DARPA vyvinula zařízení pro telepatickou komunikaci s hejnem dronů  
Nový produkt agentury na zázraky DARPA funguje jako sofistikované rozhraní mezi mozkem a počítačovým řízením. Umožňuje pilotovi ovládat celé hejno dronů nebo letounů najednou. Bezpilotní armády už klepou na dveře.
DARPA pracuje na mozkových rozhraních. DARPA/NESD.
DARPA pracuje na mozkových rozhraních. DARPA/NESD.

Představte si bitvu, do které se zapojí početná hejna dronů. Něco takového by vyžadovalo početné týmy vzdálených operátorů, a rovněž náročné velení a koordinaci jejich akcí. Co kdyby ale operátorů bylo mnohem méně, a každý z nich by měl v hlavě neurální čip, s jehož pomocí by ovládal nikoliv jeden dron, ale celé hejno dronů? Nebo ještě lépe velkých tryskových bojových letounů? Ještě nedávno by to bylo čiré science-fiction.

 

Justin Sanchez. Kredit: DARPA.
Justin Sanchez. Kredit: DARPA.

Jenomže je tady americká agentura vojenských vývojářů DARPA, která se přímo specializuje na to, aby bořila hranice mezi science-fiction a naší realitou. A pokud můžeme soudit, tak na tom usilovně makají. Jeden z výzkumných programu DARPA, kterých je celá řada, se zabývá právě vývojem takového rozhraní. S jeho pomoví budou piloti ovládat celé hejna dronů. A pokud bude dost financí a kuráže, tak i celá hejna pokročilých bojových letadel v módu dálkového ovládání.

 

Telepatické mlsání čokolády. Kredit: UMPC / University of Pittsburgh.
Telepatické mlsání čokolády. Kredit: UMPC / University of Pittsburgh.

Tento pozoruhodný program navazuje na výzkum z roku 2015, který umožnil ochrnuté ženě ovládat virtuální F-35 Joint Strike Fighter (Lightning II) díky malému implantovanému neurálnímu čipu. DARPA nedávno prozradila, že na tomhle výzkumu zapracovali a vylepšili zmíněné zařízení tak, že je s ním možné ovládat více letounů zároveň.

 

Podle Justina Sancheze, vedoucího úřadu DARPA pro biologické technologie, jejich zařízení v tuto chvíli umí ovládat čtením mozkových signálů, tedy v podstatě telepaticky, 3 letouny zároveň. DARPA zároveň zařízení vylepšila i tak, že pilot, kterým je teď ochrnutý muž Nathan, jenom neovládá simulovaný tryskáč, ale také může přijímat a předávat signály od řízeného stroje. Jak říká Sanchez, signály od ovládaných letounů teď mohou proudit přímo do mozku, takže pilot díky neurálnímu čipu může vnímat okolí letounu prostřednictvím jeho senzorů. Testy a vývoj takové komunikace na zcela novém levelu teď zaberou celé roky.


Představte si rozdíl mezi „mozkovým joystickem“, kterým se ovládá letadlo, a telepatickou konverzací pilota s umělými inteligencemi hejna dronů nebo letadel v reálném čase. Takové výkony očekává DARPA od těchto neurálních čipů. Letadla budou pilotům předávat informace o všem zajímavém, co ve svém okolí zjistí. Piloti pak budou vyhodnocovat, jak s takovými daty naloží a zareagují v dané situaci.


Jak vzdálená je to tohle realita? V současné době jsme svědky skutečně dramatického rozvoje neurálních technologií. Jeden významný průlom následuje za druhým, ať už jde o komunikaci založenou na myšlenkách, ovládání sofistikovaných protéz anebo třeba technologie pro regeneraci paměti.

Video:  Direct Neural Interface & DARPA - Dr Justin Sanchez


Literatura
Defense One 6. 9. 2018.

Datum: 08.09.2018
Tisk článku

Související články:

Americké tanky, letadla a lodě budou ovládat vlastní drony     Autor: Stanislav Mihulka (06.01.2017)
Američané úspěšně otestovali hejno mikrodronů vypuštěných z letadel     Autor: Stanislav Mihulka (12.01.2017)
DARPA vyvíjí hejnovou taktiku pro drony na městských bojištích     Autor: Stanislav Mihulka (09.01.2018)



Diskuze:

Musk

Josef Šoltes,2018-09-10 21:06:58

Ostatně Elon se při svém zakouřeném vystoupení v rádiu zmínil o tom, že v nejbližších měsících jedna jeho společnost představí rozhraní člověk/počítač. To bude tipuji něco podobného. A hádám, že to bude podobně důležitý vynález jako písmo.

Odpovědět

Milan Krnic,2018-09-10 18:30:47

Pane Rameši, možná kdysi, v době bez sociálních sítí. Dnes už i telepatii vyvíjíme, a přijde mi to vskutku fascinující, zejména jako pomoc postiženým lidem, kdy je vojenské využití důležitým krokem.
Pane Tichánku, co Vám na tomhle vadí? Nedokáže si představit život od určité jeho fáze bez končetin a pomoc, jakou tato technologie nabízí?

Odpovědět


Re:

Bohumír Tichánek,2018-09-10 20:09:20

Roboti místo vojáků, to může být jedna ze zakázaných zbraní, pokud se OSN rozhodne. Doporučoval Elon Musk.
https://technet.idnes.cz/autonomni-zbranove-systemy-varovani-nebezpeci-autonomous-weapons-11j-/tec_technika.aspx?c=A170821_180118_tec_technika_pka

Ale drony, nesrovnatelně levnější než stíhačky, škoda vypisovat, jak můžou škodit. A ať si jich nevšímají teroristé.
"život od určité jeho fáze bez končetin" můžou zbraně lidem zajistit, i nevinným. O tom článek je.
Ani v nejmenším text neodmítá nechutný zlý vývoj lidské techniky, škoda.

Odpovědět


Re: Re:

Milan Krnic,2018-09-10 20:14:28

Nejen zbraně na to stačí automobil nebo jiný stroj, opět vždy v kombinaci s lidmi a vhodnými okolnostmi. Že je ta technologie využitelná pro vojenství, zajišťuje dobré finance. To máte jedno z druhým. Nemá smysl se zbytečně obávat a hledat jen to špatné. Uvidíme. Pro pomoc postiženým je to paráda každopádně.

Odpovědět


Re: Re: Re:

Milan Krnic,2018-09-10 20:23:13

"zbraně," "jedno s" ... Resp. čistě subjektivně, nemít ruce, a následně mít možnost opět je cítit a používat, je mi nějaký váš pocit bezpečnosti ukradený. Realita vs pocit.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re:

Josef Hrncirik,2018-09-11 15:55:19

To nemá vadu. Po humanitárním bombardování se převalí humanitární pomoc s čokoládou a čokoládově opálenými opylovači.
Časem budou hejna dronů telepaticky řídit i jejich piloty.
Přestanou nás zarážet do Země zaražení piloti.

Odpovědět

Věda by mohla

Bohumír Tichánek,2018-09-10 07:50:19

Přivádí civilizaci do stále horší situace věda? Rozumná by také mohla podobným "pozoruhodným programům" víc bránit, ne je podporovat. Nebo je také zostuzovat.

Odpovědět


Re: Věda by mohla

Josef Hrncirik,2018-09-10 12:46:11

4.odstavec
Ochrnutý Nathan byl odveden a současně se řítí 3 F35 Joint Strike Fighter (Lighting II) nad Idlibem. Ve své práci bude pokračovat i v Šeolu; na rozdíl od kolegy Mohammeda, který se hodlá v Edenu věnovat obnovovatelným zdrojům 81 húr.

Odpovědět


Re: Re: Věda by mohla

Bohuslav Rameš,2018-09-10 16:04:46

Již jsem to zde psal, ale což, opakování - matka moudrosti: Slušně vychovaný chlapec se s některými úkony, jako je například onanie, byť i jen duševní, uchyluje do soukromí a netahá je do veřejného prostoru. K čemuž mu dopomáhej otec moudrosti, totiž rákoska.

Odpovědět


Re: Re: Re: Věda by mohla

Josef Hrncirik,2018-09-10 20:46:28

Hledá se kompars pro natáčení horroru Ptáci III.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Věda by mohla

Jiří Matějka,2018-09-11 10:32:32

Kde jsem to jen uz viděl… jo aha Enderova hra :) tam to bylo pekne rozvedeno...

Odpovědět


Re: Re: Re: Věda by mohla

Josef Hrncirik,2018-09-11 17:20:10

Na rozdíl od matky je prý otec nejistý.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz