Přijdou chlapci z ochranky o chleba?  
S tím, jak roste počet baťůžkářů toužících se dostat do nebe zkratkou za co největší počet usmrcených jinověrců, nám nezbývá, než se začít smiřovat se stále většími intimnostmi Velkého bratra. Není žádným tajemstvím, že jeho bdělé oko čte značky aut a zná, kam jsme kdy jeli koho navštívit, a nebo že nás na letištích a asi už i jinde poznává podle tváře. Parta Španělů ho nyní hodlá obdařit schopností rozpoznat mihnoucí se zbraň.
Stačí aby se na mžik v záběru ocitla zbraň...  (Kredit: University of Granada)
Stačí aby se na mžik v záběru ocitla zbraň... (Kredit: University of Granada)

Trio počítačových expertů, zaměstnanců University of Granada, ve složení  Francisco Herrera Triguero, Roberto Olmos a Siham Tabik, představilo levný počítačový model systému, který je vybaven umělou inteligencí všímající si charakteristických rysů, kterými se vyznačují zbraně.

 

... a algoritmus spustí poplach dříve, než střelec stačí zamířit.
... a algoritmus spustí poplach dříve, než střelec stačí zamířit.

Je tak trochu s podivem, že to někoho nenapadlo již dříve, protože naučit ho soustředit se na charakteristické rysy tváří, bylo větším oříškem. Třeba proto, že musí brát v potaz případné neoholení a grimasy tváře doprovázející psychické rozpoložení. Proto ani není takovým překvapením, že testy nového algoritmu na zbraň, ověřovaného například na „Pulp Fiction“ s Travoltou, stejně tak i na Mission Impossible s Tomem Cruisem, dopadly dobře. Ve štychu prý algoritmus nenechal své tvůrce ani tváří v tvář  Bondovkám. Pokud je pravdou, že se jim podařilo dát dohromady produkt, který zvládá vyhodnocovat situaci v reálném čase (pětkrát za sekundu) a s efektivitou 96,5 %, tak to na prvotinu není špatné.

 

Francisco Herrera, šéf autorské ho týmu, který si nechává říkat SCI2S. Zasvěcení tvrdí, že jde recesi ze zkratky „Soft Computing and Intelligent Information Systems“.
Francisco Herrera, šéf autorské ho týmu, který si nechává říkat SCI2S. Zasvěcení tvrdí, že jde recesi ze zkratky „Soft Computing and Intelligent Information Systems“.

Stávající bezpečnostní systémy na odhalování zbraní mají jeden velký hendikep. Tím, že jsou založeny na detekci kovů, je pro ně hrozbou každý, kdo má v peněžence několik drobných. Riziko představuje i ten, komu kalhoty drží pásek s přezkou. Za to k pistolím z plastu a keramiky jsou netečné. Španělská vychytávka na rizikové tvary nejspíš brzo připraví o práci všechny ty, jejichž specializace je prohrabovat se v kufrech a svým ostřížím zrakem pátrat na obrazovce v prosvěcované batožině. Automatizace by proces kontrol spojených s odbavováním výrazně urychlila a hlavně by měla vyloučit chyby z nepozornosti.

 

Za jak dlouho španělská novinka začne chránit mocné? Možná brzo bude ještě lepší, než keramickou neprůstřelnou vestu, si pod sako brát košili s airbagem. Ten by v případě rizika „postrčil“ dotyčného stranou dříve, než ochranka zaregistruje, že se něco děje.
Za jak dlouho španělská novinka začne chránit mocné? Možná brzo bude ještě lepší, než keramickou neprůstřelnou vestu, si pod sako brát košili s airbagem. Ten by v případě rizika „postrčil“ dotyčného stranou dříve, než ochranka zaregistruje, že se něco děje.

Podobným algoritmem řízení inteligentní asistenti se již montují i do aut nižších tříd. Když nám pak náhoda připlete do cesty nějakého chodce, šlápnou za nás na brzdu, ještě než si to stačíme uvědomit. Z toho lze usoudit, že nebude trvat dlouho a na trhu budou autonomní systémy schopné reagovat na tasenou zbraň podobně jako Chris Adams ze Sedmi statečných.

Aniž bychom chtěli nějak podceňovat ty, kteří dnes mají v popisu práce pomáhat a chránit, i oni jsou limitováni reakční dobou představující v těch nejlepších případech, několik desetin sekundy. Novinka z Granady má všechny předpoklady je brzo začít překonávat o řád, a tak určitě někoho napadne, aby španělská novinka nejen začala křičet „zbraň“, ale aby také adekvátně zakročila. Možná bychom měli začít zvažovat, zda kupovat vnoučatům na hraní stříkací pistolku je dobrý nápad. A soudě podle vyprávění motoristů, kterým před zapnutého asistenta foukl vítr plastovou tašku, asi také bude lepší přejít z rohlíků na housky.

 

Závěr

Ještě, že už Mick Jackson Osobního strážce natočil. Koukat na Kevina Kostnera dřepícího při zpěvu Whitney Houston za počítačem s běžícím algoritmem, by bylo tristní.



Literatura

Automatic Handgun Detection Alarm in Videos Using Deep Learning.Computer Vision and Pattern Recognition (cs.CV)arXiv:1702.05147 [cs.CV],  arXiv:1702.05147v1 [cs.CV

University of Granada

Datum: 10.07.2017
Tisk článku

Související články:

Dělá náboženství z dětí sobce?     Autor: Josef Pazdera (06.11.2015)
Proč se lidé přidávají k apokalyptickým zabijákům Daeš?     Autor: Stanislav Mihulka (19.12.2015)
Lidé jsou vrahouni, ale mezi primáty je to normální     Autor: Stanislav Mihulka (30.09.2016)
Střílení v amerických školách kopíruje trendy v nezaměstnanosti     Autor: Stanislav Mihulka (08.02.2017)
Kde sa berú zlí ľudia?     Autor: Matej Čiernik (02.05.2017)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce







Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz