Souvisejí fáze Měsíce s načasováním největších zemětřesení?  
Výskyt těch nejničivějších zemětřesení je prý častější, když je Měsíc v úplňku nebo v novu. Jde o statistický šum nebo stopu zajímavého jevu?

 

Úplněk. Poblíž tektonických zlomů mají o čem přemýšlet. Kredit: Roadcrusher / Wikimedia Commons.
Úplněk. Poblíž tektonických zlomů mají o čem přemýšlet. Kredit: Roadcrusher / Wikimedia Commons.

Měsíc při pohledu se Země prochází fázemi. Když je nov, tak je k Zemi přivrácený neosvětlenou stranou – takže téměř není vidět. Po novu Měsíc dorůstá, projde první čtvrtí a nastane úplněk, kdy je Měsíc přivrácený k Zemi osvětlenou stranou. Po úplňku Měsíc couvá, a přes poslední čtvrť se dostane k dalšímu novu. A pak se vše opakuje, až do skonání světa. Existuje spousta pověstí o tom, jak Měsíc svými fázemi ovlivňuje lidskou psychiku, kondici, spánek nebo ženský menstruační cyklus. Prakticky všechno to jsou ale nesmysly, pokud nejste náhodou vlkodlak. Reálnější jsou reakce některých dalších živočichů na fáze Měsíce. Měsíc berou v úvahu koráli, ryby nebo třeba můry.

Satoshi Ide. Kredit: University of Tokyo.
Satoshi Ide. Kredit: University of Tokyo.


Nejde jen o živou přírodu. Fáze Měsíce se nápadně projevují například v cyklech přílivů a odlivů. Pokud stojí Slunce, Země a Měsíc v jedné linii, což nastává při úplňku a novu, tak se sčítají jejich slapové síly a na Zemi pozorujeme výrazný, takzvaný skočný příliv a odliv. Při první a poslední čtvrti slapové síly Slunce oslabují působení Měsíce, takže na Zemi nastává slabý, takzvaný hluchý příliv a odliv. A teď vyšlo najevo, že fáze Měsíce možná ovlivňují mnohem obávanější a destruktivnější jev, nežli příliv s odlivem.

Nov. Kredit: Sagamihara / Wikimedia Commons.
Nov čili novoluní je fáze Měsíce, kdy není přivrácená část jeho povrchu k Zemi osvětlena Sluncem. Jinými slovy je to fáze, kdy je Měsíc přikloněn k Zemi pouze neosvětlenou stranou. Kredit: Sagamihara / Wikimedia Commons.

Satoshi Ide z Tokijské univerzity a jeho kolegové analyzovali slapové síly v souvislosti s fázemi Měsíce, vždy v době 2 týdnů před zemětřeseními, která dosáhla síly 5,5 stupně Richterovy škály a větší. Ve výzkumu zahrnuli období posledních dvaceti let. Zemětřesení o síle 5,5 až 8,2 stupně nejevila žádný zvláštní vztah k měsíčním fázím. Ale ze12 největších zemětřesení za posledních 20 let, jejichž síla přesáhla 8,2 stupně, se jich 9 vyskytovalo ve dnech blízko úplňku nebo novu, kdy se sčítají slapové síly Slunce a Měsíce. Když se badatelé podívali na data detailněji, tak zjistili, že zemětřesení poblíž úplňku nebo novu mají tendenci být silnější, nežli zemětřesení ve dnech okolo první nebo poslední čtvrti. Vysvětlení by mohlo spočívat v tom, že slapové síly zvýšenou intenzitou působí na pohyby zemských mas ve zlomech, což pak vede k silnějším zemětřesením.

Fáze Měsíce (1-nov, 3-první čtvrť, 5-úplněk, 7-poslední čtvrť). Kredit: Wikimedia Commons.
Fáze Měsíce (1-nov, 3-první čtvrť, 5-úplněk, 7-poslední čtvrť). Kredit: Wikimedia Commons.


Pokud by to byla pravda, tak je to pořádná pecka. Ostatní seismologové ale hledí na výzkum Ideho týmu, který teď publikoval časopis Nature Geoscience, dost skepticky. Specialistka na fyziku zemětřesení Emily Brodsky z Kalifornské univerzity v Santa Cruz to považuje za skvělé a zajímavé pozorování. Zároveň ale upozorňuje na to, že statistika založená na 12 údajích nepůsobí právě důvěryhodným dojmem. S čímž na OSLU musíme než souhlasit. Je to podezřelé.

Jistě není všem dnům konec a časem přijdou další ničivá zemětřesení, takže se data k této věci budou postupně zpřesňovat. Jenže, i když se ukáže, že fáze Měsíce doopravdy mají nějaký dopad na výskyt devastujících zemětřesení, tak to podle seismologa Johna Vidaleho z Washingtonské univerzity v Seattlu nebude mít valný vliv na zlepšení předpovědí zemětřesení. Pravděpodobnost výskytu velkého zemětřesení je obecně malá, a vztah k fázím Měsíce s předpověďmi moc nepohne. Na druhou stranu, jak připomíná Brodsky, pokud se tento zajímavý vztah potvrdí, tak by to mohlo vést k hlubšímu pochopení mechanismů, které vedou ve vzniku nebezpečných zemětřesení. A to by pak vlastně přece jenom mohlo vést ke zlepšení předpovědí zemětřesení.

Video:   Nepal earthquake video and footage at a road on 25 April 2015


Literatura
New Science 12. 9. 2016, Nature Geoscience online 12. 9. 2016.

Datum: 18.09.2016
Tisk článku

Související články:

Vnitřní jádro Země je mimo rytmus     Autor: Stanislav Mihulka (19.05.2013)
Zemské tektonické desky prý kupodivu zrychlují     Autor: Stanislav Mihulka (03.09.2014)
Vědci vrtali do nebezpečného zlomu a objevili peklo pod zemí     Autor: Stanislav Mihulka (22.12.2015)



Diskuze:

Aleš Jiroudek,2016-09-26 13:35:16

Zdá se to jako logické, že to tak je. Spíš bych byl překvapen, kdyby se prokázalo, že ne.
Zajímalo by mě, proč pro článek použili tak pochybná data...20 let, když o zemětřeseních (zvlášť právě velkých) máme záznamy velmi daleko do naší historie a spočítat úplňky a novy taky není úplně problém. Vypadá to, jako by chtěli zbastlit článek za chvíli, z důvodu, aby publikovali. Zemětřesení za 20 let dohledám snadno, úplňky taky, nemusím řešit kalendáře,... Je to vlastně práce, nebo dopolední zamyšlení líného dne?

Odpovědět

Tak po padesáti letech znovu?

Martin Palát,2016-09-19 18:03:03

Je to legrace: tohle o vztahu Měsíce, počasí a zemětřesení bylo zapsáno v roce 1965 dokonce jako patent http://spisy.upv.cz/Patents/FullDocuments/120/120369.pdf a hele, přišlo se na to znova...

Odpovědět

lidská psychika

Bohumír Tichánek,2016-09-19 14:31:16

"Existuje spousta pověstí o tom, jak Měsíc svými fázemi ovlivňuje lidskou psychiku, -"

Nabízejí se i jiné souvislosti, než gravitační, na přílivy, odlivy:
Kdysi se zdravotnice vyjádřila:
"Počas splnu sú ľudia podráždenejší a reagujú viac agresívne. Psychiatrickí pacienti dostávajú utlmujúce lieky a sú ťažšie zvládatelní."
*
A k tomu, doufejme důvěryhodně, přidávají pojišťovny, ovšem o 1 den před úplňkem. Nejspíš je to vliv lidské psychiky:
"Mnohem více škod, než je průměr, se lidem přihodí podle pojišťovny Allianz den a noc před úplňkem. V dlouhodobém průměru posledních pěti let činí podle její analýzy nárůst počtu škod v tento den kolem 15 %. Největší zvýšení registruje u pojištění odpovědnosti z běžného občanského života a autopojištění.
Počet škod v havarijním pojištění byl den a noc před úplňkem v letech 2007 až 2011 o 12 % vyšší než v běžném dni, v povinném ručení dokonce o 16 %. Zajímavé je, že v samotný den úplňku je počet škod v autopojištění spíš podprůměrný. Je o 7 % nižší, než je dlouhodobý průměr.
"V letošním roce byly na počet nehod nejčetnější dva předúplňkové dny, 6. února a 5. dubna, kdy klienti nahlásili více než 300 událostí denně (326 a 304), přičemž obvyklý denní průměr v letošním roce je 239 škod," uvedl vedoucí kontaktního centra likvidace škod Allianz -"
www.tyden.cz/rubriky/byznys/cesko/cisla-vic-skod-nez-obvykle-se-prihodi-den-pred-uplnkem_239086.html
Takže vycházet ze současného poznání není jen tak - že o Měsíci, s jeho polarizovaným zrcadlením snad víme všechno. Spíš nevíme.
A může v tom být něco méně známého, když se nepíše o pozvolném nárůstu zvláštností, den za dnem, nýbrž skokově - den před úplňkem.
*
Roku 1980 +-x let se v čs. časopise psalo o zjištění vědy. Že čarodějničné sbírání bylin při Měsíčku přece jen mívalo opodstatnění. Šťávy v bylině mají být tehdy rozmístěny jinak, než jindy.

Odpovědět

Zemětřesení.

Vlastislav Výprachtický,2016-09-19 12:58:47

Jestliže uznáváme vliv slapových sil, můžeme i připustit vliv na tektonické desky uložené níže.

Odpovědět


Re: Zemětřesení.

Alexandr Kostka,2016-09-19 19:12:13

Ne o tolik níže. Jestli pod nimi nastane "lávový" příliv nebo odliv, tak se to prostě v místě namáhání zlomí no.

Odpovědět

zesílení účinku

David Dobeš1,2016-09-19 12:46:23

Zajímavé. Samozřejmě je tam problém s malým vzorkem. Ale mně přirozeně napadá, zda hlavní (a možná skoro jediný) vliv fáze je na intenzitu. Tedy že nov/úplněk zesílí zemětřesení (které by nastalo tak či tak) o 1-2 st. Díky vlivu měsíce tak vyskočí vrcholy právě v 8-9,5st, které by byly bez měsíce daleko vzácnější.

Odpovědět


Re: zesílení účinku

Pája Vašků,2016-09-19 13:38:32

To je také zajímavá myšlenka. Já bych se přikláněl spíš k názoru, že bez Měsíce by zemětřesení byla ještě silnější, ale méně častá. Zkrátka že Měsíc "průběžně" uvolňuje napětí na zlomech a aktivních zónách ještě před tím, než se nahromadí napětí na velké zemětřesení. Na druhou stranu by byla nejspíš daleko slabší a pomalejší desková tektonika, pokud by byla vůbec. Takže by se zvětšil význam vulkanických zemětřesení nad horkými skvrnami. No, byla by to jiná planeta. Že by Měsíc zesílil připravené zemětřesení, představit si to lze. Zatím se kloním k myšlence, že způsobuje jen tu poslední kapku, která utrhne ono připravené zemětřesení, bez vlivu na jeho intenzitu, resp. možná může díky němu uvolnění zlomu proběhnout na větším delším úseku zlomu a tím ho zintenzivnit. Nakonec to bude asi individuálně různé, podle typu, tvaru, déky zlomu, orientaci a materiálu a spostě náhodných faktorů.

Odpovědět

Pája Vašků,2016-09-19 11:42:24

"Fáze Měsíce" nemají na zemětřesení žádný vliv, vliv mají slapové síly vyvolané pohybem Měsíce a Země (postavení Země, Měsíce a Slunce). Tyto slapové síly zemětřesení nevyvolávají, ale pouze spouštějí. Silnější (skočná) slapová vlna (spíše než ta slabá; plastická deformace geoidu o desítky cm) může být tím hraničním impulsem (logicky, tu slabou zlom vydrží) pro spuštění zemětřesení. A to spíš toho velkého zemětřesení. Protože se týká spíš velkých dlouhých zlomů a zón, na kterých je naakumulováno velké deformační napětí (a dosud se ještě samo neuvolnilo), logicky. Zatímco krátké zlomy, malé poruchy a vulkanická zemětřesení nebudou na slapovou vlnu tak náchylné. Korelace 9 z 12 je už zajímavé číslo. Jednoduchý mechanismus, o kterém jsem si myslel, že se moc nepochybuje od školních let.

"Fáze Měsíce" mají samozřejmě vliv na lidskou psychiku, spánek, kondici aj. a to prostřednictvím světla. Ono totiž když je nov, je v noci víc tma a když je úplněk, je někdy až nepříjemně světlo. A existují lidé, kteří jsou na noční světlo citlivější a hůř se jim spí a budí se. Tyto efekty může navodit i lampa veřejného osvětlení nevhodně umístěná a zastíněná. Vliv fáze Měsice lze odstranit zatemněním okna ložnice. Pokud se tito citlivější jedinci pohybují vp rostředí, kde není Měsíc většinou vidět, jsou tam jiné zdroje osvětlení, fáze Měsíce vůbec nevnímají. Pokud mají své hormonální biologické cykly sladěné s dobou určitých fází Měsíce, je koleralce potíží spíš náhodná.

Odpovědět


Re:

Milan Krnic,2016-09-19 13:02:04

Trochu si protiřečíte "nemají ...žádný vliv" vs "pouze spouštějí"
Jinak tedy Vesmír je komplexní, takže všechno má pravděpodobně vliv na všechno.
Analogicky s teorií chaosu, stačí mávnutí křídel motýla někdy v daleké minulosti.

Odpovědět


Re: Re:

Pája Vašků,2016-09-19 13:15:39

Kdepak, neprotiřečím. Jen jsem se pokusil lehce ironicky vymezit (a upřesnit terminologii) od trochu zavádějícího spojení "fáze Měsíce vyvolávají zemětřesení", když fázemi Měsíce rozumíme optický jev na obloze (což opravdu vliv nemá), zatímco slapová vlna je jev odlišný, byť oba jevy mají stejný původ - vzájemné postavení těles. Slapová vlna je navíc za fázemi Měsíce opožděná o několik hodin. Jádro mého příspěvku je o tom, že slapová vlna pravděpodobně právě může spustit-odstartovat velké zemětřesení, pokud je toto zemětřesení již připraveno "na krajíčku".

Odpovědět


Re: Re: Re:

Višňák Višňák,2016-09-19 14:42:41

Nic nového, tuhle teorii už dávno rozvedl RNDr. Kalenda, viz. zde:

http://ceskageologie.mypage.cz/unnamed/predpovedi-zemetreseni/naklony-globalni-tektonika-a

Odpovědět

VTM v roce 1964...

Jaroslav Mrázek,2016-09-19 07:56:49

Poněkud stará záležitost, znovu objevená. Dnes je jen víc dat a díky počítačovým sítím více měřicích bodů a dat ....

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz