Wolverine inspiroval průhledné a regenerující umělé svaly  
Materiáloví vědci dovedou vyrobit úžasné věci. Mezi posledními novinkami jsou průhledné, roztažitelné, vodivé, a zároveň automaticky regenerující materiály.

 

Materiál inspirovaný Wolverinem. Kredit: University of California – Riverside.
Materiál inspirovaný Wolverinem. Kredit: University of California – Riverside.

Vědci mají rádi komiksové hrdiny. Někdy je dokonce milují. A superhrdinové je mohou inspirovat. Výsledek pak rozhodně stojí za to. Přesně tohle se seběhlo během výzkumu, jehož hlavní část se odehrála na Kalifornské univerzitě v Riverside. Zdejší vědci vyvinuli průhledný, automaticky regenerující (self-healing), značně roztažitelný a také vodivý materiál, z něhož je možné vyrobit elektricky poháněné umělé svaly, a který bude možné využít k vylepšení baterií, elektroniky nebo třeba robotů.

 

 

Chao Wang. Kredit: : University of California – Riverside.
Chao Wang. Kredit: : University of California – Riverside.

Je to podle všeho poprvé, kdy někdo vytvořil iontový vodič, který je průhledný, mechanicky roztažitelný a regenerující. Takový materiál by se mohl uplatnit v mnoha různých aplikacích. Roboti by díky němu mohli mít schopnost automaticky regenerovat po mechanické poruše. Mohl by prodloužit životnost lithium-iontových baterií používaných v elektronice a v elektrických automobilech, nebo by například mohl vylepšit senzory používané v medicíně či monitoringu životního prostředí.

 

 

Průhledné a regenerující umělé svaly. Kredit: University of California – Riverside.
Průhledné a regenerující umělé svaly. Kredit: University of California – Riverside.

Podle šéfa výzkumu Chao Wanga se o takový materiál vědci snažili už dlouhé roky. Povedlo se to až teď a jsme na samotném počátku objevování jeho možných aplikací. Wang se netají tím, že ho k výzkumu regenerujících materiálů přivedla jeho celoživotní záliba ve Wolverinovi, komiksovému hrdinovi ze stáje Marvel Comics. Jak jistě každý ví, Wolverine je obdařen nejen šesti vysunovatelnými spáry, ale také mimořádně účinnou regenerací.

 

Wolverine. Kredit: 20th Century Fox.
Wolverine. Kredit: 20th Century Fox.

Wangův spolupracovník Christoph Keplinger z Coloradské univerzity v Boulderu už před časem vyrobil umělé svaly a také průhledné reproduktory z roztažitelných a průhledných materiálů, které jsou zároveň iontovými vodiči. Žádné z těchto zařízení ale zatím nemělo schopnost regenerace po mechanickém poškození. Problém je v tom, že regenerující polymery obvykle využívají nekovalentní vazby, které bývají negativně ovlivněny elektrochemickými reakcemi. Wang a spol. to vyřešili tak, že zkombinovali polární roztažitelný polymer a sůl s velkou iontovou silou (souhrnem všech kladných i záporných iontů v roztoku). Tím vznikl materiál požadovaných vlastností a také článek v časopise Advanced Materials.

 

Nově vytvořený materiál je doopravdy pozoruhodný. Je levný a není těžké ho vyrobit. Je také měkký a lze ho roztáhnout až na padesátinásobek jeho původních rozměrů. Po přeříznutí během 24 hodin za pokojové teploty kompletně regeneruje. Už po pěti minutách regenerace je přitom možné ho natáhnout na dvojnásobek délky. Materiál se skládá ze tří vrstev. Horní a dolní vrstvu představuje materiál, který vede elektrický proud a je schopný regenerace, prostřední vrstva je tvořená průhlednou a nevodivou membránou. Umělé svaly Wanga a spol. reagují na elektrické signály, stejně jako přírodní svaly. A také se stejně jako ony dovedou automaticky zahojit. Nepotřebují k tomu žádný vnější impuls a jsou schopné regenerovat tak, že fungují stejně dobře, jako před poškozením. Wolverine by z nich měl jistě radost.

Video:  2016 UCR Today A Wolverine Inspired Material


Literatura
UCR Today 23. 12. 2016, Advanced Materials online 23. 12. 2016, Wikipedia (Self-healing material, Artificial muscle).

Datum: 29.12.2016
Tisk článku

Související články:

Medúzoid poháněn kontrakcemi srdečních svalů     Autor: Dagmar Gregorová (24.07.2012)
Parádně rychlý organický tenkovrstvý tranzistor     Autor: Stanislav Mihulka (15.01.2014)
Na obzoru jsou ohebné nanogenerátory energie z lidského pohybu     Autor: Stanislav Mihulka (14.12.2016)



Diskuze:

wolverine

Libor Tomáš,2016-12-30 14:48:00

Neni wolverine nahodou cesky rosomak? Ale to by asi neznelo tak uderne.

Odpovědět

údaje

Jiří Petráš,2016-12-29 20:12:03

je to opravdu blbý bez těch údajů. kromě léčení v článku je jeden zajímavý údaj o roztažitelnosti 50x, to je fakt hodně, pro svaly by stačilo třeba 1,2x. co mně nejvíc chybí je energetická účinnost, to bude pro roboty, roboti a lidi důležitý.

Odpovědět


Celé jsem to přečetl. Uudělali pouze velmi měkký kaučukovitý průhledný vodič fólii

Josef Hrncirik,2017-01-18 20:59:09

Hladce přeříznuta spojena okamžitě, se časem zcelí (slepí), po několika hodinách se přiložením zcelí špatně, i když fólie se roztéká podobně jako samovolně teče asfalt.
Má to vodivost jen cca 100 uS/cm. Samo se to nesmrští napětím, ale může to přivést napětí 5 kV na elastomerový elektret, (umělý sval) který změní rozměr.
V inverzním chodu by sklízeli energii.
Účinnosti jsou tak směšné, že je raději neuvádí, nikde síly, účinnosti či elektrolýza na přívodu.
Ani v optice to asi nenahradí piezoaktuátory.
No a to je konec pohádky.

Odpovědět

Jen tak mimo mísu

Pavel Vrábl,2016-12-29 17:05:21

Ono takové měření síly, respektivy charakteristiky podobných vláken, po čem tady diskutující volají, není jen tak. Jde o titernosti, k čemuž je potřeba mít patřičné vybavení a to každý nemá. Například upravené světelné pinzety. Ale i kdyby je měli, je to jednak hodně práce, při níž se dá nadělat spousta chyb. Ale i kdyby výsledky již měli k dispozici od nejakého kolegiálního pracoviště, byli by hloupí, kdyby z toho neudělali samostatný článek do impaktovaného časopisu.

Odpovědět


Re: Jen tak mimo mísu

Milan Krnic,2016-12-29 17:48:32

Volám po více informacích. Výkon jejich týmu v popularizaci je závratný. 38 sekund videa na Youtube. Kam se na to hrabe TED. Na to, že to je veřejná instituce, je to poněkud zajímavé. Žel poplatné době. Na "my mu nerozumíme, ale my mu věříme" je, alespoň u mě, potřeba více.

Odpovědět

a co parametry

Vilém Duha,2016-12-29 11:56:20

Vždy mě překvapí když článek neuvádí žádné hodnoty, třeba jak silné ty svaly tedy jsou.
Jediná hodnota uvedená v článku je doba "léčení".
Také, jeden námět na článek, nechápu že se o tom ještě nikde moc nepíše:
http://www.supercapacitormaterials.com/
https://eandt.theiet.org/content/articles/2016/12/high-density-supercapacitor-could-replace-batteries-and-charge-in-seconds/

Odpovědět


Re: a co parametry

Milan Krnic,2016-12-29 16:46:52

Nějak tak. Přes dvě sta korun za hypotetické (50 na 50) rozšíření si znalostí o tomto dávat nehodlám. K tomu, navázání na sci-fi postavu na vážnosti nepřidá.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz