Nemožně velká supermasivní černá díra  
Černá díra v jádru galaxie SAGE0536AGN váží jako 350 milionů Sluncí. Potíž je v tom, že je třicetkrát hmotnější, než může být podle astrofyzikálních modelů vzhledem k velikosti galaxie.

 

Aktivní galaktické jádro. Kredit: NASA / Dana Berry / SkyWorks Digital.
Aktivní galaktické jádro.
Kredit: NASA / Dana Berry / SkyWorks Digital.

Galaxii SAGE0536AGN objevil vesmírný infradalekohled NASA Spitzer. V jejím nitru bouří aktivní galaktické jádro, a tak je to zajímavý objekt na pozorování. Astrofyzik Jacco van Loon z britské Univerzity v Keele a jeho kolegyně použili pozorování teleskopu Southern African Large Telescope (SALT) v jihoafrickém Sutherlandu a potvrdili, že se uvnitř galaxie ukrývá supermasivní černá díra. Vlastně to předpokládáme u každé galaxie s aktivním galaktickým jádrem, ale jen málokdy máme k dispozici pěkně tvrdá data, která by to potvrzovala.

Jacco van Loon. Kredit: Keele University.
Jacco van Loon.
Kredit: Keele University.


Van Loon a spol. z vlastností emisní čáry vodíku ve spektru dotyčné galaxie odvodili rychlost plynu v akrečním disku, který obklopuje chřtán supermasivní černé díry. Ze stejných dat také spočítali, jakou má centrální černá díra galaxie SAGE0536AGN hmotnost. Nakonec jim vyšla váha 350 milionů Sluncí, což je docela pěkná číslo. Těžších černých děr zase tolik neznáme. Pro připomenutí, supermasivní černá díra v nitru Mléčné dráhy váží o něco málo víc než 4 miliony Sluncí, a jak jsme na ni pyšní.

Southern African Large Telescope. Kredit: SALT / Wikimedia Commons.
Southern African Large Telescope. Kredit: SALT / Wikimedia Commons.

Háček je v tom, že celkovou hmotu galaxie SAGE0536AGN badatelé odhadli na 25 miliard Sluncí. To je sice na první pohled hodně, fanoušci Mléčné dráhy ale jistě ihned zbystřili, protože aktuální odhady hmotnosti Mléčné dráhy se pohybují někde mezi 1 a 4,5 biliony Sluncí. Máte tu tedy do očí bijící nepoměr – galaxie SAGE0536AGN vzhledem ke své velikosti obsahuje velmi odvážně velikou supermasivní černou díru. Ve skutečnosti je to tak extrémní, že černá díra v aktivním jádru galaxie SAGE0536AGN je významně větší, než doposud vědci považovali za možné. Podle stávajících astrofyzikálních modelů by její hmotnost měla být asi třicetkrát nižší.

Galaxie SAGE0536AGN – oválný objekt uprostřed. Kredit: RAS, Vista Magellanic Clouds survey.
Galaxie SAGE0536AGN – oválný objekt uprostřed. Kredit: RAS, Vista Magellanic Clouds survey.


Van Loon nezastírá, že je galaxie SAGE0536AGN dostala. Jak to, že se může takhle vysmívat našim modelům? V běžných galaxiích přirůstají supermasivní černé díry stejně rychle jako celá galaxie. S galaxií SAGE0536AGN se ale něco stalo. Buď její supermasivní černá díra roste rychleji, než je zvykem, nebo naopak tahle galaxie naopak přirůstá pomaleji. Galaxie SAGE0536AGN je první svého druhu. Teď je otázkou, jestli jde o naprostou galaktickou úchylku anebo v budoucnu objevíme další takové. Časem uvidíme.



Video:   Southern Africa Large Telescope (SALT) opens in Sutherland in the Northern Cape in 2005


Literatura
Royal Astronomical Society 24. 9. 2015, Monthly Notices of the Royal Astronomical Society 453: 2341-2348.

Datum: 28.09.2015
Tisk článku

Související články:

Monstrózní kvasar z úsvitu vesmíru     Autor: Stanislav Mihulka (26.02.2015)
Nejmenší supermasivní černá díra ve známém vesmíru     Autor: Stanislav Mihulka (13.08.2015)
Nejbližší kvasar ukrývá párek supermasivních černých děr     Autor: Stanislav Mihulka (30.08.2015)



Diskuze:

zdenek hikl

zdenek hikl,2015-10-01 00:24:03

To co mi nazývame vesmír ,je proces jež je momentálne ve fázy že si uvedomil,a hlavne začal sám sebe studovat , a analyzovat . Na planete Zemi se to projevilo u tvorú zvaných lidé . V jíných částech procesu to je možná jinak . Proč to tak je ? Vesmír ,,proces nekam plyne ,a potrebuje k tomu inteligenci . Ale proč, inteligenci ? Proces míri do bodu kdy bude neco zásadního rešit . To je múj názor , . Omlouvam se za pravopis , je moc hodin , a já už spím .

Odpovědět


Re: zdenek hikl

Marek Fucila,2015-10-01 02:09:54

To je ukážka toho, ako sa z nesprávneho predpokladu vyvodí jednoznačný záver. Ako viete, že vesmír potrebuje inteligenciu? Čo ak ju nepotrebuje a je tu ako vedľajší efekt? Tu žiaden zámer nie je, ale aj ka by bol, tak potrebnosť inteligencie je prisilný predpoklad. Zrovna tak mal možno vesmír našliapnuté k niečomu veľkému, a vznik inteligencie to stopol. Alebo tam smeruje bez ohľadu na nejakú inteligenciu...
Je asi ťažké nevidieť za všetkým zámer, ale v mnohých veciach skutočne nie je.

Odpovědět


Re: zdenek hikl

stanislav vyskočil,2015-10-01 16:46:03

Ano vesmír je ve fázi kdy začal sám sebe studovat..... ,dovoluji si představit svoji knížku na toto filozofické téma i z příznačným názvem :".... a zeptala se Hmota :Proč jsem ?" Zašlu grátis i jiným zájemcům na Váš mail v pdf jako E-knihu. Běží i na tomto portáli reklamy na tuto knížku prodejce www.Martinus.cz nebo i .sk za 129.-Kč. Ano člověk bude řešit zásadní inteligentní problém a to přežití na této planetě a Proč vlastně existuje a kdo nebo co za tím stojí.Všechny odpovědi v mé knížce.Nevěříte?Věřte!
Jenom vědecké fakta ,žádné náboženství ,pověry, mystika,pohádky a zbožná přání.

Odpovědět


Re: Re: zdenek hikl

Jan Fedorko,2015-10-02 05:39:28

Mám záujem o vašu knjhu
.... a zeptala se Hmota :Proč jsem ?
zašlite mi ju na boem@azet.sk

Odpovědět


Re: Re: Re: zdenek hikl

stanislav vyskočil,2015-10-04 17:26:55

Knihu jsem poslal,snad přišla OK.

Odpovědět

kvantove fluktuacie nie su hypoteza

Marek Dendes,2015-09-29 21:48:54

minimalne nie odvtedy okdedy ich jednak potvrdzuje experiment s kazimirovym javom a druhak pred casom (myslim ze o tom pisali aj na oslovi) sa podarilo experimentalne z z virtualneho fotonu spravit realny ...

takze to ze vo vakuu neustale vznikaju a zanikaju virtualne castice uz ma daleko od hypotezy, je to teoria ktoru uz potvrdilo niekolko experimentov ..

Odpovědět


Re: kvantove fluktuacie nie su hypoteza

Marek Fucila,2015-09-30 11:54:36

netvrdil som, že kvantové fluktuácie sú nedokázanou hypotézou. Napísal som to v jednej vete, tak to na prvé prečítanie asi nie je zrejmé.
Tá nedokázaná hypotéza je, že tu vždy bolo vákuum, a že tak vznikol vesmír. Viem, že mainstreamový názor je existencia inflácie. Ale či pred ňou bola singularita lebo "večné vákkum", to je čistý dohad.

Odpovědět


Re: Re: kvantove fluktuacie nie su hypoteza

Ondřej Mlha,2015-09-30 14:14:50

Vakuum je celkem dost netriviální záležitost a je ho mnoho druhů. Těžko může existovat vakuum když neexistuje prostor a prostor zase nemůže existovat sám od sebe. Prostor je vlastnost hmoty.

Odpovědět


Re: Re: Re: kvantove fluktuacie nie su hypoteza

Marek Fucila,2015-09-30 16:23:45

Každopádne na základnú filozofickú otázku ako mohlo vzniknúť niečo z ničoho L.Krauss neodpovedá, hoci to názov knihy sľubuje.:-) Otáča to na fyzikálny problém, že neexistuje "nič", a že vesmír sa nafúkol z fyzikálneho vákua. To samo o sebe je (bolo) podla mňa už vesmír a nevieme, či to tu bolo stále, vzniklo z ničoho alebo ako... Hypotéz je samozrejme veľa.

Odpovědět


Re: kvantove fluktuacie nie su hypoteza

Marek Fucila,2015-09-30 12:17:34

Keď nad tým tak ale rozmýšľam, možno sa autor nesnažil tvrdiť, že vie čo bolo na "začiatku" a chcel len populárne opísať inflačnú teóriu. Ak je to tak, Kraussovi krivdím. Knihu som čítal pred rokom, tak už presne neviem ako to napísal. Dojem vo mne ale ostal, že to poňal vševysvetľujúco. Ako som napísal, kniha je dosť "neučesaná". Čitateľnejšie a obšírnejšie sa tomu venovala staršia publikácia J.D. Barrow - Teorie všeho.

Odpovědět

..........

Jozef Vyskočil,2015-09-29 16:37:40

Ešte mi vŕta v hlave linearita času na počiatku vesmíru. Vo Wikipédii je popísané aký čas trvala aká éra vesmíru, ale nezdá sa mi, že by čas plynul rovnako rýchlo ako teraz. Aj pri myšlienkovom experimente pádu do čiernej diery sa s časom dejú čudné veci.

Odpovědět


Re: ..........

Rudolf Svoboda,2015-09-30 09:27:27

Kdy vznikl čas, a myslím, že obecná teorie realitivity ukazuje že čas sí běží na různých místech jinak.

Odpovědět


Re: Re: ..........

Jozef Vyskočil,2015-09-30 21:14:01

Nie je potom scestné udávať napríklad počiatok vesmíru, alebo celkovú dobu trvania vesmíru našim časom? Počiatočné sekundy mohli trvať napríklad miliardy rokov nášho vtedajšieho času.

Odpovědět


Re: Re: Re: ..........

Petr Kr,2015-10-01 08:40:46

A jaký by byl váš návrh? Udávat čas na hranici černé díry Andromedy (víme, kdy ta černá díra vznikla?), za horizontem událostí naší černé díry v Mléčné dráze (byli bychom v záporném čase?), nebo by to bylo uprostřed vesmíru (víme, kde ten střed je, když je vesmír koule, která má svůj střed všude?)?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: ..........

Jozef Vyskočil,2015-10-01 21:12:58

Napríklad inflačná éra trvala 10-35 dnešnej sekundy. Mal by sa uviesť čas, ktorý zodpovedá vtedajším fyzikálnym podmienkam, napríklad hustote. U veku vesmíru by sa malo uvádzať, že odhad platí len potiaľ, dokedy platil náš terajší čas.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: ..........

Jozef Vyskočil,2015-10-01 21:16:35

Teda čas zodpovedajúci vtedajším podmienkam prepočítaný na súčasný čas.

Odpovědět

Možná vybuchují

Jan Novák9,2015-09-29 13:16:58

Ale dovnitř. Z pohledu zvenku se hroutí ale zevnitř se rozpínají do jiného rozměru a času. Náš vesmír může být zvenku taky černá díra.

Vesmír nevybuchnul jako normální výbuch. On se rozepnul zevnitř, zvenku nebyl a není prostor kam by mohl vybuchnout (z pohledu 3D+čas, může tam být ale pro nás jsou to v nejlepším případě svinuté dimenze)

Odpovědět

.......

Jozef Vyskočil,2015-09-29 07:27:00

Vŕta mi v hlave prečo čierne diery nevybuchujú ako singularita na počiatku vesmíru a kde sa vzala tá počiatočná singularita a prečo vybuchla.

Odpovědět


Re: .......

stanislav vyskočil,2015-09-29 12:24:50

Na Vaši otázku rychlá a vyčerpávající odpověd není možná ,doporučuji Bestseller k této
problematice od L.M.Krausse "Vesmír z ničeho" .Přednášel v Olomouci na jaře ,je to absolutní špička v oboru teoretické fyziky ,ale nebuďme my Vyskočilovi skromní ,doporučuji i moji knížku ".... a zeptala se Hmota:Proč jsem ?" Na konci knížky je i doporučená minimální literatura abyste se dozvěděl vyčerpávající odpověd podle stupně poznání jenom vědeckých faktů k dnešnímu dni.Musíte si na to vyčlenit čas min. 5 let. .Zašlu Vám moji knížku a ušetříte těch pět let zdarma v pdf na Váš mail ,jinak ji prodávají jako E-knížku snad všechni prodejci s E knihami i na Slovensku Martinus.sk za 5 éček. Stačí zadat do vyhledávače.
Jenom krátká odpověd z mého dosavadního stupně poznání: všechny černé díry jakkoli jsou obrovské jsou asi zanedbatelné vůči té, která byla na počátku našeho vesmíru .Asi by musela jedna supermasivní díra převládnout v gravitaci a vtáhnout do sebe všechnu kladnou hmotu našeho multivesmíru aby následně vybuchla v nový multivesmír a to v inflací ,kdy už nevychne v prostoru / ten kolem žádný není kvůli zakřivení ,toto si není možné lidským mozkem představit jako i mnoho jiného/ , ale výbuchem samotného prostoru a vznikem času jako nový časoprostor s novými počátečními fyzikálními konstantami závislými na množství hmoty a antihmoty, které se na výbuchu podílí atd. atd. To jsou už nejvyšší patra teoretické fyziky.
Už víme že se náš vesmír rozpíná a to se i zrychluje zatím neznámou energií ,takže pohlcení veškeré hmoty některou z černých děr nehrozí.Dokonce hranice vesmíru se vzdalují nadsvětelnou rychlostí a to postrkováním samotného prostoru .
Nový multivesmír, jak píše pan Krauss může vzniknou i z ničeho ,tak jako vyskočí na superkrátký čas elektron a pozitron z vakua a zase zmizí ,ale ovlivní dráhu elektronu v atomu.
Doporučuji v mé knížce: při studiu teoretické fyziky a k jejímu pochopení vypnout TV a PC ,uvařit silnou kávu,manželce zaplatit lázně ,zmobilizovat všechen intelektuální potenciál daný software genomu DNA a snažit se pochopit nepochopitelné.
Je to lepší než nejlepší detektivka , hledáme ne vraha, ale odpověď na nejtěžší filozofickou otázku od úsvitu dějin "proč vlastně existujeme?" na to se zeptala i sama hmota sama sebe po 4 miliardách evolučního vývoje sebe samé v mé knížce a dostala odpověď : Náš život nemá žádný vyšší smysl nebo cíl ,je jenom náhodným výsledkem nenáhodné Evoluce hmoty.Naším" zřizovatelem "je software genomu DNA vzešlým z evoluce a nás tvoří jenom naše geny ke své reprodukci bez ohledu na naši vůli.
Jednotlivé životy mohou být a jsou žity účelně a zdánlivě smysluplně.My žijeme nepatrný čas v nám pronajaté hardwerové schráně ,smrtelném a velmi zranitelném těle a jediné co nás na ještě krátký čas přesahuje je software genomu DNA v naších potomcích .Člověče pomni že tvoje tělo je prach a vprach se obrátí, ale tvůj software genomu DNA žije v tvých dětech až do zkonání světa. Amen.

Odpovědět


Re: Re: .......

Marek Fucila,2015-09-29 13:19:03

Neviem ako vaša kniha, ale tá Kraussova je napísaná veľmi "nečitateľne". Nemá to poriadne hlavu ani pätu a vyzerá to, akoby ju narýchlo zlátal na objednávku. Chcel sa zahrať, že niečo môže vzniknúť z ničoho tým, že si predefinuje pojem nič... Čítal som už lepšie napísané knihy o vesmíre.:-) Hlavne tam nevysvetľuje používané pojmy.
Hovorí o nijako nedokázanej hypotéze, že ak môže byť vákuum priestorom, kde neustále vznikajú a zanikajú páry časíc a antičastíc (odvodené z toho, že to matematicky sedí v modeli atómu vodíka), tak takto by mohol vzniknúť aj celý vesmír. Kniha teda vlastne hovorí, že vo fyzike nie je filozofické "nič", a teda to "nič" je niečo na kvantovej úrovni, a tak sa mohol zrodiť vesmír z tohto fyzikálneho ničoho.
Netvrdím, že nemá pravdu, ale čo som pozeral seriál "Cestování červí dírou s Morganem Freemanem", tak tam bolo podstatne viac hypotéz, ako by to mohlo byť.
Ak sa nepletiem, tak aj tam spomínali možnosť, že vlastne každá čierna diera vo svojom vnútre nôže byť samostatný vesmír, a že my sme za horizontom udalostí nejakého iného vesmíru. To je možná odpoveď na otázku Jozefa Vyskočila.
Ťažko také predstavy o svete zhodnotiť. Skrátka sa nevie, a kým nebudú rozumné pozorovania, ak vôbec niekedy, tak môžeme len snívať. :-)

Odpovědět


Re: Re: .......

Štefan Bognár,2015-09-29 22:29:37

Zivot je jenom nahodnym vysledkem nenahodne evoluce hmoty ? Nema zadny vyssi smysl nebo cil ? Jak smutné. Jak bezduche. A hlavne chybné.

Odpovědět


Re: Re: Re: .......

stanislav vyskočil,2015-09-30 11:31:56

Smutné to může být ale proč bezduché a chybné? Tak napište jaký má život na této planetě vyšší smysl a cíl! ať se zasmějem.

Odpovědět


Re: Re: Re: .......

Marek Fucila,2015-09-30 11:44:51

Dobré ránko, vitajte v realite! :-) Vybrať si pri toľkých možnostiach ako by to mohlo byť jedinú, navyše dokázateľne absurdnú, to je smutné a bezduché. ;-)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: .......

stanislav vyskočil,2015-09-30 17:43:59

Tady si není z čeho vybírat, na této planetě probíhá už 4 miliardy let Evoluce hmoty na konci které stojíme a to bez jakékoli diskuse a nic víc ,snad se každý den mění počasí. Každou naši buňku i nás samotných 24 hod. řídí software DNA ,račte se podívat na něj do mikroskopu, software je i autorem ,plánem na postavení našeho mozku. Vás spolehlivě pošle až uzná za vhodné na kerchov ,můžete se umodlit!! Evoluci už není třeba dokazovat,možná v kostele. A které jsou ty,Vaše tolké možnosti ? těch 2000 Bohů ,bůžků ,amuletů a totemů? ve které dnes lidé věří ? a který je ten pravý nebo všichni rázem ?Kolik tento nesmal už stál životů! Otázka je jasná :Jaký je vyšší, reálný, dokazatelný smysl lidské existence ? odpovězte a máte Nobelovku. Já Tvrdím že vůbec žádný. Dokazuji to tím, že kdyby nás zasáhl v květnu 2013 0,5 km Bolit co se tu poflakoval mezi zemí a měsícem ,čili v našich humnech ani ne za nimi

/podobný už vyhubil dinosaury/ ,a vyhubil tady vyspělý život i nás ,tak si toho vůbec nikdo ani nevšimne.On totiž ten někdo ani na Marsu nebo Venuši ,v nejbližším vesmírném okolí ani není ani v Centrále Galaxie.Odpověděl jsem na největší filozofickou otázku od úsvitu dějin a Nobelovku nedostanu. Všude je náboženská Lobby.
Důstojnost člověka je doslova příšerná. Jsme na úrovni lovené zvěře a máme svoje predátory, s darovaným krátkým životem na nás případný stvořitel poštval i tisíce rafinovaných nemocí vč. pocitu bolesti atd.atd. Evoluci za to žalovat není možné ,ale snad ten software genomu DNA ,ale i ten je výsledek jenom Evoluce což je jakási chemická existence a reakce hmoty v daném vhodném " Antropickém" prostředí.

Milan Kundera se proslavil celosvětově výrokem: "Nesnesitelná lehkost bytí." A to platí.
Dokažte absurditu a bezduchost mé filozofie! když je tak lehce dokazatelná a bezduchá ! Dotoho!

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: .......

Marek Fucila,2015-10-01 02:01:30

Lenže ja som nereagoval na vás. :-)

Odpovědět


Re: .......

Ondřej Mlha,2015-09-30 14:01:20

Ta počáteční singularita je jen aproximace někam před první plankův čas a vzhledem k tomu, že platila v ten okamžik zcela jiná fyzika tak mohlo být naprosto cokoli a žádná singularita.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz