Do služeb amerického námořnictva vstoupil hi-tech torpédoborec Zumwalt  
Futuristická stealth loď za 7,5 miliardy dolarů připomíná spíše automatizovanou bitevní loď 21. století než klasický torpédoborec. Čas ukáže, jak se osvědčí v bojových operacích.
USS Zumwalt v plné parádě. Kredit: US Navy.
USS Zumwalt v plné parádě. Kredit: US Navy.

Před několika dny v americkém Baltimoru, pod jasnou oblohou, vlaječkami a za zvuků vojenské hudby, formálně vstoupil do služby revoluční torpédoborec, technologicky velice sofistikovaný USS Zumwalt (DDG 1000). Vypadá jako kosmická loď a média celého světa si úžasně užívají, že se jeho kapitán jmenuje James Kirk. Je to sice James A. Kirk, ale novináře zdraví vulkánským pozdravem. Americkému námořnictvu tohle vážně povedlo. Když kapitán Kirk na hypermoderní nástavbě Zumwaltu vyvěsil příslušné vlajky, tak uběhlo necelých pět let od chvíle, kdy v loděnicích Bath Iron Works amerického státu Maine položili kýl na samotném počátku stavby této pozoruhodné lodi.

USS Zumwalt trénuje na moři. Kredit: US Navy.
USS Zumwalt trénuje na moři. Kredit: US Navy.

Vstup Zumwaltu do flotily US Navy po dlouhé době ohlašuje příchod nové třídy torpédoborců. Americké námořnictvo v tuto chvíli disponuje 62 raketovými torpédoborci třídy Arleigh Burke, které jsou vybaveny systémem protivzdušné obrany Aegis. Lodě třídy Zumwalt jsou stealth raketové torpédoborce, které by měly být multifunkční a soustředit se především na boj proti cílům na souši a na pobřeží nebo proti letadlům, a také na palebnou podporu námořních operací. Svým účelem tedy připomínají spíše bitevní lodě, vzhledem se ale zase pozoruhodně blíží obrněncům, jako bylo unionistické plavidlo USS Monitor a konfederační CSS Virginia. Kirk má prostě super loď, jako obvykle.

USS Spruance, torpédoborec třídy Arleigh Burke. Kredit: US Navy.
USS Spruance, torpédoborec třídy Arleigh Burke. Kredit: US Navy.


Zumwalt je v mnoha ohledech úžasný, to bezpochyby. A zdaleka nejde jen o to, že je to ze svými 183 metry délky největší americký torpédoborec, a že je stealth, čili prakticky neviditelný pro běžné radary. Na jejich obrazovce vypadá jako rybářský člun. Ve své výbavě má Zumwalt pokročilé palebné systémy. Jeho systém Advanced Gun System se dvěma 155 mm děly svou palebnou silou odpovídá dvěma bateriím 155 mm houfnic M198 (s celkem 12 houfnicemi). Jeho dostřel je úctyhodných 101 km, s přesností na 50 metrů.

Protiraketa RIM-162 Evolved SeaSparrow Missile. Kredit: US Navy, Mass Communication Specialist Seaman Matthew J. Haran.
Protiraketa RIM-162 Evolved SeaSparrow Missile. Kredit: US Navy, Mass Communication Specialist Seaman Matthew J. Haran.


V moderním systému pro odpalování raket Peripheral Vertical Launch System má Zumwalt k dispozici celkem 80 univerzálních odpalovacích komor pro rakety. V každé takové komoře mohou být 4 protiraketové rakety RIM-162 Evolved SeaSparrow Missile nebo jeden Tomahawk s plochou dráhou letu anebo třeba jedna protiponorková raketa RUM-139 VL-ASROC. Za zmínku stojí sofistikovaný radarový systém nebo extrémně automatizované ovládání lodi, díky němuž tvoří posádku Zumwaltu kolem 150 mužů, asi tak polovina počtu posádky významně menších torpédoborců třídy Arleigh Burke.

Naprosto zásadní ale je, že Zumwalt je vlastně plovoucí elektrárna. Díky dvěma plynovým turbínám Rolls-Royce MT30 dokáže generovat 78 megawattů elektrické energie, tedy zhruba tolik, jako letadlová loď s jaderným reaktorem. Zumwalt v současné době takový výkon nepotřebuje, ale v blízké budoucnosti ho torpédoborce této třídy využijí pro energetické zbraně – elektromagnetické railguny a lasery.

 

Advanced Gun System. Kredit: BAE Systems.
Advanced Gun System. Kredit: BAE Systems.

Zní to jako pohádka. Jenže ... Americké námořnictvo původně chtělo 32 těchto futuristických plavidel. Náklady ale postupně rostly a rozpočty se tenčily. Námořnictvo svou objednávku nejprve snížilo na 24 torpédoborců, pak na 7 a v dnešní době chce pouhé 3 lodě třídy Zumwalt. Za této situace činí momentální odhady ceny za celý program Zumwalt asi 22,5 miliard dolarů, tedy cca 7,5 miliard dolarů na jeden zumwalt. Pokud se momentální plány USS Navy nezmění, tak by torpédoborec USS Zumwalt měl v dohledné době následovat už jenom USS Michael Monsoor a po něm USS Lyndon B. Johnson. Také se vyrojila spousta námitek k designu nového torpédoborce, podle nichž některé technologie nezvládnou, co by měly. Názory se různí, praktičnost USS Zumwalt prověří až bojové nasazení.

Poslední dobou se ale zase množí hlasy, že drastické omezení programu Zumwalt ve prospěch vylepšení torpédoborců Arleigh Burke, bylo zásadní chybou. Zumwalt je sice strašně drahý, ale náklady na vylepšování torpédoborců třídy Arleigh Burke nejsou zase o tolik nižší. A stále rostou. Arleigh Burke a spol. jsou víceméně klasické torpédoborce a jejich role je především defenzivní. Lodě třídy Zumwalt jsou stroje na destrukci. Až budou mít nainstalované laserové dělo, tak jeden jeho výstřel přijde asi na dolar a nikdy mu nedojde munice. Torpédoborce Arleigh Burke, jejichž jedna vystřelená raketa stojí přes 164 tisíc dolarů, mohou na laserová děla nebo railguny s pořádným výkonem zapomenout, jedině snad po zásadní přestavbě. A aby toho nebylo málo, torpédoborce Arleigh Burke jsou sice menší než zumwalty, nemohou ale operovat v pobřežních vodách, což kříží plány operací US Navy. Příběh programu Zumwalt má podle všeho stále ještě otevřený konec.

Video:  Navy's newest ship USS Zumwalt commissioned

 

Video: On board the USS Zumwalt, the Navy's pricey new battleship


Literatura
US Navy 15. 10. 2016, Wikipedia (Zumwalt-class destroyer).

Datum: 18.10.2016
Tisk článku

Související články:

Mariňáci secvičují robočluny     Autor: Josef Pazdera (12.10.2014)
Laserový systém amerického námořnictva nasazen v Perském zálivu     Autor: Stanislav Mihulka (11.12.2014)
Co si šéf Pentagonu objednal na příštích deset let?     Autor: Stanislav Mihulka (15.02.2016)
Americké námořnictvo vytrvale pracuje na railgunech     Autor: Stanislav Mihulka (12.07.2016)



Diskuze:

Skutečně stealth je pouze diskuze pod "Ruské hrátky s čertem... " z 27.X.

Josef Hrncirik,2016-10-27 19:14:55

Odpovědět

Ladislav Nešněra,2016-10-22 10:39:57

Vždy, když natrefím na fascinaci zabíjecími hračkami, vyvstane mi:
- toto video - https://youtu.be/JMJXvsCLu6s
- a na kolik potřebných věcí nedošlo, díky promrhání zdrojů :(

Odpovědět

Ta cena je děsivá

Michal Štajnrt,2016-10-20 17:37:39

Jestli to takhle půjde dál, bude US navy za další dvě generace tvořit jediná loď :-D

Odpovědět


Re: Ta cena je děsivá

Josef Hrncirik,2016-10-22 16:14:21

Ty skutečně neviditelné se neviditelně vysráží a tu první stejně neuvidíme.
Howgh.

Odpovědět


Re: Re: Ta cena je děsivá

Josef Hrncirik,2016-10-22 16:18:50

Na radarech vypadá jako rybářský člun zježený advanced electomagnetic guns.

Odpovědět


Re: Re: Re: Ta cena je děsivá

Josef Hrncirik,2016-10-22 16:21:06

Po přímém zásahu se ukryje pod hladinou.

Odpovědět

Re: Re: Až budou mít laserové dělo

Jarda Votruba,2016-10-20 07:33:14

On se pan Azetovič asi koukal na Jamese Bondojc ( nebo co to bylo za chujovinu) kde taky měli neviditelnou lod a je to pro něj asi jedinej informační kanál.

Bohužel, fyziku ještě ojebat neumíme

Odpovědět


Re: Re: Re: Až budou mít laserové dělo

Josef Hrncirik,2016-10-20 07:54:10

Při záporných úrocích 1 výstřel za -1 dolar. Bude to rychlopalná zbraň Posledního Soudu.

Odpovědět


Re: Re: Re: Až budou mít laserové dělo

Iamko Azetovič,2016-10-22 13:21:52

pane rusofil, nevim, jestli ma cenu vas komentar vubec nejak resit, ponevac zcela ocividne mate problem se vnimanim reality. no minimalne bych chtel pozadat administratora stranky, aby odstranoval komentare lidi, kteri radi pouzivaji invektiva podobne jako pan votruba.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Až budou mít laserové dělo

Josef Hrncirik,2016-10-22 16:00:42

Při nízkých odpisech a střelbě na noční PV proud to bude velmi levná střelba.
Data umožňující přepočet však nebyla udána, protože jsou přísně tajná.

Při jaké frekvenci (vlnových délkách) obvykle pracují radary, které nyní nemají šanci vidět 183 m dlouhý kus železa, cca 30 m široký a min. 20 m vysoký?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Až budou mít laserové dělo

Iamko Azetovič,2016-10-24 15:57:56

Nikdo neřekl, že objekt bude zcela neviditelný. Dokonce i v čláku je psáno, že radarová signatura je obdobná rybárskému člunu, který ma rozmery v par desítkách metrů.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Až budou mít laserové dělo

Josef Hrncirik,2016-10-24 16:26:39

Díky. Sice tam mohla být plocha, nebo součinitel odrazu při různých frekvencích.
Akorát ty frekvence furt tají, aby nebyli prohlédnuti durch krz turbínou.
Však píšu "... rybářský člun zježený advanced electromagnetic guns..."

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Až budou mít laserové dělo

Josef Hrncirik,2016-10-24 19:38:15

Na jakou vzdálenost je takový pár desítek metrů velký rybářský člun sledovatelný?
Nezvyšuje zmenšení radarového odrazu přesnost zásahu samého centra lodi (baterií kondenzátorů a turbín ? na zkapalněný plyn?, ? foukaj žhavé plyny do vody aby byli tepelně stealth? Jsou akusticky stealth?

Odpovědět

Zumwalt.

Vlastislav Výprachtický,2016-10-19 05:48:48

Moderní loď s dobrou manévrovatelností a rychlostí. Výzbroj podobná jak u klasických torpédoborců, avšak chybí systém ochrany proti nízko letícím cílům, skříňové uložení antitorpéd a vyhledávací drony s dobrou senzorikou pro zjišťování cílů pod vodou.

Odpovědět

Až budou mít laserové dělo

Alexandr Kostka,2016-10-19 05:48:45

Ono je to spíš o tom, jestli bude za dobu životnosti lodi vyvinuto. Pokusy se konají již kolik let a výsledky jsou mírně řečeno lehce neuspokojivé.
A) už jen dosažení potřebného výkonu je nesnadné. Ano, průmyslové lasery krájí dost rychle několikacentimetrovou ocel jenže.. Na vzdálenost několika centimetrů. Na několik kilometrů je potřeba "trochu" vyšší výkon a navíc se musí vyzářit velmi rychle. Jinak cíl jen trochu ohřeje.
B) velmi citlivé elektronice a optice dost nesvědčí mořské povětří, slaná tříšť ve vzduchu atd.
C) na rozdíl od děl a raket je to zbraň na přímou viditelnost. Tudíž je užití na moři značně omezené. Trochu vyšší vlny a můžete mířit prakticky jen nahoru.
D) je to zbraň jen pro pěkné počasí. SIlnější déšť, mlha, bouře, a máte na palubě hračku za miliardu dolarů, na kterou se můžete tak leda koukat.
E) ani 70 MW není dost "šťávy" k napájení, stejně tam budou muset být hodně, hodně velké kondenzátory, jejichž poškození bojem by se patrně rovnalo likvidaci celého plavidla. Megawattové zkraty jsou megaprůšvih.
Neříkám, že to nejde zvládnout a že v budoucnosti nebude, ale zatím to na to moc nevypadá. Ano, američané lasery úspěšně předvedli, ale s těmi zmíněnými omezeními. A jen tak mimochodem, sice vedou neustále několik válek, ale marně přemýšlím, jestli by se v jakékoliv z nich uplatnilo laserové dělo na lodi. Klasická děla a rakety rozhodně, ale laser s tím omezením na dohled?

Odpovědět


Re: Až budou mít laserové dělo

Vojtěch Kocián,2016-10-19 07:30:27

Výsledky laserových zbraní nejsou až tak špatné. Sice to ještě není k hromadnému operačnímu nasazení, ale vyvíjí se to slibně.
Především se nejedná o zbraň proti plavidlům nebo pobřežním cílům, ale o obranný systém proti granátům, raketám nebo nízko letícím dronům. Proti námořním cílům bude použitelný maximálně tak na pirátské nebo sebevražedné bárky. Omezení na dohled tedy není kritické. Pro boj mimo vizuální dohled má torpédoborec na dnešní poměry velmi silnou hlavňovou a raketovou výzbroj.
Bojové poškození nabitých kondenzátorů je problém srovnatelný s bojovým poškozením muničního skladu, tedy nic nového. Výhodou kondenzátorů je, že jsou po většinu času vybité a tedy oproti konvenční munici relativně neškodné.
Počasí samozřejmě problém je. V takovém případě bude loď muset odpalovat drahé a na moři nedostatkové antirakety nebo použít rychlopalný kanón (pokud ho má, vizte příspěvek výše). Počasí je ale problém i pro nepřítele. Hustá mlha, silný déšť a vysoké vlny spolu se stealth technologií učiní loď velmi obtížně zaměřitelnou optickým i radarovým systémem.
Větší problém bych viděl v komentáři pana Výprachtického. Pokud lodi chybí zmíněná obranná výzbroj, těžko ji považovat za hotovou a plně bojeschopnou.

Odpovědět


Re: Až budou mít laserové dělo

Jarda Votruba,2016-10-19 07:36:34

předběhl jste mě. Chtěl jsem napsat přesně to samé.

přidal bych jen ještě
F) nikdo neví, jestli Chibiny z toho neudělý hromadu mrtvé elektroniky
G) malý počet členů posádky znamená velké problémy při zásahu když zařve pár lidí
H) stabilita trupu při zásahu. Aby se to nepřevrátilo po menším poškození.
I) čím složitější zařízení, tím náročnější na údržbu a kvalifikaci posádky
J) je neviditelný pro radary, ale musí emitovat šílený množství rádiových vln

a nejspíš pár dalších, který mě nenapadly


Ale chtěl bych vidět ( z velké dálky) výbuch těch kondíků při zkratu. Musí to být efektní zvukové a optické efekty

Odpovědět


Re: Re: Až budou mít laserové dělo

Stanislav Florian,2016-10-19 09:52:26

Souhlasím. Těžko bude loď neviditelná, když vysílá vlnění všeho druhu, musí mít zapnutý výkonný radarový systém jako ochranu proti raketám, letadlům a snad i střelám.
Už za 2.světové války vymyslel prof. Navara akusticky naváděnou protiponorkovou bombu, které během války byla používán a měla nejvyšší stupeň utajení.
http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=6827&f=127

Odpovědět


Re: Re: Re: Až budou mít laserové dělo

Jirka Niklík,2016-10-19 22:29:03

Stealth je o tom, že loď nenajde běžný radar. Ne že se nezjistí přítomnost lodi, ale že se nezjistí její pozice. Můžete detekovat spoustu vlnění všeho druhu, ale nevíte, kde ta loď je. Samozřejmě jsou pasivní radary typu Tamara atd., které na rozdíl od běžného radaru zpracovávájí přijímané signály. Potřebují ale víc antén v určité vzdálenosti od sebe, a nejsem si jistý, jak dobře to funguje na moři.

Odpovědět


Re: Re: Až budou mít laserové dělo

Drahomír Strouhal,2016-10-19 10:08:16

F - Tak k tomuhle ten systém neslouží a ani sloužit nemůže. Chibiny je rušička navádění střel. S optickou lokalizací nic neudělá a stejně tak nedokáže rušit činnost počítačů jako takových.
G - Ne tak úplně. Když dáte do lodi místo veslařů parní motor, omezíte posádku. Stejně tak když tam dáte dieslový, zase omezíte posádku. Turbíny jsou zase o něco jednodušší. Stejně tak systémy řízení palby, navigace a další činnosti lze omezit na méně lidí v případě, že mají na výpomoc počítače. Dřív se rozkazy na lodi předávaly tak, že na sebe řvaly spojky. Dnes se palba řídí elektronicky z velínu. Když omezíte posádku, nepotřebujete tolik podpůrného personálu. Když máte v prádelně pračku, nepotřebujete pradlenu, bude stačit míň kuchařů atd. Třísměnný provoz a zastupitelnost určitě bude zachována. Toho bych se nebál.
H - Nevšimnul jsem si, že by někdo zmiňoval pancíř. Evidentně se spoléhá na jiný typ ochran, jako neviditelnost a aktivní štít. Avšak se dá předpokládat, že loď bude proložena desítkami přepážek, bude mít dvojitý trup atd.
I - Vy máte se svým mobilem hodně potíží, že?
J - Jak jste přišel na tohle? To spolu vůbec nesouvisí. Když na té lodi nikdo nezapne vysílačku, tak loď nic emitovat nebude.

A výbuch kondenzátoru například při přetížení si můžete klidně udělat i doma. Není to nic světoborného. Prostě to střelí jako petarda a to je vše. Všude pak je papír, kousky alobalu... Samozřejmě například superkondenzátory jsem neviděl explodovat, ale pokud jejich složky nebudou hořlavé, nebude se to zásadně lišit. Exploze kondenzátoru je prostě způsobena prudkým ohřevem látky, jako každá jiná exploze, a vzhledem k tomu, že energie exploze kondenzátoru se bere jenom z přechodu elektronů mezi dvěmi elektrodami, nebude tam pravděpodobně nic reagovat, hořet apod. Kondenzátor bude prostě rozmetán. Toť vše. Žádný ohňostroj.

Odpovědět


Re: Re: Re: Až budou mít laserové dělo

Jarda Votruba,2016-10-19 13:32:24

Ad H)
titanic měl taky přepážky. Tvar trupu mi přijde dost nestabilní, ale můžu se plést.

Ad I)
ani ne, dělal jsem 6 let ajtáka, kromě jiného jsem dělal i vedoucího údržby a nyní technickýho ředitele. Vím o čem mluvím.

Ad J)
tohle ani nebudu komentovat. To je názor totálního diletanta. Právě že ta lod bude emitovat obrovský množství EM vln všech možných rozsahů.

Ad kondík
to vím taky. Už když mi bylo 12 let, jsem zkoušel kondenzátor do pionýra tak, že jsem na něj připojil 220V. Ten špatnej bouchnul za vámi popisovaných průvodních jevů. Ale tyto kondíky mají minimální kapacitu. Dovedete si představit uvolnění energie jaký je na tej lodi? Vzduch se okamžitě ohřeje na obrovskou teplotu a expanduje do okolí. Takovej soukromej blesk uzavřený v lodi. Výsledek bude, jako by jej zasáhla puma

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Až budou mít laserové dělo

Jarda Votruba,2016-10-19 13:47:07

jen ještě k tomu kondíku
když jsem před 25 lety začínal jako mistr údržby, tak elektrikářovi spadl klíč do svorkovnice 110 kW elektromotoru. Padla rána, kluka to popálilo a tlak vzduchu ho hodil 4 m zpátky. A to se uvolnil jen zlomek energie co má torpédoborec.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Až budou mít laserové dělo

Michal Štajnrt,2016-10-20 17:36:06

Energetická hustota i těch nejlepších kondenzátorů je pořád o jeden řád za TNT a materiál tohodle druhu se na válečných lodích skladuje běžně. Nemluvě o tom, že v kondenzátoru bude energie na pár ran. Kondenzátor proto nepředstavuje moc zvýšené riziko

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Až budou mít laserové dělo

Jarda Votruba,2016-10-21 08:12:36

tady jde o to, že se uvolní ta energie najednou a ohřeje se vzduch. Viděl jsem bouchnutej kondenzátor v kompenzační skříni a byl to váleček tak 15 cm v průměru a 40 cm dlouhej a ta skřín byla celá rozvalená.

pokud si najdete obrázky, kdy bouchnul parní kotel, tak to nadělalo paseky jak bomba. A to tam je tlak max v desítkách barů. V uzavřený ístnosti i malej tlak má fatální účinky

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Až budou mít laserové dělo

Michal Štajnrt,2016-10-21 21:16:19

Jasně že jsou to nebezpečné věci, ale podstata je v tom, že nejsou nebezpečnější, než to co se na válečných lodích obvykle vozí. Munice na palubě je podstatně ničivější než nějaké kapacitory. Energetická hustota je někde úplně jinde.

Odpovědět


Re: Re: Re: Až budou mít laserové dělo

Alexandr Kostka,2016-10-19 17:46:42

Když tam toho kuchaře máte, tak může (omezeně, ale nějak) zastoupit raněného námořníka. Když tam máte mikrovlnku a jídla z mrazáku, tak jste v troubě.. Tři směny po 50 lidech na 183 metrů dlouhou loď je prostě trošku málo. Ano, manažersky to vypadá dobře, efektivní řízení atd, ale v reálu mají obrovský problém, jakmile vypadne víc než řekněme 10 lidí. A vůbec nemusí jít o ztráty v boji, stačí jedna dodávka prošlé zmrzliny se salmonelou.

Odpovědět


Re: Re: Až budou mít laserové dělo

Stanislav Florian,2016-10-19 10:11:42

Ze satelitů lze nafotit podrobnosti velikosti tenisového míčku a loď 150 m dlouhá je neviditelná.

Odpovědět


Re: Re: Re: Až budou mít laserové dělo

Iamko Azetovič,2016-10-19 10:48:14

Jop, to je určitě dobrá myšlenka. Vzhledem na rozlohu oceánu a velikosti hledaného objektu, jakož i vzhledem na statiku cíle. Bohužel vhodné jenom na vyhodnocení postprocessing.

Odpovědět


Re: Re: Až budou mít laserové dělo

Iamko Azetovič,2016-10-19 10:52:54

Taky nechápu, jak když je stealth vůči radarům, tak podle vás vyžaruje rádiové vlny? Defakto topologie objektu je primárně určená na to, aby rádiový signál z radarů odstínila do množství různých směrů, ale sama emituje radarový signál, jenom když to potřebuje. Tak to ale dělají téměř všechny útočné prostředky na báze stealth. No nijak zvlášť to nenarušuje účel stealth.

Odpovědět


Re: Re: Re: Až budou mít laserové dělo

Jarda Votruba,2016-10-19 13:40:04

a to si myslíte, že ta lod bude plout bez zapnutých radarů? Nebude se hlásit rádiem?
Stealth technologie odráží vlny z vnějšího zdroje, ne vlastní. Navíc ta masa kovu narušuje elektromagnetické pole v okolí ( princip radarů Věra), takže když víte co hledat, tak to najdete.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Až budou mít laserové dělo

Iamko Azetovič,2016-10-22 13:18:46

a ja si doted myslel, ze na osel chodi jenom chytri lide. a ejhle, nejakej rusofil ze sputnik.ru

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Až budou mít laserové dělo

Iamko Azetovič,2016-10-22 13:30:02

kde pan votruba prisel na to, ze ja pisi o odrazu vlastnich emisi? pan votruba si take mysli, ze faze plavby a boje jsou stejne, jako v pristavu, ze i v plne bojove akci si tam namornici udelaji mejdan se zapnutym radiem, a svetelnou show. a k tomu naruseni elektromagnetickeho pole v okoli... WTF? nekde vys jsem vycetl, ze jste udrzbar, takze udelate lip, kdyz se budete venovat jenom te udrzbe.

Odpovědět


Re: Re: Re: Až budou mít laserové dělo

Stanislav Florian,2016-10-19 13:50:33

Torpédoborec není stealth letadlo, které letí nadzvukově a protiletadlové rakety jen několikrát rychleji jak letadlo. Tak obrovské těleso potřebuje znát situaci možného napadaní od letadel a raket stále. K čemu je dobrá vypnutá technologie a tím 100 % stealth v oblasti uprostřed oceánu, kde skoro nic nehrozí? Loď se plouží, takže i mírně zpožděné počítačové vyhodnocení pozice přes satelity pořád určuje oblast, kde na hladině musí být. Kromě toho zanechává tepelnou stopu, vypnout turbiny s mnoha MW znamená zůstat stát. Satelity měří teplotu povrchu a oceánu za základě infračerveného záření a srovnávají kvůli zjištění oteplení.Nevím, jestli lze takto identifikovat tak malé objekty (150 m) z vesmíru.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Až budou mít laserové dělo

Alexandr Kostka,2016-10-19 18:00:47

Lze. A když produkují 150-200 mw tepla, tak je spíš nelze přehlédnout. Ani není potřeba vojenský satelit, takový zdroj tepla vidí každá meteosonda.

Odpovědět


Re: Re: Až budou mít laserové dělo

Iamko Azetovič,2016-10-19 10:55:35

jinak řečeno, naco jsou na automobilu dveře, když člověk z auta stejně musí jednou vystoupit.

Odpovědět


Re: Až budou mít laserové dělo

Ludvík Urban,2016-10-19 09:43:36

Mam pocit, ze o laser ani tak moc neslo, kdyz se nastavoval ten elektricky vykon.
Primarne ten vykon je urceny pro railgun.

Odpovědět


Re: Re: Až budou mít laserové dělo

Alexandr Kostka,2016-10-19 18:09:06

A pproto je "stealth" docela k smíchu. Obrazně řečeno, jakmile vystřelí, tak se k té lodi natočí všechny lžičky v okruhu 100 km.

Odpovědět


Re: Re: Re: Až budou mít laserové dělo

Michal Štajnrt,2016-10-20 17:27:19

Něco jako lokátor EM pulsu aktuálně není vůbec součástí běžné vojenské výzbroje, a už vůbec ne navádění raket.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz