Problémy s navigací lodí ukazují na testování ruské zbraně proti GPS  
Hromadné problémy s navigací lodí plujících v Černém moři byly podle expertů testem systému, který dokáže zmást GPS navigaci. Letadla, lodě i autonomní stroje teď zřejmě čeká zabezpečení jejich řízení.

 

Satelit sítě GPS. Kredit: NASA.
Satelit sítě GPS. Kredit: NASA.

Před pár týdny se objevily zprávy o hromadných potížích se satelitní navigací lodí v Černém moři. Podle odborníků vše nasvědčuje tomu, že jsme se stali svědky testů ruského systému, jehož účelem je oklamat/poškodit GPS navigaci. Zřejmě jde o počátek nové formy elektronického boje a terorismu, o které se mluvilo již dlouho, ale zatím ji nikdo nepoužil v mezinárnodním měřítku. Teď můžeme brzy očekávat, že se tato technologie dostane k dalším nedemokratickým režimům, hackerům i ostatním kriminálníkům.

Todd E. Humphreys. Kredit: University of Texas at Austin.
Todd E. Humphreys. Kredit: University of Texas at Austin.

 

Dne 22. června dostala americká vládní námořní agentura MARAD (United States Maritime Administration) na první pohled nevinné hlášení. Kapitán lodi, která plula poblíž ruského černomořského přístavu Novorossijsk, najednou zjistil, že jeho GPS navigace ukazuje špatně. Podle satelitů byli přes 30 kilometrů ve vnitrozemí, v prostoru letiště Gelendžik. Když posádka této lodi ověřila, že jejich přístroje fungují správně, tak kontaktovali okolní lodě. Překvapeně zjistili, že podle systému AIS, automatického identifikačního systému pro sledování lodí, bylo vlastně v tu chvíli na letišti Gelendžik minimálně 20 lodí. Skoro aby si tam pořídili přístavní molo.


Zatím to není ještě definitivně potvrzené, ale experti se domnívají, že jde o první známý nepřátelský útok na GPS navigaci. Až doposud panovaly největší obavy v souvislosti s GPS ohledně možnosti, že GPS signál lze vyrušit útokem s pomocí bílého šumu. Takový útok by sice nebyl obtížný, ale zároveň ho lze snadno zaznamenat. Přijímače GPS spustí alarm a je to. Oklamání GPS navigace (GPS spoofing), to je jiná káva. Jak říká David Last, bývalý šéf britského institutu Royal Institute of Navigation, falešný signál z pozemního vysílače zmate přijímač satelitního signálu a donutí ho lhát.

 

Todd Humphreys z Texaské univerzity v Austinu už dlouho varuje před podobnými technologiemi. V roce 2013 uspořádal s kolegy experimenty, v nichž dokázali tímto způsobem hacknout navigaci luxusní jachty s nejnovější elektronikou. Chování satelitní navigace u lodí napadených v Černém moři podle Humphreyse velmi důvěrně připomíná průběh experimentů jeho týmu.


Humphreys nepochybuje o tom, že Rusko intenzivně vyvíjí zbraň proti GPS navigaci. V minulém roce se odehrál incident v Moskvě, když uživatelé mobilních aplikací zjistili, že se jejich telefony chovají divně. Že nejde o poruchu, ale cílenou manipulaci se signálem GPS vyplulo na povrch, když lidé v Moskvě lovili pokémony s Pokemon Go. Ukázalo se, že v Moskvě „někdo“ vysílá falešný signál, který přemisťuje Kreml a okolí do prostoru letiště Vnukovo, asi 32 kilometrů daleko. Podle expertů jde o obrannou taktiku režimu, který se neustále obává útoku NATO a snaží se oklamat domnělé řízené rakety, pumy i drony, vesměs často využívající GPS navigaci.

United States Maritime Administration.
United States Maritime Administration.

 

V dnešní době je „Kreml“ v systému GPS od své skutečné pozice ještě vzdálenější. Někteří odborníci se obávají, že to znamená přítomnost pokročilých technologií, s nimiž je oklamání GPS snazší. Doposud prý něco takového bylo dost náročnou záležitostí. Teď je to už zřejmě možné zvládnout s komerčním hardwarem a softwarem staženým z internetu. Zranitelnost systému GPS je i v tom, že GPS signál je ve skutečnosti velmi slabý. Stačí posadit jednowattový vysílač falešného signálu na kopec, letadlo nebo dron a ten hackne veškerý GPS signál až k horizontu.


Jestli je technologie pro oklamání GPS skutečně takto dostupná, tak ji brzo bude mít každý lepší hacker i jiní krimálníci. Pro ně pak nebude problém unést nebo záměrně poškodit automobily či náklaďáky bez řidiče, stejně jako autonomní drony, roboty nebo lodě. Výrobci autonomních strojů i těch, které se spoléhají na satelitní navigaci, s tím teď budou muset počítat. Jistě se pokusí tomuto riziku nějak čelit. Jako možné řešení se nabízí nějaký záložní satelitní či kontrolní systém.


Stejně tak mají o čem přemýšlet i armády Západu. Humphreys je přesvědčen, že zbraň proti GPS v rukou státu, který má tu drzost ho použít na lodě cizích zemí, představuje ohromné riziko. Co když si v Kremlu řeknou, že už se dlouho neztratilo žádné letadlo nebo velká loď plná lidí? Nebo třeba v Pchjongjangu? Systém GPS teď jistě budou čekat změny, které by měly zvýšit jeho bezpečnost.

Video:  Spoofing on the High Seas


How to fool a GPS - Todd Humphreys


Literatura
New Scientist 10. 8. 2017.

Datum: 12.08.2017
Tisk článku

Související články:

Povedlo se Iránu hacknout americké výzvědné bezpilotní letadlo?     Autor: Stanislav Mihulka (19.12.2011)
Vojáci požadují elektronické pušky k ovládnutí nepřátelských počítačů     Autor: Stanislav Mihulka (30.01.2013)
Elektronický boj: Vojáci zastavili tank elektronickým úderem     Autor: Stanislav Mihulka (21.06.2017)



Diskuze:

Já to tak černě nevidím

Eliška Kratinova,2017-08-17 20:46:14

Jak tak koukám, tak ten článek má daleko nejvyšší čtenost ve srovnání se všemi v okolí, ať už jsou zaměřeny na cokoliv. Myslím, že k pokrytí nákladů abychom za to tady nemuseli platit, to je trefa do černého. Osobně, pokud by ne některý autor tady rozčiloval, tak ho nečtu a vymalováno.

Odpovědět

naivita obdivovatelů Ruska

Ivo Hlavůněk,2017-08-15 10:04:57

Takže, podle obdivovatelů Ruska někdo neznámý (nejspíše nějací imperialisti) na ruském území otestoval novou zbraň a Rusko o tom zřejmě neví, protože nijak neprotestuje?
To myslíte vážně?

Odpovědět


Re: naivita obdivovatelů Ruska

Milan Krnic,2017-08-15 21:32:16

Inu není nad pořádné zobecnění. "obdivovatelé Ruska", "nějací imperialisti".
Což takhle přinést nějaký důkaz, že tomu tak skutečně bylo. Když anglický článek píše v úvodu "Russia may be", tedy ani New Scientist neví.
Je to poplatné době. Píše se kde co, ale nikdo toho moc neví.

Odpovědět


Re: Re: naivita obdivovatelů Ruska

Ivo Hlavůněk,2017-08-16 10:51:11

K tomu ovlivnění polohy snad došlo? Kdyby mi někdo přehodil jmenovku na zvonku u domu, tak se budu zlobit. Vy ne?
A že se rusáci k tomu neznají? Copak se někdy k nějaké špíně přiznali sami bez tlaku okolí?

Odpovědět


Re: Re: Re: naivita obdivovatelů Ruska

Milan Krnic,2017-08-16 21:01:09

Někdo tvrdí, že k tomu ovlivnění polohy došlo. Máme nezávislou expertizu? Tu jsem neviděl. Věřící nejsem.
Kdyby mi někdo přehodil jmenovku na zvonku, nemám důvod se zlobit, protože zloba to nenapraví, ba naopak, stres škodí (prokázáno v mnohých studiích).
Copak já vím, kdo se k čemu kdy přiznal ... druhým do hlavy nevidím. A čistě hypoteticky i kdyby, nevidím smysl v tom, se tím zabývat. Ať jde o kohokoli.

Odpovědět

Pavol Hudák,2017-08-14 21:58:37

klasika... rusi su špini

Odpovědět

Zajímavá logika

Alexandr Kostka,2017-08-14 15:47:09

Z článku vyplývá, že američan vyvinul metodu jak manipulovat s GPS, načež jí (možná) někdo vyzkoušel na lodním provozu a okamžitě to prohlásili za Ruské testy. A to prosím pouze na základě polohy kde se to stalo. Nikdo nezkoumal odkud falešný signál přichází, nikdo nezkoumal jestli tam vůbec nějaký byl. Prostě automaticky to byli zlí rusáci a hotovo.

Odpovědět

Šifrování

Josef Šoltes,2017-08-13 20:01:41

Hm, ta diskuze zapomíná na jistou věc. Vojenské použití GPS je šifrované, takže to nijak neoblbnete. Můžete ho rušit, ale to je tak všechno. Veřejné použití je už z principu věci snadno napadnutelné, protože jeho kódy jsou veřejně dostupné a lze s nimi manipulovat.

Inerciální navigace se dnes běžně v kombinaci s GPS používá v letadlech používaných pro geodetické snímkování a dalších podobných využitích. Není na tom nic tak zvláštního a je poměrně přesná.

Odpovědět


Re: Šifrování

Alexandr Kostka,2017-08-14 22:57:53

Vojenská GPS se od běžně prodávané hardwarově neliší, liší se jen ta komunikace. A že by zrovna tyto klíče udrželi v utajení? Když si vezmete jak hromadně se to vyrábí a používá. A když se podíváte kolik vybavení běžně USA ztrácí v zemích, které jejich armáda "demokraticky osvobozuje" i přes ozbrojený nodpor místních. Jen kolik je po světě nevybuchlých "chytrých" bomb, které tu GPS obsahují.. A že by nikdo nedovedl vytáhnout paměť a ony zajímavé klíče přečíst?

Odpovědět


Re: Re: Šifrování

Josef Šoltes,2017-08-14 23:04:49

Ty šifrovací klíče se neustále mění. A hardwarově se trochu liší, respektive potřebuje přesnější anténu, aby dokázala využít vyšší přesnost softwaru.

Odpovědět


Re: Re: Re: Šifrování

Pavel Růžička,2017-08-15 10:41:45

Ale přijmout vyslaný signál, bez manipulace jej zesílit a poslat dál, to není zase až takový problém.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Šifrování

Josef Šoltes,2017-08-15 18:34:55

To problém je, protože pak najednou budete mít dva vektory příjmu pro daný signál a tím pádem bude daný satelit vyřazen z výpočtů.

Odpovědět

Ladislav Nešněra,2017-08-12 20:52:49

Odkaz na originál [https://www.newscientist.com/article/2143499-ships-fooled-in-gps-spoofing-attack-suggest-russian-cyberweapon/] v kterém nevidím ani teroristy, ani "bílý šum" či další přibásnění, zato pokusy jednotlivců z 2008.
Opravdu to někoho při vývoji GPS od 70. a nasazení v 90. letech překvapuje? Nemít protiopatření bych naopak měl za trestuhodné.

Odpovědět


Re:

Pep Si,2017-08-13 00:31:17

Tak treba čítať pozorne. Originálny článok, odstavec 5 : "Until now, the biggest worry for GPS has been it can be jammed by masking the GPS satellite signal with noise. While this can cause chaos, it is also easy to detect. GPS receivers sound an alarm when they lose the signal due to jamming. "
Článok tuto je takmer 1:1 preklad anglického originálu. Tak isto v tomto článku sa nespomínajú teroristi, rovnako ako v originály. Ale aj originál spomína hekerov a kriminálnikov.

Odpovědět


Re: Re:

Milan Krnic,2017-08-15 21:24:00

"Russia may be" je náhodou krásně napsané.
Tam se dá dosadit cokoliv :)

Odpovědět

Jaké "testování ruské zbraně proti GPS" ?

Josef Hrncirik,2017-08-12 19:09:55

V odstavci vedle obr.3 a těsně nad ním se jasně píše:
"V dnešní době je "Kreml" v systému GPS od své skutečné pozice ještě vzdálenější, až za letištěm Vnukovo.
Kam budou dopadat domněle řízené rakety, pumy a drony až se přesune nad WH?

Odpovědět


Re: Jaké "testování ruské zbraně proti GPS" ?

Milan Krnic,2017-08-15 21:35:26

Ale co je podstatné, lze tím sebrat všechny Pokémony v krátkém čase a na jednom místě? To by teprve byla bomba!

Odpovědět

dobrá zpráva

Ludvík Urban,2017-08-12 19:00:00

Dobrá zpráva je ta, že tuzemští čtenáři hned odhalili netvora v pozadí manipulací s GPS v Moskvě a na Černém moři.
Američtí kapitalisté a váleční štváči to a námi nebudo mít lehké.

Odpovědět

Dá se to i jinak

Martin Zeithaml,2017-08-12 15:10:40

Kdysi jsem četl článek jak DARPA testuje off-line navigační chip, kdy se poloha určuje pomocí akcelerometrů. Myslím že to je krok správným směrem :)
PS: při testu na mobilu jsem měl chybu cca 10%, ale použil jsem jen jednoduché výpočty.

Odpovědět


Re: Dá se to i jinak

Milan Štětina,2017-08-14 08:32:46

Něco se dá, ale ďábel se skrývá v detailu. Kdyby to bylo jednoduché, tak na to nebude DARPA mít výzkumný projekt. Kdo dával pozor při fyzice na střední škole, tak ví, že s=1/2*a*t*t. Pokud tedy zrychlení měřím s přesností 0,01m/s2 (12=bitové převodníky v mobilu), tak za minutu mám chybu v poloze 18 metrů a za hodinu 65km.
To by ovšem platilo, pokud bych měl accelerometr v mobilu stabilizovaný gyroskopem. Ve skutečnosti je potřeba úhel accelerometru počítat z měření rychlosti gyroskopickým senzorem a chyba tak stoupá s třetí mocninou času.
Při použití přesnějšího akcelerometru (tzv. laserová inerciální plošina v ceně několika set tisíc dolarů) a přesné mapy gravitace (tíhové zrychlení se musí totiž odečítat a při přesném měření už se projevuje, co je za horniny v podloží, kde je kopec, ...), tak lze dosáhnout chyby v řádu jednotek kilometrů za hodinu (takto se to používá ve velkých dopravních letadlech). Na vojenských ponorkách se používají těžké setrvačníky, které mají přesnost lepší. Přesné parametry jsou utajované, ale očekává se tak o 2 až 3 řády.

Odpovědět


Re: Dá se to i jinak

Pavol Hudák,2017-08-14 22:01:02

to nieje pouzitelne. po par desiatkach metroch pohybu je chyba uz obrovska.

Odpovědět

ukazování prstem

Jaroslav Pešek,2017-08-12 13:01:27

Dost často ten kdo ukazuje prstem je viník.

Odpovědět


Re: ukazování prstem

Jan Krásenský,2017-08-12 16:10:29

Taky mne to tak připadá. Důkazy žádné, dokonce ani o umělém rušení, ale viník je hned známý. To nevěstí nic dobrého.

Odpovědět


Re: Re: ukazování prstem

Pavol Hudák,2017-08-14 21:59:49

tomu s hovori skusenosti

Odpovědět


Re: Re: Re: ukazování prstem

Jan Krásenský,2017-08-18 21:11:37

... nikoli zkušenosti, ale předsudek.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz