Ultratenká stealth folie dokáže skrýt i falšovat tepelnou stopu  
Potřebujete se skrýt před zvědavými zraky infračervených kamer? Ať už z jakéhokoliv důvodu? Nový nanomateriál z černého křemíku vylepšeného stříbrem to zařídí snadno a relativně levně.
Stealth folie ukryje tepelnou stopu osob i objektů. Kredit: Hongrui Jiang.
Stealth folie ukryje tepelnou stopu osob i objektů. Kredit: Hongrui Jiang.

Metamateriály jsou úchvatné. Mohou ukrýt lidi nebo rozmanité objekty před zvědavými zraky radarů, infračervených senzorů nebo i před lidským pohledem. Doposud ale takové metamateriály byly poněkud tlusté a těžké. Teď se to nejspíš změní, díky novému nanomateriálu.

 

Hongrui Jiang. Kredit: University of Wisconsin-Madison.
Hongrui Jiang. Kredit: University of Wisconsin-Madison.

Vědci Wisconsinské univerzity v Madisonu přicházejí s převratnou technologií ultratenké folie, která je zároveň velmi lehká, a přitom dokáže absorbovat tepelné záření z objektu. Taková folie dovede skrývat lidi i objekty nebo dokonce falšovat jejich tepelný obraz, aby neodpovídal skutečnosti.

 

Zmíněná stealth folie je užší než 1 milimetr a absorbuje zhruba 94 procent infračerveného záření, které tuto folii zasáhne. Týká se to i infračerveného záření na středních a dlouhých vlnových délkách, které je typické pro infračervenou stopu lidského těla. Stealth folie díky tomu poskytuje účinné, snadno použitelné a rovněž relativně levné infračervené maskování.

 

Stealth folie může i falšovat tepelnou stopu. Kredit: Hongrui Jiang.
Stealth folie může i falšovat tepelnou stopu. Kredit: Hongrui Jiang.

Hongrui Jiang a jeho spolupracovníci vyvinuli stealth folii, které propůjčuje infračervenou neviditelnost materiál, z něhož je vytvořena. Jde o černý křemík (black silicon), který se skládá z milionů a milionů vertikálně uspořádaných křemíkových nanodrátků. Díky své struktuře je takový křemík jedním z nejlépe světlo absorbujících materiálů, jaké jsme zatím vytvořili. Černý křemík se v současné době hojně využívá ke zlepšení účinnosti solárních panelů. Podobnou strukturu má i mediálně slavný Vantablack, který funguje stejně, jenom ho namísto křemíku tvoří uhlíkové nanodrátky.

 

Černý křemík obvykle absorbuje viditelné záření. Jiang a spol. ho ale zkusili vylepšit tak, aby pohlcoval infračervené záření. Udělali to tak, že křemíkový nanomateriál prošpikovali stříbrem, a přitom vytvořili delší nanodrátky, než je u černého křemíku obvyklé. Stealth folii pak vyrobili tím, že černý křemík přichytili k ohebnému podkladu, v němž jsou vzduchové kanálky. Proudění vzduchu stealth folii ochlazuje a umožňuje jí, aby fungovala jako maskování déle.

 

Jiangův tým ještě neměl dost a přidal ke stealth folii elektronické tepelné prvky. Díky nim může folie nejen maskovat, ale rovněž vytvářet falešnou tepelnou stopu, aby pozorovatele s infračervenou kamerou dokonale zmátla. S trochou snahy by například tank krytý touto folií mohl na infračervených snímcích vypadat jako nějaká cedule nebo svodidlo. Vývojáři v současnosti pracují na velkém prototypu, s nímž bude možné provádět praktické experimenty v terénu.

Video:  Hongrui Jiang | USA | Eye 2015| Conference Series LLC


Literatura
University of Wisconsin-Madison 21. 6. 2018, Advanced Engineering Materials online 15. 6. 2018.

Datum: 02.07.2018
Tisk článku

Související články:

Superčerný materiál z uhlíkových nanotrubiček     Autor: Stanislav Mihulka (16.07.2014)
Nový 3D tištěný metamateriál se po zahřátí smrskne     Autor: Stanislav Mihulka (28.10.2016)
Nový čínský stealth stíhač využívá metamateriály     Autor: Stanislav Mihulka (25.03.2018)



Diskuze:

Obchodní prilezitost

Tomas Jamborsky,2020-01-21 05:50:54

Omlouvám vám se kontaktujte mne prosím na email : Rasputin5681@seznam.cz

Odpovědět

Obchodní prilezitost

Tomas Jamborsky,2020-01-21 05:47:53

Mám zájem k koupi velkého množství této fólie , nabídněte mi cenu včetně dodací h lhůt. Děkuji

Odpovědět

Pavel Nedbal,2018-07-03 23:07:07

A kam to teplo nakonec vyzáří, aby to nebylo vidět? Člověk musí být chlazen, proto má přiměřené oblečení!

Odpovědět


Hongrui Jiang dobře zná rozkaz svého vojevůdce Sun-ć, aby se vojín před zraky thermosenzorů neprodleně ukryl do thermosky. Aby však zmátl naslouchající gójim nepřátele, doporučuje na rozdíl od Mistra Sun, stěny thermosu začernit a tím odhalit tím nepřátel

Josef Hrncirik,2018-07-05 10:31:08

Je zřejmo, že Therminátor si může v thermosu zářit jak chce a pro vnější pasivní thermosensor je neviditelný.
Je však viditelný pro aktivní thermosensor, který při posvíceních vidí osvícenou thermosku jako jasně zářící, paprsky světlometu příliš odrážející zrcadlo na běžném pozadí běžného pozadí. Zapnutí světlometu pochopitelně iniciuje momentálně spíše nepřátelskou palbu gójim (Západních Mořských Bílých Ďáblů (již od Boxerského Povstání)).
Proto by před thermoskou měl být pro sichr paraván (takřka kopule) s motivy a odrazivostí (zářivostí) aktuálních či alespoň běžnějších pozadí.
Po lopaticky pro Bílé Ďábly:
V IČ oblasti září teplé tuhé látky a kapaliny. Plyny málo a více jen polární molekuly.
Látky které IČ dobře odráží (IČ zrcadla při stejné teplotě též nutně méně vyzařují (jinak by nebyly v teplotní rovnováze; II. věta)a jsou tedy vhodné na aplikaci jako zrcadla a slabé zářiče do thermosky. Pochopitelně el. vodivé např. Ag zrcadlo odráží i radarové vlny a thermoska je na radaru viditelná. Slyší ji i netopýr. Před thermoskou by musel být nejspíše cca lambda/4 tlustý val "metamateriálů" absorbujících či rozptylujících celé osahávající spektum až do neúnosně dlouhých lambda stejně, jako by to vždy bylo cca aktuální okolí.
Menší sálavý tok mezi zrcadly a ven, pak pozorovateli implikuje, že za nimi je něco zdánlivě chladnějšího než ve skutečnosti. Mezi zrcadly by ale mohl proudit i vzduch chladnější než maskované těleso. Možná i v kožešině proudící vzduch odnáší teplo a málo září a více zářivější vnější části ochlupení jsou vzduchem již ochlazeny a thermoobraz je slabší.
Zase tu zdarma dřu na DARPA, i když nejsem expert na ochlupení, ani termosky a odměnou mi budou jen jejich zavazející nebezpečné neviditelné konvoje.

Odpovědět


e Říše Středu. Navštěvujte Konfuciovy instituty a studujte dílo Předsedy Mao! Vše Vám najednou dá smysl.

Josef Hrncirik,2018-07-05 10:36:41

Odpovědět

Thermonuklární válka thermoslahví

Josef Hrncirik,2018-07-03 14:51:27

Jak vidno na obr.1aa je Therminátorovi oděnému pouze IR světlem zima cca 2 cm.
Nepomáhá mu ani okamžité zahalení theploměru thermofolíí.
Na obr. 1ab je jeho theploměr stále prakticky neviditelný.
Nutno okamžitě aplikovat naphalm, než theploměr definitivně zmizí.
Mám dojem, že za thotalithy jsme se učili, že v termosce je mezi postříbřenými stěnami vakuum, aby docházelo jen k minimální výměně tepla a sálání. Nic se nečernilo. zisk na stříbře stačil. Shalom.

Odpovědět


Prý lední medvědí jsou IR kamerám prakticky neviditelní, protože prý na rozdíl od nahatého Therminátora jim není zima a z chladných povrchových vrstev kožichu málo sálají.

Josef Hrncirik,2018-07-03 15:03:40

Nejlepší, avšak nejnedostižnější jsou ruské medvědí kožešiny.

Odpovědět


Z vonkajšku to vyzerá, akoby Čínaňia už obsadili naozaj aj Wisconsin aj Madison a zamaskovali sa ako cestné značenie.

Josef Hrncirik,2018-07-03 18:26:00

Odpovědět

Ktorý je lepší ?

Palo Fifunčík,2018-07-03 10:51:13

Ten plášť čo mal Rumburak a Harry Potter alebo tento inovovaný ?

Odpovědět

A predátor by byl nahraný.

Libor Zak,2018-07-02 21:31:08

I když, je to sice tenčí než milimetr, ale pořád moc tlusté, než aby si z toho mohl někdo ušít maskáče.

Odpovědět


Re: A predátor by byl nahraný.

Josef Hrncirik,2018-07-08 09:10:20

Z obr.1b je Bohužel zřejmé, že i po zahalení Therminátora thermofólií mu hrozí mířené postřelování jeho theploměru velkorážnými kulomety z běžných i maskovaných Toyot.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz