Analýza ekonomické situace Galaktického impéria po bitvě o Endor  
Po zničení obou obrovských bitevních stanic čelí Galaktické impérium vojenskému, politickému a také velmi drsnému ekonomickému kolapsu.

 

Obstojí ekonomika Galaktického impéra? Kredit: Bayerberg / Flickr.
Obstojí ekonomika Galaktického impéra? Kredit: Bayerberg / Flickr.

Když Aliance rebelů zlikvidovala dvě obrovské bitevní stanice Galaktického impéria, porazila jeho císaře Palpatina a rozložila imperiální administrativu, tak na tom Galaktické impérium nebylo vůbec dobře. Podle Zacharyho Feinsteina z Washingtonovy univerzity v St. Louis Galaktické impérium vlastně balancovalo na okraji naprosté katastrofy.

Zach Feinstein. Kredit: WUSTL.
Zach Feinstein. Kredit: WUSTL.


Feinstein na to téma vypracoval studii, nazvanou „It's a Trap: Emperor Palpatine's Poison Pill“, která zahrnuje modelování ekonomiky Galaktického impéria i analýzu rizik. Soustředil se na ekonomickou situaci Galaxie po zhroucení Impéria, analyzoval ji na základě dostupných údajů a ustanovil hrubý galaktický produkt (Gross Galactic Product), obdobu hrubého domácího produktu.

Feinstein postupoval systematicky a modeloval ekonomiku Galaxie a galaktický bankovní sektor. Nejprve si odhadl náklady na obě Hvězdy smrti, přičemž použil data o nejnověji dokončované americké letadlové lodi. Je to samozřejmě jen přibližný model, přece jenom se ale nejvíc blíží bitevním stanicím velikosti planetek.

Letadlová loď USS Gerald Ford by měla vstoupit do služby v březnu 2016. Na stavbu lodi o délce 337 metrů americké námořnictvo spotřebovalo 100 tisíc metrických tun oceli a 17,5 miliard dolarů. Podle Feinsteinových propočtů přišla stanice Death Star I o průměru 160 km na nějakých 193 trilionů dolarů, zatímco druhá, podstatně větší Death Star II, přesahující průměrem 900 km, stála 419 trilionů dolarů. Vzhledem k odhadu velikosti ekonomiky celé Galaxie na 4,6 triliard to je sice náročné, ale zvládnutelné.

Galaktické impérium. Kredit: Lucasfilm.
Galaktické impérium. Kredit: Lucasfilm.


Potíž je v tom, že obě dvě bitevní planetky, s nimiž měl císař Palpatin velké plány, byly zničeny Rebely s vynaložením jen minimálních nákladů, a to během pouhých čtyř let. Zároveň není tajemstvím, že krátké nasazení stanice Death Star I bylo kontraproduktivní a přivedlo do tábora Rebelů řadu osobností i celých planet. Výsledkem stavby obou bitevních stanic je tedy naprosté fiasko, vojenské, politické a jak je vidět, tak i ekonomické.

USS Gerald Ford. Kredit: U.S. Navy.
USS Gerald Ford. Kredit: U.S. Navy.

 

Aby rozvrácené Galaktické impérium zabránilo totálnímu rozpadu ekonomiky, tak podle Feinsteina potřebuje bailout, tedy finanční injekci ve výši 15 a možná až 20 procent hodnoty své ekonomiky, tedy částku blížící se k jedné triliardě dolarů. Z Feinsteinových výpočtů vyplývá, že pokud k bailoutu nedojde, tak vážně hrozí, že se ekonomika Galaktického impéria doslova přes noc propadne o více než 30 procent. Během Velké hospodářské krize (Great Depression) ve třicátých letech to byly menší ztráty a odehrály se během více než čtyř let.

Aliance rebelů by měla zvážit svoji intervenci do imperiálního bankovního sektoru. Pokud Rebelové chtějí předejít totální ekonomickému kolapsu, tak by neměli otálet. Výhledy běžného spořádaného občana Galaktického impéria jsou ale spíše velmi neradostné. Není totiž pravděpodobné, že Aliance rebelů bude mít dostatek politické vůle a finančních zdrojů, aby mohla ekonomice Galaktického impéria poskytnout potřebný oddechový čas.

Vše by se mělo vyjasnit za dva týdny, tedy 17. prosince (2015). Feinstein spekuluje, že Síla, která se probouzí po 30 letech od Bitvy o Endor, by mohla být drsnou a nekompromisní sílou ekonomických vztahů, jež sehraje rozhodující roli ve vývoji Galaxie z trosek poraženého Galaktického impéria. Až se opět po deseti letech (je možné že je to už tak dlouho?) v kině ozvou první monumentální tóny hudby Johna Williamse, které se nesmazatelně otiskly do civilizace téhle osamělé planety, tak všichni uvidíme, jestli to ekonomika předaleké Galaxie ustála.


Video:  The Economics of Star Wars: How the Empire collapses

 

 

Video:  Star Wars: The Force Awakens Trailer


Literatura
Washington University in St. Louis 1. 12. 2015, arXiv:1511.09054, Wikipedia (Galactic Empire, Bailout)

Datum: 03.12.2015
Tisk článku

Související články:

Petice za stavbu Hvězdy smrti zdvořile odmítnuta     Autor: Stanislav Mihulka (14.01.2013)
Existuje hvězda smrti Nemesis?     Autor: Vladimír Socha (08.04.2015)



Diskuze:

Ondra Dvořák,2015-12-12 00:33:19

Jedno je jasné už předem - Impérium nemá žádnou šanci.

Odpovědět

Určitě úhledně jako k Vánocům zabalí Punk deriváty, zvýší ůrokové sazby a pak se kvantitativně všichni uvolníme (kromě PRC).

Josef Hrncirik,2015-12-06 18:41:35

Odpovědět

Byla brána v potaz dnešní noticka..?

Jaroslav Mrázek,2015-12-03 19:02:23

Prý neověřená zpráva, ale značně ekonomicky třaskavá. Soros prý prodal mírně pod cenou všechny akcie světových bank a nakupuje zlato .... zní to dost neuvěřitelně a bude to HOAX, nicméně mrazení v zádech po téhle zprávě není zrovna moc příjemné a čekám dementi na zvedavec.org . Nejpozději včera !

Odpovědět

Tohle je taky ještě Věda?

Pavel Krajtl,2015-12-03 18:30:49

Věda o seriálu? Nebo o pavědě ekonomii? (současné)

Odpovědět


Re: Tohle je taky ještě Věda?

Jaroslav Mrázek,2015-12-03 19:04:12

Modelování s velkým množstvím vstupních dat přináší lepší výsledky, než "kávová sedlina" a věštění z ní ... nezatracoval bych to.

Odpovědět


Re: Re: Tohle je taky ještě Věda?

Milan Krnic,2015-12-04 22:55:35

To máme pravdu. Jenže tento článek je jasná provokace, a narážka na výdaje na zbrojení našeho spojence. Podporovaná "vy víte kým". :-)
Kéž by to s těmi výdaji na zbrojení bylo tak jednoduché ...
Zadlužení mnohých státu je enormní, a žádný krach se neděje, potažmo jak jsme se nedávno mohli přesvědčit, ani nastat nemůže.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz