V Číně se prý narodila editovaná dvojčata. Svět z toho šílí  
Čerstvě narozená čínská dvojčata z umělého oplodnění Lulu a Nana by měly mít editovaný genom tak, že je nemůže infikovat virus HIV, cholera ani pravé neštovice. Jisté je jenom to, že je to skandál, ať už k editaci skutečně došlo anebo nikoliv.
Osmiměsíční děcko. Kredit: Avsar Aras / Wikimedia Commons.
Osmiměsíční děcko. Kredit: Avsar Aras / Wikimedia Commons.

Když genetičtí inženýři vytáhli z bakterií úžasný genetický editor CRISPR, tak bylo jasné, že tahle technologie brzy způsobí veliký poprask. A ta doba právě přichází. Bylo to nevyhnutelné. CRISPR je výkonný, jednoduchý a laciný. S trochou snahy by s ním mohli editovat středoškolští studenti ve školní laborce. Mnozí lidé věděli, že je jenom otázkou času, kdy se někdo pustí do editace lidského genomu. Pokud nejde o výzkum za miliony dolarů, k němuž jsou nutné drahé přístroje a ještě dražší specialisté, tak tomu prakticky není možné zabránit.

 

Přesto se teď svět tváří, jaký je to šok, že se v Číně, tedy údajně, objevila editovaná dvojčata. Čínský badatel Jiankui He sdělil agentuře Associated Press, že se tento měsíc narodily dvě zdravé holčičky s DNA editovanou CRISPRem, kterým se v médiích přezdívá „Lulu“ a „Nana“. Je to velice čerstvé a doposud neověřené ze spolehlivých zdrojů. Přesto mnozí lidé zaujímají stanovisko, nejčastěji znechucené až rozhořčené, a bioetici se tváří jako zlí čertíci z krabičky. Na druhou stranu, jde o důvěru veřejnosti v genetiku, což je už dlouho velmi horká půda. Takže je na místě opatrnost.

 

Jiankui He. Kredit: Youtube.
Jiankui He. Kredit: Youtube.

Nicméně, jestli si He nevymýšlí, a to není zdaleka jisté, tak jsme svědky zásadního vědeckého, medicínského a také filozofického pokroku v historii civilizace. Pokud je známo, tak čínský genetický editor cítí velkou zodpovědnost a očekává, že společnost rozhodne, co se bude dít dál. He podle dostupných informací studoval na Stanfordu a zdá se, že čistě teoreticky by takovou věc mohl dokázat. Vlastně to není až tak těžké. Stačí se nebát.

 

Je příznačné, že v těžké palbě názorů poněkud zaniklo, o co vlastně v údajné editaci šlo. Editované holčičky, pokud existují, určitě nevypadají jako Hitler, jak si možná stále ještě myslí někteří zarytí odpůrci všechno genetického. Ani nejsou superkrásné, superchytré nebo superbohaté. He a jeho tým jim genetickým editorem údajně vypnuli gen pro povrchový receptor bílých krvinek CCR5 (C-C chemokine receptor type 5).

 

Receptor CCR5 (žlutě) v buněčné membráně. Kredit: Thomas Splettstoesser.
Receptor CCR5 (žlutě) v buněčné membráně. Kredit: Thomas Splettstoesser.

Jestli k tomu skutečně došlo, tak tím Číňané napodobili velmi vzácné mutace, jimiž jsou někteří lidé chránění před infekcí virem HIV. Příznivou souhrou okolností taková editace chrání před cholerou a dokonce i před pravými neštovicemi. Editování lidských embryí je v dnešní době jistě kontroverzní. Ale být chráněný před HIV, cholerou a neštovicemi, to není kontroverzní, nýbrž naprosto cool. A to je zatím jenom maličká ochutnávka možností, které nabízí genetický editor CRISPR. Ať už jde o změny genomu nebo šílení veřejnosti, které je budou doprovázet.

 

Jak mělo dojít k editaci čínských dvojčat? He a spol. prý vyřadili gen pro receptor CCR5 v embryích u celkem 7 párů, které se rozhodly pro umělé oplodnění. U jednoho z těchto párů byl zákrok úspěšný a výsledkem by měla být zmíněná dvojčata. Zatím není jisté, zda k něčemu takovému došlo. Oslovení experti mají ale jasno, že je to alarmující, zničující a především velice nezodpovědné. Například Hannah Brown z South Australian Health and Medical Research Institute je přesvědčená, že je zbytečné chránit lidi před HIV editováním, protože onemocnění AIDS je přece v dnešní době možné snadno předcházet prevencí.


V případě Číny je vždy na místě zdravá skepse. Jak se ale na základě mediálních vyjádření zdá, vědecká mýdlová opera s editovanými dvojčaty zaskočila i Čínu. Stovka čínských odborníků vydala společné prohlášení, v němž údajnou editaci lidského genomu odsuzuje a vyzývá k zavedení přísnější legislativy. Současný skandál podle nich poškozuje reputaci Číny ve světě a také vývoj biomedicíny v Číně. Což je samozřejmě s otazníkem. Pokud se totiž skutečně narodila editovaná dvojčata, tak navzdory veškerým kontroverzím Čína de facto zvítězila v Biomedicínském závodě o světovou prestiž a už navěky bude první zemí, kde se to povedlo. Autor komentáře vážně pochybuje, že by o to Čína nestála.


Čínské úřady hodlají celou záležitost vyšetřovat. Univerzita Southern University of Science and Technology v jihočínském Šen-čenu si dala tu práci a zveřejnila oficiální prohlášení, v němž se od výzkumu genetika He distancuje. Prý už dávno není jejich zaměstnancem, a tak dále. Pokud všechny informace sedí, tak by He v takovém případě zeditoval dvojčata bez povolení či dohledu čínských úřadů. V této souvislosti je samozřejmě na místě otázka, zda je něco takového v současné Číně, která právě mohutně utužuje režim a ořezává svobodu bádání na čínských univerzitách, vůbec možné. Snad budeme brzy vědět víc. 

Video
Ethic debates going on as Chinese scientist claims first gene-edited babies born



Video: Jiankui He talking about human genome editing



Literatura
Phys.org 27. 11. 2018.

Datum: 27.11.2018
Tisk článku

Související články:

Už je to tady. Čínští vědci geneticky modifikovali lidská embrya     Autor: Stanislav Mihulka (25.04.2015)
Britští genetici budou editovat genom lidských embryí     Autor: Stanislav Mihulka (17.01.2016)
Vesmírný závod 2.0? Číňané léčí první pacienty editorem CRISPR!     Autor: Stanislav Mihulka (19.11.2016)



Diskuze:

Jenom magor

Petr Jakubec,2018-12-01 16:53:37

Jenom magor by chtěl v tomhle slzavým údolí
pobývat věčně a neb, každé dobré divadelní
představení má začátek a hlavně taky konec!
Není nic horšího než telenovaly o 1,00e-9 dílů.

Odpovědět


Re: Jenom magor

Miroslav Stuchlík,2018-12-02 01:27:46

Telenovela o délce jednoho nanondílu by mi nevadila ;-)

Odpovědět


Re: Re: Jenom magor

Petr Jakubec,2018-12-03 23:01:36

Jo a telenovAla taky měla být telenovEla
Je to daň za editaci příspěvku na mobitelu.
Ale jestli ta nanonovela někoho pobavila,
tak to splnilo svůj účel.

Odpovědět

že v realite by tú liečbu dostali len top10

Petr 1,2018-11-29 15:56:54

".... že v realite by tú liečbu dostali len top10"
Pouze top10 (předpokládám, že to má být něco jako horních 10 milionů) nějakou podobnou léčbu dostane jen tehdy pokud se tyto technologie budou zakazovat či jako dosud drakonicky regulovat. Bohatí a mocní zákazy a regulace snadno obejdou, průměr bude si na delší život, vylepšenou imunitu, apod. bude muset nechat zajít chuť. Jediná možnost, jak toto zpřístupnit všem je zákazy a regulace zrušit.

Odpovědět


Re: že v realite by tú liečbu dostali len top10

Petr 1,2018-11-29 16:24:02

reakce na Michala Lichvára

Odpovědět


Re: Re: že v realite by tú liečbu dostali len top10

Michal Lichvár,2018-11-30 16:46:11

lenze s vacsou pravdepodobnostou to bude ako v sucasnosti pri roznych liekoch, liecivach atp. Cena bude vysoka, preto si ju budu moct dovolit len bohati jedinci, mojimi slovami top10.

Odpovědět

Deletions a rearrangement

Michal Lichvár,2018-11-29 15:08:45

Zdravím

bol som veľký fanda CRISPR a sci-fi, predstavy čo by s ním ľudstvo mohlo dokázať.

Potom ma šéf upozornil na tento článok: Repair of double-strand breaks induced by CRISPR–Cas9 leads to large deletions and complex rearrangements.
https://www.nature.com/articles/nbt.4192

Takže, časom možno uvidíme, či dievčatká majú alebo nemajú nejaké vývojové choroby. Ak sa deaktivácia nepodarila ako by mala, embriá by sa možno ani nevyvinuli v plod. Ale zase poznáme veľa syndrómov, ktoré majú pričinu v zmazaní jednoho písmenka na nesprávnom mieste.

Áno, a druhá stránka veci je, že nemusia mať kľudný život, aj keby boli zdravé. Aj keď zase, aká bola odozva verejnosti na prvé dieťa zo skúmavky?

Odpovědět

Nezdá se mi to

Alexandr Kostka,2018-11-29 01:28:42

Evoluce vybírá jdeince, kteří přežívají a rozmnožují se na základě výhodnosti (nebo nevýhodnosti) souboru vlastností v daném prostředí. Teoreticky je imunita vůči choleře a neštovicím obrovská výhoda. Teoreticky by za období epidemií měli lidé s touto vlastností přežít, prosperovat, množit se.. V praxi ovšem přežil a více se množil člověk cholerou nakažlivý. Takže deaktivace onoho receptoru "asi" evoluční výhodu neznamená. Jde o bílé krvinky, imunitní systém.. Tipl bych si, že patrně funguje lehce jinak a patrně je celkově méně výkonný než běžný. Něco ve stylu, že je imunní na choleru, ale daleko snadněji zemře na něco mnohem běžnějšího.

PS: nemluvě o tom, na co narážel kolega diskutér Vašků: Crispr je jemnější než dřívější metody. Ovšem stále "opravujeme" kapesní hodinky kladivem. Jen nemá 5 kg ale 10 dkg.. Ale stále je to hrubý nástroj na tak jemnou práci a procento chyb je velké. Osobně bych děvčatům přál dlouhý a spokojený život, ale nemyslím, že by na něj měla sebemenší šanci. V nejlepším případě je čeká 20-30 let neustálého šmejdění reportérů. Ovšem spíš bych to tipl na nepříjemnou smrt na rakovinu, nebo lynč.

PPS: což je to, co mi na podobném pokusu vadí asi nejvíc. Ne to, že jej někdo provede, ale že jej prodeve, aniž by předem zkoumal následky. Ano, existují jedinci, kteří s takovou verzí genu žijí a jsou zdraví. Ovšem naprosot netušíme, na čem všem to závisí. Chápal bych nějaké pokusy s tkání, kmenovými buňkami a podobně. Ale vyrobit živou a inteligentní holku a pak čekat, jestli na následky neuváženého experimentu zemře. Přijde mi to možná horší, než co dělal dr Mengele. Ten měl alespoň morální přesvědčení, že podniká pokusy na podlidech, aby výsledky výzkumu pomáhaly lidem. Židy vnímal jako trenažér v podobě člověka.

Odpovědět


Re: Nezdá se mi to

Josef Šoltes,2018-11-29 13:35:54

Proč by měly umírat na rakovinu? Genom takhle fakt nefunguje. Pokud se byla ta děvčata schopna narodit a jsou zdravá, je pravděpodobnost nějaké zásadnější budoucí vady poměrně malá.

Odpovědět


Re: Re: Nezdá se mi to

Michal Lichvár,2018-11-29 15:09:11

možno pre toto: Repair of double-strand breaks induced by CRISPR–Cas9 leads to large deletions and complex rearrangements. https://www.nature.com/articles/nbt.4192

Odpovědět


Re: Re: Re: Nezdá se mi to

Josef Šoltes,2018-11-29 23:26:38

Pokud by k něčemu takovému mělo dojít, tak už k tomu došlo a ta děvčata jsou dávno mrtvá nebo jsou z nich hroudy třesoucího se sulcu.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Nezdá se mi to

Alexandr Kostka,2018-11-30 15:00:56

Nějak se nezmiňují o tom, kolik kapek sulcu umyli z laboratorního skla, než se jeden "chytil". Určitě jich bylo nemálo. A osobně bych spíš počítal s násilným koncem. Lynč nebo takové pronásledování,že si "to hodí".

Odpovědět

Teším sa.

Sepp Winkler,2018-11-28 14:49:12

Teším sa. Nech sa im aj vedcom darí. Čím skôr ľudia kvázietické tmárstvo zavrhnú, tým lepšie. Len cestou pokroku sa postupne zbavíme chorôb a iných slabostí. Len tak ďalej.

Odpovědět


Re: Teším sa.

Milan Krnic,2018-11-28 20:15:27

Zrovna tohle by byl vskutku zvláštní experiment. To je holčička Ujgurská, nebo tak, že na ní pak imunitu otestují?

Odpovědět


Re: Re: Teším sa.

Jan Novák9,2018-11-28 22:06:10

Číňani nejsou hloupí a imunita bude nejspíše testována na buněčných kulturách. Ne že bychom nevěděli které buňky virus napadá. Bílé krvinky snadno získáte z pár kapek krve.

Odpovědět


Re: Re: Re: Teším sa.

Milan Krnic,2018-11-30 20:54:09

To jistě, ovšem testování in vitro je trochu něco jiného, a tedy může dávat jiné výsledky, než in vivo.

Odpovědět

prosba Bohovi

miroslav kroupa,2018-11-28 11:41:44

pane Bože prosím dovol nám i budoucím, abychom tohle mohli provádět

Odpovědět

Teda to je nadpis?

Jirka Nikdo,2018-11-28 09:52:29

"....Svět z toho šílí"

Tak nevím?
Já nešílím, spíše to tak nějak schvaluji. Jsem snad mimozemšťan?

Odpovědět

Ateistický názor

stanislav vyskočil,2018-11-28 07:46:58

Pokud by nás stvořil nějaký stvořitel ,tak kromě daru života na nás seslal 5860 zaregistrovaných nemocí /"děkujeme"/, my už si nějak poradíme. Máme evolučně vytvořený imunitní systém značně ale nedokonalý a toto je první konkrétní/pokud je to faktum/ případ obrany proti nevhodnému daru stvořitele .To pro věřící.

Obrovské je ale nebezpečí zásahu do software genomu DNA a jeho následné šíření do populace bez přísného vědeckého dohledu amaterským "genetikem" jenom pro jeho vědecké ambice.

Protože je ale editor CRISPR tak dostupný , nedáse asi jeho zneužití zabránit.

Odpovědět

Pája Vašků,2018-11-28 07:46:31

Tak jiné zdroje píší, že minimálně u jedné holčičky se to ta editace nepovedla (a kdo ví, co ten CRISPR kde nastříhal jinde) a nadále může oněmocnět AIDS. A zmíněná mutace receptoru bílé krvinky chrání před AIDS, ale znamená, že člověk může zemřít na jiné, běžnější nemoci.

Odpovědět


Re:

Milan Krnic,2018-11-28 20:11:46

K čemu jí je, že je chráněná, když je hnusná. Před HIV, ne AIDS. A můžu zemřít na jinou nemoc, jako fakt, i když jsem očkovanej proti žloutence? :)

Odpovědět


Re: Re:

Pája Vašků,2018-11-29 09:14:39

prý jedna nemá imunitu vůči HIV, u druhé to není jisté, protože má směs buněk s úpravou i bez úpravy a neví se, ze kterých se vytvořily krvinky. Pokud má tu mutaci, může zemřít na jiné běžnější nemoci, proti kterým je jinak chráněná, ale s touto mutací by imunitu ztratila. Vzniklo také několik dalších mutací jinde, ale usoudili, že nejsou důležité. A nebojte, vy jste nesmrtelný.

Odpovědět


Re: Re: Re:

Michal Lichvár,2018-11-29 15:18:11

no to je ten problém, vznikli mutácie aj inde, zdá sa, že našťastie len v miestach, ktoré nie sú kódujúce ... vzhľadom nato, že výskum toho, čo od čoho v genetike závisí, že vieme, že jedlo má vplyv na expresiu génov (pozrite si termíny nutrigenomika a nutrigenetika), prijde mi veľmi nerozvážne robiť takéto experimenty, pokiaľ sa nejedná o život zachraňujúcu operáciu.

Všeobecne vzhľadom na nutrigenomiku, horizontálny prenos génov atp. mi prijde nerozvážne vo veľkom vysádzať GMO potraviny. Ale zase na druhú stranu nám možno nič iné pri rastúcej populácií nezostáva, než zariskovať a riešenie budúcich potravinových intolerancií a alergií posunúť na ďalšie generácie.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re:

Milan Krnic,2018-12-01 11:22:36

Souvislost GMO a "potravinových intolerancií a alergií" jste vzal kde?

Odpovědět

Mám obrovskou radost

Jiří Kolumberský,2018-11-28 06:52:18

Protivědecká lobby naštěstí nemůže škodit ve svobodné Číně. Tihle darebáci škodí, kudy chodí. Pod rouškou tzv."etiky" neznalí, ale mocichtiví jedinci a skupiny brání vědeckému pokroku. Raději celá planeta zamořená nemocnými, invalidními a retardovanými. Protože o koho by naši paraziti mohli "pečovat" a chránit před "diskriminací", kdyby na Zemi žili jen zdraví lidé se samostatným úsudkem? Jak by se jim dařilo agresivně prosazovat jejich ideologii - iracionální "etiku" a samá práva: lidská, zvířecí a nyní dokonce i softwaru. Protivědecké lobby globalistů vadí i exaktní vědy, prý jsou rasistické, šovinistické a diskriminační. Inu, pořádat vědomostní soutěže pro retardáty, to je vysoce "etické"...

Odpovědět


Re: Mám obrovskou radost

Honza B.,2018-11-28 08:55:56

Žvaníte neskutečné nesmysly.

Odpovědět


Re: Re: Mám obrovskou radost

Jiří Kolumberský,2018-11-28 10:37:08

klasická argumentace v duchu globalistické ideologie. :-)

Odpovědět


Re: Mám obrovskou radost

Libor Tomsik,2018-11-28 16:13:26

+1

Odpovědět


Re: Mám obrovskou radost

Milan Krnic,2018-11-28 20:12:56

Svobodné Číně?

Odpovědět

Přenos na potomky

Richard Vacek,2018-11-28 06:47:30

Tady se jedná o typ zásahu, který by mohly dědit i další generace "superčíňanů".

Odpovědět


Re: Přenos na potomky

Jan Novák9,2018-11-28 22:20:24

V dnešní době kdy za pomoci lékařské vědy přežívají lidé s genetickými poruchami kteří by před několika desítkami let neměli šanci a předání jejich genomu na další generaci se oslavuje bych z toho meměl až takový strach. Nemyslím že by degradace genomu mohla být horší, spíše naopak.
Já v tom předání zásahu vidím výhodu a naději na obrácení degradace lidského genomu ke které dochází tím že jsme vyřadili přirozený výběr.

Odpovědět


Re: Re: Přenos na potomky

Michal Lichvár,2018-11-29 15:20:36

práveže CRISPR edituje aj to čo nechceme:

https://www.nature.com/articles/nbt.4192

Odpovědět


Re: Re: Re: Přenos na potomky

Jan Novák9,2018-11-29 19:27:02

CRISPR funguje jako funkce "najít a nahradit" Pokud prohledáváte text dlouhý jako milony knih musíte si dát pozor na to aby se nahradilo jen to co chcete. Ideální by byla analýza konkrétního genomu před jeho změnou protože jednotlivé genomy se liší.

Odpovědět

Pavel Foltán,2018-11-28 03:09:15

Pane Gretschelste, úplně s vaším textem souhlasím.
Jakýkoliv "hon na čarodějnice" je kontraproduktivní.

Odpovědět

Docela mám obavy

Miroslav Gretschelst,2018-11-28 00:56:03

o osud oněch děvčátek. Pokud je pravda, že se narodila s umělou (genetickou) mutací a jsou zdravá, to bude těžko překonatelný políček všem těm ochráncům lidstva a přírody před úspěchy vědy. Kdyby to byla zvířátka, skoro jistě by "nejbližší vhodný" soud nařídil jejich utracení. Takhle budou asi muset zemřít na cokoliv, co dokáže absolutní nepřípustnost podobných (byť léčebných) zásahů vědy do boží vůle.

Moc bych jim přál dlouhý a šťastný život ve zdraví, aby se konečně lidi probrali z těch fantazií o zločinné vědě a nebohé přírodě úpící pod skalpely šílených vědců usilujících o jejich zničení. Výsledky výzkumu nabízejí další ohromný pokrok v lékařství či zemědělství, který se ale daří nepochopitelně sabotovat za mlčení těch, kterým by pomohl. Toto by mohla být změna k lepšímu.

Odpovědět

Superhuman

René Váni,2018-11-27 23:02:01

Už nech je to tu. Do dvadsať rokov očakávam injekciu po ktorej budem silnejší, múdrejší a nesmrteľný ;)

Odpovědět


Re: Superhuman

Petr Jakubec,2018-11-29 04:36:35

JE TO PANDOŘINA SKŘÍŇKA!

Zatím víme prd na to, aby jsme si hráli na bohy.

Je to jako vypnout u auta při jízdě v noci potkávací světla, to má také svoje výhody,
člověk tak neoslňuje protijedoucí auta, nevytváří světelný smog, sám si nenaruší
umělým osvětlením spánkový bioritmus, atd.... tomu já říkám fakt výhoda!

Jo jinak co se týká těch supervýhod viz. "INJEKCE SUPERHUMAN"....

obávám se..., ne já to naprosto jasně vím!, že pro:
80% této naší globální společnosti, nevyjímajíc vás i vaše děti budou dostupné
pouze ty injekce na to, aby byl člověk silnej, blbej a krotkej, tak aby
se mu v Alze a nebo Amazonu za kratší časovou jednotku podařilo přenést
více krabic z I-phony/banány a ještě se u toho mile usmíval.
19% populace dostane injekce pro rychlejší inteligentnější silnější
1% populace a hádejte které, dostane injekci pro nejinteligentnější,
nejsilnější, 0% nemocí, 0% hladu, 0% smrti, 100% agresivita 100% prostě krasa.

TOŽ VELCOME IN THE BIG FUTURE MADE IN CHINA

Jo a jsou ti údajní "Číňani" fakt tak dobří protože byly první a nebo proto že byli dost blbý?
Áaa teď si uvědomuji, paradox, že oni tu injekci proti blbosti opravdu potřebují.

PS: donutily jste mě věřícího ateistu citovat z bible:

"PROSÍM OTČE, ODPUST JIM, NEBOŤ NEVĚDÍ CO ČINÍ"

AMEN

Odpovědět


Re: Re: Superhuman

Michal Lichvár,2018-11-29 15:24:51

Tak tak, tiež som si hovoril, aké by bolo super ovládať aktivitu telemerázy a potom si uvedomil, že v realite by tú liečbu dostali len top10.

A potom uletená konšpi-sci-fi ... a čo keď liek na nesmrtelnosť už bol vyvinutý, objavený ... a taký ľudia už chodia po tomto svete ... a čo sa tak deje už véeeeľmi dlho.

Odpovědět


Re: Re: Re: Superhuman

Milan Krnic,2018-12-02 18:44:30

Nesmrtelnost je z principu blbost. Být do skonání věků ležící kvadruplegik by musela být výhra :)

Odpovědět


Re: Superhuman

Peter Čulek,2018-12-08 14:52:15

René Váni, už dnes ti môžu na západe dať injekciu nanotechnológie, ktorá sa naviaže na tvoje neuróny v mozgu ako aj tvojim kolegom a táto nanotechnológia spôsobí, že sa budete počuť myšlienkami. Predpovedaná komunikácia bez hlasiviek len mozgom. Západ to zatiaľ popiera, Čína podobné veci priznala a odsudzujú ju za to. Čo myslíš, že by tu ľudia spravili, keby tak odhalili zopár ľudí s nanotechnológiami v krvi, ktorí sa rozprávajú len myšlienkami na základe elektromagnetických polí mozgu? Viem o tých, ktorých už kvôli tomu aj mučili a pokúsili sa ich zavraždiť. Vitaj na západe a porovnaj s Čínou.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz