Američtí mariňáci sundali íránský dron novou mobilní elektronickou zbraní  
Z paluby vrtulníkové výsadkové lodi třídy Wasp USS Boxer zasáhl protidronový systém Light Marine Air Defense Integrated Systém (LMADIS) a podle tvrzení americké strany zlikvidoval příliš dotěrný íránský dron.
Vozidlo systému LMADIS pro elektronický boj. Kredit: U. S. Marine Corps.
Vozidlo systému LMADIS pro elektronický boj. Kredit: U. S. Marine Corps.

V Hormuzském průlivu mají letos pořádně horké léto. Úzký pruh moře, který spojuje Perský záliv s Ománským zálivem, náleží mezi nejvíce strategicky významná místa planety. Průlivem se dopravuje asi 20 procent veškeré vytěžené ropy na světě a denně tu propluje několik tankerů s ohromnými náklady černého zlata. Vlastně ani není divné, že takové místo přitahuje problémy, navíc když jeden z břehů Hormuzského průlivu patří Íránu.


V současné době probíhá v Hormuzském zálivu geopolitická třenice, především mezi Spojenými státy s Velkou Británií a Íránem. Navzájem se trumfují v tom, kdo komu obsadí tanker, uštědří šťavnatější mediální nadávku anebo sestřelí dron, což se podle všeho stává oblíbenou kratochvílí.


Prezident Trump se nedávno prohlásil, že americké jednotky zlikvidovaly íránský dron, který se měl přiblížit příliš blízko k americké válečné lodi. Írán tvrdí, že jim žádný dron neschází, a že si Američané zničili jejich vlastní dron. Zatím nejsou k dispozici přesvědčivé důkazy ani pro jedno tvrzení. Rovněž není jasné, o jaký íránský dron mělo jít. Nedávno zveřejněné íránské záběry podle odborníků nic moc neříkají. Zároveň je jen těžko říct, zda je v této situaci důvěryhodnější Trump nebo íránský teokratický režim.

 

USS Boxer. Kredit: U. S. Navy.
USS Boxer. Kredit: U. S. Navy.

Ať už ale došlo k likvidaci jakéhokoliv dronu, pokud k ní vůbec došlo, tak nejzajímavější je v celé záležitosti zbraňový systém, který má mít zničení dronu na svědomí. Jde o protidronový systém námořní pěchoty Light Marine Air Defense Integrated System, který je známý jako LMADIS. Ten je instalován na terénních vozidlech MRZR od Polaris Industries. Pokud je takové vozidlo na palubě lodi US Navy, tak může fungovat jako obrana proti dronům.

Hormuzský průliv. Kredit: Jacques Descloitres, MODIS Land Rapid Response Team, NASA/GSFC.
Hormuzský průliv. Kredit: Jacques Descloitres, MODIS Land Rapid Response Team, NASA/GSFC.

Terénní automobily se systémem LMADIS má ve své výbavě jednotka mariňáků 11th Marine Expeditionary Unit z Kalifornie. Tato jednotka s cca 2 200 mariňáky je v současné době na půl roční misi s uskupením US Navy Boxer Amphibious Ready Group. Právě loď, podle které se tato bojová skupiny jmenuje, tedy víceúčelová vrtulníková výsadková loď třídy Wasp USS Boxer (LHD-4), sehrála klíčovou roli v incidentu s íránským dronem.

 

Systém LMADIS na palubě lodi USS Kearsarge v Suezu. Kredit: U. S. Navy.
Systém LMADIS na palubě lodi USS Kearsarge v Suezu. Kredit: U. S. Navy.

Dotyčný dron se měl přiblížit k lodi USS Boxer na vzdálenost méně než 900 metrů, navzdory četným výzvám, aby zmizel. Když íránský dron nereagoval, tak na něho zaútočil LMADIS elektronickým útokem na rádiových frekvencích. Systém se skládá ze dvou terénních vozidel. Jedno z nich je velitelské a druhé je vozidlo pro elektronický boj. LMADIS používá radar a kamery k prohledávání oblohy. Dokáže detekovat a sledovat drony v okolí, rozpozná, zda jsou to drony vlastní nebo protivníkovi, a nakonec vybrané drony zasáhne elektronickým útokem. Každý systém se může splést, ale v případě LMADIS není příliš pravděpodobné, že by sundal vlastní dron.


Zmíněná jednotka mariňáků není první, která použila systém elektronického boje LMADIS na palubě lodi US Navy. 22th Marine Expeditionary Unit ze Severní Karolíny se letos s tímto systémem zúčastnila cvičení v oblasti Suezského kanálu na lodi třídy Wasp USS Kearsarge (LHD-3). LMADIS také používali příslušníci 13th Marine Expeditionary Unit při cvičení v Džibuti. 

Video: President Trump: U.S. Navy Ship Shot Down Iranian Drone Over Strait Of Hormuz


Literatura
Military.com 18. 7. 2019.

Datum: 20.07.2019
Tisk článku

Související články:

Dronové války: Spojené státy s izraelskou technologií proti dronům IS     Autor: Stanislav Mihulka (03.03.2017)
Elektronický boj: Vojáci zastavili tank elektronickým úderem     Autor: Stanislav Mihulka (21.06.2017)
US Army provedla první elektronický útok v Evropě od studené války     Autor: Stanislav Mihulka (16.07.2018)



Diskuze:

halo, halo...

Miroslav Novak,2019-07-22 11:56:58

Pozastavil som sa nad touto vetou: "Dotyčný dron se měl přiblížit k lodi USS Boxer na vzdálenost méně než 900 metrů, navzdory četným výzvám, aby zmizel."

Kto, alebo co malo na tom drone odpovedat? A v akom jazyku?

Odpovědět


Re: halo, halo...

Viktor Košťál,2019-08-21 20:06:53

Íránci, anglicky.

Odpovědět

Jak ten system funguje?

Libor Tomsik,2019-07-20 21:42:35

Jak takovy system elektronickeho boje funguje? Je to nejaka sofistikovanejsi rusicka co dokaze i signal hopping na sirokem pasmu? Nebo to fixluje pozici vsech navigacnich systemu? Nebo je to mikrovlny paprsek co elektroniku usmazi? Nezda se mi, ze by mohli dokazat nejak rychle hacknout komunikacni kanal a prevzit kontrolu nad jen trochu dumyslnejsim systemem kontroly dronu.

Odpovědět

Prosil bych

Alexandr Kostka,2019-07-20 19:13:45

Je to prý a údajně. není potvrzené ani sestřelení dronu, natož čí byl, natož čím byl sestřelen. A když jsme u toho, tak jestli opravdu sestřelili, tak je to agrese. Let v mezinárodním prostoru je volně dovolen a neozbrojený dron kilásek od lodi nikoho neohrožoval.

Odpovědět


Re: Prosil bych

Luděk Horáček,2019-07-20 21:45:27

To měl na sobě bílý praporek, aby bylo jasno, že přicházíme v míru a neozbrojeni? ;-) Ne že bych se kohokoli zastával, ale pustit si něco cizího kousek (nebo na předpokládaný dostřel) k palubě, to se může považovat za hodně nerozumny. A s nějakou (např. špinavou) bombou stačí jen jednou, aby se nezasáhlo preventivně po překročení určityho perimetru.

Odpovědět


Re: Re: Prosil bych

Alexandr Kostka,2019-07-20 22:40:54

Asi neměl. Ale pokud začneme volně střílet na cokoliv co poletí okolo, bude to totální Průs.. A čistě teoreticky, loď podobné velikosti by měla být schopna jednorázově zlikvidovat jedině atomovka. Se zbraněmi zaměřenými na dron by cokoliv jiného měli být schopn í v klidu zlikvidovat po odpálení. A atomovku írán nemá. A i kdyby nějakou někde sehnal (při rozpadu SSSR se ztratily desítky, možná stovky a kdo ví kdo je kde má) tak by to byl jen skutečný důkaz, že je třeba írán napadnout. Ne jako vymyšlené zbraně hromadného ničení v Iráku.

A ohledně špinavé bomby: to je propaganda i v případě užití na nic netušící město civilistů. Loď, vojenský objekt, plný detektorů jedů i radioaktivity? Počítač by detekoval záření ještě před dopadem spadu a vyhlásil poplach. A pár minut PO zásahu by party hochů v atombordelu spláchly vše co dopadlo na palubu do moře. A tím veselá pohádka o špinavé bombě končí.

Odpovědět


Re: Re: Re: Prosil bych

Pavel Hranický,2019-07-20 23:00:39

Pane Kostko, vy jste snad odborník na námořní právo? Jsem si jistý, že by se i tady na Oslovi dali najít nějaké vaše sžíravé články, kde byste upíral USA právo volné plavby v jihočínském moři. Ale u Vás už si člověk zvykl, že Vám nejde o fakta, ale o propagandu. Ale zpět k tomuto případu. Vůbec se nedivím kapitánovi vrtulníkové lodi, že vydal rozkaz k sestřelení. Má zodpovědnost za všechny na palubě a i když takový dron nemůže ohrozit loď jako celek, tak by i při primitivním sebevražedném útoku mohl snadno někoho zranit, nebo zabít. Všem je to jasné, i Iráncům to bylo jasné a možná jim šlo koneckonců o test schopností USA. To jen vy zase máte rudý hadr před očima.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Prosil bych

Alexandr Kostka,2019-07-21 20:30:44

USa jsem právo PLOUT Jihočínským mořem nikdy neupíral. Upírám jim, právo tam střílet. Upírám jimk práve se roztahovat po 9/10 povrchu zeměkoule a všude se chovat, jako by jim to tam patřilo a místní jsou jen podřadná rasa.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Prosil bych

Honza Kohout0,2019-07-22 10:14:36

9/10 povrchu Zeměkoule? To už stihli obsadit Rusko, Čínu, Antarktidu, Arktidu, Afriku, Jižní Ameriku?
U Afriky bych spíše řešil vliv Číny, u Jižní Ameriky trvalý vliv komunismu (s očekávatelnými ekonomickými následky).
Takže jen zuřivý propagační blábol?

Odpovědět


Re: Prosil bych

Jan Rychtář,2019-07-23 08:27:47

Co to melete, chlape? Vojenský dron blízko válečné lodi a nekomunikuje, přibližuje se? No samozřejmě sestřelit. Když už musíte být za každou cenu protiamerický, tak se alespoň snažte o nějakou logiku. Takhle jste za troubu, leda. Agrese je naopak přibližovat se dronem k lodi. A nebyl sestřelen, jen ho sundali z oblohy, je o tom spousta článků, zkuste číst něco jiného než Aeronet, nebo jiný odpad.

Odpovědět


Re: Re: Prosil bych

Jarda Votruba,2019-07-27 20:16:18

také by mě zajímalo jak měl dron komunikovat.

Odpovědět

hnidopich

Pavel K2,2019-07-20 19:01:43

správně je "zda jsou drony vlastní nebo protivníkovY"
vím, jsem protivný hnidopich....

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz