Bojový dron US Air Force Kratos XQ-58A Valkyrie má za sebou první let  
Americké letectvo se společností Kratos Unmanned Aerial Systems vyvíjejí levný a všestranně využitelný bojový podzvukový dron. Pokud se prosadí, tak by se mohl stát jedním z klíčových prvků US Air Force. Valkýra vzlétla po 2,5 letech vývoje.
Magie valkýry. Kredit: 88 Air Base Wing Public Affairs.
Magie valkýry. Kredit: 88 Air Base Wing Public Affairs.

Teď už snad nikdo nepochybuje, že tryskové bojové drony v blízké budoucnosti sehrají zásadní roli ve vojenských střetnutích. Tahle budoucnost je zase o něco blíže díky úspěšnému prvnímu letu, který má za sebou experimentální dron amerického letectva Kratos XQ-58A Valkyrie. Jak stojí v tiskovém prohlášení společnosti Kratos, 5. března jejich valkýra letěla 76 minut nad vojenským testovacím zařízením Yuma Proving Grounds v Arizoně.

 

Logo společnosti Kratos.
Logo společnosti Kratos.

Kratos XQ-58A Valkyrie je společným projektem soukromé společnosti Kratos Unmanned Aerial Systems (KUAS) a vývojářů amerického letectva US Air Force Research Laboratory (AFRL). Dron vzniká v rámci programu Low Cost Attritable Aircraft Technology (LCAAT), který se snaží řešit problém s dramaticky narůstajícími náklady na vývoj, výrobu a provoz sofistikovaných bojových letounů, přetékajících hypermoderními technologiemi.

 

Valkýra by se nakonec měla stát relativně levným bezpilotním bojovým dronem, který není závislý na letištích, operuje na značnou vzdálenost a létá těsně podzvukovou rychlostí. Od zahájení vývoje tohoto dronu do tohoto prvního letu přitom uplynulo asi dva a půl roku. Očividně stealth valkýra se stane základem pro další vývoj víceúčelových bojových tryskových dronů. Takové drony by měly operovat buď jednotlivě anebo v hejnu, buď jako doprovod pilotovaných stealth letounů F-22 či F-35 anebo na průzkumných či samostatných bojových misích. Uplatnit by se měly i v elektronickém boji, který se podle všeho stává zcela samozřejmou součástí veškerých vojenských operací.

 

Výsledná valkýra je velmi podobná původnímu konceptu. Kredit: Kratos Defense.
Výsledná valkýra je velmi podobná původnímu konceptu. Kredit: Kratos Defense.

Stealth tryskový dron má délku 8,8 metrů a rozpětí křídel 6,7 metrů. Je tedy o něco menší, než nedávno představený autonomní dron Boeing Airpower Teaming System, který by měl v americkém letectvu hrát podobnou roli. Vše tedy nasvědčuje tomu, že US Air Force budou mít brzy k dispozici hned několik typů velkých bojových dronů.

 

Maximální rychlost valkýry je 1 050 km/h (Mach 0,85), přičemž se může dostat do výšky 13 715 metrů a do vzdálenosti 3 941 kilometrů. Na valkýře je prostor pro celkem osm kusů výzbroje, včetně chytrých pum JDAM či pum GBU-39 Small Diameter Bomb. V nejbližší době čekají valkýru ještě čtyři další zkušební lety, v nichž budou inženýři testovat letové systémy dronu, jeho aerodynamické vlastnosti, a také systémy používané při startu a přistání.


Podle manažera programu Valkyrie v laboratořích AFRL Douga Szczublewskiho je XQ-58A prvním konkrétním příkladem nového typu dronu, které lze pořídit a provozovat s relativně nízkými náklady, zatímco nabízejí zásadní bojovou kapacitu. Video laboratoří AFRL, které zachycuje valkýru na jejím historickém letu, je sice jenom krátké, nabízí ale podmanivý zážitek. Kéž by se podobné stroje už konečně vyvíjely a vyráběly i u nás.

Video:  XQ-58A Valkyrie Demonstrator Inaugural Flight


Literatura
Kratos 5. 3. 2019, US Air Force 6. 3. 2019.

Datum: 09.03.2019
Tisk článku

Související články:

Další fáze revoluce dronů     Autor: Stanislav Mihulka (22.08.2012)
Budou drony námořnictva lovit teroristy anebo bojovat s Čínou?     Autor: Stanislav Mihulka (17.05.2013)
DARPA vyvíjí gremliny pro budoucí letecké operace     Autor: Stanislav Mihulka (06.09.2015)
Boeing vyvíjí autonomní stíhačku. Vzdušný boj už nikdy nebude stejný     Autor: Stanislav Mihulka (28.02.2019)



Diskuze:

drony - iny pohlad zo syrie

Miloš Trnavský,2019-05-02 20:35:46

Ja teda skôr zdieľam pohľad pána Chopper Choppera (aj keď tá anglická prezývka ?), najmä potom čo som si prečítal znenie zmluvy medzi Slovenskom a USA o základniach a porovnal ju so zmluvou medzi ČSSR a Sovietskym zväzom o pobyte ich vojsk na našom území (tá druhá bola pre domácu stranu kupodivu ústretovejšia)( ale ono okupant ako okupant)

ALE

práve pred chvíľou som čítal príspevok o tom ako Iránci ovládli americké drony, ktoré lietajú nad Sýriou. Sú to teda len špionážne drony, ale desím sa toho, že by mali muníciu (nebodaj nukleárnu).
Neviem nakoľko je to relevantná informácia, ale zdala sa mi celkom uveriteľná - bolo k tomu aj video na youtube. Citujem:
"Iránsky islamský revolučný ochranný zbor (IRGC) prenikol do veliteľského centra americkej armády a prevzal kontrolu nad niekoľkými americkými, bezpilotými, leteckými dronmi (UAV), ktoré neustále lietali 24 hodín x 7 dní v týždni nad Sýriou a Irakom, uviedol brigádny generál IRGC pre letecký priemysel Amir Ali Hajizadeh 21. februára."

Jedno z videí ukazuje, že dron zlyhal po preniknutí IRGC, a pristál v púštnej oblasti vzdialenej 10 kilometrov od svojej základne. UAV bolo neskôr zničené americkým bojovým lietadlom. Práve tieto drony ktoré hliadkovali nad územiami Sýrie a Iraku nahlasovali lety Iranských lietadiel na územie Sýrie kde privážal Irán vojenskú pomoc Sýrií. Drony slúžili aj ako výzvedné jednotky pre armádu USA a Izraela.

Odpovědět

Správne

Marian Fabian,2019-03-11 20:46:17

Máte pravdu s tými amíkmi. Kto ich sem do Európy volal, mohli zostať doma počas prvej vojny, aj druhej, však by sme to už nejako tento s tými Nemcami. Vlastne sme mohli mať naďalej Rakúsko-Uhorsko... A s japončíkmi mohli bojovať aj klasickými zbraňami, mohlo ich byť na oboch stranách o pár miliónov menej. Aj na Kóreu sa mohli vykašľať, mohla byť Kórea jednotná a nemuseli nás teraz otravovať všelijaké Kie a Hnujdeji. A Vietnam tiež, že dali južnému vietnamu nejaké garancie, načo sa tam pchali, už mohla byť Ázia jednotná pod rodnou stranou.
A vôbec - načo sa montovali do studenej vojny, vydržovali 300 tis. vojakov v európe, mohol som byť pri lamanši na T55M, aj ja černá hadice z Rakovníka.
Takto musím za to platiť.

Odpovědět


Re: Správne

Chopper Chopper,2019-03-15 11:57:06

1) USSA pomáhaly obě světové války financovat a do jistého okamžiku zásobovaly všechny válčící strany. Přesně v duchu neoliberalismu, ve které jedinou hodnotou je finanční užitek.
2) Argumentace, že dvojnásobný jaderný útok na japonské civilisty byla vojenskostrategickou nutností, která zkrátila válku s Japonským císařstvím, je sprostá propaganda, která má ospravedlnit snahu Američanů demonstrovat svoji sílu a zastrašit tím Sověty, jejichž Rudá Armáda porazila Hitlera a stála uprostřed Evropy.

Japonci kapitulovali až o několik dní později - bezprostředně po napadení Japonska Sovětským Svazem, který vojenskostrategicky představoval pro císařskou armádu zásadní ohrožení.

Odpovědět


Re: Re: Správne

Novák Jiří,2019-03-16 08:39:33

USSA je americká asociace lyžařů a snowboardistů. Dost pochybuju, že by se nějak aktivněji podíleli na zahraniční politice spojených států v 30. a 40. letech.

Odpovědět


Re: Re: Správne

Novák Jiří,2019-03-16 08:41:01

Mimochodem - Chopper Chopper máte nepsáno i v občance? Nebo je to jenom přezdívka, protože se bojíte ty vaše slinty psát pod vlastním jménem?

Odpovědět


Re: Re: Re: Správne

Chopper Chopper,2019-03-16 12:04:08

1)Disidenti jsou pronásledováni za každého režimu a tomuto značně pomáhají informační technologie
2) Můj pseudonym, pane Nováku" je alespoň zřejmý, ačkoliv použít pro registraci nejčastější české příjmení by asi působilo autentičtěji...

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Správne

Novák Jiří,2019-03-17 09:48:31

Šmarjá... tak vy jste jeden z těchhle? No dobře, proč ne.
Vtip je v tom, že když použijete přezdívku, tak tím vlastně ničeho nedosáhnete. Já třeba nepoznám, kdo jste, ale kdyby to chtěl zjistit někdo z adminů, třeba ve spolupráci s policií, tak velmi jednoduše může. A to, jak jste se podepsal, bude úplně fuk. Už v okamžiku, kdy jste poslal příslušné pakety, jste se odhalil.

Mimochodem ani TOR a podobné legrácky nejsou k ničemu, pokud má protistrana dostsatek motivace vás identifikovat. Když jsem byl ještě na škole, tak rektor dostal rozezlený dopis od pana Išikawy z Paramount pictures, že jim krademe filmy. A v tom dopise byly podrobnosti jako názvy filmů, IP počítačů uvnitř školní sítě, ze kterých se stahovalo, data a časy,... A to už je nějakých skoro 10 let, dneska už bude pan Išikawa vybavenej něčím mnohem dokonalejším.

Takže jestli chcete spřádat konspirace, tak se scházejte někde v lese a elektronické komunikaci se obloukem vyhněte.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Správne

Chopper Chopper,2019-03-18 11:34:45

1) Zase tak naivní nejsem, ale děsivé činy odplaty dnes páchají taky zmanipulovaní jedinci - viz naposledy v Kristově chrámu na Novém Zelándě. A Ti mají zásadně omezené možnosti elektronické špionáže.
2) Problém všech lidí jako jste Vy je, že na alternativních názorech kritizují vše možné (vč. pravopisu) KROMĚ SMYSLU toho názoru. A smyslem mého iniciačního příspěvku - kritiky neonormalizačního nadšení propagandisty Mihulky - je především zděšení, že takovýto nástroj autonomního likvidačního prostředku vojenskoprůmyslový komplex vyvinul. Kde jsou nějaké záruky - vždyť se lidé před 100 lety nerozpakovali díky vědeckotechnickému pokroku navzájem téměř vyhubit a z války se stal neutuchající zdroj příjmů amerických kapitalistů a s ním spojeného utrpení a smrti. Důsledky genocidy obyvatel Blízkého a Středního Východu a Afriky ze strany členů NATO (tj.i ČR) zakoušíme mj. v podobě migračních vln. Přes 2,5 tisíce rozsudků "bezpilotní" smrti nad "teroristy" s "vedlejšími" ztrátami na civilistech - vše naprosto porušující jakékoliv mezinárodní právo podepsal i lidskoprávní aktivista Obama. Co pak můžete v souvislosti s "levným bezpilotním bojovým dronem,který se stane základem pro další vývoj víceúčelových bojových tryskových dronů" očekávat od válečných štváčů typu Trumpa?! Přijde mi, že většina mých spoluobčanů jsou ovce, kteří si neuvědomují, že kategorie spojenec-přítel/terorista-nepřítel se dnes velmi dynamicky zaměňují...viz historie amerických vztahů s lidmi jako Bin Ladin, Saddám Husajn, Kadáfí, Asad...Monroeova doktrína je prostě zlo srovnatelné s Hitlerovou Drang nach Ost a Leninovou vizí světové bolševické revoluce (mch. obě dvě posledně jmenované vznikly až následně)

Odpovědět

budoucnost

Lukáš Kříž,2019-03-11 08:47:29

Docela se děsím kam to povede, a ono to tam povede. Časem, jestli už tam nejsou teď, vybaví drony systémem autonomního řízení a rozhodování, protože v případě elektronického boje může dron ztratit kontakt s operátorem. No, až se ten dron bude sám rozhodovat na co zaútočit, to už pak fakt bude chybět kousek k tomu aby Skynet "převzal kontrolu" :) Hasta la vista bejby ;)

Odpovědět


Re: budoucnost

Milan Krnic,2019-03-13 01:05:27

Pokud vás ten děs baví, je to fajn. Racionální však není. Nějaký Skynet už máme (některé současné AI systémy mají přístup k datům o světě), ale o nějaké automatizaci, např. řízení vozidel, zatím nemůže být řeč.

Odpovědět


Re: Re: budoucnost

Chopper Chopper,2019-03-16 12:08:00

Katastrofy v lidských dějinách vždycky začínaly znepokojením hrstky prozřetelných, zatímco naivní stádo si do poslední chvíle chrochtalo blahem. Z pravděpodobnostního hlediska je předjímaný vývoj autonomních vraždících monster vysoce pravděpodobný - čas je pouze relativní...

Odpovědět

Další nástroj genocidy

Chopper Chopper,2019-03-10 16:03:20

kterou USSA již po několij dekád beztrestně provádějí "na dálku". Ve všech válkách, které Američané vedli, dostali od většinou slabšího nepřítele pořádný kouř a většinou se stáhli nebo sáhli je gangsterským krokům jako
- genocida statisíců nicnetušících japonských civilistů v Hirošimě a Nagasaki
- bombardování Vietnamců napalmem a chemikálií Agent Orange
- rozbití srbské infrastruktury "humanitárním" bombardováním
- dálkové bombardování Iráku střelami V2..ehm Tornado
- bezpilotní vraždy blízkovýchodních civilistů letouny Raptor řízené z Kalifornie (přes půlku planety)
...TBC

Stále nechápu, jak se zde (na dnes již pseudovědeckém webu) může nad podobným typem vraždícího monstra Stanislav Mihulka rozplývat slovy "Kéž by se podobné stroje už konečně vyvíjely a vyráběly i u nás."...FUJ!!!

Odpovědět


Re: Další nástroj genocidy

Pavel Hranický,2019-03-11 00:29:25

Vždy když si čtu podobné příspěvky, tak pociťují škodolibou radost, za kterou se vůbec nestydím, že rok 89 vzal lidem s podobně perfidním smýšlením veškerý vítr z plachet a jediné, co jim zbývá, je využívat nynější svobodu projevu, jakou by žádný autoritářský režim nikdy nepřipustil k tomu, aby kolem sebe šířily podobné jedovaté slinky. Je to vlastně přiznání totální bezmoci.

Odpovědět


Re: Re: Další nástroj genocidy

Alexandr Kostka,2019-03-11 20:12:15

Svobodou projevu myslíte stav, kdy je více politických vězňů než "za komára"? A ohledně "vzetí větru z plachet", uvidíme, jak se budete smát za dva nebo 3 roky. EU končí, a spolu s ní skončí i parazitní nezziskovky, rozkrádání EU dotací, placené udávání a další bohulibé činnosti, které živí většinu "demokratů". "MY" jsme byli zvyklí na práci, přizpůsobili sjme se a přežili. Ovšem co vaši lehkoživkové, až najednou dostanou možnost pracovat, nebo pracovat po rozsudku? A to podotýkám pracovat s ohledem na kvalifikaci, čili naprostá většina manuálně.

Odpovědět


Re: Re: Re: Další nástroj genocidy

Vlado S.,2019-03-12 10:58:16

Áááá pan Kostka agituje i zde na OSLu.

Více politických vězňů než za komára? Prosím o seznam těch dnešních, klidně neúplný, stačí klidně 20 položek.

"VY" jste byli zvyklí na práci? A dnešní lehkoživkové...

Systém práce z předlistopadové doby si docela dobře pamatuji. Agitační výbory, političtí pracovníci, "kazatelé" marxismu-leninismu, cenzoři, placení práskači, schopní a tvůrčí lidé v kotelnách, revoluční rady, pionýři.

Kromě několika málo opravdu špičkových podniků, kde se opravdu asi makalo, tak efektivita práce byla velmi nízka, morálka rovněž.
Cigárko co půl hodiny, kávička, svačinka, oběd, svačinka, kávička, zařídit nějaký ten nákup...mrknout na nástěnku, jakou dovolenou nabízí ROH a kdo splnil na 150%, pak v 15:00 hurá domů, cestou šlohnout pár cihel na barák, který se staví už 7 let...známe.

A celý odpoledne pro sebe, děti vyhnat ven, nohy na gauč, cigárko a pivo do ruky, rádio a holky z naší školky, pohoda, klídek.

A pokud někdo tvrdě makal, pak jedině horníci, vězni v Jáchymově a lidé na stavbě toho výše zmíněného baráku.
Tak nevím, kdo vlastně byl ten lehkoživka.

Odpovědět


Re: Re: Re: Další nástroj genocidy

Milan Krnic,2019-03-13 01:11:15

Jste alespoň šťastný člověk, pane Kostko?

Odpovědět


A to podotýkám pracovat s ohledem na kvalifikaci

Novák Jiří,2019-03-13 18:54:58

Pane Kostko, "VY", zvyklí na práci, neumíte ani rovně postavit kantku, ani vytvořit správně rošt pro sádrokarton, ani pracovat s běžným truhlářským metrem, natožpak abyste znali rozdíl mezi šroubem a vrutem. Práci necháváte zásadně rozdělanou a člověk vás musí hlídat jak mlíko, abyste udělali aspoň to, za co jste dostali zaplaceno. A pokud možno vám nikdy neplatit předem, to je zaručená cesta do pekel.
Já si dělám drtivou většinu prací na stavbě sám a ještě se nechám zvát jako montér a pomocník na manuální práce široko daleko. A to jsem prosím pěkně jenom vobyčejnej magistr a kolega je vobyčejnej inženýr, výuční list nemáme ani jeden. Abych to shrnul - nechtějte se dožít situace, že budete pracovat po rozsudku podle své kvalifikace. Ono by se mohlo stát, že vás vezmou leda tak kostelecké uzeniny jako levný zdroj živočišných bílkovin.

Odpovědět


Pan Mihulka je u nás pochopitelně chce napřed jen testovat.

Josef Hrncirik,2019-03-15 08:35:40

Odpovědět


Re: Další nástroj genocidy

Vlado S.,2019-03-12 11:03:05

Na to, že kritizujete OSLa jako pseodovědecký web, byste tedy aspoň jako zřejmě velký učenec mohl vědět, že Raptor není řízený z Kalifornie, ale z kokpitu pilota přímo v letadle, není tedy bezpilotní, ale je to špičkový stíhací letoun 5.generace pro vybudování vzdušné nadvlády, doposud jiným strojem v parametrech nepřekonaný.

Odpovědět


Re: Re: Další nástroj genocidy

Chopper Chopper,2019-03-15 11:40:56

Oprava: místo Raptor má být Reaper

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz