US Navy vyzbrojí útočné jaderné ponorky vysokoenergetickými lasery  
Laserové zbraně jsou hitem moderních armád. K čemu ale budou dobré na ponorce, když laser pod vodou nefunguje? Americké námořnictvo s nimi každopádně počítá pro útočné ponorky třídy Virginia. Silné lasery mohou bránit ponorku proti útokům ze vzduchu, proti hejnům dronů nebo člunů, a také je s nimi možné zaútočit na hodnotné cíle na pobřeží.
Co budou ponorky třídy Virginia dělat se silnými lasery? Kredit: H. I. Sutton.
Co budou ponorky třídy Virginia dělat se silnými lasery? Kredit: H. I. Sutton.

Moderní americké útočné jaderné ponorky třídy Virginia jsou sice vlastně o něco levnější alternativou supermoderních útočných ponorek třídy Seawolf, i tak to ale jsou mocné zbraně podmořské války. Mají čtyři torpédomety na pokročilá torpédy nebo miny, a také 12 vertikálních vypouštěcích sil pro střely s plochou dráhou letu BGM-109 Tomahawk.

 

Jak se ale zdá, ani taková výzbroj americkému námořnictvu nestačí. Podle všeho se právě ponorky třídy Virgina stanou prvními ponorkami na světě, které budou vyzbrojeny výkonnými lasery. Vyplývá to z veřejně dostupných dokumentů o rozpočtu námořnictva, které se datují až k roku 2011. Na první pohled to dává smysl, výkonné lasery jsou dnes ve vojenských systémech hitem. Jenomže jde o ponorky. Není tajemstvím, že sebevíc energetické lasery pod vodou nefungují, Takže, k čemu jim takové lasery budou?

USS Texas u jižního pólu. Na věži je patrný systém Photonic Mast. Kredit: US Navy.
USS Texas u jižního pólu. Na věži je patrný systém Photonic Mast. Kredit: US Navy.

 

V uvedených dokumentech je řeč o laserech HEL (High Energy Laser). Ty mohou mít úctyhodný výkon 300 kilowattů, a možná až 500 kilowattů. Pokud jde o zdroj energie, což je pro energetické zbraně zcela klíčové, tak ponorky třídy Virginia jsou v tomto ohledu v pohodě. Mají jaderný reaktor S9G o výkonu asi 150 megawattů, který by takovou laserovou zbraň určitě utáhl.

 

Experti se domnívají, že pokud tyto ponorky skutečně dostanou výkonný laserový systém, tak se nejspíš stane součástí vysoce sofistikovaného a technologicky vyspělého „periskopu“, který u ponorek třídy Virginia představuje systém zvaný Photonic Mast (Fotonický stěžeň). Nejde ani tak o klasický periskop ze druhé světové války, jako spíše o rozsáhlý systém kamer a senzorů, s nímž se ponorka skvěle orientuje nad hladinou. Pokud by tento systém měl laserovou zbraň, tak by mohl zničit, cokoliv uvidí.

USS Virginia. Kredit: US Navy.
USS Virginia. Kredit: US Navy.

 

Zatím ale každopádně není jasné, proč vlastně americké námořnictvo chce pro útočné ponorky výkonné lasery. Jednou z realistických možností je, že půjde o poslední linii obrany před útokem ze vzduchu, například proti dronům nebo speciálním protiponorkovým vrtulníkům. Ponorky kdysi bývaly vybavené kulomety, které sloužily i jako protivzdušná obrana. Za studené války ale ponorky trávily nad hladinou jen velmi málo času, takže v USA už nepostavili ponorku s kulometem nějakých 70 let.

 

Některé dnešní ponorky mohou odpalovat rakety voda-vzduch. Například německý ponorkový systém Interactive Defense and Attack System (IDAS) odpaluje takové střely z torpédometů. Lasery mají ovšem proti raketám významné výhody. Ponorka se v případě laserového útoku vynoří až těsně před výstřelem. Proti vysokoenergetickému laserovému paprsku se dnes jen velmi těžko brání. A klíčovou výhodou je, že laserová obrana by měla být účinná proti hejnům levných dronů anebo člunů, s nimiž je nutné do budoucna počítat. Laserový výstřel je oproti raketě, případně torpédu, mnohem levnější a hlavně, ponorka jich bude mít k dispozici prakticky neomezené množství.

 

Palubním laserem by ponorka rovněž mohla zničit cíle na pobřeží, jejichž hodnota by byla natolik vysoká, že by to ospravedlnilo riziko, kterému se ponorka při takovém útoku musí vystavit. Nabízejí se radarové stanice, komunikační a velitelská centra nebo třeba ponorkové základny. US Navy zatím nejsou příliš sdílní. Časem se jistě dozvíme víc.

 

Video: Why Nothing Seems to Beat the Virginia-class Submarines

 

Literatura

Popular Mechanics 4. 2. 2020, Forbes 9. 2. 2020.

Datum: 10.02.2020
Tisk článku

Související články:

Čínský kvantový detektor ponorek může uzavřít Jihočínské moře     Autor: Stanislav Mihulka (30.08.2017)
Americká armáda vyvíjí GM mikroby pro detekci ponorek     Autor: Stanislav Mihulka (04.12.2018)
Tajuplnou ruskou jadernou ponorku zachvátil požár     Autor: Stanislav Mihulka (05.07.2019)



Diskuze:

Fantazia vzdialena od reality.

Radoslav Porizek,2020-02-12 22:05:57

Pride mi to ako fantazia vzdialena od reality. Lasery su hitom v sci-fi filmoch, s fyzikalneho hladiska sa ale emitor zahreje prakticky rovnako ako ciel, takze sa tym neda znicit nic vacsieho (bez toho, aby sa neznicilo aj laserove delo), nehovoriac o tom, ze ucinnou obranou je dostatocne leskly povrch.

Pokial viem, tak v armade maju vyzitie hlavne na "virtualne" strielanie: oznacovanie cielov pre rakety. Mozno by tym este bolo mozne likvidovat priblizujuce sa rakety a projektily, ale urcite nie likvidovat budovy na pobrezi, na to vykon 500 kW nestaci (je to 0.1 kg TNT za sekundu, teda ziadne badabum)

Odpovědět


Re: Fantazia vzdialena od reality.

Jiří Filip,2020-02-23 15:36:35

Tak to budete muset říci těm různým firmám co produkují už dneska lasery pro sestřelovaní dronu, bomb, raket apod. pro USA . Israel a další státy :)

Odpovědět

Když chceš mír...

Tomáš Novák,2020-02-11 13:19:51

...chystej válku.

Odpovědět

Útočné ponorky ...

Vojtěch Běhunčík,2020-02-10 18:47:34

... to je zavádějící název. Bezesporu jde o strategické obranné ponorky.
Virginia-class submarine
https://en.wikipedia.org/wiki/Virginia-class_submarine

Odpovědět


Re: Útočné ponorky ...

Alois Muller,2020-02-11 02:25:00

U ponorek s raketami na palubě, rozlišovat, co je obranná a co útočná, je spíš tradicionalismus odrážející jen velikost. Záleží spíš na tom, kam ji vyšlete... pokud hlídkuje doma, je obranná, dál od základny už je z ní útočná. Nehledě na to, že furt platí, že nejlepší obranou je útok.

Odpovědět


Re: Re: Útočné ponorky ...

Vojtěch Běhunčík,2020-02-11 12:36:29

Tak, tak - ještě lepší je preventivní obranný útok ...
To jen tak na okraj - komentáře k úsilí vědců pracujících na stále lepších a lepších zbraních přímo svádějí k politické diskuzi (která na Osla nepatří).

Odpovědět

By mě zajímalo,

Jaroslav Lepka,2020-02-10 16:26:31

jak se USS Texas k jižnímu pólu dostal? To asi je technologie, díky níž bychom mohli dostat letadlovou loď na Lipenské jezero a poslat kanál DOL kam patří.

Odpovědět


Re: By mě zajímalo,

Bohuslav Rameš,2020-02-11 17:44:15

Inu, vypálil si laserem tunel pod úrovní hladiny moře, to je jasné. Pro případ Lipenské nádrže bych toto řešení nedoporučoval, vytekla by jako odšpuntované umyvadlo...

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz