DARPA hledá kutily, kteří vyrobí vražednou zbraň z vysavače  
Američtí vojenští vývojáři spustili program Improv, v němž hledají šikovné technohackery, schopné vyrábět zbraně z běžných věcí. Pokud jste jako MacGyver, neváhejte. Hledají i cizince. Bylo by skvělé udělat v DARPA reklamu České republice.

 

Fallout 4: Junk Jet. Kredit: Bethesda Sotfworks.
Fallout 4: Junk Jet. Kredit: Bethesda Sotfworks.

Autora tohoto komentáře nedávno rozesmála zpráva, že Čína zvažuje zřízení obdoby americké DARPA. Číňané určitě něco zřídí, možná občas i něco vymyslí, jejich plány založit klub vizionářů v zemi, kde přísně trestají skoro každý projev individuality, a kde je svoboda sprosté slovo ale ukazuje, že jaksi úplně nepochopili, o co jde. DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) jsou američtí vojenští snílci, jejichž úkolem je chrlit bláznivé inovace a zajistit tím technologickou převahu Spojených států. Zatím se jim to daří velice dobře. Síla DARPA je v jejich nezávislosti, ve spolupráci s univerzitami, firmami i veřejností, a v neposlední řadě v jejich neobyčejně intenzivním sklonu k soutěžení. A prostě mají skvělé nápady, k nimž rozhodně patří i jejich nejnovější program.

Logo DARPA
Logo DARPA


DARPA právě oficiálně vyhlásila program Improv, který je fantastický, i na poměry DARPA. Je jednoduchý, účinný, zapojuje veřejnost, zabíjí několik much jednou ranou – jedním slovem geniální. Improv, to je improvizace. DARPA hodlá v tomto programu financovat vývoj vynálezů, které mohou ohrozit vojenské operace, vybavení nebo osoby, a přitom je lze vytvořit z běžné komerčně dostupných součástek. Pravidla jsou jasná. Předkladatel takového návrhu může použít, pozměnit, přeprogramovat nebo zkombinovat naprosto cokoliv, co se vejde do platných zákonů. Špinavá bomba z kradeného radioaktivního materiálu se nepočítá. Lidi z DARPA obzvláště potěší, pokud použijete součástky nebo technologie z nevojenských technických zařízení, od autodílů až po mobilní telefony nebo vysavače.

Program Improv. Kredit: DARPA.
Program Improv. Kredit: DARPA.

Jak již jistě mnozí vědí, nebyla by to DARPA, aby do svého programu nezapojila nějakou vypečenou soutěž. DARPA se soustředí na výrobu improvizovaných zbraní v šibeničním termínu a s omezenými prostředky. Součástí programu Improv tudíž bude klání vybraných týmů technohackerů, kteří dostanou na výrobu svého vražedného prototypu 2 týdny času a pár desítek tisíc dolarů. Nejšikovnější kutilové pak zřejmě dostanou příležitost postoupit do dalšího kola v němž se budou zabývat reverzní analýzou a obranou proti podobným improvizovaným zařízením.

Na DARPA očividně udělaly dojem improvizované nástrahy, které teď v horkých místech světa používají proti americkým vojákům, i jiným armádám. A jak už to má DARPA ve zvyku, rozhodla se převzít iniciativu. Nejenom že v programu Improv DARPA objeví zajímavé nápady. Kdyby nějaký kutil přišel na něco doopravdy hodně nebezpečného, tak DARPA může nasměrovat americké úřady k nějaké regulaci nebo dalším potřebným krokům.

Improvizované nástrahy. Jednoduché a vražedné. Kredit: US Army.
Improvizované nástrahy. Jednoduché a vražedné. Kredit: US Army.


Na programu Improv je naprosto fantastická i jeho otevřenost. Přihlásit se totiž může každý šikula, včetně jazykově alespoň trochu vybavených cizinců. Pokud tedy týmy z cizích zemí zvládnou trochu anglického papírování navíc. Autor komentáře je sice sám technický ignorant, nevěří ale, že by se u nás nenašel alespoň jeden tým, který by zvládl vyrobit zbraň z vysavače. Nebo něco podobného. Je to šance pro technohackery, jak prorazit v nejvyšší lize. Pěknou inspiraci nabízí nedávno vydaná hra Fallout 4 od Bethesdy. Ve hře je vypiplaný systém craftingu, při němž si hráči mohou vylepšovat své zbraně a vybavení prakticky vším, co kde najdou. Hráči mají rovněž k dispozici pozoruhodnou zbraň Junk Jet, kterou lze po protivnících pálit jakýmkoliv odpadem, co se kde ve hře válí. A i tuto zbraň lze různým způsobem vylepšit.

Na Západě poslední dobou propadáme zoufalství, jak se nám vede zle, jak je demokracie slabá a neakceschopná. Pravda, narozdíl od jiných režimů se nejdřív dlouze radíme, než někam vtrhneme a střílíme. A naši politici procházejí skutečnými volbami, v nichž mohou i prohrát a bojí se toho. Máme ale i svoje mocné přednosti. Mezi ně lze počítat i občanskou obranu – zapojení veřejnosti do obranných projektů, kterou představuje právě program Improv. Kdo chce, tak se může přidat, a ještě se u toho pobaví. Podobné postupy se zapojením veřejnosti v obraně by jistě bylo možné použít i u nás, například v boji s vlezlou východní propagandou.
Do programu se můžete přihlásit zde: Improv


Literatura
Ars Technica 11. 3. 2016, Gizmag 11. 3. 2016.

Datum: 12.03.2016
Tisk článku

Související články:

Elektronický obvod Darpy zvládl 1 bilion cyklů za sekundu     Autor: Stanislav Mihulka (03.11.2014)
Jak jihokorejský robot zvítězil v soutěži robotů záchranářů     Autor: Stanislav Mihulka (13.06.2015)
DARPA vyvíjí gremliny pro budoucí letecké operace     Autor: Stanislav Mihulka (06.09.2015)
Ochrání nehacknutelné jádro počítače před kybernetickými útoky?     Autor: Stanislav Mihulka (19.09.2015)



Diskuze:

spíše jde o to

Jarda Votruba,2016-03-21 13:26:21

po vzoru angličanů ve WW2 najít nesymetrický a levný prostředky jak uškodit nepříteli. Pravidelná armáda to nevyužije, ale speciální jednotky které budou provádět záškodnickou činnost v týlu nepřítele bez možnosti zásobování z toho budou mít orgasmus.
Tady je dobře vidět, kam a jak se budou upírat aktivity USA v blízké budoucnosti. Něco naznačují i fyzické požadavky na členy speciálních jednotek. Ti kluci jsou schopni s půl metrákem na zádech během několika dní pěšky překonat stovky kilometrů. Na co to potřebují v Evropě, kde je v každým baráku minimálně jeden bycikl?

Odpovědět

Hezké

Mojmir Kosco,2016-03-13 22:29:43

Koukám že nikdo se nechce zúčastnit .Zato je spousta plačtivých reakcí od USA kradou kde můžou(a ještě za to platěj !!).Po hnusná Evropa nám zakáže silné vysavače.Smutné .

Odpovědět


vyrábí dluhy a platí čerstvě vytištěnými granáty

Josef Hrncirik,2016-03-14 07:07:15

Odpovědět


Re: vyrábí dluhy a platí čerstvě vytištěnými granáty

Marcel Brokát,2016-03-14 08:02:37

... no prostě stěžejní činnosti ekonomiky :-)

Odpovědět


Re: Re: vyrábí dluhy a platí čerstvě vytištěnými granáty

Pavel S,2016-03-15 22:02:30

... přičemž někteří jednodušší jedinci ani netuší (nebo nechtějí tušit), že zbraň, která má na příslovečné pažbě nejvíce zářezů v podobě lidských životů a je nejvíce exportovaná není žádná sofistikovaná americká zbraň, nýbrž kalašnikov a jeho klony (včetně těch čínských). Na druhou stranu, co se týče dluhů, tak se čína opravdu nemá za co stydět. Zatímco veškeré dluhy USA představují 260% HDP, tak Čína se se svými krásnými 250% na USA už skoro dotáhla. :-)

Odpovědět


Re: Re: Re: vyrábí dluhy a platí čerstvě vytištěnými granáty

Jakub Beneš,2016-03-19 16:49:13

myslím, že se mýlíte. nejvíc zářezů má obyčejný meč. pokud tedy budeme počítat zabití za celou lidskou historii.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: vyrábí dluhy a platí čerstvě vytištěnými granáty

Josef Hrncirik,2016-03-19 17:26:29

Gladius či AK-47 užívaný jako standardní kyj umožňují trvale udržitelný genetický výběr s malou uhlíkovou stopou.

Odpovědět


Drony převedly evoluci do křemíku

Josef Hrncirik,2016-03-19 18:32:21

Odpovědět


SILNÉ ???

Vojta Ondříček,2016-03-14 13:35:52

Spíš se silným příkonem a silným kraválem. Přímotop.
Malej motoreček, málo mědi, málo železa, malá a jednoduchá turbinečka = malej výkon, ale větší profit pro výrobce a prodejce.
Průměrný člověk nemá o fyzice ani páru a tak se při koupi orientuje podle elektrické spotřeby přístroje ... 100W žárovka svítí "silněj", než 40W ... logicky musí mít tedy 2kW vysavač větší výkon, než ten s 1kW.

Odpovědět


Re: SILNÉ ???

Josef Šoltes,2016-03-14 14:17:10

Obvykle se na vysavačích uváděl kromě příkonu i sací výkon. Minimálně je tento výkon dohledatelný i v dokumentaci. Je pravda, že se nejedná o lineární charakteristiku, ale obecně platilo, že vysavač s vyšším příkonem měl i vyšší výkon.

Odpovědět


Ocel, měď, aluminium, GW i dB vysavačů Darpa překová na elektromagnetickou palebnou sílu a vyřadí rozvodné sítě zkratujícími grafitovými nanovlákny

Josef Hrncirik,2016-03-16 20:29:59

Odpovědět


Přihlásí se, zvítězí a všechny ceny rozmnoží a použije Bašár

Josef Hrncirik,2016-03-17 21:59:08

Odpovědět

Po zákazu silných vysavačů v EU je vhodnější vyrobit vakuovou barelovou bombu z benzínu a zlevněných granátů z fotonabídky

Josef Hrncirik,2016-03-13 16:55:13

Není v těch pytlích zlevněný prošlý sarin?

Odpovědět

K čemu to je?

Josef Šoltes,2016-03-13 15:44:59

Já úplně nechápu smysl podobné akce. Vyrobit bombu za pár dolarů z hrsti hřebíků a s trochou znalostí chemie zvládne snad dnes i průměrně inteligentní člověk. Vyrobit funkční a velmi účinný railgun dnes také zvládne kde kdo za pomoci pár dílů z aukra (ebay) a běžné dílničky. Stejně tak člověk se soustruhem vám vyrobí jednoduché dělo apod. Není na tom nic zvláštního.

Z toho mi vychází, že cílem není vymýšlet způsoby, jak to udělat, ale spíše najít lidi toho schopné a pak je zaměstnat, protože jich je nedostatek. Prostě trocha starého dobrého soutěžení.

Odpovědět


Re: K čemu to je?

Milan Krnic,2016-03-13 16:17:17

Jádro toho, co zmiňujete, je možná nejedním z aspektů, které k této soutěži mohli vést.
Kolik lidí by bylo ochotno zabíjet za nějaký materiální prospěch, anebo v tomto případě vyrábět doma zbraně, je složité odhadnout.
Kdy toto by mohlo dát alespoň nějaký přehled. A na toho, kdo se do toho pustí za pár desítek tisíc dolarů, bychom si možná měli dávat pozor. Ideálně ho pak, jak píšete vy, zaměstnat.

Odpovědět


Re: K čemu to je?

Vojtěch Kocián,2016-03-13 20:34:18

Smysl této akce bude dvojí a celkem snadno čitelný.
Za prvé zjistit možnosti takových improvitovaných zbraní pokud možno ty nejkrajnější a vyvinout prostředky na obranu před nimi.
Za druhé identifikovat materiály, které v sobě skýtají největší ničící potenciál s nejobtížnější obranou před ním a ty pak sledovat nebo omezovat jejich běžnou dostupnost buď globálně nebo lokálně v ohrožených oblastech.
Identifikace lidí schopných něco takového sestrojit asi nebude hlavní, ale maximálně podružný cíl. Pokud jsou ochotni vystoupit z anonymity a spolupracovat s DARPA, tak pro ni moc nebezpeční nebudou. Ale je fakt, že dát jim práci, aby se necítili méněcenní, nemusí být až tak úplně od věci.

Odpovědět


Re: Re: K čemu to je?

Jakub Beneš,2016-03-19 16:53:41

tímpádem si to ale každý kdo to dokáže nechá raději pro sebe, nemyslíte? protože jinak by přímo navedl státní orgány k zákazu toho doposud povoleného zboží, ze kterého je schopen zbraň vyrobit.

Odpovědět

Bohuslav Vladyka,2016-03-13 14:37:23

Je ro skvělej tah od špatné organizace. Lidé budou vymejšlet různé hlouposti jak zabíjet další lidi a parazitická organizace založená na segregaci, vraždění a loupení po celém světě tak bude mít další a další šance ovládat manipulovat a vraždit další lidi. Ano pane Mihulko, tou organizací myslím právě vaše tolik milované USA, jen škoda že jste si dneska odpustil nad kým to chtějí mít převahu. Víme to všichni, nad tím Ruskem kterému patří většina nerostného bohatství a cíky jeho krádeži by USA mohlo zase několik desetiletí parazitovat na světě. Budme rádi za Putina, kterej jim dobrovolně nic nedá.

Odpovědět


Re:

Jaroslav Lepka,2016-03-17 20:44:03

Nesplet´ jste se v adrese? Nejste na PŠM.

Odpovědět

Kdo má

Zab Hazar,2016-03-13 12:44:57

aspoň trochu rozumu a soudnosti, nechá si své znalosti tohoto druhu pro sebe. Jinak ale skvělý tah k další pevnější nadvládě nad nespokojenými lidmi.

Odpovědět

dobrý nápad, jak vytahat z lidí rozumy

Jiří Kolumberský,2016-03-13 08:14:39

Mám na to svůj pohled, osobně si podobné nápady rád nechám pro sebe. Můžou se nám, občanům evropských zemí, vždycky dobře hodit. Vetřelců se do našich domovin tlačí stále víc a víc. A naši domácí sociální inženýři a jiní dobroserové se k nám také chovají krajně nepřátelsky. Naše evropské rádoby "elity" chtějí vybudovat jakousi Orwelovsko-Jehovistickou zpatlaninu své vlastní fantasmagorické "civilizace" a my lidé se musíme umět efektivně bránit. A pomáhat programu Darpa? Zrovna Spojené státy jsou jsou nesmírně agresivní a všechno rozvrtají, navíc, v obou posledních světových válkách byly našimi nepřáteli. Tam nedám ani písmenko, to je jako narafičit samostříl sám na sebe.

Odpovědět


Re: dobrý nápad, jak vytahat z lidí rozumy

Jiří Novák,2016-03-13 08:48:09

"...navíc, v obou posledních světových válkách byly našimi nepřáteli."

Nežli něco vynalézat, doporučuji úpěnlivě studium dějepravy. To je prosím pěkně látka nižšího gyxmnázia.

Odpovědět


Re: Re: dobrý nápad, jak vytahat z lidí rozumy

Jiří Kolumberský,2016-03-13 10:01:50

Netřeba, jen připomenu:
V první světové válce byly Čechy a Morava nedílnou součástí Rakouska-Uherska, Spojené státy americké vyhlásily válku našim zemím 6. dubna 1917. Není mi známo, jaké způsobily přímé či nepřímé válečné škody našim národům.
V druhé světové válce byly Čechy a Morava součástí Velkoněmecké říše jako její protektorát (impulsem byla anglo-francouzsko-italsko-německá mnichovská dohoda).
Spojené státy americké nám vyhlásily válku 8. listopadu 1941, válečné škody byly značné, zničená infrastruktura, desetitisíce mrtvých, to vše bylo způsobeno bombardováním. Okupace západní části Čech v posledním měsíci války americkou armádou již nezpůsobila tak velké škody.
To jsou nezvratná historická fakta. Máte-li jiné pravdivé nformace, rád svůj názor opravím.

Odpovědět


Re: Re: Re: dobrý nápad, jak vytahat z lidí rozumy

Jiří Novák,2016-03-13 10:29:54

Jo tááák. Já jsem to "nám" pochopil jako "Čechům". Nevěděl jsem, že máme mezi sebou Rakušáka, nebo snad dokonce Henleinovce.
To by potom dávalo smysl. Proti vám skutečně spojené státy stály v obou světových válkách, rozdrtily vaše říše, dokonce zrušily vaše koncentráky a osvobodily naše lidi. A navrch vám ještě v Norimberku odsoudily vaše vůdce. A napařily vám válečné reparace. Tak to pak chápu ty obavy z Darpy. Bojíte se, že vám zese brzo nějaký amík napráská jak prašivému psovi. Tak na to si, Herr Kolumbersky, zamluvím lístek do první řady.
No nic, já se v principu s lidma jako vy nebávím, Herr Kolumbersky, tak to nebudu protahovat. Hajtla ve spolek a pozdravujte Posselta.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: dobrý nápad, jak vytahat z lidí rozumy

Jiří Kolumberský,2016-03-13 11:05:29

Pane Nováku, to je s vámi těžké, realita vás nezajímá, historie vás nezajímá. Hajlování vás baví, nešťastný člověče, vždyť vy jste ideolog. Píšu o tom, jaký byl mezinárodně právní status našich zemí, Čech a Moravy, v uvedeném období a vás nezajímá pravda, ale jen a jen vaše vlastní pocity a ideologie. Jsem Čech a cítím se tak dobře na světě, tedy ani Rakušák, jak o např. pan Schwanzenberg, ani Henleinovec, protože ti už přes sedmdesát let neexistují, byli rozpuštěni v roce 1938, když bylo anektováno československé pohraničí na základě britsko-francouzsko-italsko-německé mnichovské dohody našimi sousedy Polskem, Maďarskem a Německem.
Čtěte historii, prosím!

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: dobrý nápad, jak vytahat z lidí rozumy

Jiří Novák,2016-03-13 12:06:09

Vykrucujete se z toho pěkně, ale pokud byste to vážně myslel takhle, pak by váše poznámka nedávala vůbec smysl. USA nebyly ve válce s českým národem ale s Rakouským, který naše území ovládal do roku 1918 a s německou Třetí říší, která nás okupovala do roku 1945. Pro to mluví celá řada faktů, mimo jiné to, že československo bylo po obou válkách na straně vítězů a nikoli poražených, jak by tomu bylo v případě, že bychom stáli proti USA.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: dobrý nápad, jak vytahat z lidí rozumy

Milan Krnic,2016-03-13 12:40:20

Fakticky po právní stránce nikoli.
http://www.ius-wiki.eu/historie/pfuk/cech/zkouska/skupina-b/otazka-18

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: dobrý nápad, jak vytahat z lidí rozumy

Bohuslav Vladyka,2016-03-13 14:41:42

Ještě zbývá říct že nás osvobodila armáda USA a můžeš si jít Nováku podat rukou s tou Milkou z Veverské Bitýšky. Bombardování v závěru války bylo zbytečné, né však pro amíky.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: dobrý nápad, jak vytahat z lidí rozumy

Jiří Novák,2016-03-13 15:04:56

Bohušu, (když už si tykáme) měl bys vědět, že Američané nás minimálně po Plzeň osvobodili. To, že nemohli dál, bylo kvůli dohodě se Stalinem. Jinak Patton byl schopen a ochoten (na rozdíl od Rusů) jít na pomoc Pražskému povstání. Bohužel mu v tom nadřízení zabránili.

To, jestli bylo bombardování zbytečné, nebo ne, se nehádám. Ani jeden z nás, Bohušu, není válečný stratég a už vůbec ne v té době.

Mimochodem, nepípáš občas a nesbíráš kamínky?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: dobrý nápad, jak vytahat z lidí rozumy

Jarda Votruba,2016-03-14 09:36:23

Pane Nováku
Američani u nás prakticky nic neosvobodili. I do té Plzně přijeli, když už jí měla pod kontrolou domobrana. Bohužel je to za poslední léta rozšířený mýtus, jak nás US army osvobodila.

US letectvo zabilo 10 x více čechů než rusové. Ale o tom se také nesmí psát.
Takže asi tak

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: dobrý nápad, jak vytahat z lidí rozumy

M O,2016-03-14 09:36:26

Ten co ho peskujete má pohled "materiální", kdy říká, že to co se dělo v reálu má být ten pohled na hitorii.
Pak je pohled druhý, kdy historikové na základě "aktuálního státního pohledu", řeknou jak se má vykládat dané období, kdy je to podpořeno "právně", až následně (před 89 osvobodil jenom Rus, po roce 89, osvobodil jenom American a Rus začal okupovat...)

Pak jste Vy, kdy pletete oboje pohledy dohromady, podle vašeho pohledu na historii...


Jenom už to, že USA vyhlásili válku "rakouskému národu"? Podle pohledu USA a vítězných mosností, vyhlásili válku Rakousko-Uherskému císařství, které se skládalo s různých zemí a zde vám doporučuji nastudovat, že ČSR platilo reparace jako poražený stát...

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: dobrý nápad, jak vytahat z lidí rozumy

Honza Kohout0,2016-03-14 10:02:41

V roce 89 nás někdo osvobozoval?

"Aktuální pohled" - co to je? Tím se přesně omlouvali nacističní pohlaváři
"Já jsem sice byl zodpovědný za zavraždění miliónu lidí, ale takový byl tehdejší zákon".

To stejné komunisti
"Já jsem ho umučil k smrti, ale tehdejší zákon mi to dovoloval".

To myslíte vážně??? Nejste jedním z nich a nezkoušíte se tak sebe (před sebou) omluvit?
Nacista asi už ne, ale na komunistu bohužel vypadáte. Minimálně myšlením.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: dobrý nápad, jak vytahat z lidí rozumy

Marcel Brokát,2016-03-14 10:12:38

.... ty voe! Podle tohoto dělíte lidi na nacisty a komunisty? IDEOLOGU! :-) :-)
Chápu Vaší rozhořčenost, ale copak nevidíte, že přesně o to jde - přetáhnout diskusi na ideologickou půdu, do světa iracionality - se ženou se taky pouštíte do hádek?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: dobrý nápad, jak vytahat z lidí rozumy

M O,2016-03-14 10:22:17

Ad) v roce 89 ná sněkdo osvobozoval?

Umíte číst? Já psal, podle mé odpovědi náhled na "osvobozování 1945", kdy někteří historici po roce 1989 začínají psát, nový pohled... Ale chápu, vaše odpověď není o faktech, jak nahlížet na historii, ale dokázat, že "vždy je ta správná a kdo má jiný názor je podle dané doby kapitalista, bolševik, fašista (doplňte si za kterou epochu fanatickybojujete)"...


ad) To stejné komunisti
"Já jsem ho umučil k smrti, ale tehdejší zákon mi to dovoloval".


A co jako, něco špatného se událo v jedné epoše a do má dokázat dokonalost "výběru" těch správných epoch? Selektivní příklad, který vytrženým faktem má zajrát na city, že jsem asi podporovatel těch komunistů má dokazovat co? Pro mě, trapný pokus o demagogii, kdy selektivní informace má zesměšnit někoho, kdo má jiný názor... To neberu, to procházelo možná na střední, od dospělehé jako sjte Vy očekávám debatu ne demagogii a zesměšňování...


Co sem podsunujete omlouvání? Já říkám svůj názor, že se vám nelíbí a místo faktů se pokoušíte na učebnicové diskusní fauly, kdy se snažíte odvést pozornost od faktů blábolem "chcete se onmluvit", "na komunistu nevipadáte" apod.? Co to je? To je diskuse dospělého vyrovnáného člověka? Takto v každé epoše psali fanatici...

P.S. Jojo dědovy kulakovi podobní svazáci nadávali taky, teď přišel novej svazák a mě nadává do komunistů, holt nová doba, bolševik zůstává a pravda je opět podle bolševika jako vy jenom ta vaše...

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: dobrý nápad, jak vytahat z lidí rozumy

M O,2016-03-14 10:29:26

Borcát:
jenom vám ještě dodám, když nedokážete pochopi, např. na historii Českého Králoství až po ČR, bude mít jiný náhled Němec, Rus, Polák a Čech. A to samé pro váklad historie co bdue psáno v učebnici má vliv daná doba a vládnoucí idelogie?

O čem se pak chcete bavit? Že když tento fakt když někdo prohlásí je podle Vás komunista? Jooo, dědovi říkali lidi jako Vy v roce 1948 "zasranej kulak". Problém každé epochy, jsou právě lidi jako Vy, co pro správný pohled chcou ostatní nálepkovat a pak věšet. Měl by jste se stydět, že se chcete srovnávat a kryjete si svoji idelogii, jako byl můj děda, ten kdyby Vás potkal, když žil by Vám za to co jste napsal nehumanisticky vrazil facku, že se zaštiˇujete demokracií, i když myšlením jste bolševik...

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: dobrý nápad, jak vytahat z lidí rozumy

Jiří Kolumberský,2016-03-14 10:29:08

Děkuji za podpůrný názor, přesně takhle jsem svůj příspěvek zamýšlel.
Ideology beru jako nešťastníky. Bohužel oni, majíce ve vlastních myslích hokej, snaží se spasit celý okolní svět i proti jeho vůli, aby na tom byli všichni stejně špatně, jako oni sami.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: dobrý nápad, jak vytahat z lidí rozumy

Milan Krnic,2016-03-14 14:34:11

Tak tohle je také nálepkování.
Každý člověk se nějak chová, nějak myslí, a to, až se v konkrétních názorech na věc, nebo např. na celé skupiny věcí shodne dva i více lidí, nutně neznamená, že je k tomuto postoji vedly stejné okolnosti. A už vůbec nelze obecně jasně určit, které tyto okolnosti jsou špatné. Vše je relativní.
Proto existují pravidla diskuze. Kdy zajistit jejich dodržování je prakticky nemožné. Vítejte v chaosu.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: dobrý nápad, jak vytahat z lidí rozumy

Jaroslav Lepka,2016-03-17 21:04:42

Pane Kolumberský, pokud uvádíte nějaké podpůrné argumenty, není od věci je používat přesně : Karel Schwarzenberg má občanství české a švýcarské.

Odpovědět

Nomen omen

Marcel Brokát,2016-03-13 07:48:53

základní kameny kultury postavené na vyvražďování, segregaci a otroctví prostě asi musí vygenerovat tohle.

Very funny je taky ten politický úvod ohledně nesvobody v Číně. Teď je mně už jasné, že maj z nich amíci reálně nahnáno :-). Dobrý Číno!

Ovšem já se tentokrát teda moc nepobavil - ty šu.l.ini za oceánem prostě nedaj a nedaj pokoj...

Odpovědět


Re: Nomen omen

Milan Krnic,2016-03-13 12:50:09

kdyby jen za oceánem ...
Tak ale na druhou stranu považte, pár desítek tisíc dolarů, za to by se už dalo pořídit pěkných pár věcí!
(vesměs z Číny) :-)

Lepší, než si vzít nápady do hrobu. No regrets.

Odpovědět


Re: Re: Nomen omen

Marcel Brokát,2016-03-13 16:39:19

to bezpochyby a pár stovek/tisíců jedinců se v tom zcela určitě najde a budou šťastní, ovšem některé nápady JE lepší si vzít do hrobu
Lidstvo má dnes prostředky na to aby se vyhladilo a pořád a pořád dráždíme hada bosou nohou
Kromě toho mně přijdou absurdní názory, které u jedněch násilí a agresi tolerují a obdivují (USA) a u druhých šmahem odsuzují (Rusko typicky) ... jsme jak nedomrlé hromádky biologického čehosi

Odpovědět


Re: Re: Re: Nomen omen

Milan Krnic,2016-03-14 09:23:33

(reakce k poslednímu odstavci) ... to je normální, to chce klid. Já v tom identifikuji chaos. Je ale zbytečné propadat skepsi. Nikdo s tím nic nenadělá. Ač prostředky by na to jistě byly.

Odpovědět


Re: Nomen omen

Pavel S,2016-03-13 13:20:51

takže ...vyvražďování, segregace a otroctví ... :-) Vy jste evidentně utrpěl těžký záchvat selektivní slepoty. To musel být těžký ideologický výplach, který vám něco takového způsobil. Pro zajímavost, mohl byste jmenovat pár zemí, kde v minulosti neprobíhalo vyvražďování, segregace a otroctví? V číně, o které byla řeč bylo vyvražďování na pořadu dne ještě docela nedávno.

Odpovědět


Re: Re: Nomen omen

Milan Krnic,2016-03-13 14:01:59

Jistě záleží na tom, jak dalekou minulost má kdo na myslí.
Mezigeneračně dědíme kdeco, ukazují současné výzkumy.

Odpovědět


Re: Re: Re: Nomen omen

Pavel S,2016-03-13 15:13:11

To je relativní. Ti co absolvovali příslušné ideologické výplachy, jako ten jedinec výše, jsou sto zcela vytěsnit vyvražďování, které probíhalo ještě v 50. letech minulého století a při tom neustále blábolí o genocidě domorodého obyvatelstva probíhající dávno před tím v severní Americe, zapomínajíc, že ta samá genocida probíhala v Americe jižní, a také v Africe, Austrálii, na Sibiři a Aljašce (v režii ruských vojáků a obchodínků).

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Nomen omen

Milan Krnic,2016-03-13 15:26:21

Názor nutně nemusí být ideologický výplach. Názor je ovlivněn mnohými okolnostmi, kdy jeho formování pravděpodobně může pomoci i dědičnost (viz ty současné výzkumy). Obdobně je to s vaší agresivitou. Která je, mimochodem, zcela zbytečná.
No a objektivně k tomu vyvražďování, to co se dělo u nás v 50. letech, pak to lze srovnávat s genocidou těžko. A znáte to, kdyby se o to většina zajímala, a vadilo by jí to ...

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Nomen omen

Pavel S,2016-03-13 21:43:53

ad 1) Tak to je samozřejmé, že názor a ideologický výplach nejsou (ne že nemusí) stejné věci. Ovšem taky je samozřejmé, že pokud "názor" evidentně pomíjí fakta, a to fakta notoricky známá, a navíc se jedná o "názor" vyhraněný, tak je většinou jasné, čím je ten "názor" zapříčiněn. Buď je autor "názoru" úplně blbý, nebo navedený (čili vypláchnutý) nebo obojí.
ad 2) ..agresivita..?? netušil jsem, že vám nazývání určitých věcí pravými jmény tak nevoní. Z politické korektnosti jsem vás nepodezíral, evidentně jsem se mýlil.
ad 3) Marně si snažím rozpomenout, kde se v článku píše o Československu, takže byste mně mohl osvítit a sdělit z čeho jste dovodil, že mám na mysli "to co se dělo u nás v 50. letech". Na druhou stranu jsem si jistý, že se v článku píše o Číně. Říká vám něco pojem "velký skok"? A pokud ano, je vám těch pár desítek milionů mrtvých dost na pojem "vyvražďování"?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nomen omen

Milan Krnic,2016-03-14 07:47:45

1) pokud chcete fakticky hovořit o historických faktech (kdy už tento pojem může být sporný), pak by to chtělo alespoň časový rámec. Protože ano, teror se děj a děje, ovšem z pohledu současnosti jistě není jedno, jaký byl, a zda je, byl před generací, nebo 5, nebo více generacemi.
2) "politická korektnost" je blbost. Osočování někoho v diskuzi je projev agresivity. Chápu, vyvrátit to argumenty dá moc práce. No a jestli to pan Brokát myslel v nadsázce ...
3) Ano, píšete o Číně. O tamních 50. letech nic moc nevím. A co, lepší než psát o USA?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nomen omen

Honza Kohout0,2016-03-14 10:05:13

Chlubit se svým ignoranstvím, to jsem už dlouho nepotkal.
To, že nic o hladomoru v Číně nic nevíte Vás neomlouvá.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nomen omen

Pavel S,2016-03-15 22:22:57

Ad 1) časový rámec byl určen výše. Ad 2)Máte pravdu, politická korektnost to z vaší strany, není. Jen vám ta antiamerická brokátova hysterie konvenuje, takže jeho blábol na téma (teď cituji brokáta) vyvražďování, segregace a otroctví ... a šu.l.inů berete jako argument ale vyvrácení (práci to nedalo vůbec žádnou) těch blábolů odkazem na notoricky známá fakta jak argument prostě neberete. Právo na to máte, ale zároveň se tím stává jasné, že i vám je ideologie bližší než argument. Ad 3) Pozorné čtení vám činí problém, že. Ad 3) O číně se zmiňuje už původní článek. Přičemž právě na zmínku o Číně brokát hystericky vyletěl jako čertík z krabičky.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nomen omen

Milan Krnic,2016-03-15 23:10:44

1) Marcel Brokát psal primárně o USA. Vy jste na to reagoval cca tak, že stejné násilí probíhalo o jinde. A zaútočil na něj tím výplachem, který jste odůvodnil cca tím, že "evidentně pomíjí fakta". Žádný časový rámec v souvislosti s tímto útokem (tj. USA, nikoli Čína) jsem nezaznamenal.
2) Stěží víte něco o tom, co mi konvenuje, kdy já nevím nic o tom, co konvenuje vám. Ani co je komu z nás bližší. Kdy tyto vaše projevy zcela fakticky do diskuze nepatří. Jinak viz 1) nevyvrátil jste nic
3) A opět vaše hodnocení druhých. Klasika. Ano, první příspěvek se zmiňuje o Číně. Ovšem vy reagujete na text (..vyvražďování, segregace a otroctví..), který se v příspěvku pana Brokáta týká USA.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nomen omen

Pavel S,2016-03-18 21:23:15

Vyjmenoval jste všechno co brokát řek, jen jste zapomněl na ty jeho "americké šul.iny", a na to, že na věcný článek o agentuře DARPA a čínském pokusu o něco podobného, reagoval brokát hysterickými bláboly. Brokát je jasný jak rudá záře na Kladnem. Téma jde zcela mimo něj, jediné co ho zajímá je kydat ideologickou špínu. Takže se ptám, ty vaše srandovní rekce na umravnění brokáta má být co ... úporná snaha mít poslední slovo daná vaší grafomanií nebo také ideologický výplach? Nic jiného to být nemůže. .

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nomen omen

Milan Krnic,2016-03-19 09:02:07

Jen s tím rozdílem, že, všimněte si, v tomto vlákně reaguji na váš postoj, nikoli na ten pana Brokáta.
Marná vaše snaha přejít k jiným tématům.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nomen omen

Pavel S,2016-03-20 00:06:41

No já pouze reaguji na psychopatické brokátovy výlevy. Ano, je vidět že v přecházení od vám nepohodlných témat k něčemu jinému, jste mnohem úspěšnější.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nomen omen

Milan Krnic,2016-03-20 10:26:58

Ano, reagujete, v diskuzi. Tedy byste se měl držet jejích zásad.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Diskuse

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Nomen omen

Marcel Brokát,2016-03-13 15:38:01

... tak upřímně, jo? O co Vám jde? O to, že jsem se dotkl aury USA nebo o vyrovnaný názor na vyvražďování, segregaci a otroctví?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Nomen omen

Pavel S,2016-03-13 22:04:16

Takže znova a po lopatě, buď jste zcela nepolíben historií novověku a o současné situaci v číně či rusku nemáte nejmenší ánung nebo to co tady převádíte "vyrovnaný názor" neminulo ani v rychlíku.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nomen omen

Marcel Brokát,2016-03-14 07:42:38

zdá se, že jste zcela nepochopil Vy smysl mého komentáře, ale to je moje chyba, že jsem ho nevyslovil víc jednoznačně a obalil ho zjednodušujícími výroky vytvářející emoce - i když jsem to tak chtěl.
No a k Vaší odpovědi - mám rád když se někoho zeptám otázkou na kterou je odpověď "A" nebo "B", že neodpovídá pomocí "C".
Historií novověku jsem políben do té míry abych věděl, že zabíjení se děje všude, ovšem málokterý rozvinutý stát to má ve svých doktrínách tak otevřeně jako USA. No a k Číně - mám nadprůměrné informace díky pracovním kontaktům, takže s plným vědomím říkám, že si děláte zkreslený názor pouze ze zdrojů západních medií - a po lopatě: Je to zcela normální rozvinutá kultura se systémem právních norem a zahraniční politikou, která jé výrazně méně agresivní než politika USA.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nomen omen

Pavel S,2016-03-15 21:53:37

Vy jste nic nezaobalil, vše bylo jasné. Vy jste pouze vyjádřil svou emoci. Já vám tu emoci neberu, jen tvrdím, že je to emoce založená na absolutní neznalosti (což znovu a znovu potvrzujete) a ideologickém výplachu.
Blábolením o jakýchsi hypotetických doktrínách, nemluvě o hypotetických pracovních kontaktech a znalostech se akorát více ztrapňujete. Uveďte konkrétní fakta (třeba o té otevřené doktríně) jinak mi nezbyde než mít vás za blbce. Mlel jste cosi o segregaci jako znaku USA. Konkrétní fakt je takový, že zatímco v USA v 50. letech probíhala rasová segregace, tak ve stejné době v číně díky politice ks číny zemřelo cca 50 milionů lidí hladem. Podobných příkladů je mnoho. Nepochybuju, že vás při zmínce o USA vždy chytne hysterák ale zkuste si nastudovat, co se třeba v 19. století dělo v Africe, na Sibiři, i jinde (ostatně jak jsem již výše uváděl) abyste příště nebyl tak k smíchu.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nomen omen

Milan Krnic,2016-03-15 23:17:09

Aha. Tedy myslíte, že poukázáním na teror jinde ospravedlníte teror v USA, na který narážel pan Brokát? (Principiálně něco jako ono literární, kdo jsi bez viny, hoď první šutrem.)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nomen omen

Pavel S,2016-03-18 21:34:26

A otázka proč nějaký kretén, recykluje falšování historie ála VUML, pod článek o agentuře DARPA vás evidentně nenapadla?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nomen omen

Milan Krnic,2016-03-19 09:03:00

Napadla. Je to jasná provokace. Kdy vy jste se přímo ukázkově chytil.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nomen omen

Pavel S,2016-03-20 00:09:41

Evidentně vám dělá problém čtení. Brokát ty svoje bláboly myslí zcela vážně.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nomen omen

Milan Krnic,2016-03-20 10:34:56

I kdyby, tak to jaksi na tom, co jsem napsal, nic nemění. :)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nomen omen

Marcel Brokát,2016-03-15 23:20:53

Chlape jste v pohodě?
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Bushova_doktr%C3%ADna
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Reaganova_doktr%C3%ADna

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nomen omen

Pavel S,2016-03-18 21:31:49

Trochu mně pobolívá koleno, ale takovým těžkým mentálním postižením jako vy netrpím. ANo, USA v historii odvedla bojem proti bestiálnímu komunistickému režimu a terorismu kus dobré práce.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nomen omen

Marcel Brokát,2016-03-20 16:12:57

Pavle S: Zdá se, že jste také kromě bolesti kolene utrpěl významným hendikepem v rozměrech. No dobrá zpráva pro Vás - bolest kolene časem odezní... :-) :-) :-)

Odpovědět


Re: Re: Nomen omen

Marcel Brokát,2016-03-13 15:09:02

...a to znamená, že jste pro nebo proti?

Odpovědět


Re: Nomen omen

Jaroslav Lepka,2016-03-17 21:06:44

Skoro dobrý. Ty šulíni komunistický si skutečně ne a nedají pokoj.

Odpovědět

Lidi, co blbnete, jsou tady lidi.

Mintaka Earthian,2016-03-13 00:39:04

Za zajímavý program bych považoval něco, abychom se přestali vzájemně vyvražďovat a zotročovat. (Doufám, že teorie populační exploze je již dostatečně vyvrácena.)

Odhaduji, že kdyby se prostředky utopené ve zbrojení začaly využívat na udržitelný rovoj, že by leckde zmizely i důvody k válčení.

A tím, že technologický pokrok jde v závěsu za válečným, bych se nenechal oblbnout. Jde to i bez válčení.

Odpovědět


Re: Lidi, co blbnete, jsou tady lidi.

Martin Pecka,2016-03-13 09:06:43

Jsem podobneho nazoru, ovsem (bohuzel) s podstatnou vyjimkou. Na svete je nanestesti dostatek blbcu na to, aby kdyz nekdo prestane zbrojit, na nej dostali zalusk. To vzdycky bylo (a stale jeste je) v povaze nekterych lidi.

Dokud takovymto lidem nedame jinou "zabavu", zbrojeni je bohuzel nutnost. Valceni ne, nejde-li o obranu, ale zbrojeni ano. Mozna proste potrebujeme jeste par set let na to, aby se z nas stala ta (nekym) vysnena rasa zajimajici se vice o vseobecny prospech nez o prospech male skupiny.

Tedy, slo by to i bez zbrojeni. Pokud by vam nevadilo rict: "Mily Putine/Obamo/kdokoli, je nam jedno, kdo nam vladne, tak klidne prijd a vezmi si nas." To by ale dle meho byla rezignace na mnoho lidskych hodnot.

Odpovědět


Re: Lidi, co blbnete, jsou tady lidi.

Milan Krnic,2016-03-13 14:04:50

Mě tedy vývoj selektivních biologických zbraní jako zajímavý program nepřijde. Tedy zajímavý by byl, ale víte jak ...

Odpovědět


Re: Re: Lidi, co blbnete, jsou tady lidi.

Jiří Novák,2016-03-14 08:49:25

Selektivní biologické zbraně? To jde?

Odpovědět


Re: Re: Re: Lidi, co blbnete, jsou tady lidi.

Milan Krnic,2016-03-14 09:38:31

Zda to jde v současnosti, to nevím. Ale možné, třeba do budoucna, to určitě je.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Lidi, co blbnete, jsou tady lidi.

M O,2016-03-14 09:42:29

Nu minimálně Izreal se o to pokoušel (informace 90léta), nějak nevěřím, že toho nechal. A když to dělá tento malý stát, že by se o podobné zbraně nepokoušeli mocnosti...
Když si představím, že ven se dostanou zprávy o technologiích, které má armáda a ty jsou 2 generace nazpět, tak mám docela strach jaké biologické zbraně mají k disposici v současnoti :(

Odpovědět


Re: Re: Re: Lidi, co blbnete, jsou tady lidi.

Marcel Brokát,2016-03-14 10:03:10

a proč by nešlo? Představte si - definujete markery podle kterých se spustí chemická reakce v těle. Dvoustupňová akce: Rozšíříte tu správnou látku na chtěné území nenápadně plošně (sama o sobě nic neudělá) a druhým krokem na toto území rozšíříte katalyzátor.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Lidi, co blbnete, jsou tady lidi.

Jiří Novák,2016-03-14 22:55:05

A v čem tkví výhoda oproti jednostupňové bojové látce? Myslíte, že se to dá ovládat líp, než konvenční chemické zbraně?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Lidi, co blbnete, jsou tady lidi.

Marcel Brokát,2016-03-14 23:49:05

...no asi v tom, že je to adresné, ne?

Odpovědět


Re: Re: Re: Lidi, co blbnete, jsou tady lidi.

Jiří Kolumberský,2016-03-14 10:18:33

Proč by to nemělo jít? Existuje technický důvod, který tomu brání? Podle mě existují dva základní směry. Jednu cestu vidím v působení na klíčové geny a jejich skupiny, tam lze působit od velkých populačních celků až po genetická specifika v rámci jedné rodové linie. Druhá cesta spočívá ve výběru cílové skupiny či osoby negenetickým způsobem pomocí specifického působení smyslových vjemů s účinkem např. na metabolické funkce, autoimunitní reakce, suicidální chování atd. Opět se zde nabízí široká škála působení přes velké jazykové nebo náboženské skupiny přes střední a malé skupinky odlišující se vlastním dialektem, žargonem, či argotem a opět až po jedince evokací jemu specifických paměťových vjemů.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Lidi, co blbnete, jsou tady lidi.

Jiří Novák,2016-03-14 22:49:56

No jo, ale ten první směr předpokládá, že nepřítel má nějaký jednoznačný genetický markant, podle kterého ho příslušná zbraň (asi něco jako virus?) pozná. Jenže v praxi jsou lidé dost geneticky různorodí. Dost těžko bychom hledali nějaký soubor znaků, jednoznačně definující příslušníka nepřátelského vojska, aby zároveň tento znak neměl i někdo z vlastních vojáků.

Tomu druhému moc nerozumím - jaké specifické působení vjemů? Třeba "otrávené" vepřové proti nemuslimům? A jak to myslíte s těmi jazyky? Třeba když bomba zaslechne, dejme tomu, svahilštinu, tak vybuchne?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Lidi, co blbnete, jsou tady lidi.

Milan Krnic,2016-03-15 19:18:06

Neomezoval bych to pouze na vojáky. A možností bude nepočítaně. Když nenajdete nic v genomu, tak co třeba mikrobiom. I s pomocí nějakého katalyzátoru, jak zmiňoval Marcel Brokát výše.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Lidi, co blbnete, jsou tady lidi.

Josef Matoušek,2016-03-16 19:48:44

Myslím si,že se asi nejedná ani tak o vojáky, ti jsou organizovanou a ovladatelnou skupinou. Trochu o tom vím, např. my Evropané máme gen SLC24A5, jiní ho nemají.Zajímavé jsou i poznatky ruského akademika Alexeje M. Olovnikova. Pro uvedené účely se nejlépe hodí skupiny ortomyxovirů,, ale i jiné obalené jednovláknové RNA viry. Souhlasím, že se jedná o velice složitou problematiku.
Specifické působení smyslových vjemů, z příspěvku vyplývá, o co se jedná, neurovagální inhibice nebo také tzv. vúdú, smyslové podněty jsou s největší pravděpodobností myšleny hlavně akustické, případně vizuální. Spouštěčem může být mnoho psychických pochodů, asi nejednodušší je využití tzv. "fonologické smyčky", z příspěvku pro mě vyplývá, že v tomto případě stačí dopravit zdroj akustických či vizuálních speciálních podnětů do dosahu smyslů cílových osob či osoby. Ty interagují s např. výše uvednou fonologickou smyčkou, Při vhodné volbě a dobré technologii by s touto technikou mělo jít všechno myslitelné. Úskalím a důležitou podmínkou patrně bude hlavně tzv. šedá zóna percepce, tzn. ani málo, ani moc.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz