Nová inteligence Google umí skvělou věc: Vychovává potomky  
Systém AutoML se stává novou hvězdou ze stáje umělých inteligencí Google. Vyvíjí nové umělé inteligence podle potřeby a dovede to lépe, než lidští specialisté.

Umělá inteligence. Kredit: CC0 Creative Commons.
Umělá inteligence. Kredit: CC0 Creative Commons.

Google očividně sází na to, že prorazí v umělých inteligencích. A jak se zdá, tak mu to vychází. Nejde přitom jenom o porážení mistrů ve stolních hrách. Google také vyvíjí umělou inteligenci, která navrhuje a vytváří nové umělé inteligence. Komu jinému by to ostatně mělo jít nejlépe od ruky?


Google Brain.
Google Brain.

Vývojáři Google na svém blogu před časem představili systém AutoML (Automated Machine Learning), který vychovává potomky, tedy nové umělé inteligence. Vychovávaná inteligence dostane nějaký úkol a pak se ozve rodičovské inteligenci AutoML s tím, jak dopadla. Systém AutoML to zhodnotí a vytvoří novou, mírně pozměněnou verzi vychovávané inteligence, aby takový úkol zvládla lépe. A tak to pokračuje stále dokola, tisíckrát a tisíckrát a sebou. Tímto relativně jednoduchým postupem vychovává AutoML inteligence výrazně lépe, než to mohou zvládnout vývojáři z masa a kostí.

 

AutoML funguje podobně jako přírodní výběr. Vytvoří potomky, otestuje je v prostředí, pozmění je, a pak otestuje znovu a znovu. Člověka až mrazí při pomyšlení na to, že AutoML občas vytvoří umělou inteligenci s prvky, jejichž účel není lidem jasný a přesně nevíme, jak vlastně fungují. Přesto jsou takové inteligence lepší, nežli lidmi navržené algoritmy.


AutoML. Kredit: Google.
AutoML. Kredit: Google.

Teď se systém AutoML opět dostal do zorného pole médií. V posledních měsících se věnuje inteligencím pro zpracování a rozpoznávání obrazu. Běžný uživatel webu jistě občas narazí na test, kde si webová stránka ověřuje, zda je člověk nebo robot, který chce provést něco nepěkného s daty. Zmíněný test obvykle spočívá v rozeznávání obrázků, protože v tom jsou lidé stále lepší než strojové inteligence.

 

Přesněji řečeno, lidé v tom byli lepší až doposud. Jakmile se do celé záležitosti vložila inteligence AutoML, tak jsou zřejmě dny lidské nadvlády v tomto směru sečteny. Už teď prý AutoML pěstuje inteligence, které rozeznávají objekty lépe, než kterýkoliv stávající systém strojového vidění. Například, když se nový potomek systému AutoML jménem NASNet podívá na snímek osoby šplhající po hoře, tak s 82,7 procentní přesností rozliší klíčové prvky snímku – osobu, její vybavení, její batoh, oblaka, Slunce, atd.


Výchova potomků jde inteligenci AutoML velmi dobře. Teď by se z ní mohla stát nová superstar týmu Google Brain, který pro Google vyvíjí umělé inteligence. Pro řadu lidí to nejspíš bude znít děsivě – umělá inteligence si pod pokličkou pěstuje vlastní potomky – ale obavy prý nejsou na místě. AutoML nehodlá dobýt svět, ale pomáhat těm, kteří nedovedou anebo nestíhají vychovávat vlastní umělé inteligence. Když bude někdo potřebovat novou inteligenci, třeba pro klimatické modelování, řízení firmy nebo vyhodnocování medicínských experimentů, tak to AutoML udělá za něj, v podstatě bez cizí pomoci. Budoucnost patří inteligencím.

Video:  Google #IO17 | Keynote | AutoML


Literatura

IFL Science 7. 12. 2017.

Datum: 15.12.2017
Tisk článku

Související články:

Univerzální umělá inteligence AIXI     Autor: Stanislav Mihulka (09.12.2013)
Hravá umělá inteligence: Chinook, AlphaGo, Liberatus     Autor: Pavel Houser (30.01.2017)
Umělá inteligence DeepCoder sama programuje vykrádáním jiných programů     Autor: Stanislav Mihulka (26.02.2017)
Umělé inteligence si brousí drápy na hráče StarCraftu     Autor: Stanislav Mihulka (13.08.2017)



Diskuze:

Znemožnění diskuze.

Kovák Novák,2018-01-02 11:20:26

Všimli jste si i ostatní, že Vám umožní diskutovat jen 1x maximálně 2x a potom se najednou nemůžete přihlásit. Klidně to zkusíte pod jinou adresou a ono se to opakuje. Ale nicky Krnič apod. jsou nezničitelné. Celá ta komedie na diskuzi je trapná a já to zde jen ventiluji, abyste to věděli, že nejste sami -)).
Uvedu to u maxima článků, dokud nebudu vymazán. Zn. OSEL pro osly ......

Odpovědět

geneticky algoritmus

Richard Malaschitz,2017-12-18 09:25:23

Nejedná sa o nič iné ako o aplikáciu genetického algoritmu na architektúru neurónovej siete.

Najväčší problém pri použití neurónových sietí je zvoliť správnu architektúru (počet interných vrstiev neurónovej siete a počet prvkov v jednotlivých sieťach) a k tomu ešte celý rad parametrov (rýchlosť učenia, normalizačná konštanta a pod.). Navyše niekedy (pri AlphaGo) použil neurónové vrstvy, kde manuálne programátori určili na ktoré neuróny v ďalšej vrstve bude neurón napojený. Pre šach zase manuálne modifikovali parameter učenia počas procesu. Takže pri celom procese je spústa manuálnych zásahov a Google sa snaží využiť genetický algoritmus na optimalizáciu.

Môže si to dovoliť, pretože má zrejme obrovský výpočtový výkon.

Odpovědět

Ještě je potřeba

Jiří Pospíšil,2017-12-16 13:05:46

tu umělou inteligenci upravit do formy silikonového implantátu.

Odpovědět


Re: Ještě je potřeba

Vlastislav Mach,2017-12-16 16:27:10

Jenom aby ještě uměla držet klapačku!

Odpovědět


Re: Ještě je potřeba

Pavel Pesek,2017-12-17 02:07:46

Me staci jen silikony, nemusi mit zadnou inteligenci. Dokonce bych rekl, ze by tam byla navic.

Odpovědět


Re: Re: Ještě je potřeba

Martin Smatana,2017-12-17 09:23:40

Nie je technický problém vytvarovať silikónový implantát do podoby mozgu aj so závitmi.

Odpovědět

Genetické algoritmy

Mintaka Earthian,2017-12-15 16:56:31

Dobrý den

Popis "...zhodnotí a vytvoří novou, mírně pozměněnou verzi vychovávané inteligence..." a další charakteristiky mi silně připomínají tzv. "genetické programování/algoritmy". To jsou techniky, kterou tu máme desítky let, akorát pro ně teď máme mnohem vyšší výpočetní výkon.

Odpovědět


Re: Genetické algoritmy

Fanda Sin,2017-12-15 18:05:44

V podstatě to je aplikace genetických algoritmů na genetické algoritmy. (alespoň jsem to tak pochopil já)

Velice zajímavé bylo navrhování elektroniky pomocí UI. (bohužel teď nemůžu najít odkaz)
Kdy měla umělá inteligence k dispozici FPGA a měla vytvořit nějaký obvod.
Nakonci z toho lezli takové obvody, kterým nikdo nerozumněl, některá hradla nebyla zapojená, ale jakmile hradle odstranily, přestalo to fungovat.

Odpovědět


Re: Re: Genetické algoritmy

Tomáš Frček,2017-12-16 18:28:54

To byla asi kvantová hradla. :)

Odpovědět


Re: Re: Re: Genetické algoritmy

Karel Rabl,2017-12-17 14:41:15

Nebo sloužily k vyrovnání(vybalancování) proudu v napájecí větvi.

Odpovědět


Re: Re: Genetické algoritmy

Pavel Pesek,2017-12-16 21:43:33

Ale jestli náhodou není definice nezapojeného hradla ta, že není není zapojené. Čili když se odstraní, tak se to nijak neprojeví.

Odpovědět


Re: Re: Re: Genetické algoritmy

Jan Novák9,2017-12-17 14:51:44

Definice nezapojeného hradla je: "hradlo které není zapojené". Že se jeho odstranění neprojeví si myslíte vy, a mysleli si to i ti co pokus prováděli.
Změní se fyzikální vlastnosti celého čipu. Co přesně to nevíme, je problém měřit nanoimpendance mezi hradly nebo zpoždění signálu v attosekundách uvnitř čipu. Nicméně umělá evoluce toho dokázala využít.

Odpovědět


Re: Re: Genetické algoritmy

Pavel Foltán,2017-12-18 03:17:24

Nemohu se zbavit nutkavého pocitu, že se jednalo o sci-fi povídku.

Odpovědět


Re: Re: Re: Genetické algoritmy

Fanda Sin,2017-12-18 13:33:28

Opravdu nemohu dohledat původní článek, neb jsem to četl již nějaký čas zpět, ale myslím, že to bylo něco podobného:

https://en.wikipedia.org/wiki/Evolvable_hardware

Odpovědět


Re: Re: Genetické algoritmy

Petr Ženč,2017-12-18 08:07:02

ad : navrhování elektroniky
Ve vědecko-popularizační knize "Věda na zeměploše (I. nebo II.)"

Tam byla popsána ukázka genetického algoritmu použitého na odlišení vstupního signálu v programovatelném hradlovém poli:

1kHz - výstup - 0 ; 10 kHz - výstup 1 nebo nějak podobně ..

Odpovědět


Re: Re: Re: Genetické algoritmy

Fanda Sin,2017-12-18 14:00:05

To jsem určitě také četl. Mistr Pratchett je můj oblíbenec :)
A pak že země(plocha) není placatá ;)

Odpovědět


Re: Re: Genetické algoritmy

Fanda Sin,2017-12-18 13:35:27

Pokud někoho opravdu zajímá, doporučuji začít na wiki (neb nemohu dohledat ten původní "papír" )

https://en.wikipedia.org/wiki/Evolvable_hardware

Odpovědět


Re: Genetické algoritmy

Roman Horváth,2017-12-15 18:06:18

To sa mi celkom nepozdáva. Princíp je v podstate zachovaný, ale aj mačka (dobre živená a stavaná) sa na prvý pohľad podobá na tigra (na obrázku). Genetické algoritmy boli omnoho primitívnejšie. Nebudovali neurónové siete, boli to napríklad reťazce, ktoré po interpretácii niečo riešili, ale boli v porovnaní s týmto veľmi primitívne… Ako vravím, mačka a tiger.

Odpovědět


Re: Re: Genetické algoritmy

Jan Novák9,2017-12-17 15:05:18

Společné je ale to že po dostatečném počtu iterací nemá nikdo ani páru jak to funguje, nehledě k tomu že v případě složitější neuronové sítě máme jen velice matnou představu jak funguje učení obecně. Parametry kromě výběrových kriterií neznáme a mám podezření že pro složité neuronové sítě si potřebné parametry ani nedokážeme představit, o tom je ostatně ve sci-fi napsáno dost. Asimovy zákony jsou nesmysl, ani Asimov nemá žádnou představu jak by mohly být implementovány, nehledě na to že vojáci ani internetoví kriminálníci je implementovat prostě nebudou. Singularity is near, a pravděpodobnost že to dopadne dobře pro lidi je asi tak jedna k nekonečnu.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz