Jaký byl skutečný vliv Hitlerových plamenných projevů na úspěch NSDAP?  
Vliv charizmatických řečníků na úspěch extrémistických stran ve volbách je podle nové detailní analýzy předvolebních kampaní Výmarského Německa značně přeceňovaný. Klíč k úspěchu nebezpečných populistů je nejspíš jinde.
Nacistický rozhlasový vůz v kampani při prezidentských volbách v roce 1932, Berlín. Kredit: Das Bundesarchiv.
Nacistický rozhlasový vůz v kampani při prezidentských volbách v roce 1932, Berlín. Kredit: Das Bundesarchiv.

Historie líčí Hitlera jako novátorského propagandistu, který uhranul davy a tím zajistil volební úspěchy nacistů před jejich nástupem k moci a demontáží demokracie v roce 1933. Hitler bývá odborníky i veřejností považován za úspěšného řečníka v politických kampaních, který je stále vzorem, především pro bezskrupulózní politiky deroucí se za každou cenu k moci. Pomineme-li fakt, že Hitler byl ve skutečnosti malý šmejd s knírkem, jaký byl jeho reálný vliv na výsledky politických kampaní nacistů?

Tuto pozoruhodnou otázku si položili političtí vědci z německé Univerzity v Kostnici.

 

Zaměřili se na to, jak efektivní byly ve skutečnosti Hitlerovy afektované výstupy při získávání politické podpory pro NSDAP ve Výmarském Německu. Jejich výsledky zcela převrací dosavadní pohled na údajné Hitlerovy magické řečnické schopnosti. Hitler měl ve skutečnosti na volební úspěchy nacistů před uchopením moci jen mizivý vliv. Výzkum publikoval časopis American Political Science Review (APSR).

 

Peter Selb. Kredit: Universität Konstanz.
Peter Selb. Kredit: Universität Konstanz.

Mezi lety 1927 a 1933 se ve Výmarském Německu odehrálo celkem pět parlamentních voleb, tedy do Reichstagu, a jedny prezidentské volby. Během této doby vyrostla nacistická strana NSDAP z původně okrajového zisku 3 procenta hlasů, na zásadních 44 procent. Peter Selb a Simon Munzert ve své studii prokazují, že 455 Hitlerových veřejných vystoupení, která se v té době odehrála, mělo až překvapivě malý vliv na výsledky voleb.

 

Simon Munzert. Kredit: S. Munzert.
Simon Munzert. Kredit: S. Munzert.

Selb s Munzertem vycházejí z volebních statistik 1000 okresů a obvodů, společně s 3 864 obcemi. Do svých analýz zahrnuli informace o místech Hitlerových vystoupení v kampani, návštěvnosti jednotlivých vystoupení a také počet členů nacistické strany. Brali v úvahu i vystoupení Josepha Goebbelse, druhého nejvýznamnějšího řečníka nacistů, na předvolebních mítincích. Pomocí statistických metod porovnávali volební trendy v oblastech, kde Hitler veřejně vystoupil – s podobnými oblastmi, v nichž se Hitler neobjevil.


Oba vědci byli překvapeni, jak mizivý vliv Hitlerova vystoupení měla. Vzhledem k neustálému oslavování Hitlerových řečnických dovedností to bylo až šokující. Hitlerova vystoupení ovlivnila volby ve Výmarském Německu jen okrajově a velmi omezeně, jak v prostoru, tak v čase. Jediný znatelný vliv Hitlera na volební výsledky lze podle nich vysledovat v prezidentské kampani pro volby roku 1932, která byla ovšem specifická a v řadě ohledů se od parlamentních voleb lišila. Hitlerova vystoupení mu získala jedno až dvě procenta hlasů navíc. Jak ale známo, stejně mu to nestačilo. Starý a nemotorný Hindenburg, který veřejně nevystoupil ani jednou, Hitlera ve druhém kole prezidentské volby porazil.

 

Hitlerova předvolební vystoupení v letech 1927 až 1933. Kredit: Munzert & Selb (2018).
Hitlerova předvolební vystoupení v letech 1927 až 1933. Kredit: Munzert & Selb (2018).

Hitler a jeho kumpáni využívali nové a sofistikované metody politického boje. Nasadili reproduktory, létali letadly po Německu a získali tím bezprecedentní možnost průniku své propagandy k veřejnosti. Po převzetí moci nacisty a nástupu totalitního režimu v roce 1933 navíc propaganda měla silný a dlouhodobý účinek na chování lidí. Přesto bylo Hitlerovo frenetické řečnění před nástupem nacistů k moci prakticky k ničemu.

 

Podle Selba a Munzerta ve skutečnosti sehrály v nástupu nacismu v Německu naprosto klíčovou roli ekonomické a také širší politické okolnosti. Nacisty protlačila k moci masová nezaměstnanost, zoufalá hospodářská situace, nedostatek podpory pro demokracii, hluboké odcizení mezi stranami a voliči, a také zjevně slabé instituce státu. V porovnání s těmito faktory byl Hitler jako charizmatický řečník jenom ozdobnou kudrlinou receptu na katastrofu 20. století. Badatelé na základě svých zjištění doporučují vnímat roli charizmatických řečníků při vzestupu populistických hnutí s patřičným skepticismem. Skutečná rizika jsou někde jinde.

Literatura
Universität Konstanz 4. 8. 2018, American Political Science Review online 7. 8. 2018.

Datum: 09.08.2018
Tisk článku

Související články:

Dělají z nás liberály a konzervativce geny?     Autor: Josef Pazdera (07.08.2015)
Co stojí za úspěchem extrémistických politiků?     Autor: Stanislav Mihulka (08.03.2016)
Zadrátované mozky: Politický postoj přebije jednoznačné důkazy jako nic!     Autor: Stanislav Mihulka (14.01.2017)
Hamlet byl liberál     Autor: Josef Pazdera (18.07.2018)



Diskuze:

Projevy lidi slyšeli v rozhlase

František Luft,2018-08-12 01:07:50

Projevy lidi slyšeli v rozhlase a odtud mohl pocházet Hitlerův vliv. Kvůli tomu pak už nemuselo být
tolik podstatné kde řečnil a závěry studie proto můžou být mylné. Nebo jsem něco přehlédl?

Odpovědět


Re: Projevy lidi slyšeli v rozhlase

Milan Krnic,2018-08-12 10:24:00

Jenom diskuzi, viz pan Zemcik níže.

Odpovědět

Malý šmejd s knírkem

Alexandr Kostka,2018-08-10 10:32:52

Popis přesný. Ano, byl to malý šmejd s knírkem, ale ty projevy mají cosi do sebe. Neříkám, že v nich není lež a propaganda, ale je v nich i obrovská část pravdy. Navíc pravdy, která platila tehdy v německu, ale bez debaty platí i dnes a u nás. Například vyjádření ve stylu, že prakticky celá zem patří cizákům, kteří se tam roztahují a jsou absolutně nad zákon a obyvatelstvo je pro ně zcela nepodstatné. Fabriku zavřou, lidi z domů vyhází, že nebudou mít co do úst je nezajímá.. Jelikož to byla pravda a lidi skutečně neměli co do huby, šli by za kýmkoliv, kdo by to dokázal správně říci. Koneckonců, bylo tam opravdu hodně špatně, takže lidé ani nepotřebovali moc postrčit, aby šli a zlynčovali lichváře nebo překupníka. Koneckonců to asi nebude náhoda, že větěina lichvářů byla židovského původu. Nejen tehdy a nejen v Německu.

Odpovědět

možná

Oskar Zemcik,2018-08-09 23:06:04

Přijde mi to jako blbost. Neměli tenkrát rádio? Jak souvisí živé vystoupení se sousedním městě s výsledkem voleb. Je snad jasné že na to vystoupení mohli jeho příznivci klidně odcestovat do sousedního města. Že každý koho "zblbnul" mohl mít výrazný vliv na své okolí atd. Neříkajte mi že by nacisti nebyli dost pečliví při výběru ,kde ty akce pořádat, co když na živo šli tam, kde by jinak měli výsledek menší ...
Ostatně snaha "pomlouvat hitlera" tu byla snad vždy, nepřijde mi jako dobrý nápafd ho (a všechny mu podobné) podceňovat.

Odpovědět


Re: možná

Milan Krnic,2018-08-11 16:14:34

To bude tím, že to blbost je. Těch okolností je vskutku nespočet. Aneb viz níže.

Odpovědět

autore!

Vaclav Prochazka,2018-08-09 16:45:49

"Pomineme-li fakt, že Hitler byl ve skutečnosti malý šmejd s knírkem"

To bych čekal snad v Blesku, ale ne tady!
Hodnotit nějakou historickou osobnost tímto způsobem, můžeme v hospodě u piva, ale ne v článku, který se snaží být "vědecký" ...

Odpovědět

Vzostup nebezpecnych sil

Peter Hrdlicka,2018-08-09 13:37:38

A bohužiaľ, pokiaľ budú dnešní politici ignorovať požiadavky občanov, pokiaľ sa bude umocňovať bezbrehí liberalizmus až do bodu keď menšiny budú ovládať väčšinu. To všetko za výdatnej pomoci médií propagujúcich len tupý konzum a život bez zodpovednosti. Pokiaľ budú ľudia cítiť narastanie chudoby, neistoty alebo ekonomické či fyzické ohrozenie od migrantov. Bez jasnej vízie politikov ako to úspešne riešiť, tak potom povstane nový vodca. Či už bude autentický a bude "od spodu", alebo bude naštepený a vypestovaný niektorým z bohatých oligarchov. Občania mu dajú hlas vo svojej beznádeji. A z toho môže nastať obrovský problém. Niečo podobné sa v postate stalo aj pri nástupe Hitlera.


Mimochodom, veľké šťastie že článok nebol publikovaný 8.8. ale až 9.8. Pretože kto to nevie, tak číslo 88 je údajne číslo velebiace Hitlera a používajú ho neonacisti. Že je to smiešne ? Aj áno, aj nie. Na Slovensku sa dnes za takéto čísla perzekvujú občania a politické strany či hnutia. Charitatívné dary peňazí (možno 3 z 50 šekov za 3 roky) kde bola výška sumy 1488 EUR, či projekcia dokumentárneho filmu o Druhej svetovej vojne, v kine menšieho mesta, s dátumom 8.8 ( pritom išlo o 3-4 dni, a všetky tieto dátumy boli aj na plagáte). To všetko sa dnes na Slovensku ostrakizuje a trestne stíha štátnymi orgánmi. Číslo 14 je samozrejme tiež rasistické. Čo sa človek nedozvie.. Pritom obľubu v používaní mystiky čísel, nahradzovanie písmen číslicami, má skôr židovská kabala ako neonacisti.

A aj tieto tragikomické snahy dnešných vládnych politikov kriminalizovať niekoho za používanie akýchsi škaredých čísel, len v konečnom dôsledku spôsobí, že ľudia dajú vo voľbách hlas silám, (možno nebezpečným populistom typu Hitler), ktoré budú chcieť riešiť tie skutočné problémy občanov. Nie zástupné témy.

Odpovědět


Re: Vzostup nebezpecnych sil

Sepp Winkler,2018-08-09 14:19:14

Presne, ako píšete. Už desiatky rokov je populárne zvádzať zlyhanie kapitalizmu a demokracie na geniálnosť rečníka, propagandy, prípadne na zadubenosť ľudu. Je to skutočne tragikomické a indikuje to skutočnú nepoučiteľnosť kapitalistického "demokratického" sveta. Nie genialita rečníka, ani genialita propagandy, ale skutočný hnev más a ich neochota ďalej znášať zlé životné podmienky vyniesli na politický vrchol radikálne politické strany. A bolo by naivné si myslieť, že v budúcnosti sa to už nestane. Stav súčasného sveta skôr nasvedčuje pravý opak.

Odpovědět


Re: Re: Vzostup nebezpecnych sil

Z Z,2018-08-10 22:43:37

A keď teda "kapitalistický demokratický svet" nie je to pravé, tak čo iné je ten ideál?
Putinove Rusko?
- hlásiace sa tiež (teoreticky) k tej kapitalistickej demokracii?
"Hnev más" je len jednoducho zneužiteľná vec v rukách skúsených manipulátorov.

Odpovědět


Re: Vzostup nebezpecnych sil

Roman Bathory,2018-08-22 16:53:31

Asi každý okrem teba vie,že neonacisti nahradili písmená číslami,aby nemohli byť stíhaní za propagáciu fašizmu.Ak naozaj veríš tomu,že suma 1488 bola iba náhoda tak si pekne naivný.
Ale aj tak si nemyslím,že vedenie ĽSNS sú naozaj fašisti.Iba využívajú takto zameraných a frustrovaných voličov,aby sa mohli zúčastniť rozkrádania štátnej kasy.

Odpovědět

Asi tak

Tom Přibyl,2018-08-09 12:23:19

Přebujelé šílenecké ego s dopomocí ekonomicky mocných své doby. Bez podpory průmyslníků a magnátů by si Áda mohl láteřit do alelujá a svět by si nejspíš dal přes držku jindy a jinak. Veškeré fujtajbly v dějinách lidstva byly především o penězích.
Já jen s hrůzou sleduji, kterak nám v naší zemi vznikla ABnormální demokracie s jízlivou podporou hradního pána. Zase prachy ve hře, "nedostatek podpory pro demokracii, hluboké odcizení mezi stranami a voliči, a také zjevně slabé instituce státu".
Balím kufry a letím na Mars! Hej Elone, kdy bude mašina?

Odpovědět

Bábky a bábkoherci

Ian Mason,2018-08-09 09:17:02

Hitler bol iba bielym koňom mocenských kruhov, ktoré potrebovali Nemecko sformátovať na údernú silu, ktorá bude presadzovať určité geopolitické záujmy. Nacizmus naozaj nedostal na vrchol labilný hysterický sociopat svojimi teatrálnymi vystúpeniami. Na pochopenie procesov, ktoré vyniesli nacistov k moci, pomohli vybudovať pôsobivú hospodársku a vojenskú mašinériu a vyraziť do sveta za "svetlé zajtrajšky", je hlavne potrebné brať tvrdenia oficiálnych salónnych historikov s veľkou rezervou. Tí majú za úlohu skôr skutočnosti zahmlievať ako objasňovať. Mnohé podstatné detaily z histórie radšej zo "slušnosti" nechávajú ležať v archívoch. Autor článku má pravdu, Adolfovo kvílenie nebolo to podstatné. Pre pochopenie procesov, ktoré dostali k moci "fuhrera" a jeho suitu, je dobré prečítať si napr. autobiografiu jedného z "amero" nacistov Ernesta Hanfstaengla - obchodníka nemeckého pôvodu. Ten (na sklonku života) poodhaľuje zaujmavé detaily s obdobia ranného nacizmu. Keď sa nacizmus koncom 30. rokov upevnil a stabilizoval svoju moc, "Putzi" sa s ním rozišiel odišiel späť V. Británie, resp do USA. Tiež zaujímavé pre pochopenie sú prepisy Rooseveltových "Hovorov pri kozube" z 30. rokov alebo Churchillove pamäte.. Mocnári vám chtiac- nechtiac prezradia viac ako "vedci" z oboru prekrúcania histórie.

Odpovědět


Zapálení Říšského sněmu je nesporné faktum.

Josef Hrncirik,2018-08-09 12:18:12

Odpovědět


Dokázal to samotný Jiří Dimitrov, i když to klasicky sváděli na bolševiky a u kuřáka Mariuse van der Lubbeho u kterého našli sirky.

Josef Hrncirik,2018-08-09 12:24:53

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz