Čínský railgun vyplul na moře. Údajně  
Tanková výsadková loď Haiyangshan se teď plaví někde v Pacifiku, a má na palubě něco, co vypadá jako elektromagnetický railgun. Je to pokročilá vojenská technologie anebo plastová hračka Made in China?
Kredit: China Defense Blog.
Kredit: China Defense Blog.

V lednu 2018 se v headlinech světových médií poprvé objevila čínská válečná loď jménem Haiyangshan. Není to vlastně nic moc extra plavidlo. Jde o jednu ze starších čínských tankových výsadkových lodí třídy 072III (v kódu NATO Yuting-II), o výtlaku 7

Výstřel z railgunu US Navy, již v roce 2008.
Výstřel z railgunu US Navy, již v roce 2008.

tisíc tun a délce asi 120 metrů, která je ve službě od května 1996.

 

Za normálních okolností by taková loď uvezla cca 10 tanků nebo 500 tun vojenských zásob anebo 250 vojáků s kompletní výbavou, které by mohla vyložit na břeh při obojživelné operaci. Jenomže podle dostupných informací, a ty nejsou nijak zvlášť obsáhlé, má loď Haiyangshan, které média přezdívají „Yangtze River Monster“, na palubě něco speciálního. Měl by to být elektromagnetický railgun, čili hypersonické kolejnicové dělo, jedna z futuristických zbraní, jaké teď vyvíjejí pokročilé armády světa.


Pokud jsou tyto zprávy pravdivé, což je samozřejmě otázka, tak se Čína již v lednu 2018 stala první zemí světa, která nainstalovala railgun na loď. Předstihla by tím i samotné Spojené státy, které jsou podle převládajícího názoru na špici výzkumu a vývoje railgunových technologií. Jak je to ale doopravdy, a zda Čína skutečně sesadila Spojené státy z vedení v honbě za railgunovými zbraněmi, to vlastně vůbec není jasné. Není tajemstvím, že čínský režim je posedlý utajováním. Rovněž je notoricky známou věcí, že jednotlivé státy světa, obzvláště právě autoritáři a diktátoři, často rádi přehánějí své úspěchy ve vývoji převratných vojenských technologií. Nafukují tím svou sílu, stresují své soupeře, a vlastně ani moc neumějí mluvit pravdu.


Dne 29. prosince 2018 „Monstrum z řeky Jang-c’-ťiang“ připlulo zpátky do světových médií a sociálních sítí. Přesné místo výskytu lodě není známé, ale prý opustila řeku a pohybuje se na volném moři kdesi v Pacifiku. Vzhledem k hustému lodnímu provozu v dané oblasti není údajně možné loď přesně lokalizovat. Povaha původních zpráv ukazuje na to, že zřejmě nepůjde o náhodný nebo snad nechtěný únik informací. To spíše čínská lidová armáda sděluje světu, co uzná za vhodné.


Ať už je to pravda nebo jen mediální hra, testování railgunu na zmíněné tankové výsadkové lodi by podle komentátorů dávalo smysl. Haiyangshan je už za zenitem. Čína by mohla loď sešrotovat nebo použít k nějakým testům. Konstrukce takové lodi navíc umožnuje vcelku pohodlnou instalaci railgunu a jeho obslužných zařízení, která jistě nejsou úplně drobná. Už jenom zdroj energie pro railgun bude jistě masivní.

 

Je to railgun, není to railgun? Kredit: Twitter user @dafengcao
Je to railgun, není to railgun? Kredit: Twitter user @dafengcao

Americké námořnictvo pracuje na vývoji railgunu dlouhé roky. Veřejnost zná celou řadu technických parametrů a detailů. Každý si může na Youtube pustit videa, v nichž létají projektily amerických railgunů a s úžasnou silou prorážejí ocelové desky. Cílem amerického výzkumu je railgun, který bude pálit projektily s energií 32 megajoulů, rychlostí 10 výstřelů za minutu. Zatím ale Američané dost zápasí s vývojem zdroje energie pro takový railgun, s elektronikou, a také s rychlým opotřebením hlavní railgunu.


O čínském railgunu se toho ví mnohem méně. Vlastně prakticky nic. Kdo kdy viděl výstřel jejich railgunu? Skeptici tvrdí, že Čína ve vývoji railgunů už skutečně dohnala nebo dokonce předehnala Spojené státy. Jen provádějí testy skrytě, hlavně na oceánu. V takovém případě by …, jak říká jedna kouzelná anglická fráze, „China really could be eating America’s lunch in the railgun world“. Podle optimistů je Čína (zatím) v railgunech pozadu a jenom dělá to, co dovede nejlépe: krade nápady, napodobuje úspěšné technologie, manipuluje zprávy a provokuje. V extrémním případě by „railgun“ na palubě „Monstra z řeky Jang-c’-ťiang“ mohl být plastovou hračkou pro přerostlé děti. Časem se snad dozvíme víc.

Video: Navy's Gigantic Electromagnetic Railgun Is Ready for Deployment


Literatura
Popular Mechanics 31. 12. 2018.

Datum: 03.01.2019
Tisk článku

Související články:

Mohli by těžaři na Měsíci vystřelovat rudu do vesmíru railgunem?     Autor: Stanislav Mihulka (14.04.2017)
3 megajoulový railgun Blitzer vypálil projektily hypersonickou rychlostí     Autor: Stanislav Mihulka (02.06.2017)
Railgun námořnictva vyrazil do terénu a přináší průlomovou technologii     Autor: Stanislav Mihulka (04.08.2017)
Čína údajně testuje hypersonický zbraňový systém DF-17     Autor: Stanislav Mihulka (31.12.2017)



Diskuze:

Čínský Railgun

Jack Ketch,2019-01-04 14:46:51

Číňané v roce 2008 koupili britskou firmu Dynex a dostali se tím k mnoha technologiím, které pro vývoj railgunu potřebovali. Jejich zkušební prototyp na zemi je funkční i když není údajně schopen opakovaných výstřelů. Na takové kocábce, na jakou to namontovali z toho rozhodně střílet nebudou, protože by se jim to vyrvalo z paluby

Odpovědět


Re: Čínský Railgun

Alexandr Kostka,2019-01-04 21:38:46

Ono na tom s množstvím výstřelů nejsou moc slavně ani ty americké. Dobře, 30 nebo 40 ran je 30-40x víc než 1, ale na věc, která by měla vydržet ve službě roky je to lehce málo. A za druhé, railgun má obtrovský problém s utajením vlastní pozice. Dnes je moderní mít zbraně stealth, pokud možno nedetekovatelné. Ovšem utajit výstřel, který se mimo jiné vyznačuje pěkně velkým oblakem energeticky solidně nabité plazmy.. Výstřel je detekovatelný minimálně na kolik desítek kilometrů. Možná ne s přesností na metr, ale zaměřit, kde se střílelo plůus mínus kilometr je "na první dobrou". A jakmile víte, že tam s jistotou něco je, najít to už není takovýá problém.

Odpovědět


Re: Re: Čínský Railgun

Novák Jiří,2019-01-04 22:44:21

Vůbec, jak utajit polohu něčeho tak obrovského, jako je válečná loď? U ponorky si to představit dovedu, jinak... moc ne.

Odpovědět


Re: Re: Re: Čínský Railgun

Alexandr Kostka,2019-01-06 19:31:36

Paradoxně docela snadno. Moře je obrovské a vlny dost kvalitně blokují hladinový výhled. První co na cizí loď upozorní je obvykle radar, pak sonar a teprve pak jí hledáte očima. Stealth loď prostě nemá radarový odraz, minimální sonarový, dělá minimální hluk.. Dokonce i když tam máte "běžného" pozorovatele, nebo hlídkové lety, je obrovská šance, že se nevšimnou. "běžným" pozorováním myslím stav, kdy neví, že tam mají vetřelce a jen se preventivně rozhlíží. Ovšem po odpálení railgunu je jistota, že Je tam vetřelec. TV okruhu řekněme kilometr maximálně dvou. Načež následuje důkladné pátrání a objevení. Tomu už se vyhnout nelze. Pravda, je otázkou, jestli s podobnou lodičkou budou schopní něco udělat (tedy potopit) ale minimálně jí natočí a budou důkazy o tom, kdo provedl útok.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Čínský Railgun

Novák Jiří,2019-01-07 14:53:32

Ale co hlídkování pomocí satelitů? Stealth loď ať chce či nechce musí nechávat stopu jak tepelnou, tak vizuální (klasická brázda za lodí). Nehledě na to, že v lodi funguje nějaká elektronika a tu půjde dost obtížně odstínit, nebo to jde?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Čínský Railgun

Alexandr Kostka,2019-01-07 17:28:01

Ani satelit není zdaleka všemocný. V první řadě musí být na nízké oběžné dráze, takže na pozorování povrchu má doslova vteřiny, během kterých stihne zaznamenat jen poměrně úzký pás. Mezi pásy jsou dost velké mezery. Navíc je to ovlivněno tím, že snímá z výšky kolem 250 kilometrů a přes atmosféru, je to ovlivněno počasím. Za druhé, takový špionážní satelit je docela drahá legrace. Aby to utáhlo pořádný fotoaparát či kameru, aby to mělo rozumný objektiv, aby to zvládalo předávat na zem data, fakt nestačí nějaký běžný jednoúčelový cubesat. A ohledně lodi samotné: Jasně že strojovna něco vyzařuje, ale je to maximálně omezeno a stíněno. U stíhačky říkali, že je vyzařované teplo v řádu jednotek procent, oproti klasickému motoru stejného výkonu. Počítám, že to tady bude podobné. A to i s těmi přístroji. Maximální stínění. A totéž ohledně brázdy za lodí, pokud se inženýři snaží, dá se velmi zmenšit, obzvláště když se extra nespěchá. Výsledkem je, že 150m dlouhá loď není "viditelnější" než běžné rybážské bárky či malé jachty. Kterých se po oceánu motají obrovské spousty. Stále platí totéž, pokud na sebe neupozorní, je velká šance, že si jí nikdo nevšimne.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Čínský Railgun

Alexandr Kostka,2019-01-07 17:35:27

PS: Uvědomte si, že stealth je s oblibou označováno jako neviditelné, ale v praxi je to prostě "nenápadné". Základem je, že když poztorovatel netuší, že má dotyčný předmět sledovat nějak důkladněji, nedělá to. Jo a další věc. Onen špionážní satelit zdaleka nesnímá pořád otevřené moře, kde toho není moc k vidění. Většinu času ho zaměřují spíš na známé vojenské případně průmyslové objekty. Ani USA jich zdaleka nemá tolik, aby měla pod kontrolou každý metr. A i ta 150m dlouhá loď prostě v obrovské rozloze oceánu zmizne aniž by si kdo všiml.

Odpovědět


Re: Re: Čínský Railgun

Jack Ketch,2019-01-07 21:37:01

Railgun asi nemá být na lodích za účelem utajené palby. Výhodou railgunu je, že dostřelí 200 km daleko projektil rychlostí snad až 5M, který za sebou nenechává, na rozdíl od rakety výraznou stopu, takže proti takovému výstřelu neexistuje obrana. Loď jako USS Zumwalt, který by měl být railgunem vybavený se umí proti odvetné palbě docela dobře chránit sama

Odpovědět

Kolikrát

Mojmir Kosco,2019-01-04 08:57:57

Zde se objevilo že Čína je na vrcholu toho či onoho .tak proč teď nevěříte?a může spíš Měla by být tato otázka otázkou víry ,?

Odpovědět


Re: Kolikrát

Alexandr Kostka,2019-01-04 21:45:24

Poslední dobou ukazují věci, které rozhodně okopírovat nemohli. Například superpočítače založené na procesorech, které nikdo jiný nemá. Nebo příklad ze špionáže obviněné firmy Huawei, která "náhodou" vyrábí nejpokročilejší 5g komponenty na světě. Neříkám, možná se k nějaké části výzkumu dostali "nakouknutím" jinam, ale prostě je v tom obrovský podíl vlastní práce, originální a ukazujcí, že umí.

Odpovědět

Opravdu?

Jaroslav Pešek,2019-01-04 07:25:46

"Není tajemstvím, že čínský režim je posedlý utajováním. Rovněž je notoricky známou věcí, že jednotlivé státy světa, obzvláště právě autoritáři a diktátoři, často rádi přehánějí své úspěchy ve vývoji převratných vojenských technologií. Nafukují tím svou sílu, stresují své soupeře, a vlastně ani moc neumějí mluvit pravdu."

Si tyhle věty trochu odporujou. Celej ten text je vůbec nějakej přehnanej a nafouklej.

Odpovědět


Opravdu údajně čínský railgun vyplul na údajně čínské moře?

Josef Hrncirik,2019-01-05 17:37:53

Na obr.2 však z railgunu nezadržitelně prudce vyráží US elektronický smog.
Proč to nemají řádně odrušeno podle PRC normy?

Odpovědět


údajně 32 MJ/střelu, ale rychlost střely či její hmotnost a hlavně rozptyl střelby z krátké hlavně se vypařující se hlavně se jim nepodařilo vypočítat

Josef Hrncirik,2019-01-06 08:48:17

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz