Šikovný výzvědný nanodron by mohl změnit válčení od základů  
Snipe Nano Quadrotor od AeroVironment je tichý, téměř kapesní průzkumník na dálkové ovládání. Ve vzduchu se udrží 15 minut a obsáhne území o velikosti 1 kilometr.
Snipe v akci. Kredit: AeroVironment.
Snipe v akci. Kredit: AeroVironment.

Pro vojáky je nesmírně důležité mít přehled o situaci na bojišti. Je to záležitost života a smrti, v tomto případě bez nadsázky. V dnešní době vojákům pomáhají výkřiky moderních technologií, jako jsou satelity, bezdrátové sítě a v neposlední řadě i drony.


Společnost AeroVironment postavila sympatický nanodron Snipe Nano Quadrotor. Takovým dronem by mohl být vybaven každý voják, což by značně zvýšilo jejich přehled o situaci a také možnosti operačního nasazení. Malý výzvědný dron by se velice hodil zejména v nepřehledných bojích v městském prostředí. A nejspíš nezůstane u armády. Už letos bude Snipe (česky Bekasina) ve své civilní verzi dostupný pro policejní složky, zdravotníky, záchranáře a další adrenalinová povolání.

Snipe. Kredit: AeroVironment.
Snipe. Kredit: AeroVironment.


AeroVironment představili svůj nanodron v úterý 9. května, na akci asociace Association for Unmanned Vehicle Systems International (AUVSI) XPONENTIAL 2017, která stále ještě probíhá v texaském Dallasu. Kvadrikoptéra Snipe váží pouhých 140 gramů a s celým svým příslušenstvím je relativně snadno přenosná. Nanodron byl navržený na průzkumné mise v blízké okolí a jeho největší výhodou je, že může být velmi rychle ve vzduchu, do 60 sekund.

 

Kompletní souprava Snipe. Kredit: AeroVironment.
Kompletní souprava Snipe. Kredit: AeroVironment.

Když už je Snipe ve vzduchu, tak může nahrávat nebo případně vysílat video s vysokým rozlišením v reálném čase přímo do ovládací jednotky dronu. Systém má k dispozici dvě baterie, přičemž na jednu z nich může nanodron operovat 15 minut. Snipe může dosáhnout rychlosti přes 35 kilometrů za hodinu a obsáhne území o délce 1 km.

 

Nano Hummingbird. Kredit: DARPA.
Nano Hummingbird. Kredit: DARPA.

Podle AeroVironment je výhodou dronu jeho stabilita ve větru a také velice tichý provoz, který pro průzkumné mise přijde velmi vhod. Dálkové ovládání nanodronu zajišťuje standardní dotykový displej MIL-STD 810. Pokud Snipe ztratí spojení s ovládáním, tak se k němu automaticky vrátí zpátky. Velikou a zřejmě zcela zásadní výhodu nanodronu představuje jeho snadné ovládání. Průměrně vnímavý operátor se to naučí za pár hodin.

 

Nanodron Snipe očividně využívá poznatky a technologie, které společnost AeroVironment využila před pár lety během vývoje pozoruhodného dronu Nano Hummingbird (česky Nano Kolibřík) pro americké vojenské vývojáře DARPA. To je maličký dálkově ovládaný dron o váze pouhých 19 gramů, který jak vzhledem, tak i pohybem připomíná kolibříka. Nano Hummingbird je vybavený miniaturní videokamerou, může létat pár minut a přitom zkoumat jako venkovní prostřední, tak i vnitřní prostory. 

Video:  Snipe Nano Quadrotor UAS


Video:  Darpa Hummingbird Drone


Literatura
New Atlas 9. 5. 2017.

Datum: 11.05.2017
Tisk článku

Související články:

Špionážní dron připomíná poštolku     Autor: Josef Pazdera (28.11.2013)
Estonský pozemní bojový dron THeMIS ADDER má za sebou ostré střelby     Autor: Stanislav Mihulka (07.12.2016)
Dronové války: Spojené státy s izraelskou technologií proti dronům IS     Autor: Stanislav Mihulka (03.03.2017)



Diskuze:

Výhoda?

Alexandr Kostka,2017-05-12 10:01:47

Voják budoucnosti, ověšený technohračkami. Má superpřesnou, odlehčenou "chytrou" pušku, odlehčenou "chytrou" helmu, "chytrou" munici, "chytrou"lékárničku, K tomu všemu aby táhl powerbanku, aby mu po pár hodinách nedošly baterky, a kdyby se omylem najedl nebo napil z místních zdrojů, stráví týden na marodce. Výcvik trvá minimálně rok a je velmi náročný a nákladný, aby mohl bojovat vyžaduje obrovskou logistickou podporu.. Oproti němu stojí vousatý mudžáhid, oblečený v obnošených maskáčích, s obyčejným ("těžkým", nepřesným") kalašnikovem, na hlavě turban, u sebe tři zásobníky, láhev na vodu a kus sušené kozy. Náboje doplníé v každé vesnici, vodu nabere z potoka, když má hlad, střelí a opeče kozu. Ta jeho "těžká" výbava váží čtvrtinu, co ta "lehká" od "civilizovaného" bojovníka. Výcvik trvá pár dní, stojí minimum, logistikou není zdržován vůbec, není nic co by potřeboval a neměl. Jako nic proti "moderní" armádní koncepci, ale dokud se nebude bojovat proti podobně "hi tech" armádě, tak jsou podobné hračičky tak leda na škodu.

Odpovědět


Re: Výhoda?

Petr Kr,2017-05-12 13:10:37

... a ještě tam postrádám, když ho někdo střelí do turbanu, vezme si ten kalašnikov a zbytek sušené kozy další turban a běhá, dokud nestřelí do turbanu ten lépe vybavený protivník zase jeho. A furt tak dokola. Turbanů je hodně a stačí jim jen jeden kalašnikov a nepotřebují baterky. Leda tak akorát mobil, aby natočili boj zblízka zezadu - pomocí nože podříznout svázaného zajatce.

Odpovědět


Re: Re: Výhoda?

Alexandr Kostka,2017-05-13 09:16:56

Ano, problémy s množtvím jedinců a celkově s náborem nových jsem nezahrnul, ale i tam těžce vedou oni. Když padne jeden "humanitárně bombardující" voják a 50 turbanů, tak vyhráli turbani.

Odpovědět


Re: Re: Re: Výhoda?

Josef Šoltes,2017-05-13 20:05:31

Tento dron je velmi levnou záležitostí ve srovnání s různými prostředky, které armáda vynakládá na ochranu životů svých členů... Dnešní moderní armády mají největší problém s negativní publicitou, když padne nějaký jejich voják. Ne s likvidací protivníka. Proto se podobné hračky vyplatí. Ostatně, vojáci sami vědí, co je pro ně nejlepší. Nebo vy byste byl radši, kdybychom posílali proti mudžahedínům nevycvičené kluky se špuntovkou za pár korun a měli bilanci přinejlepším 50:50?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Výhoda?

Alexandr Kostka,2017-05-14 11:16:48

"Možná" be neuškodilo přestat jim tam násilně šířit "demokracii". Pak by nebyli potřeba ani vojáčci, kteří se domů vrací v pytli, ani hračky. Snad všichni odstranění "diktátoři" byli jednak dost pokrokoví a dvak radikální fanatiky potlačovali sami. A to MNOHEM účinněji než cizinci, kteří ani nerozumí místní řeči, natož aby poznali, z jakého kmene je jedinec, se kterým mluví atd.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Výhoda?

Josef Šoltes,2017-05-14 11:40:02

Promiňte, ale vy mluvíte o voze a já o koze. Tento dron pouze reaguje na poptávku a situaci. Jeho cílem rozhodně není řešit geopolitickou situaci.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Výhoda?

Alexandr Kostka,2017-05-15 13:25:23

Já jen nachrl řešení. Funkční, levné. Bez brečících matek (na straně "západních vojáků" a bez bratrů, kteří jdou pomstít své padlé na straně turbanářů. Navíc jde o řešení, které je možné provést kdykoliv, prostě se odtamtud stáhnout a přestat dodávat zbraně, a nehrozí odveta, "oni" nemají ani důvod, ani technické mořnosti jak zaůtočit tady. Ano, chápu že je to řešení politicky nepřijatelné, že má příliš mnoho politiků na udržovací válce osobní zájmy.
PS: Opravdu myslíte, že je rozumné vytvářet ůmoderního" vojáka doslova na baterky? Tak závislého na udělátkách s tak omezenou dobou provozu, že je po pár hodinách v akci neschopen boje? Nebo si má každé družstvo táhnout na hlídku generátor pro případ, že by náhodou potkali nepřítele a potřebovali napájen "chytré" vybavení? Ještě tak, kdyby to alespoň vydrželo ve vzduchu hodiny a mohlo doletět pár kilometrů. Což ovšem jaksi nehrozí.

Odpovědět


Re: Výhoda?

Jiří Novák,2017-05-13 08:24:55

To, že dneska lidi nedovedou přežít venku bez různých hi-tech pozlátek, je celospolečenský problém. Lidi sotva o deset let mladší, když dostanou za úkol rozdělat oheň, tak volají mobilem domů tatínkovi... Jenže co s tím? Můžete je učit, můžete vysvětlovat, ukazovat. A příští rok je to zase totéž. Ono by je to zálesáctví i bavilo, ale tak 24 hodin v kuse, pak už se jim zasteskne po mobilu a po počítači.

Odpovědět


Re: Re: Výhoda?

Josef Šoltes,2017-05-13 20:02:49

Tohoto jevu jsem si vůbec nevšiml. Dnešní skauti to dovedou docela dobře a je jich nejvíce v historii skautingu. Spíš bych to viděl tak, že svůj názor zakládáte na pár konkrétních případech a zobecňujete.

Odpovědět


Re: Re: Re: Výhoda?

Jiří Novák,2017-05-13 21:34:21

Kéž by.

Odpovědět


Re: Re: Re: Výhoda?

Alexandr Kostka,2017-05-15 16:35:29

Kolik procent je skautů v populaci? Je to vůbec jedno jediné procento? Spíš podstatně méně že? A obráceně: Kolik je lidí s chorobami, kteří bez pravidelného přísunu léků buď zemřou, nebo je to alespoň vyřadí z jakékoliv činnosti? Mnohonásobně více. (Drobná nápoěda: Jen cukrovkářů je hlášeno 800 tisíc, čili 8% obyvatelstva)

Odpovědět


Re: Výhoda?

Pavel Pelc,2017-05-15 12:49:31

To je zcela chybna uvaha. Na spatnou vodu dojeli naposledy nemci v africe, dnes si kazdy vojak vodu vycisti. Vojenske systemy jsou navrhovane tak, aby byli pouzitelne. Mudzahidi vycviceni za par dni pak umiraji na bezicim pasu, protoze neznaj zakladni vojenske poucky, jako ze se maji kryt za prekazkou a podobne, jak je videt z videi, ktere se snazili natacet jako propagandistricke a pak padli (ty videa) do rukou vojaku, kteri prohledavali mrtvoly nadsencu islamskeho statu.

Odpovědět

No jo

Tomáš Novák,2017-05-11 12:46:38

jen vyvíjejte další blbinky, které usnadní zabíjení na dálku...

Odpovědět


Re: No jo

Josef Hrncirik,2017-05-11 15:29:04

Se potom nedivte, když Vám pancerfaustem toho ptáka ustřelí u ruky.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz