Fúzní megaprojekt nabral pětileté zpoždění  
Jak pevná je důvěra v mezinárodní projekt prvního pořádného tokamaku ITER?

 

ITER, před pár dny. Kredit: ITER
ITER, před pár dny. Kredit: ITER

Fúzní reaktor ITER zažehne první plazmu v prosinci roku 2025. Takto stroze řečeno by nedávné prohlášení vedení projektu ITER mohlo vyznít docela optimisticky, pomineme-li fakt, že je to za téměř desetiletí, během něhož se ve zjitřeném světě může stát naprosto cokoliv. Jenže ve skutečnosti jde o potvrzení dohadů o tom, že se tento ambiciózní projekt již po několikáté zpozdí. Tentokrát o pět let. A partneři projektu, kterými jsou Čína, Evropská unie, Indie, Japonsko, Rusko, Jižní Korea a Spojené státy, budou muset vysolit dalších 4,5 miliardy dolarů. Protentokrát.

 

 

Bernard Bigot. Kredit: EUROfusion.
Bernard Bigot. Kredit: EUROfusion.


Generální ředitel ITER Bernard Bigot šíří optimismus a tvrdí, že je to očekávaný vývoj, který posune celý projekt opět o kus dál. Bigot byl povolán v březnu 2015, aby ITER nezkolaboval. Dal dohromady nový časový plán, který pak vedení, tedy ITER Council, nechalo posoudit nezávislému panelu odborníků. Panel letos v dubnu prohlásil, že je technicky možné dosáhnout spuštění fúze v ITER v roce 2025, a že je nutné ořezat další potřebné náklady, do výše zmíněných 4,5 miliardy dolarů. Manažeři ITER to řešili tak, že posunuli dokončení některých zařízení, která nejsou nezbytná pro zažehnutí první plazmy. Jejich představa je, že ITER bude procházet fázemi upgradování, které postupně umožní další a další experimenty. Například, v ITERu budou pro zjednodušení nejprve pracovat s vodíkem a deuteriem, a až později s tritiem.

 

 

ITER, 29. 4. 2016. Kredit: Matthieu Colin / ITER.
ITER, 29. 4. 2016. Kredit: Matthieu Colin / ITER.


Bigot přiznává, že to může vést (a velmi pravděpodobně povede) k dalším zpožděním a k dalšímu zvyšování celkových nákladů. Rozhodující ale podle Bigota je, že to udrží roční náklady na projekt na úrovni, která je přijatelné pro všechny hlavní partnery projektu. Bigot má za to, že není kam spěchat, další schůzka vedení ITER bude letos v listopadu. Tam by mělo dojít k definitivnímu schválení tohoto scénáře. Je ale otázkou, jak se bude důvěra v tento projekt vyvíjet dál.

 


ITER neboli International Thermonuclear Experimental Reactor by měl být experimentální tokamak, který prověří technologie před stavbou první opravdové fúzní elektrárny. Od roku 2007 vyrůstá v jihofrancouzském městě Cadarache. I malé dítě si ale všimne, že se ITER topí v problémech. Přízeň amerických úřadů projektu, jehož financování a deadline se mění v noční můru, visí na vlásku. Americké ministerstvo energetiky (DOE) nedávno zhodnotilo situaci a doporučilo Kongresu, aby se USA podílely na financování ITER ještě alespoň do roku 2018. Argumentuje přitom hlavně tím, že Bigot zlepšil řízení projektu, jehož dokončení se teď zdá být reálnější než se jevilo před rokem. Pak by podle DOE měly USA znova přehodnotit svoje účinkování v projektu ITER.

 


Ani s doporučením DOE to ale nebude mít ITER v USA snadné. Doporučení DOE totiž zmiňuje i to, že by teď USA měly nasypat do projektu podstatně více peněz, než zatím plánovaly. A není jasné, co se stane, když americký Kongres tohle další zvýšení amerických výdajů pro ITER odmítne – což rozhodně nelze vyloučit. USA ostatně již zvažovaly, že projekt opustí a není to tak dávno.

 


Aby nedošlo k mýlce, autor komentáře miluje fúzi a nikterak ho netěší trable, s nimiž se potýká ITER. A podle všeho fúzi milují i lidé americké ministerstva energetiky, kteří stále pevně věří v úspěch ITER. Jejich doporučení vyzdvihuje ohromující vědecký potenciál, který v sobě ITER nepochybně má. Americký ministr energetiky Ernest Moniz stále považuje ITER za nejlepšího kandidáta na dlouhodobé udržení pekelně rozžhaveného plazmatu, což je nezbytným krokem k fúzní energetice. Na druhou stranu, ITER není jediným fúzním projektem a nakonec se může stát, že se prosadí jiné fúzní zařízení. Během nejbližších let bude ve fúzní energetice pořádné horko.


Video: Fusion Conversations: ITER DG Bernard Bigot


Video: The ITER site, from a drone's point of view


Video: The ITER project scribbled


Literatura
Science News 26. 5. 2016, Nature News 27. 5. 2016, Science News 16. 6. 2016, Wikipedia (ITER).

Datum: 20.06.2016
Tisk článku

Související články:

Čínský drak se dere na špici vývoje jaderné fúze     Autor: Stanislav Mihulka (26.07.2015)
Fúzní reaktory jsou podle expertů ekonomicky životaschopné     Autor: Stanislav Mihulka (03.10.2015)
Zachrání jadernou fúzi divoce tvarované stellarátory?     Autor: Stanislav Mihulka (25.10.2015)
Čína hlásí nový fúzní rekord: V tokamaku drželi plazma 102 sekund!     Autor: Stanislav Mihulka (09.02.2016)



Diskuze:

Naděje.

Jiří Pospíšil,2016-06-22 15:54:09

Takhle vydávané peníze za prodlužující se projekt mohou přinést nové poznatky a je naděje, že jednou i nový zdroj energie.
Je daleko lepší financovat naději, než třeba Galilea, který měl fungovat taky už před drahně lety a až jednou fungovat bude, tak přinese to, co tu už několikrát je a funguje.

Odpovědět

neskodilo by male vysvetleni

Jakub Beneš,2016-06-21 19:48:58

co je na tom projektu tak drahe a proc tak dlouho trva postavit? je to tokamak, ne? to je celkem male ale slozite zarizeni, ktere se ted stavi nekde uplne jinde nez bude ta vysledna elektrarna a pak ho tam privezou. samotna elektrarna s chlazenim a prevadenim tepla na elektrinu je dle obrazku uz celkem hodne rozestavena. takze problemy na tom stavenisti nepredpokladam, to jsou standardni veci ktere uz umime postavit a taky je stavime dlouhe roky u jadernych elektraren. takze je problem pri konstruovani toho zdrojoveho tokamaku? pokud je tam nejaky technicky problem, tak to vetsi finance nevyresi. chtelo by to nejaky ty podrobnosti.

Odpovědět


Re: neskodilo by male vysvetleni

Lukáš Fireš,2016-06-21 22:58:35

Postavit tokamak, který zažehne plasmu a ve zlomku vteřiny sloučí pár jader, než mu dojde štáva je jedna věc. Postavit skutečnou elektrárnu, která bude energii dlouhodobě dodávat, nikoliv pouze spotřebovávat, je něco úúúúplně jiného.

Odpovědět


Re: Re: neskodilo by male vysvetleni

Alexandr Kostka,2016-06-22 18:20:14

A ono ani ten "malý" tokamak fakt není levná srandička. A vzhledem k tomu, že jde o dost specifická výzkumná zařízení, tak je nikdo nevyrábí na sklad, jako třeba auta. Vše je na míru, vše je na objednávku, vše se přizpůsobuje konkrétnímu projektu.. A k tomu je dost běžné, že se během těch let, které uplynou mezi návrhem a samotným vybudováním mění požadavky a specifikace. Načež obvykle dojde k nějakým nepředvídaným událostem, které stavbu ještě zpomalí, vymění se vláda a nová financování seškrtá, nebo alespoň změní.. A to vše dohromady stavbu příšerně prodraží a protáhne.

Odpovědět


Re: neskodilo by male vysvetleni

John Smith2,2016-06-22 07:50:22

Celkem malé zařízení? vždyť je to obří, má to výšku 7 patrové budovy. Jen ten beton ocel, meď supravodiče a další suroviny stojí několik miliard euro. Část vyrábějící elektřinu tam vůbec nebude, bude to ohřívat vodu rybám.
Většina technologií nikdy nebyla postavěná v podobné velikosti před tím. Některé technologie se musí ještě vyvinout. Navíc ta původní cena ITERU byla dost podsazená, vždyť to chtěli postavit za cenu nižší než klasickou jadernou elektrárnu, která je založená už na známých a desítky let otestovaných technologiích.

Odpovědět

Myslím

Mojmir Kosco,2016-06-20 15:05:01

že na ITER se hodí dnešní citát zde na Oslovi" Tak dlouho říkal hop, až mu přeskočilo."

Odpovědět

Složitost

Josef Šoltes,2016-06-20 12:42:00

Ten projekt mi připadá extrémně složitý a proto podle mne nezíská dostatečnou podporu a nakonec se možná ani nedostaví, což bude velká ztráta. Ale ono nedává smysl stavět něco tak extrémně drahého, aniž bychom využívali možností toho, co lze využít hned. Pokroky v jaderných reaktorech jsou poslední dobou ohromující. Existují patenty palivových souborů do stávajících reaktorů, které využívají naprosto odlišná složení od těch stávajících a slibují vyšší účinnost a zároveň delší životnost zároveň a to o desítky procent. Technologie jaderného štěpení je cesta, kterou bychom se myslím měli dnes hlavně ubírat. Jaderná fúze je sice hezká věc, ale doba na ni nedozrála.

Odpovědět


Re: Složitost

Lukáš Fireš,2016-06-20 16:04:37

Potenciál ITERu je nezměrný. Odsunout ho bez alternativy by byla stejná pošetilost jako nepostavit LHC a neposlat člověka na Měsíc/Mars jen proto, že z toho vlastně nic nekápne. Fakt ne?

ITER se spozdil, hodně spozdil. Dnes jsou myslím dvě slušné alternativy - lasery (nevím jak se to přesně jmenuje, ale místo magnetického pole tokamaku se to nějak drží a zažehne super-lasery) a stelarátor (nebo tak nějak, myslím že je to stále principiélně tokamak, jen dosti a podivně zkroucený, což prý navrhla AI - umělá inteligence, program).

Fůzní (slučující - vodíky / deuteriem + tritium v helium) reaktor jednou nahradí současné jaderné (štěpné) a má šanci vyhrát i proti ekofanatikům (pardon, ze štěpné reakce je radioaktivní odpad, ten se musí někam uskladnit ... ale v současné době je to nejlepší alternativa ze všech - s příjetím, že solární / větrné a geotermální nemohou být všude a nemohou pokrýt vše).

ITERu fandím. Jestli ho předběhnou lasery či stelarátory, taky dobře, hlavně když to někdo už konečně dokáže. A doufám že ITER se po všech redukcích nestane jen experimentem, co nedokáže vyprodukovat více než spotřebuje, přec vlastní cesta (řešení dílčích problémů) je taky důležitá!

Odpovědět


Re: Složitost

Vít Výmola,2016-06-20 16:49:28

Jestli se bude vývoj jaderné fúze odkládat až na ni doba dozraje, tak na ni ta doba nedozraje nikdy.

Odpovědět


Re: Re: Složitost

Jack Ketch,2016-06-21 22:31:52

Někteří z tech, co projekt financují si ještě možnáalespoň částečně uvědomují, že to neplatí ze svého, ale z peněz daňových poplatníků a že by majiteké těch prostředků taky mohli chtít vysvětlení, na co se jejich miliardy utácejí. To může být v případě ITERu dost obtížné

Odpovědět


Re: Re: Re: Složitost

John Smith2,2016-06-22 07:52:35

Stále užitečnější než ISS, ta byla mnoohem dražší a užitek je minimální.

Odpovědět

Hm....

Marek Sarvaš,2016-06-20 09:38:02

Teda nechcem byť nejaký konšpirátor, ale komu by asi nevyhovovalo keby sa projekt úspešne podaril?

Odpovědět


Re: Hm....

Milan Krnic,2016-06-20 12:04:08

"Zajímavá otázka". Do budoucnosti. Schválně, kdo se přihlásí.
Potřeboval bych od něj vědět nějaká čísla.

Odpovědět


Re: Re: Hm....

Petr Kr,2016-06-21 10:13:32

Kuvajt - předvolba +965
Saudská Arábie - +966

Odpovědět


Re: Re: Re: Hm....

Milan Krnic,2016-06-22 10:22:03

Já tedy elektřinu z ropy nevyužívám, vy ano?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Hm....

Petr Kr,2016-06-22 12:01:49

Já využívám "ropu" místo elektřiny. Vy ne?
Jinak, všechno souvisí se vším, jak napsal někde jeden diskutující. A já dodávám, že něco souvisí s něčím více a s něčím méně. Navíc jste se ptal, že potřebujete čísla od toho, komu by to nevyhovovalo, kdyby se projekt uskutečnil.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Hm....

Milan Krnic,2016-06-22 15:07:02

Já ne (pokud máte na mysli elektromobily, tak snad stačí jedno slovo, proč ne: baterie).
Jinak tedy ropa se využívá zdaleka nejen v na palivo do vozů.
A ano, vše souvisí se vším, jen tedy do budoucnosti nevidím, komu co bude vadit). Vy snad ano?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hm....

Petr Kr,2016-06-22 15:57:40

Znovu: Já využívám ropu místo elektřiny. Vy píšete, že vy ne. To znamená že používáte elektromobil? Proč tedy píšete: tak snad stačí jedno slovo, proč ne: baterie.
A za druhé, pokud nebude ropa, co budete používat, plyn? A co když nebude ani plyn? Tak teprve elektřinu? Takže používáte "ropu" místo elektřiny. Nebo ne?
PS. Ropa, uhlí, plyn, všechno jedno jest. Jde o zdroje pomíjivé v horizontu stovek let. To pouze vítr a voda jsou "věčné" a jádro a fúze téměř bez hranic.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hm....

Milan Krnic,2016-06-23 14:11:22

Já využívám ropu, i elektřinu. Nikoli jedno místo druhého. Dnes se "tlačí" elektromobily, což je asi to jediné, co mě napadá při "využívám "ropu" místo elektřiny", a také jsem to zmínil.
Za druhé: Ne. "pokud nebude" je otázka do budoucnosti. Zatímco já píšu o současnosti.
Na věčné časy, hmm. to mi něco připomíná :)

Odpovědět


Re: Hm....

Marcel Brokát,2016-06-20 12:07:54

přesně... jakmile jsem dočetl k výčtu a popisům problémů bylo to jasné.... to blekotání je jak náš parlament

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz