Letecká bojová umělá inteligence si natřela na chleba taktické experty  
Umělá inteligence ALPHA deklasovala zkušené instruktory stíhacích pilotů US Air Force. Měl by se z ní stát neocenitelný pomocník na bojových misích.

 

ALPHA mi jde po krku! Kredit: Lisa Ventre, University of Cincinnati
ALPHA mi jde po krku! Kredit: Lisa Ventre, University of Cincinnati

Umělé inteligence se začínají prosazovat všude, kam se jenom člověk podívá. Teď došlo i na bojové simulace. Na simulátorech se sice umělá inteligene zahnízdila už dávno, poslední dobou se tam ale dějí velké věci.

 

 

Zleva Nick Ernest a David Carroll z Psibernetixu, před nimi sedící plukovník Gene Lee. Kredit: Lisa Ventre, University of Cincinnati
Zleva Nick Ernest a David Carroll z Psibernetixu, před nimi sedící plukovník Gene Lee. Kredit: Lisa Ventre, University of Cincinnati


Na Univerzitě v Cincinnati vyvinuli umělou inteligenci jménem ALPHA, která exceluje v leteckých bojových simulacích. Nedávno to ke své újmě zjistil plukovník US Air Force ve výslužbě Gene Lee, který má za sebou rozsáhlou zkušenost jako instruktor stíhacích pilotů. Lee se střetl s umělou inteligencí ALPHA ve velmi věrné simulaci leteckého boje a dostal pořádně za vyučenou. Podle všeho to musel být zdrcující zážitek. Ostřílený pilot se nechal slyšet, že se ještě nikdy nesetkal s tak agresivní, vnímavou, dynamickou a věrohodně bojující umělou inteligencí, jako je ALPHA.

 


Detaily o umělé inteligenci ALPHA uveřejnil ve svém nejnovějším čísle časopis Journal of Defense Management. Podle odborníků jde o zásadní průlom ve vývoji fuzzy orientovaných systémů s genetickými algoritmy (genetic-fuzzy systems). Ve své současné podobě je ALHA určena pro výzkum simulací leteckých bojových misí, v nichž má na starost řízení simulací dronů.
Projekt ALPHA, stejně jako nástroje, které posloužily k vyvinutí této umělé inteligence, má na svědomí společnost Psibernetix, Inc., kterou nedávno založil čerstvý absolvent inženýrství a aplikovanách věd Univerzity v Cincinnati Nick Ernest. K vývoji ALPHA významně přispěli sponzoři výzkumu Air Force Research Laboratory. A investice se podle všeho bohatě vyplatila. Už v ranné fázi vývoje ALPHA pravidelně porážela ostatní umělé inteligence v simulacích Air Force Research Laboratory.

 

Ať Lee dělá cokoliv, ALPHA má stále navrch. Kredit: Lisa Ventre, University of Cincinnati.
Ať Lee dělá cokoliv, ALPHA má stále navrch. Kredit: Lisa Ventre, University of Cincinnati.


Když se loni na podzim střetl Lee s vyzrálou verzí umělé inteligence ALPHA, tak to muselo být zničující. Nejenom že Lee inteligenci ALPHA ani jednou nesetřelil, on sám byl naopak sestřelen v každém souboji s ALPHA. Aby z toho Lee nevyšel s pošramocenou pověstí – rozhodně v tom nebyl sám. ALPHA poráží lidské experty jako nic, dokonce i když měl simulovaný stroj inteligence ALPHA hendikep v rychlosti, schopnosti manévrovat, kapacitě raket a senzorech.

 

 

 

Skvělá bojová inteligence ALPHA. Kredit: Psibernetix Inc.
Skvělá bojová inteligence ALPHA. Kredit: Psibernetix Inc.

Lee bojuje s umělými inteligencemi v simulátorech už od osmdesátých let. ALPHA ho ale dokonale zaskočila. Skvěle si dává pozor a dovede okamžitě správně zareagovat. Podle Leeho výtečně předvídala jeho záměry a pohotově odpovídala na změn směru letu a vypouštění raket. ALPHA se dovede úžasně vyhnout vypáleným raketám a umí podle potřeby plynule přecházet mezi defenzivními a ofenzivními akcemi.

 

 

Lee podotýká, že zkušený bojový pilot bez problémů porazí většinu soudobých bojových umělých inteligencí. Jako lovnou zvěř. Jenže od teď jsou podle Leeho, který vyškolil tisíce pilotů US Air Force, lidští piloti kořistí umělých inteligencí. Je to podobné, jako když umělá inteligence porazila šachového velmistra nebo nejlepšího hráče hry GO na světě. A co je ještě horší, když Lee bojoval proti ALPHA v simulacích reálných misí, trvajících mnoho hodin, vracel se pak domů totálně hotový, fyzicky a mentálně na dně. Jenže umělá inteligence je pochopitelně celou dobu čilá jako rybička.

 

Momentka ze simulace s umělou inteligencí ALPHA. Kredit: Psibernetix Inc.
Momentka ze simulace s umělou inteligencí ALPHA. Kredit: Psibernetix Inc.

 

Autor komentáře netrpí panickým strachem z umělých inteligencí, osobně by ale raději inteligenci ALPHA neměl za protivníka. Inteligence ALPHA není terminátorský Skynet, perfektně ale dělá svou práci. Cílem vývojářů je vytvořit z inteligence jako je ALPHA nikoliv protivníka, ale naopak skvělého parťáka pro bojové piloty, který by jim pomáhal v bitevní vřavě.


Je nanejvýš pozoruhodné, že za umělou inteligencí ALPHA nestojí žádný superpočítač. Na její soudobé výkony ji vytrénovali na počítači za 500 dolarů. Na rozdíl od většiny dnešního programování AI se ALPHA tolik nespoléhá na komplexní matematiku, ale na jazykově orientované postupy, fuzzy logiku a vývoj pomocí genetických algoritmů, dohromady fungující jako Genetic Fuzzy Tree (GFT) systém.

Video:  Flying in Simulatorhttps:

 


Literatura

University of Cincinnati 27. 6. 2016.

Datum: 29.06.2016
Tisk článku

Související články:

Univerzální umělá inteligence AIXI     Autor: Stanislav Mihulka (09.12.2013)
Hawking rozvířil obavy o umělou inteligenci     Autor: Stanislav Mihulka (06.12.2014)
Porazí umělé inteligence rakovinu?     Autor: Stanislav Mihulka (21.02.2016)
Vědci Facebooku učí umělé inteligence čtením dětských knih     Autor: Stanislav Mihulka (28.02.2016)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz