Co stojí za úspěchem extrémistických politiků?  
Podle mechanismů teorie her k tomu paradoxně významně přispívají dlouhé kampaně, početné televizní debaty hraničící s trýzněním diváků a nepřetržitý tok zpravodajství médií a sociálních sítí.

 

Dlouhá kampaň hraje pro Trumpa. Kredit: Michael Vadon / Wikimedia Commons.
Dlouhá kampaň hraje pro Trumpa. Kredit: Michael Vadon / Wikimedia Commons.

V posledních hodinách si nelze nevšimnout, že se na nešťastném Slovensku dostal do parlamentu proruský neonacista Kotleba se svými přívrženci. O tom, proč tolik voličů zaujal člověk, který vystudoval pedagogiku na VŠ, učil na gymnáziu informatiku a ve svém volebním programu brojí proti takovým metlám lidstva, jako „otroctvo medzinárodných bankárov“, „cigánský teror“, „hordy moslimských imigrantov“, „bezbrehý liberalizmus“ nebo „zločinecká organizácia NATO“, se bude ještě dlouho mluvit. Zvítězil hlavně u prvovoličů, kteří se u svých prvních voleb v životě očividně odvázali.

Raphael Boleslavsky. Kredit: R. Boleslavsky
Raphael Boleslavsky. Kredit: R. Boleslavsky.


Starostové Banskobystrického kraje přitom hodnotí Kotlebovo županování jako tragické, zejména pokud jde o řešení romské otázky a nezaměstnanosti. Kotleba se také s chutí pustil do obsazování postů svými příbuznými a mediálních provokacích na výročích. Na druhou stranu, do Hitlera má Kotleba očividně ještě daleko. Musí zapracovat na knírku i na uniformách, zatím je to jenom taková laciná, středoevropská napodobenina.

Je paradoxní, že slovenská ekonomika si stojí vcelku obstojně, v žádné krizi rozhodně není. Podle řady komentářů je Kotlebovo proniknutí do slovenského parlamentu šokující. Ale šok není na místě, ani pofňukávání nad nespravedlivým světem nebo nahnědlými slovenskými vysokoškoláky. Přínosnější bude incident s Kotlebou důkladně analyzovat. Zajímavý vhled v této souvislosti nabízí studie dvojice ekonomů, kteří se zaměřili na vztah mezi informovaností a extremismem ve volbách.

Christopher Cotton. Kredit: C. Cotton.
Christopher Cotton. Kredit: C. Cotton.


Předem se hodí poznamenat, že jde o rok starou publikaci, která tudíž nesouvisí s aktuálními událostmi. Oba autoři jsou ekonomové. Svou studii publikovali v časopisu American Economic Journal: Microeconomics. A především, Raphael Boleslavsky z University of Miami a Christopher Cotton z Queen's University v Kingstonu vycházejí z amerického prostředí, které se v mnoha detailech od evropského odlišuje. Lidská přirozenost je ale všude víceméně stejná, tak proč se nepodívat, jak to funguje v Americe?

Politické debaty od roku 1960 výrazně pokročily. Kredit: UPI / Wikimedia Commons.
Politické debaty od roku 1960 výrazně pokročily. Kredit: UPI / Wikimedia Commons.

 

Boleslavsky s Cottonem si vytvořili matematický model voleb s kandidáty, kteří mají nějaké politické preference, a s kampaní, která poskytuje informace o charakteristikách kandidátů, bez ohledu na jejich politiku. Jejich model využívá nástroje teorie her, které umožňují matematickým jazykem popsat dění kolem voleb. Rovnice jim nakonec vyplivly předpovědi politického extremismu zvolených kandidátů a to, jak tento extremismus souvisí s délkou předvolební kampaně.

Badatelé zjistili, že delší politické kampaně, které zaplavují voliče celodenním zpravodajstvím a cvrkotem sociálních médií, směrují pozornost voličů k osobním vlastnostem politika, jako je třeba jejich schopnost proplouvat předvolebními debatami. A přitom odtahují pozornost voličů od politických postojů kandidátů, což je paradoxně opak toho, o co se snaží vyčerpávající zpravodajství. Politici pak intuitivně méně krotí svoje výroky. Ani tak nezáleží na obsahu kampaně, nezáleží na tom, co kdo o kom říká. Zdá se, že problém je čistě rozsah kampaní, mohutnost informačního toku.

Podle Boleslavskyho je jasně vidět, že dlouhé volební kampaně přetékajícími informacemi mají na průběh voleb značný dopad a že zřejmě významně přispívají k podpoře extrémních kandidátů, jako jsou Trump se Sandersem. Vědci zároveň chmurně předpovídají, že s neustálým prodlužováním cyklu volebních kampaní se budeme s extremismem politiků setkávat stále častěji. Řešením by podle Boleslavskyho a Cottona mohly být kratší kampaně se střídmějším mediálním pokrytím. Tím by voliči dostali prostor volněji dýchat a vyvážit si vnímání politického postoje a divadelního talentu kandidátů. Otázkou samozřejmě je, jak to rozumným způsobem zařídit. 

Video
John Oliver - Donald Trump (and his penis)


Literatura
University of Miami 3. 3. 2016, American Economic Journal: Microeconomics, 7: 165-207.

Datum: 08.03.2016
Tisk článku

Související články:

Politika a DNA     Autor: Jaroslav Petr (29.01.2007)
Politická orientace je zadrátovaná v mozku     Autor: Stanislav Mihulka (13.09.2007)
Politickou orientaci prozradí reakce na nechutný obrázek     Autor: Stanislav Mihulka (31.10.2014)
Dělají z nás liberály a konzervativce geny?     Autor: Josef Pazdera (07.08.2015)



Diskuze:

Nejste Lžidnes ani Lžidovky

Milan Hejna,2016-03-11 09:12:58

Na Osla chodím rád, především když se chci vyhnout masírce středoproudých médií a jejich honu na "extremisty" v době, kdy náš kontinent v rámci migračního exodu kolonizují miliony arabů. Vyvarujte se toho prosím. Vědec možná dokáže aplikací Schwarzchildovy metriky definovat singularitu, ale nedokáže pochopit běžnou realitu plebsu, ke které právě onen „cigánský teror“, hordy moslimských imigrantov“, „bezbrehý liberalizmus“ mnohdy zkrátka patří. Obzvlášť pokud nevnímáte svět pouze z pohledu západní geopolitické sféry a nejste přesvědčen, že propaganda a dezinformace jsou doménou výhradně té východní..I pravda může být pouze relativní, Stanislave Mihulko

Odpovědět


Re: Nejste Lžidnes ani Lžidovky

Milan Hejna,2016-03-11 09:18:34

Mimochodem, po tzv. "Výzvě vědců" bych raději tiše šoupal nohama. Takovými neuvěřitelnými morálně-relativistickými hloupostmi nám elity pouze dokazují, jak moc odtržení od běžné reality jsou...naprosté intelektuální selhání

Odpovědět

nepodarený článok

Tomi Lee Trnik,2016-03-11 08:42:27

velmi amatersky, antikotlebovsky,
kopec obvinení a židane zdroje odkial autor čerpal,
prirovnanie k tej americkej štúdii je úkážka čistej demagógie:

Kotlebova strana na Slovensku, nemala žiadnu dlhotrvajúcu predvolebnú kampaň. Oni totiž nemajú milióny EUR na to aby ich investovali do kampane. Priestor v médiách, Bilboardy, reklamy v TV, v časopisoch, denníkoch.. to všetko naplno využívali "mainstreamové" politické strany.

€€€€€
smer, KDH, #siet a most vybuchli, ako hnilé ovocie
smer nasipal do kampane nezrátatelné množstvo nakradnutých penazí
odhaduje sa cca 3 000 000€, a pokles zo 44 na 28%!!!
€€€€€

Kotlebovci dokázali len chodiť po kultúrnych sálach okresných miest, kde im chodilo tak priemerne okolo 300 ľudí. Plus, Kotleba bol poskytnúť rozhovor v niektorých regionálnych rozhlasových staniciach. Neskôr sa Kotleba zúčastnil štandartných predvolebných diskusných relácii v TV. Kde často schytával od moderátora ťažkú kritiku.

€€€€€
každý MANAŽÉR dosadzuje do "straníckych" funkcií ludí ktorým môže veriť,
Robil to sulík, robí to každý...
to že kotleba verí hlavne svojej rodine je úplne iný problém,)

Čo sa týka jeho pôsobenia ako hejtman/župan kraja Banský Bystrica, tak je zavádzajúce tvrdiť že sa mu tam nič nepodarilo. V provom rade tam rozhodujú poslanci kraja, a dokážu prehlasovať aj veto župana. A často to aj robili. V druhom rade treba podčiarknuť že Bansko Bystrický kraj za pôsobenia Kotlebu znižil dlh o 18 mil. EUR, a bol vyhodnotený organizáciou Transparency International Slovensko ako prvý najtransparentnejší kraj na Slovensku. Bol tak ohodnotený už v roku 2011 a bol tak ohodnotený aj za pôsobenia Kotlebu v roku 2015.

Odpovědět


Re: nepodarený článok

Milan Hejna,2016-03-11 09:28:12

Ano, také jsem četl, že Kotlebova "župa" na tom byla naopak velice dobře, čili klasická demagogická masírka autora článku..viz."Starostové Banskobystrického kraje přitom hodnotí Kotlebovo županování jako tragické, zejména pokud jde o řešení romské otázky" Tak jistě. Kotleba zřejmě odstoupil od afirmativních akcí, jenž jsou prosazované liberálními eurohujery a neohání se pseudohumanismem, proto tam ty předsudky vůči Kotlebovi pochopitelně budou..

Odpovědět

Ono, co je to vlastně "extrémismus"?

Jiří Kolumberský,2016-03-10 20:14:03

Extrémismus z pohledu neideologického se jeví naprosto jinak, než pro skalní příznivce té, či oné ideologie. Nazývám je Sparťany a Slávisty...

Osobně rozděluji světové názory na ideologie, to jsou bludy odporující přírodním zákonům a biologické podstatě člověka a podporují iracionalitu. Nejedná se jen o náboženské směry, ale také o různé sociální bludy. Druhou skupinou jsou světové názory, které se snaží držet reality, tím pádem se nejedná o ideologie.

Odpovědět

Re: Hahaha aneb vážnější zamyšlení Milan Krnic

M O,2016-03-10 11:55:35

Ale to je právě ten problém co nechcete vidět, vy jste v podstaně napsal, že lze oddělit jeden směr ovlivnění chování lidí vůči zbytku možných olivnění. Já bych oproti vám dodal, musí se to kombinovat nejenom s tím sociologickým výzkumem, abychom dostali odpovídající výsledek.
To, že člověk přijme extrémní názor může znamanat, že nastala v jeho okolí extrémní situace, ne, že je k něčemu náchylný a "záleží na vystupování" politika apod. A pokud tento výzkum podobné věci nezohlednil, říkám, že dal špatné výsledky, protože pokládal špatné otázky, ale ne, že není založen na dobré myšlence...

Odpovědět

Extrémisti

Tomáš Matějka,2016-03-10 08:02:58

Každý kvalitní americký prezident stihne za své fukční období provést alespoň jednu invazi a alespoň jedno bombardování cizí země. Bush toho stihl víc (nemusím snad jmenovat?) a přesto není označován za extrémistu. To je zvláštní "přívlastková" logika.

Odpovědět


Re: Extrémisti

Milan Hejna,2016-03-11 09:29:32

To je právě onen morální relativismus, vědcům tolik blízký ))

Odpovědět

Taky mi připadá

Jan Kment,2016-03-09 23:19:44

zmiňovaná teorie jako typický výplod behaviorální psychologie - nehodná jakéhokoli komentáře...
Příčinu extrémizmu bych nehledal ani, jak se tu naznačuje, v nízké prosperitě státního celku, ale spíše v pocitu sociální nejistoty a ohrožení nižších příjmových skupin, na kterém východní země svůj ekonomický úspěch zakládají, sociální soucit je pokládán za relikt komunismu a to tyhle lidi ze dna vede k iracionálním ale radikálním činům...

Odpovědět


Re: Taky mi připadá

Milan Hejna,2016-03-11 09:33:11

To slovo iracionální nebylo nezbytně nutné..jinak máte samozřejmě pravdu, vyšší střední třídy a "horních deseti tisíc" se podobné problémy příliš netýkají, ti mohou kdykoliv zmizet na jiný kontinent i s veškerým majetkem

Odpovědět

Co je smutne.

Richard Palkovac,2016-03-09 07:11:54

Smutne je to, ze ak sa objavi clovek, ktory chce riesit zlodejov a asocialov, aj ked v tomto pripade primitivnym sposobom, je povazovany za blazna.

Lenze skutocni bazni ste vy ostatni, ktori zatvarate pred tymi zlodejmi a asocialmi oci, lebo chcete prezit ten svoj zivotik v relativnom klude. Hovorite si "ved zatial to este nie je take zle".

Lenze ak budete tie oci zatvarat aj nadalej, tak vam zostane nakoniec len ta primitivna moznost a na to mozete vziat jed.

Nastastie na Slovensku mame aj inych "blaznov" , ktori chcu dane neduhy riesit menej primitivnym sposobom, len som zvedavy, ci ustanu vabenie penazi, ktorymi disponuje sucasna ficova banda zlodejov.

Odpovědět

Kotleba proruský??

Rene Mikolas,2016-03-08 23:51:30

Samotná ruská tlač ho chápala ako pravicového extrémistu.
Je to asi nerozmyslené tvrdenie o tej jeho proruskosti. Možno len jednostrannej.

Odpovědět


Re: Kotleba proruský??

Richard Palkovac,2016-03-09 07:17:22

To "prorusky" ma tiez poriadne prekvapilo, ale kedze som Kotlebu nejako zvlast doteraz nesledoval, tak som myslel, ze nie som dostatocne informovany.

Odpovědět


Re: Kotleba proruský??

Martin Smatana,2016-03-09 16:38:29

Pred dvoma rokmi, keď na Ukrajine prebiehal protiústavný krvavý prevrat, Kotleba napísal Janukovyčovi list, v ktorom ho podporil a odsúdil tých, ktorí sa snažili násilím prevziať moc. V tomto článku je celý text listu, komentáre "politológov" si netreba všímať.

http://domov.sme.sk/c/7086506/kotleba-pise-ukrajinskemu-prezidentovi-janukovycovi-neustupujte.html

Inak na internete je zverejnené dostatočné množstvo rozhovorov s Kotlebom, takže nemusíme byť odkázaní na to, čo nám o ňom povedia novinári a môžeme spoznať jeho skutočné názory a postoje. Stačí hľadať.

A čo sa týka toho extrémizmu, pre súčasných zabehnutých politikov a presstitútov predstavuje lož štandardnú pracovnú metódu, takže zákonite každý, kto má odvahu povedať pravdu na plnú hubu, vyzerá popri nich ako extrémista.

Odpovědět


Re: Re: Kotleba proruský??

Milan Hejna,2016-03-11 09:44:49

Čemu se dnes kdo diví...Mnoho občanů je proruských a nejde rozhodně o žádný relikt z komunistické éry. Naopak vyrostla generace, která již komunismus vůbec nezažila a není zatížená předsudky vůči východním slovanům (ročníky 85 a výše včetně mě) Pokud vím, český prezident má aktuálně 64% podporu občanů, a ten je také spíše proruský, ačkoliv před migrační krizí býval ortodoxní eurosocialista. Dalo by se tedy tvrdit, že i samotná česká majorita může být dost možná proruská. Zkrátka, lidé jsou flexibilní..vědí, že západní geopolitická sféra v čele s USA se zapříčinila o migrační exodus destabilizací Středního východu svými vojenskými intervencemi (Které probíhaly obvykle bez souhlasu OSN a s vykonstruovaným Casus Belli. Vidí, že leadeři EU rezignovali na obranu hranic Schengenu a naopak migraci ještě podporují, navzdory protestům evropské majority. Vidí, že jediní, kdo efektivně bojuje proti IS, jsou rusové v Sýrii. Čemu se tedy divit? Již není studená válka, je 1.pol.21.století a tzv.rusofobů, kteří straší komunisty i 27 let po revoluci, jednoduše ubývá.

Odpovědět

Poznáte Sznajdov model

Matej Čiernik,2016-03-08 20:15:53

O Kotlebovi a Trumpovi sa toho už popísalo... Ale stále je to o tom istom: manipulovateľnosti obyčajného človeka, ktorý nevníma, alebo ani nemá čas a možnosť vnímať a vyhodnocovať relevantné informácie. Alebo, nemá k takýmto informáciam prístup, akokoľvek by sa snažil.

A tak sa stávajú voľby úplným cirkusom, kde je najracionálnejšie správanie voliť najmenšie zlo.

Mimochodom, poznáte Sznajdov model? Veľmi zjednodušenie, popisuje správanie voličov bezohľadu na volebné programy - koniec ilúziam...

Najzrozumiteľnejšie napríklad tu: http://www.sds.cz/docs/prectete/epubl/fsl_mv.htm, vedeckejšie napr. http://casopis.vesmir.cz/clanek/mechanika-voleb...

Odpovědět

Pavol Hudák,2016-03-08 18:33:20

kotleba bol velky pojem na konspiracnych a protiamerickych weboch uz roky. a takych webov je na slovensku obrovske mnozstvo s velkou navstevnostou. so standardnymi mediami to nema nic spolocne, pretoze v nich dostaval minimalny priestor.

romsky problem na slovensku, je a vzdy bol standardnymi stranami kompletne ignorovany. rovnako on ako jediny politik bol schopny preklopit financny rozpocet zo zaporneho do kladneho. toto su vsetko veci na ktore obycajni ludia pocuvaju. zial.. kotleba bude rast.

Odpovědět

A jak byste definovali extremizmus?

Jan Krásenský,2016-03-08 16:03:06

Odpovědět

Panika.

Sepp Winkler,2016-03-08 13:45:17

Nechápem celú tú paniku od preniknutia Kotlebovej strany do slovenského parlamentu. Nie je to žiadne víťazstvo krajnej pravice a fašizmu. Kotlebova strana získala vo voľbách 8,04% hlasov, pričom hlasovalo 59,82% voličov. Vyjadruje teda názor 4,8% obyvateľstva oprávneného voliť. To sú necelí piati ľudia zo 100. V parlamente ich bude sedieť 14. Z týchto čísel mi vyplýva, že počas celého volebného obdobia (či už plného, alebo skráteného) nepresadí žiadnu svoju myšlienku, svoj návrh. Jediné, čo získali je vlastne vstup do parlamentného bufetu. Keďže sa im nepodarí nič presadiť a zrealizovať, stratia lukratívnosť pre svojich voličov a skončia. Je to teda len akási epizóda v slovenskom politickom živote.

Je smutné, akú nešťastnú rolu hrajú médiá teraz po voľbách a akú hrali aj pred voľbami. Kým pred voľbami neustále zdôrazňovali moslimskú hrozbu, koniec "bielej" a "kresťanskej" Európy, ak vlastne priamo volali po strane, ktorá má po ruke razantné, rýchle a agresívne rozhodnutie. Volali Kotlebu a teraz sa divia, že prišiel. Teraz zase vypisujú nezmysly o tom, ako Slováci volia nacistov. Pokiaľ by sme sa zase vrátili k matematike, tak nám čísla ukážu, že ak by aj všetci voliči Kotlebovej strany boli nacisti, tak ich celkový počet je menší ako počet neonacistov vo väčšom európskom meste "západnej demokracie". Navyše 95,2% obyvateľstva nacisti nie sú.

Ďalším smutným faktom je skutočnosť, že len Kotlebova strana išla do volieb s akýmisi ideálmi. Síce nesprávnymi a zvrátenými, ale ideálmi. Ostatné politické strany totiž svoju činnosť chápu len ako akési politické podnikanie a možnosť dosiahnutia zisku pre seba a svojich vyvolených. Táto vlastnosť spája všetky slovenské politické strany od kvázi ľavicového smeru, cez pravostredný SAS, exota Matoviča, nekonečne plodného Kollára až po trosky slovenskej pravice.

Niekoľkokrát v živote som sa zaoberal politickou históriou obdobia okolo druhej svetovej vojny. Je smutné, keď človek vidí, ako nešťastne sa história opakuje. Donekonečna sa omieľajú drísty o nebezpečenstve komunizmu, o ohrození nejakou etnickou skupinou, donekonečna hľadajú pravicové strany spojenca na "jedno použitie", ktorý by ich tohto nebezpečenstva zbavil. Nakoniec ho nachádzajú v ultrapravicových zoskupeniach a dúfajú, že tieto subjekty sa im podarí "po použití" nejako spacifikovať. Zatiaľ sa im to nepodarilo nikdy a či už to bolo Nemecko, alebo Taliansko, vždy to nakoniec znamenalo koniec nielen liberálnej pravice, ale aj ľavice a vlastne akejkoľvek politickej plurality. Dnes sa deje to isté. Nielen ľudia, ale aj médiá a politici sú vo svojom svätom boli proti komunistom a moslimom ochotní tolerovať extrémnu pravicu. Volajú po Kotlebovi a on prišiel, čomu sa divia?

Odpovědět


Re: Panika.

Richard Palkovac,2016-03-09 07:03:50

Vase vypocty su nespravne. To, ze sa na volbach zucastnila len priblizne polovica volicov neznamena, ze ak by sa boli zucastnili vsetci, Kotleba by mal polovicu percent. Tych percent by mal priblizne rovnako aj vtedy, ibaze absolutny pocet privrzencov by bol priblizne dvojnasobny.

Odpovědět


Re: Re: Panika.

Sepp Winkler,2016-03-11 14:38:19

Z čoho tak usudzujete? Nemyslím si, že by to tak bolo. Mám skôr pocit, že priaznivci extrémnych semrov sú viac zmobilizovaní a teda ich účasť vo voľbách je viac menej sto percentná. Nezúčastnení sú skôr nevyhranení a asi by sa identifikovali s nejako stredu blízkou stranou.

Odpovědět

Vyjmenování problémů se nesmí?

Jaroslav Mrázek,2016-03-08 13:29:30

„otroctvo medzinárodných bankárov“, „cigánský teror“, „hordy moslimských imigrantov“, „bezbrehý liberalizmus“ nebo „zločinecká organizácia NATO“, ....jak se to vezme. Takže odzadu- humanitární bombardování Jugoslávie a rozšíření NATO k hranicím Ruska, podpora majdanuv - no, nic moc slušného.Bezbřehý liberalismus- výsledky dnes viditelné ve Švédsku, Finsku, Německu, Francii...., zástupy migrantů- skutečnost.....cigánský teror- no v případě, že se sejdeš skupinka mladíků a vydá se na cestu jakýmkoli městečkem= realita. „otroctvo medzinárodných bankárov“, - nedrží snad státy pod krkem a nejsou ty státy v permanentním "půjčovacím procesu" s množinou geometricky narůstajících úroků pro věřitele ? Tomu výčtu se mnoho vytknou nedá. Nicméně volit na základě všeobecně známých a halasně vyhlašovaných faktů stranu, která jinak nic nenabízí, to je hodno leda tak "MÉNĚ PŘEMÝŠLIVÝCH VOLIČŮ S DÁVKAMI, CO NESTAČÍ NA KAŽDODENNÍ OPICI" a co jim programy mluvící o práci a potřebě podílet se "poněkud" smrdí. Slušný člověk chce nápravu a ne jen vyřvávání hesel ...

Odpovědět


Re: Vyjmenování problémů se nesmí?

Pavel S,2016-03-08 21:35:22

Jako obvykle žvaníš hovadiny mrázku. Realita je takováto: ad 1) zastavení léta trvající občanské války, přelávající se z jedné strany bývalé Jugoslávie na druhou, ad 2) suverénní rozhodnutí suverénních zemí, které měly s rusáckém tragické zkušenosti, jak zajistit svou bezpečnost, ad 3) to sis zcela vycucal z palce mrázku (kdes ho měl než sis ho strčil do huby?) ad 4) důsledek socialismu (mimochodem ignorante mrázku, Švédsko v NATO není, a v rusácku je uctívačů pedofila víc než v Evropě i bez liberalismu, o tom jaké podmínky panují pod přítelem putina kadyrovem na kavzkaze si islámští fanatici pohybující se ve Francii nebo Švédsku můžou nechat jen zdát, a to tam žádný liberalismus není :-)) ad 5) To je ti bankéři snad nutí si půjčovat?
No prozatím jsi ty sám nic než hesla nepředvedl, takže kotleba by ti měl konvenovat.

Odpovědět


Re: Re: Vyjmenování problémů se nesmí?

Jaroslav Mrázek,2016-03-09 06:24:22

Pane Slanina. Tento portál je pro slušné lidi. Tudíž ....

Odpovědět


Re: Re: Re: Vyjmenování problémů se nesmí?

Milan Hejna,2016-03-11 11:34:18

Pane Mrázku, máte samozřejmě pravdu..

Odpovědět


Re: Re: Re: Vyjmenování problémů se nesmí?

Pavel S,2016-03-19 23:57:33

Tak proč sem lezeš mrázku?

Odpovědět

Žádná záhada

Vít Výmola,2016-03-08 12:05:34

Co je na tom k sociologickému průzkumu nebo aplikování teorie her? Skutečnost je mnohem jednodušší a přímočará: Dokud normální politici nebudou řešit problémy, budou lidi slyšet na lákání extremistů, kteří jim slíbí jednoduchou nápravu. A je jedno, jestli to bude hovado jako Kotleba nebou komouš jako byl Gottwald.
Druhou alternativou je jenom to, že lidem rupnou nervy, jako Breivikovi nebo tomu ve sluchátkách a s kalašnikovem před lety v Bratislavě.

Odpovědět


Re: Žádná záhada

Marcel Brokát,2016-03-08 14:49:48

No a to souvisí s odtržením politiků od reality - rád bych si myslel, že současný systém je třeba pomalý, ale funkční. Myslím, že současný systém je úplně jiný - maximalizovat svoje zisky. Nejsem socan ani extrémista a myslím, že ani nemusím být, protože ten správný extremismus je samotná globalizace kapitálu a vzývání maximalizace zisků za každou cenu.

Odpovědět

Chyba soudruzi

Štefan Bognár,2016-03-08 10:57:18

Páni vedátori urobili chybu. V prvom rade extrémisti, v tomto prípade Kotlebova strana na Slovensku, nemali žiadnu dlhotrvajúcu predvolebnú kampaň. Oni totiž nemajú milióny EUR na to aby ich investovali do kampane. Priestor v médiách, Bilboardy, reklamy v TV, v časopisoch, denníkoch.. to všetko naplno využívali "mainstreamové" politické strany.

Kotlebovci dokázali len chodiť po kultúrnych sálach okresných miest, kde im chodilo tak priemerne okolo 300 ľudí. Plus, Kotleba bol poskytnúť rozhovor v niektorých regionálnych rozhlasových staniciach. Neskôr sa Kotleba zúčastnil štandartných predvolebných diskusných relácii v TV. Kde často schytával od moderátora ťažkú kritiku.

Čo sa týka jeho pôsobenia ako hejtman/župan kraja Banský Bystrica, tak je zavádzajúce tvrdiť že sa mu tam nič nepodarilo. V provom rade tam rozhodujú poslanci kraja, a dokážu prehlasovať aj veto župana. A často to aj robili. V druhom rade treba podčiarknuť že Bansko Bystrický kraj za pôsobenia Kotlebu znižil dlh o 18 mil. EUR, a bol vyhodnotený organizáciou Transparency International Slovensko ako prvý najtransparentnejší kraj na Slovensku. Bol tak ohodnotený už v roku 2011 a bol tak ohodnotený aj za pôsobenia Kotlebu v roku 2015.

Extrémizmus môže rozkvitať len ak sú občania tlačení do kúta. Ak budú politici odtrhnutí od reality, ak nebudú počúvať čo ľudia potrebujú a chcú. Ak budú politici a mimovládky tlačiť občanov do vecí ako velebenie LGBT či povinné vítanie ekonomických migrantov. Tak vtedy budú mať extrémisti podporu ľudí. Čím viac budú štandartní politici tlačiť na pílu, tak tým extrémnejšie názory sa budú na opačnej strane vytvárať.

A toto platí aj pre Donalda Trumpa. On len hovorí to, čo chcú počuť ľudia. Pretože ľudia vidia že súčasné smerovanie je cestou do pekla. Ľudia vidia, že treba otočiť kormidlo. A treba ho otočiť prudko. Možno to ľudia nevedia tak krásne popísať a obkecať, ako to vedia sociálny inžineri či iní sociopat.. pardon.. sociológovia. Ale ľudia cítia čo je správne.

Odpovědět

Hlavně že programové cíle jsou písemně a jasně formulovány s termíny měřitelných kontrol jejich plnění a sankcí

Josef Hrncirik,2016-03-08 09:53:24

Odpovědět

Hahaha aneb vážnější zamyšlení

Karel Železný,2016-03-08 09:09:02

Socialista Sanders, miláček českých sluníček, je extrémní kandidát. To se povedlo.

Nenašel jsem původní zdroj, ale našel jsem tohle: http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2274208

Jedna věc je model, druhá pak realita. Extrémisti se totiž dostávali do vedení států i v dobách, kdy předvolební kampaně byly mnohem klidnější. A byli to podstatně tvrdší extrémisté než Mihulkou zde udávaní Trump a Sanders. Zároveň můžeme celkem v klidu říct, že zatím všichni američtí prezidenti, aspoň ti pováleční, nebyli žádní blázniví extrémisti. Byl snad Reagan extrémista? Nebo Clinton? Ani ten nenáviděný Bush nedělal žádnou extrémistickou politiku.

Extrémní názory mají v politické debatě své nezastupitelné místo - otevírají nové cesty k řešení problémů. Obvykle není výhodné jít přesně podle jejich lajny, ale často pomůže už jen to, že se problém pojmenuje.

Velmi vítám, že jsou i sociologové, kteří se nebojí společenské jevy matematicky modelovat. Není to jednoduché a bohužel ani běžné. Neznamená to ale, že automaticky jsou závěry z těchto modelů zcela správné. Tak to nebývá ani u tvrdých věd.

Odpovědět


Re: Hahaha aneb vážnější zamyšlení

Milan Krnic,2016-03-08 13:41:08

Pokud by šlo skutečně o sociologický výzkum, souhlasil bych s vámi. Toto však není ani úvaha ...

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz