Přední čínský institut bude prodávat editovaná mikroprasátka  
Klonovaní a geneticky editovaní domácí mazlíčci z institutu BGI ohlašují příchod nového věku.

 

Mikroprasátko z BGI. Kredit: BGI.
Mikroprasátko z BGI. Kredit: BGI.

Jak se zdá, vstupujeme do věku editování genomů. A stále častěji budeme vídat podivuhodné věci stvořené genetickými editory. Před pár dny se svět podivil nad roztomilými mikroprasátky, která tak trochu nedopatřením vyrobili ve slavném institutu BGI (Beijing Genomics Institute) v čínském Šen-čenu (anglicky Shenzhen).

Institut BGI
Institut BGI


Badatelé BGI, což je přední světový institut ve čtení genomů, tato prasátka původně vytvořili z plemene malých prasat „Bama“, když pracovali na novém prasečím modelu pro studium lidských nemocí. Nevyužili k tomu přitom dnes ohromně populární genomové editory CRISPR, ale umělé restrikční enzymy TALENs (Transcription activator-like effector nucleases), s nimiž lze rovněž editovat genomy.

Představitelé institutu BGI na nedávném místním biotechnologickém summitu Shenzhen International Biotech Leaders Summit oznámili, že tato mikroprasátka začínají prodávat jako domácí mazlíčky. Dospělé mikroprasátko dosahuje velikosti středního psa a váží kolem 15 kilogramů. Zaváděcí cena mikroprasátek činí 1 600 dolarů za jedno zvíře. Jde o předběžnou částku, s nimiž chtějí čínští genomoví editoři prozkoumat trh. V dohledné budoucnosti prý bude možné objednat si mikroprasátka různých barev a vzorů.

Mikroprasátko na biotechnologickém summitu v čínském Šen-čenu. Kredit: BGI.
Mikroprasátko na biotechnologickém summitu v čínském Šen-čenu. Kredit: BGI.


Podle průkopníků editování genomů nejde o žádné překvapení, ale spíš o logický důsledek dramatického vývoje technologií, s nimiž je možné přepsat genomy v živých buňkách. Jak se ale dalo čekat, mikroprasátka vyvolala nejen nadšení, ale i varovné ohlasy. Podle Jense Bocha z německé Univerzity Martina Luthera, který se podílel na vývoji editace genomu s TALEN, je otázkou, zda je možné bezstarostně zasahovat do života a zdraví jiných živočichů. 

Technický ředitel platformy BGI pro výzkum živočichů Yong Li souhlasí s tím, že bude nutné zavést jisté regulace editování genomu domácích mazlíčků, i v jiných odvětvích bouřlivě se rozvíjející genomiky. Zároveň prohlašuje, že veškerý zisk z prodeje mikroprasátek hodlají investovat do dalšího výzkumu. Teď přijímají objednávky od zákazníků a zjišťují, jak velký zájem jejich mikroprasátka vlastně vyvolají.

Chcete mě? Kredit: BGI.
Chcete mě? Kredit: BGI.

Prasata jsou, jak známo, svou fyziologií a genetikou bližší lidem, než třeba laboratorní myši nebo potkani. To z nich dělá velmi zajímavý modelový druh pro lidskou medicínu, stejně jako hodnotný cíl rozmanitých editací genomů. Problém je v tom, že prasata bývají o hodně větší než myši či potkani a jejich chov i výzkum jsou proto o poznání nákladnější. Vědci tudíž rádi využívají malá plemena prasat, jako je právě výše zmíněné plemeno „Bama“. Tato prasátka v dospělosti váží kolem 35 až 50 kilogramů, což je sice stále docela dost, ale zároveň je to mnohem méně, než kolik váží běžná prasata.

Genomoví editoři institutu BGI se snažili vytvořit prasátka, která by byla ještě výrazně menší, než jsou prasátka „Bama“. Rozhodli se, že je naklonují z buněk plodu plemena „Bama“. Ale ještě předtím, než se pustili do klonování, tak použili genomový editor TALEN a s jeho pomocí v klonovaných buňkách vypnuli jednu ze dvou kopií genu pro receptor růstového hormonu (GHR). Nakonec se jim povedlo vyrobit skutečná mikroprasátka, která dospělá váží zhruba jednu třetinu váhy prasátka plemena „Bama“.

Když se genomovým editorům povedlo vyrobit mikroprasátka, tak se je rozhodli dále množit klasickou cestou. Klonované mikrosamce zkřížili se samicemi plemena „Bama“ a narodila se jim polovina mikroprasátek a polovina prasátek „Bama“. Tímhle způsobem je to efektivnější a méně nákladné, než si mikroprasátka stále dokola klonovat a editovat. Už zvládli vytvořit 20 generací mikroprasátek a nepozorují na nich vůbec žádné negativní zdravotní následky jejich malé velikosti.

Molekulární genetik Lars Bolund z dánské Univerzity v Aarhusu, který se podílel na vývoji mikroprasátek v institutu BGI, byl sice nabídkou prodeje mikroprasátek upřímně překvapen, musel ale uznat, že díky tomuhle nápadu se živočišní biotechnologové BGI stali hlavními hvězdami celého summitu v Šen-čenu. Žádného jiného vystavovatele prý neobklopoval tak velký dav. Lidé se podle Bolunda k mikroprasátkům doslova lepili a každý si je chtěl pomazlit. Zatím vše nasvědčuje tomu, že editované domácí mazlíčky čeká skvělá budoucnost.


Video:  Chinese Genomics Institute To Sell Gene-Edited Micropigs As Pets



Literatura
Nature News 29. 9. 2015, Wikipedia (Transcription activator-like effector nuclease).

Datum: 08.10.2015
Tisk článku

Související články:

Ztrojený gen zajišťuje prasatům plodnost     Autor: Jaroslav Petr (19.08.2004)
Prasečí buňky vyléčily cukrovku     Autor: Jaroslav Petr (22.09.2006)
Molekulární stopování prasat a kolonizace Pacifiku     Autor: Stanislav Mihulka (25.03.2007)
Prase s cystickou fibrózou     Autor: Anna Marcinková (16.03.2008)
Biovepřové? Děkuji, ještě si to rozmyslím.     Autor: Ota Beran (13.06.2008)
Prasečí „univerzální buňky“     Autor: Jaroslav Petr (12.06.2009)
Jsme hybridi mezi primáty a prasaty?     Autor: Stanislav Mihulka (27.07.2013)



Diskuze:

toto je

Mojmir Kosco,2015-10-12 14:17:59

skoro klasická ukázka ,která potvrzuje potřebu přísné a přísnější kontrolu i základního výzkumu .

Odpovědět


Re: toto je

Jiří Novák,2015-10-16 13:39:33

A to proč? Že by se prase utrhlo ze řetězu a v noci rozsápalo páníčka i s celou rodinou?

Odpovědět


Noo

Mojmir Kosco,2015-10-20 15:48:30

zrovna prasata by mohla .....

Odpovědět

Ideální

Milan K,2015-10-09 09:45:15

Na pekáč. Chybí mi jen údaje o poměru o množství svalové hmoty a poměru tuku.
Ale ty snad dodají první gurmáni (zatím je cena beztak příliš vysoká).
Mým snem by byl pečený mikromamut nadívaný mikrozebrou, nadívanou mikrotuleněm, nadívaným mikroprasátkem, nadívaným minihusou, nadívanou minikachnou, nadívanou minikuřetem, nadívaným holoubátkem, nadívaným jarní nádivkou a křepelčím vejcem.

Odpovědět


Re: Ideální

Marek Fucila,2015-10-09 12:04:23

V Peru jedia morské prasiatka, toto budú pre nich tuční mackovia.:-)

Odpovědět


Re: Ideální

Jakub Matouš1,2015-10-09 12:31:24

Nechybí v článku se uvádí že původní prasátko vážilo 30-50kg a jelikož mikro prasátko je třetinové tak že by mělo vážit 10-15kg.

Odpovědět


Re: Ideální

Václav Prokop,2015-10-09 19:03:41

myslím, že to jsou zbytečné starosti. U nás je zřejmě nebude možné chovat, proto ani koupit, protože jde o geneticky modifikované organismy a ty jsou zákonem zakázány - viz případ zelenookých potkanů. Na byrokraty je každá věda krátká.

Odpovědět


Re: Re: Ideální

Milan K,2015-10-11 12:36:31

Jakub Matouš1 > já nepsal u váze prasete, ale o svalové hmotě a tuku ;-)
Václav Prokop > Při přímé lince Praha - Šanghaj je to to nejmenší.

Odpovědět

.........

Jozef Vyskočil,2015-10-09 06:54:21

Môže sa z nich stať veľmi úspešný druh, tak ako z ich veľkých bratov, alebo z kureniec.

Odpovědět

Kde urobil chybu?

Jozef Gatial,2015-10-08 22:43:44

"ktery na zacatku vse vytvoril a nastartoval"- clovek sa mu akosi nepodaril. Odrezavanie hlav, upalovanie ludi za ziva, tolerovanie toho pokial je to v nasom zaujme... Uz sa neda nic pokazit.

Odpovědět

Nechutne

Heinrich Freitag,2015-10-08 22:19:26

Je to nechutne a proti bohu a prirode. Lide se zde montuji do neceho, co jim vubec neprislusi. Dosud vedci experimentovali se zviraty v laboratorich a nyni se snazi sve produkty prodavat. Kdyz si particka vedcu posle vozitko na mars za penize danovych poplatniku, je to zbytecne a nesmyslne konani, ale stale je to tak nejak veda. Toto uz je vsak za carou. Provadet takoveto manipulace prislusi jen prirode a bohu, ktery na zacatku vse vytvoril a nastartoval.

Odpovědět


Re: Nechutne

Karel Rabl,2015-10-09 06:41:35

Je mi Vás líto, ale ve světě bez ideí vládnou příšery tak si věřte v toho Vašeho boha je to lepší než nevěřit ničemu.A nebo věřit v moc peněz.

Odpovědět


Re: Nechutne

Marek Fucila,2015-10-09 12:02:09

A čo ľuďom prísluší?

Odpovědět


Re: Nechutne

Rdi Dlo,2015-10-09 12:23:38

To je zvláštní výklad. O kterém b-hu píšete? Pokud o judaisticko-křesťanském, není snad v bibli napsáno: "Jděte a podrobte si zemi?"

Odpovědět


Re: Nechutne

Pavel Foltán,2015-10-09 17:33:04

Freitagu, nechutné jsou vaše zpátečnické názory.
Ten váš Bůh nás ochraňuj před lidmi vašeho typu a nedostatku myšlení.
Jako by nestačilo co předvádí váš kámoš Halík a ještě začínejte vy :-(

Odpovědět


Re: Nechutne

Tomáš Drkula,2015-10-13 10:40:38

Bohužel takoví jako Vy ve středověku upalovali čarodějnice a byli pro společnost škodliví a zbytečně zpomalovali pokrok vědy :-(

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz