Vakcinovat méně ale „explozivně“  
I pro vakcinaci platí, že to musí někdo zaplatit. Buďto daňový poplatník přes státní kasu z kolonky „v zájmu veřejného zdraví“, nebo daňový poplatník z toho co zaplatil své zdravotní pojišťovně, případně daňový poplatník ze svého, již zdaněného kapesného. A protože vakcíny začínají být proti všemu možnému i nemožnému, je stále jasnější, že ne všechny budou pro všechny. Zamysleli se nad tím i výzkumníci z Aberdeenu a vymysleli úsporný program, který by z mála zajistil maximum. Má ale čertovo kopýtko.

Pau Clusella je původem Španěl, který zakotvil v Aberdeenu. Za peníze EU (z programu  Horizon 2020) je účastníkem programu COSMOS.  S vesmírem ale má společného pramálo. Je to totiž zkratka pro Complex Oscillatory Systems, což je program zaměřený na modelovou analýzu a z toho plyne, že Clusella je matematik. Ti mívají ve zvyku do všeho dávat vzorečky, včetně biologie. Clusella s kolegy pojal úmysl vylepšovat zdravotnictví. Vybral si k tomu údaje, které o nás shromažďují různé instituce. a navrhuje vytvořit pro každého vzor aktivity. Podle něj by nás měli selektovat aby stát věděl, zda má cenu do nás investovat. Výhody takového škatulkování ukázal na úspoře očkovací vakcíny. Pro svou novou očkovací strategii razí termín "explosivní imunizace".

Pau Clusella, první autor publikace. University's School of Natural and Computing Sciences
Pau Clusella, první autor publikace. University's School of Natural and Computing Sciences


Infektologové nejspíš namítnou, že nejde o nic nového a že rizikové profese, jako například zdravotníci a policisté, jsou v očkování upřednostňováni. To je pravda, ale Clusella to hodlá  vylepšit. Co má na mysli? Prý zhruba toto: Policajt, který sedí celé dny u odposlechu a  s rizikovými osobami se setkává jen přes wifinu, tak ve smyslu virové infekce, není „donašečem“.  Jemu samotnému navíc hrozí jen to, že by něco mohl chytnout, když k němu do kanceláře zaskočí na kus řeči kolega pochůzkář.  Ale protože operativce z terénu už dávno počítač, podle vzoru jejich  chování, označil za rizikové, jsou očkováni. Na své spolupracovníky tak mohou přenášet akorát blbou náladu. Ušetřená vakcína by měla putovat k někomu, na koho jeho mobilní operátor práskne, že podle tras, kterými chodil, je nejspíš „avon lady“, nebo na vedlejšák dělá agenta pojišťovny. Zhruba tak nějak, bez ohledu na profesi, počítač vyhodnocuje vzor chování jednotlivců a přisuzuje jim jakousi „známku nebezpečnosti“ pro společnost.   

Termín „explosivní imunizace“, který se k tomuto účelu začíná razit, představuje nejrychlejší a nejefektivnější způsob ochrany před šířením nákaz. Neobejde se ale bez zmíněných datových záznamů. Ty určují, kdo je pro zdraví celku větší hrozbou, bez ohledu vzdělání, pohlaví, postavení,... Aby se nikoho nedotkli, výzkumníci pro nebezpečná individua používají termín "super blokátor“ (superblockers). Míní tím osoby pendlující  mezi různými komunitami, jejichž „aktivita“ zvyšuje pravděpodobnost, že se s infekcí setkají a hlavně, že jí budou šířit do dalších komunit. Právě je by měla mít společnost zájem vytipovat a udělat z nich vakcinací „superzábrany“. Nově pojatým očkovacím schématem by dramaticky kleslo riziko šíření nákaz. A pokud by se zdroj infekce někde přece jen vytvořil, zůstal by jen banalitou okresního formátu a jeho eradikace by byla brnkačka.

 

Matematické modelování, které výzkumníci zkusmo provedli pro MMR vakcínu, vyznělo více než nadějně. Místo stávající vakcinace, které se ve Velké Británii podrobuje 90 % obyvatel, novou metodou by stejnou ochranu zajistilo očkování 60 % obyvatel. Zažehnání rizika vzniku epidemie spalniček by zůstalo stejné a ušetřilo by se 30 % nákladů. Pokud by je nikdo neprošustroval, mohly by jít na ochranu před jinými hrozícími infekcemi, na které se v pokladně monarchie, po brexitu, nebude dostávat.    Lékaři se k výsledkům výzkumu z Aberdeenu, pokud zrovna nemají jako koníčka listování ve fyzikálních přehledech, hned tak nedostanou. Autoři studie z profesních důvodů totiž upřednostnili  publikování v časopise Physical Review Letters.

 

Logo projektu COSMOS
Logo projektu COSMOS


Logika, kterou matematici do systému očkování navrhují vnést, s migracemi, kterých jsme ve světě svědky, bude nabývat na aktuálnosti. Podmínkou, aby navrhovaný systém fungoval, je shromažďovat o každém z nás  celou řadu citlivých údajů z nichž by se odvozovaly zvyklosti, kontakty, čím, kdy kam a s kým cestujeme,… Většina takového  špehování se ale ve skutečnosti už děje. Mobilní telefony například  lokalizují naše trasy tak přesně, že se z nich dá vyčíst zda jsme fanouškem Baníku, nebo do sportovní arény chodíme za  pěveckou megastar. Taktéž to je s údaji od dopravců, letišť, platebních terminálů,… Jde tedy jen o to vše sumarizovat a prohnat počítačem. Nejspíš tak naší společnost čeká volba, kdy na jedné misce vah bude další omezení soukromí, ztráta anonymity a riziko zneužití komplexních informací a proti tomu snížení nemocnosti, rizika vzniku pandemií a prodloužení života.

 


Komentář osla

Nápad cílené destrukce sítě přenašečů je vynikající nápad. Jen si věru těžko představit politika, který by si chtěl budovat kariéru tím, že předstoupí před voliče a prohlásí něco ve smyslu: „Rozhodli jsme se šetřit a začneme tím, že vakcínu dostanou jen někteří z vás.“ A protože zavádět tento program v malém měřítku nelze, musel by ještě dodat: „Spravedlivý rozdělovník bude dělat orgán státní správy a  vše se bude dít podle zásady „každému podle jeho potřeb“.

Pojišťovny nejspíš moc tleskat také nebudou už proto, že systém by jim bral vějičku nadstandardu, na kterou se dají lákat nové duše. A ani dodatečný vděk lidových mas by se  nekonal. Prokazování úspěšnosti takového opatření, má jeden zádrhel. Vždy bude chybět kontrolní soubor.
Ale i tak aberdýnským, stejně jako všem co do toho půjdou s nimi, držíme palce. Nápadů, jak s malým kašpárkem udělat velké divadlo, není nikdy dost.


Literatura

Pau Clusella et al. Immunization and Targeted Destruction of Networks using Explosive Percolation, Physical Review Letters (2016). DOI: 10.1103/PhysRevLett.117.208301

Datum: 09.12.2016
Tisk článku

Související články:

Univerzální vakcína na chřipku     Autor: Josef Pazdera (18.12.2013)
Ohrozí vírus Ebola Európu?     Autor: Matej Čiernik (13.08.2014)
Stane se zmutovaná zika globálním ohrožením?     Autor: Stanislav Mihulka (26.01.2016)
Na nové africké průjmy se umírá     Autor: Josef Pazdera (24.08.2016)



Diskuze:

Společnost

Milan Krnic,2016-12-10 09:37:32

"Právě je by měla mít společnost zájem vytipovat",
že by mi to něco připomínalo?
Brr. (děkuji za info, resp. článek)
Naštěstí se to celé jeví jako střeštěná hypotéza.
Kdyby byla originální práce volně dostupná, pravděpodobně bych se pobavil nad jejich analýzou chyby modelu :)

Odpovědět


Re: Společnost

Man Of,2016-12-20 22:41:37

Prosím, poslužte si - zde je plný text studie:
http://sa.uploads.ru/aXbfs.pdf

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz