Čtvrtina Evropanů by raději svěřila vládu do rukou umělé inteligence  
Deziluze z politiky nutí část Evropanů hledat alternativy. Třeba v náručí politické umělé inteligence. Zároveň se ale velmi bojí, že je roboti a inteligence připraví o práci a chtějí po politicích, aby jim zajistili ochranu a potřebné regulace, i kdyby to mělo znamenat zpomalení technologického rozvoje.

Bude nám vládnout umělá inteligence? Kredit: Clockready / Wikimedia Commons.
Bude nám vládnout umělá inteligence? Kredit: Clockready / Wikimedia Commons.

Kdyby na to přišlo, tak by asi čtvrtina Evropanů raději nechala automatizovat politický proces a svěřila vládu do rukou umělé inteligence. Pokud jde o Velkou Británii a Německo, tedy v obou případech mocné a významné země, které jsou hodně slyšet, tak počet příznivců vlády umělé inteligence vzrůstá na celou třetinu. Podle těchto lidí by zásadní volby neměli dělat politici, ale robotické inteligence.

 

IE University
IE University

Vyplývá to z nedávného průzkumu vztahu Evropanů k technologickému pokroku, kterou v těchto dnech pod názvem European Tech Insights 2019 představili badatelé ze španělské IE Universidad v Segovii. Data k průzkumu získali elektronicky od 2576 dospělých Evropanů, kteří pocházeli z Francie, Irska, Itálie, Německa, Nizozemí, Španělska, Portugalska a Velké Británie. Respondentů průzkumu nebylo nijak zvlášť mnoho a zastoupené země příliš nereprezentují celou dnešní EU, ale spíše západní Evropu. I tak ale jde o zajímavé postřehy.

 

Autoři průzkumu jsou přesvědčeni, že poměrně vysoké procento příznivců vlády robotické ruky ani tak neodpovídá vřelému vztahu lidí k umělým inteligencím, jako spíš odráží deziluzi k politikům a k politice jako takové, která teď v řadě evropských zemí panuje. Jde o další z řady varování, že tradiční evropský model zastupitelské demokracie teď čelí velkým výzvám.

Robot Kismet by byl skvělý premiér. Kredit: Polimerek / Wikimedia Commons.
Robot Kismet by byl skvělý premiér. Kredit: Polimerek / Wikimedia Commons.


Zároveň se ukazuje, že lidé sice hledají alternativní formy vlády, ale zároveň umělé inteligence a s nimi spojenou automatizaci nijak zvlášť nemilují. Obávají se totiž velice o svoji práci. 70 procent respondentů očekává od politiků, že zajistí ochranu zaměstnání pro lidi, i kdyby to mělo znamenat zpomalení technologického pokroku. Je velmi zajímavé, že tento postoj jde nejen napříč zeměmi, věkem a pohlavím respondentů, ale i napříč jejich politickým spektrem. Jinými slovy, jde o velmi významnou záležitost, se kterou by politici a odborníci rozhodně měli pracovat.

 

Celkem 56 procent dotazovaných Evropanů se obává, že roboti a inteligence nahradí lidi ve většině dnešních zaměstnání. 70 procent Evropanů rovněž věří, že pokud nové technologie nebudou pečlivě kontrolovány a regulovány, tak mohou v příštím desetiletí přinést více škody než užitku. Zdá se, že tyto postoje vedou k rostoucímu odporu vůči inovacím a všeobecnému volání po větších regulacích nových technologií.


Je pozoruhodné, že pro 67 procent Evropanů jsou právě politické řízení nových technologií a jejich regulace, společně se změnami klimatu, těmi největšími výzvami, kterým teď Evropa čelí. Kromě toho se Evropané obávají i změn v mezilidských vztazích. 68 procent dotazovaných Evropanů se obává, že lidé budou trávit více času s přáteli online, než v osobním kontaktu.
Průzkum European Tech Insights 2019 také zviditelnil obavy, podle kterých dnešní instituce technologický pokrok a jeho dopady na společnost příliš nezvládají. 60 procent lidí se domnívá, že stávající vzdělávací systém je na nové technologie nepřipraví.

 

Obzvláště to platí pro starší absolventy univerzit, kteří se cítí ztraceni na rychle se měnícím trhu práce. 40 procent respondentů průzkumu se zase obává, že společnost, pro kterou dnes pracují, v příští desetiletí zmizí ze světa, i když se bude snažit přizpůsobit proměnám doby. Na druhou stranu, tenhle svět byl vždycky napínavým místem k životu a nějak jsme si s tím museli poradit. Proč bychom to nezvládli teď?


Literatura
IE University 19. 3. 2019, European Tech Insights 2019

Datum: 21.03.2019
Tisk článku

Související články:

Umělá inteligence Shelley píše hororové texty. A je v tom dobrá     Autor: Stanislav Mihulka (27.10.2017)
Mohou být umělé inteligence depresivní a mít halucinace?     Autor: Stanislav Mihulka (11.04.2018)
Nová umělá inteligence je výkonnější, když spí a sní     Autor: Stanislav Mihulka (16.02.2019)
Zlý sen novináře? Umělá inteligence Tobi napsala 40 tisíc článků za 5 minut     Autor: Stanislav Mihulka (15.03.2019)



Diskuze:

Pavol Hudák,2019-03-21 12:34:12

Akby bola AI dostatocne komplexna, aby zvladala inteligenciu, racionalitu a moralku na vyssej urovni ako aktualna vlada, resp to co je schopna vytvorit demokracia, tak je ponechat vladu umelej inteligencii jedine spravne riesenie.

Odpovědět

ANO a nikdy jinak

Aleš Kramar,2019-03-21 08:05:36

Teď teprve jsem postřehl, jaké jste k tomu dali dnešní video dne.
https://www.youtube.com/watch?v=Nk2eKRzhLwU

To sedi jako hrnec :).... hlavně ten konec ... udělení zlatého balvanu tomu nejmenovanému, který nám vládne :)..... Už je bohatší než Donald Trump a nestačí mu to... umělá inteligence by asi tak hrabivá nebyla, jako ANO. Nebo ANO?

Odpovědět


Re: ANO a nikdy jinak

Milan Krnic,2019-03-21 17:08:50

To je kampaň! Odteď OSLOVI jen slámu!

Odpovědět

..

Jan Balaban,2019-03-21 06:56:21

Bol by som oveľa radšej súdený umelou inteligenciou než nemorálnymi a skorumpovanými právnikmi.

Odpovědět


Re: ..

Jan Novák9,2019-03-21 08:05:16

To zkoušeli v USA ale nechali toho. Umělá inteligence byla rasistická. Pokud UI zjistí že víc než polovina trestných činů je pácháno černými muži ačkoli v populaci je jich jenom 17% tak začne víc podezírat černé muže. A to není politicky korektní. UI se řídí fakty víc než politikou a to je dnes nepřípustné.

Odpovědět


Re: Re: ..

Milan Krnic,2019-03-21 16:57:51

UI ještě nemáme, snad časem.

Odpovědět


Re: Re: ..

P Kolesa,2019-03-21 19:43:32

To ze bude umela inteligence, zvlaste ta zalozena na machine learningu, rasisticka, neni nic prekvapiveho. Ona je to totiz jen prevlecena statistika. A statistika, jak je znamo, ma docela problem odlisit korelaci a kauzalitu. Takze zatimco, ve Vami uvedem pripade, je korelace mezi zlocinosti a barvou pleti zajimava, nelze z toho ale odvodit, jestli je konkretni cernoch stojici u soudu vinny nebo ne.

Ale co je komu do nejakyho cernocha? Tak si predstavte situaci, kdy Vas sousedka falesne obvini ze znasilneni. Jaky budou asi vase sance, kdyz znasilneni pachaji temer vyhradne muzi a pritom je jich v populaci mene nez pulka. Hodne stesti!

Bias ale neni jediny problem umele intelignece. Uz pred vic nez ctvrt stoletim me pobavila historka, jak tehdejsi neuronovou sit ucili poznavat, jestli je na fotce tank nebo ne. Sit se pekne natrenovala a byla uspesna. Pak nekoho napadlo vyrazit do terenu udelat nove fotky, ktere predhodili te siti. Na tomhle setu sit totalne pohorela. Duvod? Na predchozi sade fotek byly tanky focene vzdycky za slunecneho dne, zatimco na fotkach bez tanku bylo pod mrakem.

OK, bylo to v drevnich dobach, to uz se dneska stat nemuze, ze? No, muze. A kazdy, kdo se kolem AI pohybuje, ma podobnych historek spousty. Ani pri dnesnim bourlivem rozvoji umele inteligence a specializovaneho HW se tomu nedokazem vyhnout.

Nedavno jsem byl na prednasce cloveka, ktery se roky zabyva vyuzitim deep learningu pri zpracovnani histologickych preparatu. Mimo jine tam zaznelo, ze ma natrenovanou 'inteligenci' ktera umi s 86% pravdepodobnosti urcit, jestli na rezu slinivky je zhoubny nador nebo ne. Zatimco zkuseni histologove dosahovali uspesnosti 68 procent. Bylo to v dost kontrolovanem prostredi: jedna nemocnice, stejne pristroje, velke mnozstvi dat (stovky pacientu, tisice vzorku), stejna masina pouzita na digitalizaci dat, sber dat po dobu cca roku.

Proto ho dost prekvapilo, kdyz nedavno dostal novou sadu obrazku a na tech se uspesnost 'inteligence' propadla nekam pod 60 procent, zatimco histologove udrzeli svych 68. Sel po tom, proc se to stalo. Jedinny rozdil, na ktery prisli byl, byl aktualizovany ovladac skeneru. Ale co presne je na tech obrazcich jine oproti predchozim sadam, to se jim zjistit nepodarilo.

Umela inteligence je super na spoustu veci, ale selsky rozum fakt nahradit porad jeste neumi.

Odpovědět

Nebohé rusalky bledé

Jiří Kolumberský,2019-03-21 05:38:31

Osobně vůbec, ale vůbec nebažím po tom, aby mi někdo vládl, obešel jsem se bez uvedeného benefitu v minulosti, žiji tak v přítomnosti a jsem zcela přesvědčen o tom, že se tento stav nezmění ani v budoucnu. Touží-li někdo po tom, aby mu někdo nebo něco vládlo, zcela logicky nemá mít vůbec žádná práva, protože je chce, a to zcela dobrovolně, všechna delegovat na svého vládce. Sám sebe tím degraduje na pouhou loutku. Smysl jeho vlastní existence je neznámý.

Odpovědět


Re: Nebohé rusalky bledé

Roman Salátek,2019-03-21 06:24:02

Jak hezky vystihl Dušek filozofii politiků. Dejte mi svůj hlas a pak mlčte. K tomu není co dodat.

Odpovědět


Re: Nebohé rusalky bledé

Jan Novák9,2019-03-21 07:10:06

Máte zajímavé iluze. Smím se zeptat kde žijete, na Měsíci nebo na Marsu? Na zemi není místo kde vám nebude nikdo vládnout. Nejblíže byste se dostal na širém moři pokud byste nikdy nepřistál u pevniny.

Pracujete, platíte daně a to je forma vlády. Kupujete, platíte daně a to je forma vlády. Máte nějaké občanství a to forma vlády. Nemovitý majetek je registrován, peníze jsou regulovány stejně jako bankovnictví atd....
Rád bych věděl jak jste tohle obešel.

Odpovědět


Re: Re: Nebohé rusalky bledé

Roman Salátek,2019-03-25 23:10:50

Stačí nepodlehnout myšlenkovým konceptům. Nenechat se vtáhnout do té hry, nenechat se sebou manipulovat. Ano daně se platit musí, ale nic víc. Prostě to beru na vědomí. Jako když přecházíte ulici také počkáte až projede auto ale neběžíte za ním, nebo mu nehrozíte. Prostě projelo a jdete dál. Také zvolili Zemana, beru na vědomí a jdu dál. Víc se o něj nezajímám. Kdybych to mohl změnit tak to je jiná, ale nemohu. Nenechám se od něj manipulovat na bílé a černé, chytré a hloupé, levici a pravici. Dělám to podle sebe ignoruji co říká a dělá. Se mnou to nemá co dělat. To je svoboda.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz