Nový čínský stealth stíhač využívá metamateriály  
Čína se po USA stala druhou zemí světa, která postavila stealth stíhací letoun páté generace a rozmístila ho u svých bojových jednotek. Chengdu J-20 je schopný přesných úderů při misích na velkou vzdálenost.

Prototyp Chengdu J-20 na letecké show Airshow China 2016 v Ču-chaji. Kredit: Alert5 / Wikimedia Commons.
Prototyp Chengdu J-20 na letecké show Airshow China 2016 v Ču-chaji. Kredit: Alert5 / Wikimedia Commons.

V září 2017 oficiálně vstoupily do služby v čínském letectvu PLAAF stíhací stealth letouny páté generace Chengdu J-20. Letouny by teď měly dostávat elitní letecké jednotky Číny, u nichž budou připraveny k operačnímu nasazení. Čína se tím pádem stává druhou zemí světa, která může nasadit stíhací stealth letouny páté generace vlastní výroby. V tuto chvíli jsou těmito stroji pouze Lockheed Martin F-22 Raptor a Lockheed Martin F-35 Lightning II amerického letectva a spolu s nimi právě zmíněný čínský Chengdu J-20.

 

J-20 zespoda. Kredit: V587wiki / Wikimedia Commons.
J-20 zespoda. Kredit: V587wiki / Wikimedia Commons.

Ve zpravodajské komunitě se říká, že Čína při konstrukci svých stealth letounů využila technologie vytěžené z letounu F-117 Nighthawk, tak trochu záhadně sestřeleného v roce 1999 nad Srbskem. Významnou roli prý také sehrál útok čínských hackerů na společnost Lockheed Martin, při němž se Čína podle všeho zmocnila dat týkajících se projektu Lockheed Martin F-35 Lightning II. Až čas ukáže, nakolik životaschopné jsou ukradené technologie, za nimiž není dlouhodobý výzkum a vývoj.

 

J-20 je těžký jednomístný dvoumotorový stealth stíhač s kachními plochami, vybavený pokročilým radarem s aktivním elektronickým snímáním (AESA), a třemi vnitřními šachtami na střely a bomby. Předností J-20 je vysoká rychlost a obratnost, ve spojení s možností misí na velké vzdálenosti a stealth konstrukcí. Letoun v současné době využívá ruské motory AL-31FN, které by měly kolem roku 2021 výkonnější čínské pohonné jednotky s vektorovatelnými tryskami WS-15, s nimiž bude pro stíhač snadnější dosahovat nadzvukových rychlostí.


Lockheed Martin F-22A Raptor. Kredit: Rob Shenk / Wikimedia Commons.
Lockheed Martin F-22A Raptor. Kredit: Rob Shenk / Wikimedia Commons.

Oficiální čínská média se v těchto dnech nechala slyšet, že Čína pro tyto letouny a další využití vyrábí ve velkém sofistikované metamateriály, tedy složené, kompozitní materiály, které díky své vnitřní struktuře získávají nové a neobvyklé fyzikální vlastnosti. Metamateriálů již v dnešní době existuje celá řada a jejich použití může být velmi různé. Odborníci se domnívají, že Číňané mohou využívat metamateriály jak pro antény, tak i pro stealth prvky letounu J-20. Státní laboratoře v Šen-čenu jich podle údajů čínských médií vyrobí kolem 10 tisíc metrů čtverečních ročně.

 

Lockheed Martin F-35 Lightning II. Kredit: US Air Force.
Lockheed Martin F-35 Lightning II. Kredit: US Air Force.

Antény z metamateriálů mohou dosahovat lepších výkonů, což znamená například radary s větším dosahem a přesnějším zobrazováním, účinnější rušičky nebo výkonnější komunikaci. Stealth prvky z matemateriálů mohou být vyrobeny tak, že absorbují specifické vlnové délky elektromagnetického záření. Například takové, které odpovídají radarům letounů nebo raket protivníka. Metamateriály absorbující záření radarů jsou pravděpodobně použity tam, kde se nejvíce odráží vlny radaru, například na okrajích kachních ploch, krytech vnitřních šachet s výzbrojí nebo tryskách motorů.

 

Metamateriály optimalizované pro infračervené záření mohly vylepšit citlivost infračervených senzorů letounu, které J-20 využívá pro sledování raket a letounů protivníka. Pokud by takové materiály byly použity při konstrukci letounu ve velkém množství, tak by také mohly omezit infračervenou stopu letounu a znesnadnit tím jeho zaměření a sledování infračervenými systémy.


Šéf vývoje designu J-20 Yang Wei nedávno prohlásil, že Čína už ve skutečnosti připravuje vývoj stíhacích letounů šesté generace, které se stanou nástupci J-20. Počítají s tím, že tyto budoucí letouny budou v ještě mnohem větší míře využívat metamateriály, především pro stealth prvky, komunikaci, senzory a prostředky pro elektronický boj, a také pro samotnou konstrukci kostry letadla. Je to podobný vývoj jako u US Air Force, jejichž budoucí stroje šesté generace programu Penetrating Counter Air budou rovněž spoléhat na množství zajímavých metamateriálů.

Video:  China's J-20 stealth fighter "combat-ready": chief designer


Video:  China unveils Chengdu J-20 stealth fighter jet


Literatura

Popular Science 22. 3. 2018.

Datum: 25.03.2018
Tisk článku

Související články:

Co si šéf Pentagonu objednal na příštích deset let?     Autor: Stanislav Mihulka (15.02.2016)
Americké tanky, letadla a lodě budou ovládat vlastní drony     Autor: Stanislav Mihulka (06.01.2017)
Nová metačočka ohýbá paprsky všech barev duhy     Autor: Stanislav Mihulka (02.01.2018)



Diskuze:

meta

Jan Turoň,2018-03-26 14:54:50

Vedle metamateriálů mne zaujaly také metaargumenty, obzvláště ten "ve zpravodajské komunitě se říká". Tyto obraty PRÝ vykazují nové, v přírodě se nevyskytující argumentační možnosti, pro které už politická věda chystá nové aplikace.

Odpovědět


Re: meta

Pavel Hranický,2018-03-27 03:17:58

Článek využívá veřejně dostupné zdroje, některé uvolnila sama Čínská vláda. Spekulujete o věrohodnosti těchto zdrojů? Předpokládám, že věrohodnější by se dali najít na zajištěných serverech čínské armády. Až je hacknete, tak se prosím s námi ostatními podělte. Je vidět, že Čína v některých oblastech předbíhá Rusko, které zatím na operační nasazení bojového letounu 5. generace čeká.

Odpovědět


Re: Re: meta

Jan Turoň,2018-03-27 08:26:14

Dle dobře informovaného zdroje, který si nepřál být jmenován, má naopak F-35 problémy s provozem. Narážím pouze na odstavec s oním metaargumentem "ve zpravodajské komunitě se říká", o němž se všeobecně ví, že nepochází od čínské vlády (všimněte si malého č). Dle respektovaných zdrojů blízkých naší vládě není hackování legální. S žádostí se prosím obraťte na sionistické kruhy ve vládě USA, které by o krádeži poválečných technologií mohly vyprávět. Konec citace. Tento příspěvek nemusí vyjadřovat názory autora, jeho pravdivost je však mnohonásobně potvrzena nejmenovatelnými zdroji.

Odpovědět


Re: Re: Re: meta

Pavel Hranický,2018-03-30 12:11:17

Je opravdu úsměvné, že člověk, který se tu ohrazuje proti "metaarguemntům" se tu odkazuje na nejmenovatelné zdroje. Nechte si podobné praktiky prosím na konspirační weby a pokuste se na tomto serveru držet zdrojů ověřitelných. Koneckonců to písmeno "O" v názvu tohoto webu znamená objektivní.

Odpovědět


Re: Re: meta

Petr Špak,2018-03-27 11:27:03

Rusko letoun 5 gen. vicemene zatim nepotrebuje, jeho 4+++ gen. na obranu naprostostaci, navic se zameruje na jine efektivnejsi zbranove systemy. Co se tyce F-35, tak to je naprosty prusvih, nekonecne problemu, nekolikanasobne vyssi cena za kus. Cinani zase nutne kvalitni letadlo potrebujou, ale zase zalezi kolik jich dokazi vyrobit a jake problemy taji.

Odpovědět


Re: Re: Re: meta

Pavel Hranický,2018-03-30 12:22:27

Dle Vaší logiky k obraně postačuje horší technologie? Proč tedy nezůstat u luků a šípů, nebo dokonce pěstních klínů? Faktem je, že ať už těch plusů za číslici 4 přidáte kolik chcete, tak to kvalitativní rozdíl nevyváží. Také by mě zajímalo, jako jiné, efektivnější systémy máte na mysli. Buďte trochu konkrétnější.
F-35 je naprosto ojedinělý program. Jeden systém sloužící pozemním silám, námořnictvu i letectvu. To je opravdu hodně ambiciózní cíl a ani se nedivím, že došlo k prodražení. Přesto úspory získané provozováním jednoho systému místo několika letounů, jak tomu bylo doposud, jistě budou nezanedbatelné.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: meta

Petr Špak,2018-04-11 08:00:58

no to jen svedci o tom ze oletadlech vite kulovy ty +++ jsou skutecnym vyjadrenim toho jak se klasifikuji letdla. To ze si myslite ze exisuje jen kat. 4,5 etc. to tak neni, modernizace jsou podtstne a prave se znaci temi + . Co se tyce vtyk "staci pro obranu" tak staci, je rozdil kdy chete jako USA utocit na rusko, nebo se chce rusko branit-

Dale, f-35 je naprosty prusvih, nelita to, je to drahy a bude jeste stat penize a by to daly do kupy. Takze zatim jejich utocny choutky visej na F-15,6, raptoru je taky malo. Navic USA zrusily projekt B-2 a budou modernizovat B-52, uz pochopili ze ze hon za technologickou superioritou nekoresponduje s potrebami.

Rusove pracujou na mnoha defacto jednoduchych techologiich. Prectete si neco z projevu Putina, pochopite - jen tech par slov zastavilo chut USA vzit si zdroje ruska silou.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz