstují se např. brambory. Zajeďte na jatka, kupte vyzrálé maso mladého býka, a pak ho supermarketu a udělejte kvalitativní test. Maso ze staré krávy je zde jako přirovnání ;-).
Moje překážka v prvních pokusech přípravy bifteku byla právě to maso ze staré krávy (opět jde o přirovnání).
Biftek z kuřecího opravdu udělat nelze.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Asi sůl nechutná střevním bakteriím

Milan K,2015-06-18 09:10:55

*to v supermarketu

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Asi sůl nechutná střevním bakteriím

Radka Sladká,2015-06-18 09:34:53

Ptali se mě, jestli už jsem byl někdy s nějákou holkou, a já jim řek, no jasně. Ptali se mě, co jsem s něma dělal...

Pokud chcete do začátku mé těžce nabyté vychytávky, ráda se o ně podělím :-)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Asi sůl nechutná střevním bakteriím

Radka Sladká,2015-06-18 09:40:18

Já nikdy neslovíčkařím. Ale někteří lidé se slov chytají jako stébel. Nafukují je a upouští, převrací je a staví různě do řady a proti sobě... Proto je mi jedno, jestli se kravičky pěstují, chovají, nebo pasou :-) Kdo chce pochopí, kdo chce něco jiného, než pochopit, taky si udělá svoje. To neovlivníš :-)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Asi sůl nechutná střevním bakteriím

Milan K,2015-06-18 14:12:00

Já nic neprovedl. To byli oni! :-)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Asi sůl nechutná střevním bakteriím

Radka Sladká,2015-06-20 16:04:14

Tak jsem si pročetla tu nadějnou diskuzi a až teď mi to došlo. Vy ho děláte stejně? :-)
To byste ovšem musel dokázat :-)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Asi sůl nechutná střevním bakteriím

Milan K,2015-06-20 16:15:06

A dokázat bych to musel proč?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Asi sůl nechutná střevním bakteriím

Radka Sladká,2015-06-22 08:05:32

Kdybych o sobě prohlašovala, že jsem nejkrásnější panna v České republice, vy by jste nechtěl abych to dokázala ?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Asi sůl nechutná střevním bakteriím

Milan K,2015-06-23 12:49:19

To je ale velmi korektní příklad :-)
Ale i tak, nechtěl.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Asi sůl nechutná střevním bakteriím

Radka Sladká,2015-06-25 09:10:18

Jak jste to jako myslel?

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz