Lidé si nastavují topení tak, aby doma měli východní Afriku  
Roztomilý výzkum chování Američanů při regulaci topení v domácnostech velmi jednoduše a elegantně odhaluje naše evoluční kořeny. I to, jak si doma topíme, ukazuje na náš původ v savanách východní Afriky.

Jak je nastavené vaše topení? Kredit: CC0 Public Domain
Jak je nastavené vaše topení? Kredit: CC0 Public Domain.

V minulosti nebylo tak snadné si doma zařídit teplotu, ve které bychom se cítili spokojeně.  V létě bývalo lidem horko a v zimě se často třásli chladem jako osika. Teď je to docela snadné. Pokud máte alespoň trochu ovladatelné vytápění, tak si doma můžete nastavit teplotu tak, aby vám co nejvíc vyhovovala. Otázkou ale je, jaká teplota by to vlastně měla být?

 


Rob Dunn. Kredit: North Carolina State University.
Rob Dunn. Kredit: North Carolina State University.

Právě touhle pozoruhodnou otázkou se zabýval tým badatelů North Carolina State University. Robert Dunn a jeho kolegové uskutečnili důmyslný výzkum a zjistili, že obyvatelé Spojených států mají sklon nastavovat své vytápění tak, že výsledné teploty v domácnosti odpovídají přírodním podmínkám ve východní Africe. Jejich výzkum, který zahrnoval i instalování teplotních senzorů ve vybraných domácnostech, v těchto dnech online publikoval časopis Royal Society Open Science.

 


Jako se to často stává, Dunn a jeho tým vlastně původně nechtěli studovat evoluční kořeny vytápění v domácnostech. Studují ekologii domácností a soužití lidí s mikroby, hmyzem, hlodavci a dalšími organismy. A rámci jejich výzkumu je zajímalo, jak se společenstva takových organismů, které jsou našimi spolubydlícími v domácnostech, mění v závislosti na klimatických podmínkách v domácnosti. Proto instalovali ve 37 domácnostech po celých Spojených státech autonomní senzory. Tato zařízení zaznamenávala každou hodinu teplotu a vlhkost, po dobu jednoho roku. Po uplynutí této doby badatelé senzory odebrali a analyzovali nasbíraná data. Domácností nebylo nijak závratně mnoho, takže veškeré závěry tohoto výzkumu doprovází nezbytná opatrnost.

Legendární Olduvai ve východoafrické Tanzanii, kousek od hranic s Keňou. Kredit: Noel Feans / Wikimedia Commons.
Legendární Olduvai ve východoafrické Tanzanii, kousek od hranic s Keňou. Kredit: Noel Feans / Wikimedia Commons.


Ukázalo se, že nejnižší průměrné teploty v amerických domácnostech klesají k 8 °C. Dochází k tomu obvykle v noci, když lidé ztlumí anebo vypnou topení. Naopak nejvyšší průměrné teploty dosahovaly 36 °C. Když si Dunn s kolegy zpracovali teploty naměřené v amerických domácnostech, tak si rozdělili povrch Země do sítě o velikosti oka půl stupně zeměpisné šířky a stejně tak i délky. Pak si dohledali průměrné teploty pro každou z takto vytyčených ploch a porovnali je s teplotami v amerických domácnostech. Nakonec dospěli k závěru, že klima v amerických domácnostech velmi pěkně odpovídá venkovním podmínkám v západní Keni a dalších oblastech východní Afriky. Autoři studie podotýkají, že zmíněné oblasti východní Afriky jsou také dost suché, právě jako americké domácnosti.

 


Proč je tak roztomilé? Právě Keňa a okolí jsou totiž podle toho, co víme o historii svého druhu, naším rodištěm. Tam někde se před pár sty tisíci let pod hvězdami zrodili první moderní lidé. Odborníci si už dávno všimli, že si v okolí svých sídel, ve městech i na vesnicích, budujeme parky a zahrady, které nápadně připomínají prostředí ve východní Africe. Schválně si vygooglujte nějaké fotky ze západní Keni, i když to tam dnes nejspíš vypadá jinak než kdysi. Ale tohle je ještě roztomilejší. Dunn a spol. zjistili, že si přímo u sebe doma, když máme tu možnost a můžeme manipulovat s teplotou a vlhkostí, děláme takové klima, jaké jsme prožívali ve východní Africe, když jsme ještě byli hříčkami v rukou přírodních sil. A právě v takových podmínkách se očividně stále cítíme nejvíce spokojené. Jak se zdá, svou evoluční minulost, a speciálně východní Afriku, máme opravdu hluboko pod kůží.

Video:  Voices of Discovery / Robert R. Dunn



Literatura

Phys.org 20. 3. 2019, Royal Society Open Science online 20. 3. 2019.

Datum: 21.03.2019
Tisk článku

Související články:

Veliký marabu z ostrova hobitů     Autor: Stanislav Mihulka (18.12.2010)
Otázky kolem nového druhu člověka Homo naledi     Autor: Stanislav Mihulka (15.09.2015)
Umělá inteligence vystopovala přízračného předka v našem genomu     Autor: Stanislav Mihulka (11.02.2019)



Diskuze:

Ano

Tomáš Novák,2019-03-22 15:28:37

...jsme východoafričtí hominoidní primáti, tak by to docela sedělo...

Odpovědět


Re: Ano

Petr Kr,2019-03-26 07:40:10

Vůbec nejde o to, že jsme primáti, ale že máme teplotu těla 36°C a holé zadky. Bez srsti jsme rádi za teplejší klima. A proč naše paměť má údaj 2 mil. let starý a ne starší nebo mladší? A je výzkum na 37 kusech reprezentativní? A způsob provedení, výběr lokality atd. je OK?

Odpovědět

36 stupnov ?!

Marek Dendes,2019-03-22 14:25:22

preboha co za blaznov si do a vykuruje nad 30 stupnov ? Co chodia doma uplne holi ??

V zime kurim doma tak na 20-22 stupnov (cez den).. ked nahodou zle odhadnem a nalozim do krbu viac rak pri 24-25 uz otvaram okna..

v noci nechavam na 16 aby rano netrvali moc dlho zase vykurit..

36 !?! Sialene...

Odpovědět

je třeba si přečíst zdroj

Petr Petr,2019-03-22 10:48:44

je třeba si přečíst zdroj
https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rsos.180695
z obrázku 3 je pak jasnější, že index nepodobnosti klimatu (který lze brát i jako diskutabilní) není ostře ohraničen na tu interpretaci, že je to jasně z místa vzniku lidí...

Odpovědět


Re: je třeba si přečíst zdroj

Milan Krnic,2019-03-23 09:17:56

Zejména bych čekal, že v bodě 2. Material and methods uvedou, jak vybrali zmíněné domácnosti lépe než "With the assistance of citizen scientists". A pak "participants were instructed to place the data logger ..." "participants were asked to place the outdoor climate logger ..." je vskutku vědecká metoda.

Odpovědět

..

Jan Balaban,2019-03-22 09:02:34

Keď prídete v zime na nejaký úrad, tak sa budete zaručene potiť v zimnom oblečení a úradníčky budú mať oblečené krátke rukávy namiesto spoločenských kostýmov. Dámy sa vždy chcú cítiť ako v lete, hlavne keď je pre nich kúrenie zadarmo. Najlepšie pri otvorených oblokoch.

Odpovědět

celý myšlenkový proces výzkumníků je o ničem

Jarda Votruba,2019-03-22 08:21:44

I
malý statistický vzorek

II
to že se ted našli pozůstatky člověka v Keni ještě neznamená, že se za pár let nenajdou třeba v Turecku

III
v době kdy žile Lucy ( nebo jak se to jmenuje), tak kontinenty byly malinko jinde, nadmořská výška asi taky byla jiná a tím pádem i podnebí. Pán se dopouští stejné chyby jako plno jiných. Soudí, že tak jak to vypadá za jeho života , tak to muselo vypadat vždy.

IV
jsou lidi zimomřivý, jiní nesnáší horko a pak jsou tu ještě ženy. To je dost zajímavý živočišný druh. Doma topím na 22°C přes den, na noc to stáhnu na 20°C a v ložnici mám celý rok otevřenou ventilačku. Měl jsem hezkých pár přítelkyn´a všechny se chovali stejně. I když bylo v bytě těch 22°C , tak když venku svítí sluníčko, tak jim bylo teplo. Venku bylo hnusně a všem byla zima. A nebylo to tím že by na ně slunce svítilo. Byly třeba stažené žaluzie a pořád jim bylo teplo. Ale nedej bože aby se venku ukázal mrak, už se klepaly zimou. A přitom v bytě byla stále stejná teplota.

Odpovědět

Před 100 lety

Florian Stanislav,2019-03-21 22:58:12

Před 100 lety se na vesnicích, kde žila většina obyvatel u nás, topilo v zimě v kuchyni, večer se otevřely dveře do ložnice (sednice), kamna tam byly, často i pec, ale topilo se mírně, okenní tabulky byly se škvírami, okna v zimě zamnrzala ledovými květy, takže srovnání teplot s dnešními snad ani není třeba. Kdo má zamrzlá okna?
Sedím v místnosti, kde je 20°C. Nastavení teploty místnosti souvisí s mnoha věcmi, s fianancemi za topení, s dostupností tepla, s podnebím v Keni před 200 000 roky snad taky nějak. Teď už zbývá doladit výzkum, že člověk preferuje mírný nedostatek kyslíku, jakoby žil na náhorní planině v Keni.
A preferuje denně 20 km vytrvalého běhu jako při lovu.

Odpovědět


Re: Před 100 lety

Petr Nováček,2019-03-22 15:29:01

Bydlím v Praze ve starém činžáku, okna původní, stará asi 140 let. Několikrát za zimu jsou okna zamrzlá, když je pořádká kosa, tak minimálně mínus 10. Většinou se okna jen zarosí, když je pod nulou. Okna jsem nevyměnil, protože soused je vyměnil a nyní má v bytě velkou vlhkost 60 - 70 a plísně. Já mám vlhkost v bytě mezi 40 a 50, což je tak akorát a nemusím tolik větrat, v bytě mám stále čerstvý vzduch. Vzhledem k širokým zdem a relativně malým oknům za vytápění oproti sousedovi neplatím o moc více.

Odpovědět


Re: Re: Před 100 lety

Florian Stanislav,2019-03-22 21:11:31

Obecně trvalé větrání škvírou je velmi energeticky nevýhodné. Větrat se má hodně, ale intenzivně a krátce, aby zdi nevychladly.
Jsou původní tabulky v těch 120 let starých oknech?
https://en.wikipedia.org/wiki/Fourcault_process
Fourcaultova metoda výroby tabulového skla je z roku 1900, tavenina skla se táhla svisle nahoru pomocí tepelně odolných válečků. Sklo nižší kvality mělo lehké vlnky ( šlíry), které odpovídaly opotřebeným tažnýmu válečk Tyto vlnky se dávaly vodorovně v tabulích, aby to tolik nerušilo. Před rokem 1900 se tabule vyráběly foukáním a rozřezáním a pak válcováním jako válečkem na nudle. V těchto tabulkách mohly být rozsáhlé kulaté optické vady při nervnoměrném rozválcování původní skleněné bubliny.

Odpovědět


Re: Re: Re: Před 100 lety

Petr Nováček,2019-03-22 22:51:57

Byt mám ze všech stran obklopen ostatními byty - zleva, zprava, zeshora, zdola. Trvalé větrání škvírou je sice velmi energeticky nevýhodné. Nicméně na mém účtu za topení to znát není.

Přes části některých okeních tabulek vidím trochu rozmazaně - to bude asi co popisujete. U jiných to není, asi v průběhu času byly vyměněny.

Odpovědět

Kena

David Oplatek,2019-03-21 22:10:29

Ja tomu verim a jen bych dodal: prislo mi vyuctovani zaloh s jeste starymi zaloha od najemniku prede mnou. Doplacel jsem docela dost za teplou vodu a vraceli docela dost za topeni. A lonska zima byla mirna. Zrejme pretapeli a nemyli se. Toliko ke Keni.

Odpovědět


Re: Kena

Milan Krnic,2019-03-21 22:14:29

Už stačí najít jen 36 podobných, ochotných nainstalovat si senzory :)

Odpovědět

Je to individuální

Petr Nováček,2019-03-21 20:50:35

No nevím. Některým lidem stačí mít doma 20 stupňů a teplotám nad 30 se snaží co nejvýce vyhýbat, hrozí jim úpal, apod...
Jiní lidé naopak teplo milují a doma mají třeba 25.

Jinak vnímají teplo eskymáci a jinak černoši. Jsem z Prahy, často vídám černochy v zimní bundě s rukamicemi a čepicí, bělochům okolo stačí mikina.
37 domácností není moc velký vzorek.

Odpovědět


Re: Je to individuální

Milan Krnic,2019-03-21 20:54:36

37 domácností, kde mají průměrné teploty 36 °C, je celkem slušný vzorek. Na statistiku se musíte podívat ze správného úhlu :)

Odpovědět


Re: Re: Je to individuální

Petr Kr,2019-03-22 06:40:19

Přesně tak. Pan z USA asi přehlédl, že zde je 1°C na domácnost. O tom, k čemu ten jeho výzkum je se raději nebudu vyjadřovat, když neviděl tuhle evidentní věc.

Odpovědět

Je to nějaké divné

František Kroupa,2019-03-21 20:47:24

Celé se mi to zdá postavené na vodě. Především přesně nevíme, kdy se předci z Afriky vystěhovali, ale jistě to nebylo ze dne na den ani z roku na rok. Dále - v průběhu staletí/tisíciletí/desetitisíciletí se jistě teploty dost výrazně měnily. Velmi pochybuji, že by bylo možné tohle dát spolehlivě dohromady.

Odpovědět


Re: Je to nějaké divné

Petr Kr,2019-03-22 06:42:40

Celé je to o tom, že to bylo v USA a tím ovlivněno afroamerickými domácnostmi a ....
Výsledky z Omjakomsku by vedly k absolutně jiným závěrům!!!!

Odpovědět

Tepelné optimum - ?

Palo Fifunčík,2019-03-21 20:02:36

Nechcem byť nemiestnym kritikom tejto štúdie , ale ten rozptyl teplôt vôbec nič nehovorí o teplotnom optime , akú priemernú teplotu mali domácnosti v obydliach , keď obyvatelia boli doma a užívali si nefalšované americké teplo domova ...

Odpovědět


Re: Tepelné optimum - ?

Palo Fifunčík,2019-03-21 20:09:04

Poznámka : neverím, že sa niekto cíti teplotne optimálne pri teplote prostredia v ktorom býva 36 st C ...

Odpovědět


Re: Re: Tepelné optimum - ?

Milan Krnic,2019-03-21 20:35:48

Aklimatizovat se, není problém (možná jen jak pro koho).

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz