Jak němečtí vojenští specialisté identifikovali jed v otravě Navalného?  
V laboratoři bundeswehru v Mnichově již necelé dva týdny po otravě Alexeje Navalného zjistili, že se stal obětí vražedného organofosfátu z rodiny novičoků. Detaily nejsou známé, ale odborníci jsou schopni rekonstruovat několik scénářů, jak se to Němcům povedlo.
Hospitalizace Navalného po nouzovém přistání v Omsku. Kredit: BADNEWS! / Wikimedia Commons.
Hospitalizace Navalného po nouzovém přistání v Omsku. Kredit: BADNEWS! / Wikimedia Commons.

Známý ruský opoziční politik Alexej Navalný si 20. srpna 2020 před odletem z jihosibiřského Tomsku do Moskvy dal na letišti čaj. Záhy se mu udělalo hrozně zle a život mu podle všeho zachránilo jen neplánové přistání v Omsku. Odtamtud byl po tahanicích s ruskými úřady evakuován do jedné z největších a nejvíce prestižních univerzitních nemocnic v Evropě – Charité – Universitätsmedizin Berlin.

 

Alexej Navalný uprostřed. Kredit: Bogomolov.PL / Wikimedia Commons.
Alexej Navalný uprostřed. Kredit: Bogomolov.PL / Wikimedia Commons,

Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

.

Nějaký čas nebylo úplně jasné, o co vlastně jde. Pak 2. září vystoupila německá kancléřka Angela Merkelová s prohlášením, že Navalný byl nade vším pochybnost otráven jedem z rodiny novičoků. To ukazuje na zapojení Kremlu. Merkelová je kvantová chemička, takže musí být v obraze. Médiím ale nesdělila bližší podrobnosti o testech a postupech, které při odhalení novičoku použili vědci ve vojenské laboratoři v německém Mnichově. Odborníci obeznámení s novičoky mají ale poměrně jasnou představu, jak to proběhlo. A zároveň se vyjadřují s uznáním o tom, jak rychle to Němci zvládli.

 

Významnou roli v tomto úspěchu sehrála neblahá nápověda, kterou byl podobný travičský útok v Salisbury, kde se ruští agenti pokusili novičokem zabít bývalého kolegu Sergeje Skripala s jeho dcerou. Jak uvádí toxikolog Kamil Kuča z Univerzity v Hradci Králové, Britové se díky tomuto zákeřnému útoku důkladně poučili o látkách z rodiny novičoků. A své zkušenosti nejspíš rádi sdíleli s Němci ve vojenské laboratoři. Němečtí odborníci díky této nápovědě již od počátku tušili, že novičoky mezi hlavními podezřelými. A šli po nich.

 

Tak jako ostatní podobné smrtící látky se i novičoky, což jsou notně vypečené organofosfáty, navazují k acetylcholinesteráze. To je enzym, který média ve světě i u nás úporně označují jako „cholinesterázu“, respektive o novičocích a spol. mluví jako o „inhibitorech cholinesterázy“. To je ale matoucí, protože cholinesteráza jako konkrétní enzym vlastně neexistuje. Jde o název rodiny blízce podobných enzymů, které se ale v detailech liší.

 

Příklady novičoků. Kredit: Meodipt / Wikimedia Commons.
Příklady novičoků. Kredit: Meodipt / Wikimedia Commons.

Enzymem, na který útočí novičoky a stovky dalších látek, je acetylcholinesteráza, tj. AChE. Právě tento enzym hraje významnou roli v „údržbě“ nervových synapsí a jeho zablokování může snadnost přivodit život ohrožující stav nebo i smrt. Molekuly novičoků se přímo navazují k molekulám tohoto enzymu. A právě to mohli využít němečtí odborníci při detektivním pátrání po příčině otravy Navalného.

 

Jak uvádí farmakolog Palmer Taylor z americké University of California, San Diego, červené krvinky mají molekuly acetylcholinesterázy „zastrčené“ ve své buněčné membráně. Při otravě novičoky se molekuly těchto děsivých látek navazují na AChE a mohou být objeveny ve vzorku krve otráveného analýzou hmotnostní spektrometrií. Podle chemika Stefana Costanziho z American University, Washington, D.C, nabízí další možnost k „ulovení“ novičoků při otravě spojení jejich molekul s lidským sérovým albuminem, což je nejhojnější protein v lidské krvi.

 

Třetí možností je podle oslovených odborníků spojení novičoků s butyrylcholinesterázou (BChE), což je enzym, který se vyskytuje v krevním séru. Podle toxikoložky Oksany Lockridge z americké University of Nebraska je možné s pomocí protilátek „anti-BChE“ taková spojení objevit a následně relativně snadno identifikovat hmotnostní spektrometrií. Lockridgeová uvádí, že detekce spojených molekul novičoků a butyrylcholinesterázy dovoluje identifikovat rodinu novičoků se stoprocentní jistotou. Právě ona to ví z první ruky, protože vyvíjí postup pro využití butyrylcholinesterázy jako léku při zasažení novičoky a podobnými látkami.

 

Podle chemika Zorana Radiće z University of California, San Diego je také možné detekovat přímo samotné novičoky v těle oběti. Lze prý odvodit, že se kumulují především v tucích. Zároveň jsou velice stabilní. Například novičok A234 který byl použit k útoku na Skripalovy, je zhruba tisíckrát stabilnější než sarin. Právě stabilita těchto látek velmi komplikuje léčbu otravy. Doufejme, že si s tím Navalný a jeho němečtí lékaři poradí.

 

Literatura

Science magazine News 8. 9. 2020.

Datum: 09.09.2020
Tisk článku

Související články:

Co je zač Novičok, kterým byl otráven Sergej Skripal a jeho dcera?     Autor: Stanislav Mihulka (13.03.2018)
Nová technologie detekuje extrémně malé dávky chemických bojových látek     Autor: Stanislav Mihulka (20.04.2018)
Nanoscavenger poskytuje ochranu před nervovými paralytickými jedy     Autor: Stanislav Mihulka (04.01.2019)



Diskuze:

Ano

Xmichal Hanko,2020-09-29 15:22:36

JESTLI na celou kauzu nemá žádný podstatný vliv, že její pozadí je mocensko-špionážně-zpravodajské, a JESTLI Němci s ohledem na tohle mluví pravdu a JESTLI v tom ve skutečnosti nejsou namočeny západní zpravodajské služby - tak pak by na logických vývodech pana autora mohlo něco být.

Řekl bych ale, že tyhle klíčové podmínky měl náležitě zmínit a netvářit se, že provádí logické dedukce ze známých faktů.

Odpovědět

tak to mi stačilo

Čestmír Berka,2020-09-28 17:54:49

"Merkelová je kvantová chemička, takže musí být v obraze" :-D

Odpovědět


Re: tak to mi stačilo

Xmichal Hanko,2020-09-29 15:18:55

Jo, tohle mě taky pobavilo, Čestmíre :D Takhle pitimoučký a naivní článek jsem na Oslu už hodně dlouho nečetl. Fakt mazec.

Odpovědět

Ako Oslik farbu ukazal

Juraj Juraj,2020-09-23 13:54:16

Mal som za to ze tento web je objektivny a zverejnuje vedecky overene fakty. Dnes to vsak smrdi fakestream propagandou. Odstavec o otrave Skripala Kremlom nebol nijako potvrdeny. Napr.len rakusky kancelar Kurz po stretnuti k teme potvrdil ze briti nepodlozili obvinenia ziadnymi dokazmi. No ja len dufam ze dalsie clanky nebudu o pozitivnom dopade migracie,alebo tej strasnej Ruskej hrozbe :)

Odpovědět

Fakta

Petr Osel,2020-09-11 15:04:44

Dobry den vsem.
Je s podivem, jak obratne si vede ruska diplomacie poslednich 5 let.
Jejich vojensky vyvoj raket utajili i pred americany.
Rakety prekracujici mach 15+ byly prekvapenim.
Nemam odpobed, kdo otravil Navalneho. Jen otazky.
V cim zajmu je otrava N?
Proc povolili prevoz do Nemecka?
Ktere zeme umi tuto latku vyrobit?
Pokud bude v Nemecku politicky odpurce otraven, tak pouze Cyklonem B?

Odpovědět


Re: Fakta

Jan Novák9,2020-09-11 19:56:27

Myslím že bývalá důstojnice východoněmecké stasi Angela Merkel by mohla klidně poprosit svého bývalého styčného důstojníka z bývalé KGB o nějaký ten novičok nebo pollonium :-))

Odpovědět


Re: Re: Fakta

Josef Waters,2020-09-14 15:23:48

To je naprosto senzační informace o kancléřce. Můžete se podělit o zdroj? Děkuji předem ;-)

Prohledal jsem Zvědavce, Aeronet, Orgonet a několik dalších "důvěryhodných" webů a ani tam nic takového nemají!

Odpovědět


Re: Re: Re: Fakta

Viktor Pepe,2020-09-23 17:40:01

1/ v bývalé NDR si to cvrlikají vrabci na střeše
2/ východoněmka studující v Moskvě
3/ skartace

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Fakta

Josef Waters,2020-09-23 19:43:07

Diskutoval jsem o tom se svými "východoněmeckými" přáteli. Byla v FDJ (ani u nás jsem neznal vysokoškoláka, který by tehdá nebyl v SSM) a spekuluje se o její "spolupráci" se STASI, ovšem doklady nejsou zdaleka tak průkazné, jako u premiéra našeho (ač taky skartované) ...
Že by ale byla přímo důstojnicí tajné policie, to by byl fakt jiný kalibr!

PS: nemáte to ze Slobodného vysielača?

Odpovědět


V cim zajmu je otrava N?

Z Z,2020-09-12 08:26:34

V záujme Ruska.
Aby rozumný človek pochopil, kto sa to môže a vyhol sa určitým aktivitám proti súčasnému vedeniu Ruska.
Aby ruskí agenti vedeli, čo im hrozí, ak prejdú "na druhú stranu".
Aby si každý rozmyslel, či má ohroziť súčasné politické vedenie Ruska.
Preto boli použité látky ťažko dostupné s väzbou na Rusko.
Súčasne to však bolo vykonané tak, aby mohli Ruské orgány poprieť zodpovednosť.
Takáto akcia je v záujme Ruska viac ako tajné zabitie a zlikvidovanie tela.

Odpovědět


Re: V cim zajmu je otrava N?

Juraj Juraj,2020-09-23 13:34:22

Rozumny clovek by nasiel iny sposob ako to dotycnej osobe vysvetlit. Rozumny clovek by sa pozastavil nad tym kto ma z toho taky prospech a tiez akym sposom nepriatelia Ruska operuju ( vid Gladio alebo Northwood). Ano, rozumny clovek nemoze vylucit ani jednu moznost ale tiez sa pyta, nie je toho novicoku v poslednej dobe az privela? Prospelo tonie omu....teda niekomu to prospelo urcite :D

Odpovědět

Našiel som v českej tlači ...

Vladimír Bzdušek,2020-09-11 14:10:17

O látce zvané novičok toho již víme opravdu hodně. Její vlastnosti nejpregnantněji vystihl bezpečnostní analytik Jan Schneider. Je to látka dvojsložková, k její účinnosti však není zapotřebí vždy obou složek. Je to plyn, který se dá dobře mazat na kliky.

Je tak extrémně prchavý, že vydrží na tomtéž místě působit celé týdny. Účinkuje vždy okamžitě s výjimkou těch případů, kdy účinkuje až po nějaké době. V malém množství působí automaticky smrt, v množství větším se však dá přežít.

Pozná se zcela bezpečně podle toho, že v některých případech zasahuje i osoby, které po něm pátrají, jindy je pro všechny, kdo se vyskytnou v okolí, naprosto neškodný.

K této analýze můžeme dodat snad ještě jeden poznatek. Novičok patří spolu s ricinem do skupiny vysoce toxických chemických látek, které Rusko používá ve třech jasně definovaných případech.

Za prvé tehdy, když má pocit, že minulé sankce, které proti němu byly přijaty, jsou příliš slabé, ztrácejí svoji účinnost a potřebovaly by zdůraznit.

Za druhé Rusové k některé z těchto látek sahají, když mají dojem, že jejich diplomatické vztahy s jinou zemí jsou jakžtakž uspokojivé, takže je nutno je náležitě vyostřit a zdramatizovat. Za tímto účelem se někdy spokojují pouze s fingovanou hrozbou, kterou se snaží široce medializovat s pomocí těch nejvěrohodnějších mediálních kanálů.

Nejběžnější je třetí případ, kdy sahají k novičoku proto, aby zhatili některý z projektů, na němž s partnerskou stranou léta spolupracovali a od něhož si slibují velký ekonomický přínos.

V posledním případě šlo o to, že Rusové potřebovali, aby v Německu vznikl odpor proti plynovodu Nord Stream 2, který je právě před dokončením. Protože Německo zůstávalo hluché vůči americkým výhradám proti tomuto energetickému projektu, museli Rusové sáhnout k novičoku, aby měli odpůrci rusko-německé spolupráce v oblasti energetiky silnější argumenty.

Jestliže o novičoku zcela spolehlivě toto všechno víme, měli bychom být s předstihem připraveni na to, že ho Rusové opět použijí, aby se vyřadili z možné účasti na dostavbě Dukovan. Otázka je, jak jim v tom zabránit.

Odpovědět


Re: Našiel som v českej tlači ...

Josef Waters,2020-09-11 14:43:26

Pane Bzdušku, odkaz na tenhle článek "bezpečnostního analytika" už sem dávala předevčírem Marie N.
Pan Schneider, který svého času dostával hodně prostoru i v České Televizi (asi ve snaze o vyváženost typu "pět minut Židé, pět minut Hitler"), by jako odborník měl vědět, že tyto typy otravných látek rozhodně nejsou plyny. Možná si to pan "analytik" plete s aerosoly. Stejně zavádějící je i zbytek jeho výplodu. Prostě se snaží mlžit a vytvářet ve společnosti atmosféru naprosté nedůvěry k oficiálním informacím (samozřejmě jen k těm našim, tedy Západním). Co by mě zajímalo, to jsou jeho pohnutky - jestli to dělá úmyslně, nebo dezinformace šíří "v dobré víře", možná tak jako vy.

Odpovědět


Homeopatický novičok???

D. Hruška,2020-09-11 15:18:40

Pane Bzdušku, proč tady trollíte? Ten text je záměrně napsaný tak, aby člověk s alespoň průměrným IQ bezpečně poznal, že jde o hoax. Pochybuji, že vám to uniklo. Váš úmysl trollit je prakticky jistý.

Odpovědět


Re: Homeopatický novičok???

Vladimír Bzdušek,2020-09-11 21:50:55

Bez najmenších problémov a bez výhrad uznám že trollím, ak mi odpoviete na dve otázky:
Ktoré strany sú aférou poškodené?
Ktoré na tej afére získajú?
(Tých strán je tam určite viac, nielen Navalnyj a Putin)
----------------------------
K technickej stránke veci: Účinky BCHL sú také, aké sú, v bojovom nasadení obvykle veľmi účinné. Pri použití proti jednotlivej osobe vidím AJ JA hlavný problém v manipulácii s tým sakramentom. PRETO sa mi zdajú niektoré vyjadrenia v citovanom článku veľmi výstižné.

Odpovědět


Re: Re: Homeopatický novičok???

D. Hruška,2020-09-11 23:10:36

To jsou manipulativní otázky. Fakticky jsou tou aférou poškozené téměř všechny zúčastněné strany. Kdo tou aférou získá, se pravděpodobně nedozvíme, protože Rusko není nakloněné vyšetřování.

Vy automaticky předpokládáte, že všechny události ve veřejném prostoru jsou shora předem naplánované, do důsledku promyšlené a precizně provedené? Já nikoliv.

S jistotou víme, že Navalnyj náhle zkolaboval a dosud vyžaduje lékařskou péči. Také víme, že se tak stalo na území Ruska. Dále můžeme s velkou pravděpodobností předpokládat, že byl skutečně otráven. V ruské nemocnici s žádnou rozumější diagnozou nepřišli. To, jestli byl otráven novičokem nebo jinou látkou, nemáme šanci ověřit a jsme odkázáni na německé zdroje. Podle mě ale není jádro pudla v tom, čím byl Navalnyj otráven, nýbrž kdo jej otrávil. Tady bych navrhl tři "vyšetřovací verze". 1. Někdo ve službách Moskvy, 2. Někdo jiný z Ruska bez pokynu z Moskvy, 3. Západní tajné služby.

Pokud Navalného otrávily západní tajné služby, mělo by být v zájmu Moskvy celou věc řádně vyšetřit. Moskva se ale k vyšetřování nemá. Proč? Podle mě je verze 1 nebo 2 mnohem pravděpodobnější.

Pak ještě můžete pracovat s verzí 4 a 5. Verze 4: Navalnyj měl nějaké přirozené zdravotní problémy. Verze 5: Navalnyj zkolabování a bezvědomí pouze nasimuloval (tomu by věřila jen hodně silné nátura).

P.S. Spousta lidí poukazuje na fakt, že novičok je vysoce smrtící, ale zatím nikoho neusmrtil a agenti se s ním nebojí manipulovat. To jsou podle mě úplně bezpředmětné starosti. Zaprvé nikdo netvrdí, že to používají ve 100% koncentraci. Klidně to může být zředěné 1:1000 s jinou látkou. Zadruhé jde o látky, které lze připravit smícháním málo toxických prekurzorů. (A v případě nedostatečného promíchání bude logicky také účinek nedostatečný.) Zatřetí jed nemusí sestávat jen z jedné chemické látky, může jít o koktejl více látek, v nichž novičok nemusí hrát dominantní roli. Příroda využívá kompozitní jedy zcela běžně. Jiným příkladem jsou smrtící injekce používané při popravách.

Odpovědět


Re: Re: Homeopatický novičok???

Karel Ralský,2020-09-17 01:54:58

No pokud použijete jednorázovou injekci tak malou že i píchnutí komára je proti tomu silné kafe a třeba mikro ampuli vstřelenou do kůže obalenou ledem nebo pomalu rozpustnou látkou kterou organismus vstřebá třeba celý den či déle (do opilého člověka je to snadné), Bondovky jsou toho plné a jsou z šedesátých let minulého století, kdy se používal k odstranění nepohodlných osob jed který se plně rozložil(je naprosto nezjistitelný) a způsobil zástavu srdce(v tomhle případě na rozdíl od Novičoku atropin funguje ale pochybuji že jej v letadle po kolapsu Navalného použili), v Americe i později v Rusku se mu říkalo sirup, pokud Bych chtěl Navalného otrávit zvolil bych tuto "jednodušší" metodu.Ale vzhledem k časové ose a "zpackané otravě" kdy pachatel měl zřejmě málo času k aplikaci to by neukazovalo na místní tajnou službu."gui bono" jak se říká je ještě jedna velmoc která by z toho mohla mít prospěch tak jak jsem to napsal v případě Skripalů, kdy se Rusko díky lidské hlouposti a špatnému úsudku vhání do náručí ještě Ambicióznější země s tisíciletou historií intrik , kdy Nord stream 2 je také konkurencí Ruského plynovodu mířícího na jih a ale Amerika a západní Evropa to není.
Víte čemu se říká indický šatek je to způsob zabití pro danou zemi aby se tajný cizí agent neprozradil, a protože klišé zní Rusko a Novičok tak někteří špatně informovaní lidé tuto spojitost použijí aniž by si uvědomili že je to blbost.

Odpovědět


Re: Našiel som v českej tlači ...

Vaclav Krejča,2020-09-13 13:10:12

Nebojte soudruhu. Rusove urcite chytnou tu....jakoukolinejakou pani a dokazi ze za vsim je CIA. Pro mne je Rusko pokracovatel SSSR a pouze lituji obycejne lidi ktere to vzdy semele.

Odpovědět

Emiel Regis,2020-09-10 23:09:01

Napoleon rozkázal, aby Kuličkova činnost byla pečlivě prozkoumána. Sám se vydal v doprovodu psů na inspekční cestu po faremních budovách; ostatní zvířata šla v uctivé vzdálenosti za ním. Napoleon očichal každý kout, ve stodole, kravském přístřešku, kurnících, sklenících, a téměř všude objevil stopy po Kuličkovi. Několikrát vstrčil rypák do země, mohutně zachrochtal a hrozivým hlasem vykřikl: "Kulička! Byl zde! Cítím to zcela jasně!" Při slově "Kulička" vždy psi krvežíznivě zavrčeli a vycenili tesáky.

-----------------------------------

Uz me ani neprekvapuje kam az muze osel klesnout. Ta zumpa nema dno. Kam se hrabe rudy pravo z padesatejch.

Kdyby slo o odborny clanek, jeho tematem by bylo "Jakymi metodami je mozne identifikovat organofosfaty v pripade otravy cloveka". A pokud ve vazbe na konkretni pripad Navalneho, tak s upozornenim, ze oficialni toxikologicke zpravy ani z ruske ani z nemecke strany nejsou verejne k dispozici. Nic vic. Zadna politika.

Ve vlastnim textu ale slouzi odborne tema jako zaminka k propagandistickym tvrzenim:
- Merkel jako chemik mluvi pravdu, tudiz za to muze novicok a Kreml; vydavat tvrzeni jedne spinave politicky za skutecnost je fakt uz vyssi divci
- Skripalovi byli dozajista otraveni novicokem ruskymi agenty; ve skutecnosti vime jiste jen to, ze jsou bud uz mrtvi nebo stale drzeni v zajeti
- za nejvetsi spek ovsem povazuji tvrzeni, ze se Britove diky otrave Skripalu poucili o latkach z rodiny novicoku; jako kdyby neexistovaly laboratore Porton Down u Salisbury (ano, tam co vymysleli VX a hromadu dalsich; ano, tam co bydlel Skripal).

Je mi jedno, jestli tomu pachatel textu opravdu veri nebo nebo jestli se mocimermo chce stat nastenkarem. Kazdopadne chudak vosel.

Politicky skoleni muzstva. Tri minuty nenavisti. Agitprop.

Odpovědět


Re:

D. Hruška,2020-09-11 01:38:21

Kvůli exotům jako jste vy asi na Oslovi podobně tematické články nemůžou vycházet nebo jak. Doufám, že vám ten blábol smáznou. A nejde mi ani tak o to, že máte menšinový názor na politicky ožehavé události. To mi obvykle nevadí, zvlášť když dotyčný dokáže racionálně argumentovat bez ideologické angažovanosti. U vás jsem ale konsternovaný, jak věci dokážete totálně překroutit. Z vašeho příspěvku mám pocit, že jsem četl úplně jiný článek než vy. Já jsem četl článek zaměřený na fakta se snahou objasnit možné postupy detekce novičoku v organismu. Vy jste četl ideologický článek se snahou o šíření nenávisti.

Nejhorší je, že takových exotů, jako jste vy, se zde sešlo hned několik. Pro ideologické fanatiky jako jste vy, by měl negativní politické podbarvení i článek o žárovce, protože ji vynalezli v USA.

Odpovědět

Zřejmě mají Němci pravdu s tím novičokem

Miroslav Stuchlík,2020-09-10 18:47:53

když je aktivováno tolik obhájců ruské nevinnosti.

Odpovědět

Vojensky specialisti

Petr Leskovsky,2020-09-10 11:14:37

som velmi sklamany,ze seriozny vedecky casopis publikuje politicky hoax...vsetci ktori absolvovali vojensku sluzbu vedia, ze nervovo-paralyticke chemicke bojove latky ucinkuju okamzite a ak do 5 min nieje podane antidotum,tak ma zakonite lethalny ucinok. Nikto dnes nema rad Rusov, ale to neznamena,ze musime opakovat politicke hoaxy ktore maju presvedcit ludi o zlych umysloch Rusov...zda sa mi, ze sa tu jedna o manipulaciu, ktorej by sa OSEL mal vyhnut, alebo ju nalezite okomentovat.

Odpovědět


Re: Vojensky specialisti

Josef Waters,2020-09-10 14:12:24

Použiji podobné vyjádření, jako pan Bohumil před časem: Je otrava těšit se na zajímavý příspěvek k tématu a zjistit, že přibyl jen politicky motivovaný blábol. A zdaleka né první :o(
Podle literatury lze při menším zasažení aplikovat Atropin i po několika hodinách, v tomto případě měl pacient štěstí, že letadlo nouzově přistálo včas.
A určitě někdo nemá rád Rusy - třeba Navalného, Němcova ... ale takové dohady bych sem raději nepletl.

Odpovědět


Re: Re: Vojensky specialisti

Jaroslav P.,2020-09-10 16:28:20

To je docela těžké nepsat o politice, když už samotný nadpis je politický.

Odpovědět


Re: Re: Re: Vojensky specialisti

Josef Waters,2020-09-11 13:31:27

Můžete prosím upřesnit, co je politického na titulku:
"Jak němečtí vojenští specialisté identifikovali jed v otravě Navalného?".
Nedíváte se na cokoliv, co by se mohlo nějak týkat Ruska, čistě politicky právě vy?

Odpovědět

Jan Mimránek,2020-09-09 22:42:03

"Významnou roli v tomto úspěchu sehrála neblahá nápověda, kterou byl podobný travičský útok v Salisbury, kde se ruští agenti pokusili novičokem zabít bývalého kolegu Sergeje Skripala s jeho dcerou."

To není prokázáno. Jediné co je prokázáno je, že byli ve městě. To z nich ještě pachatele nedělá. Mohli chtít např. pouze nakoupit informace, což by bylo i v souladu s tím, co Skrypal dělal. Někdo si prostě mohl počkat. Taky je málo pravděpodobné, že by se u toho tak hloupě nechali vyfotit naletišti,když už by chtěli použít takový nejistý způsob, přestože měli spousty jiných možností. Pokud si vzpomínám, tou dobou se mělo jednat o Sýrii nebo byla G7. A pokud si vzpomínám na záznam z britského parlamentu, tak Mayová jako důkaz použila pouze dvě tvrzení: 1) Rusko je zlo a 2) Novičok vyráběli jenom oni - a to pak nakonec rozpoutalo i ty hádky o tom, co je už výroba a kdo všechno, včetně Zemanova výstupu.

Má cenu opakovat tyto politické dezinformace?

Odpovědět


Re:

Bohumil S.,2020-09-09 23:41:41

1. O tom článek vůbec není. Článek se zabývá způsobem detekce u Navalného. Technickou stránkou věci. A otrava Skripala nápovědou byla (i kdyby pachatelem nebylo Rusko).

2. Taky se mi zdálo obvinění Ruska v případě Skripala nedostatečně podložené. Ale jen do doby, než jsem měl příležitost slyšet groteskní obhajobu dvou podezřelých Rusů. Tou si to totálně zazdilí.

3. Ne, nemá cenu, abyste tu opakoval politické desinformace. Tady jste na Oslu, nikoliv na politické diskusi. Takhle kdybyste měl nějaké zajímavé faktické informace o novičoku...

Odpovědět

Geoskop

Peter Somatz,2020-09-09 15:08:18

Existuje taky pojem ze "horoskop", ktory sa toci okolo myslienky, ze vlastnosti konkretneho jedinca suvisia s dobou, kedy sa narodil.
Mam pocit, ze niektore media (netvrdim ze osel) funguju podla "geoskopu". Cize sugeruju, ze vlastnosti jedincov suvisia s miestom, kde sa narodili.
Je to rus? Urcite to bude zloduch - ale!, su vynimky. Ech :)

Odpovědět

Poděkování

Bohumil S.,2020-09-09 12:26:11

Dobrý den

Děkuji za článek objasňující možné způsoby detekce otravy novičokem. Všechna média jen opisují tvrzení němců o tom, že byl Navalnyj otráven novičokem. Jedem, jehož vlastností je obtížná zjistitelnost. Bez alespoň rámcové znalosti problematiky je člověk odkázaný si pouze vybrat, kterým tajným službám / politikům chce raději věřit.
Takové články jsou rozhodně potřeba.

Odpovědět


Re: Poděkování

Ivan Bílý b,2020-09-11 11:00:18

Novičok není obtížně zjistitelný, alespoň ne dneska. Právě jeho stabilita je důvodem, proč zjistitelný je. Horší by bylo, kdyby otrávil (napáchal škody) a rozložil se na látky, které by nešly s ním jednoznačně spojit.

Odpovědět

Ten Novičok je asi dost nepovedený šmejd

Václav Čermák,2020-09-09 09:30:09

Zatím nezabil ani jednu plánovanou oběť. Nebo že by to bylo celé trochu jinak?

Odpovědět


Re: Ten Novičok je asi dost nepovedený šmejd

Igi2 Menovatel,2020-09-09 10:24:09

Zabil osobu, ktorá nedostala včas pomoc. Nezabil tých, ktorí ťažia z nemeckého špionážneho úspechu. Možno bol pre diktátora dôležitejší zastrašovací efekt proti opozícii a "zradcom".

Odpovědět


Re: Ten Novičok je asi dost nepovedený šmejd

Ján Lakota,2020-09-10 09:39:50

Máte pravdu, bocian naozaj nosí deti…

https://dennikn.sk/minuta/2033864/?ref=mpm

„Alexeja Navaľného otrávili novým typom novičoku, ktorý je smrteľnejší ako predošlé verzie, píše nemecký Die Zeit“

„Zvyšky tejto látky sa našli na Navaľného rukách a na hrdle fľaše, z ktorej pil.“

„…že jed do čaju Navaľného nakvapkal alebo ním potrel povrch šálky, z ktorej politik pil, jeden z agentov ruskej tajnej služby FSB.“

Show must go on!

Odpovědět

Záhadný now we choke

Marie N.,2020-09-09 09:16:40

https://www.klaus.cz/clanky/4605

Odpovědět

Obchádzanie dohody o chem. zbraniach

Igi2 Menovatel,2020-09-09 09:09:23

Hromadné použitie bojovej chemickej látky je síce zakázané, ale v dohode sa nepočíta s použitím na jedincov nepohodlných vraždiacemu režimu. Pritom novičok vyvinuli v ZSSR (v Rusku) v 70-tych a 80-tych rokoch, aj za to bola Leninova cena. Nemecká tajná služba ho získala v 90-tych rokoch, zrejme cez pripojené NDR. Nemci za podelili so spojencami v NATO, takže dnes ho vedia detekovať aj bojovať proti nemu. Na zastrašovanie oponentov to stále stačí, ale Západ by sa mal konečne poučiť.

Odpovědět


Re: Obchádzanie dohody o chem. zbraniach

Bohumil S.,2020-09-09 13:04:40

Taky si myslím, že roubovat na případ Navalného nebo Skripala Úmluvu o chemických zbraních je docela násilné.

Pro našince je trávení jednoznačná prasečina, avšak Rusové ho využívají jen vůči svým vlastním lidem. (V Británii to nešťastnou náhodou odnesla také santusačka.) Jak se říká - jiný kraj, jiný mrav. Neříkám, že bychom jim to měli schvalovat - do civilizovaného světa trávení nepatří! Ale jak chcete "vychovávat" svrchovanou zemi, která je navíc světovou velmocí? A když už vychovávat, tak aspoň měřit všem stejným metrem. Kolik prasečin, o kterých se nikdy nedozvíme, se odehrává v Číně? Kdo kdy řešil dodržování lidských práv v zemích OPEC? Proč máme v NATO člena, který vyhrožuje vlastním spojencům?
Politika je svinstvo a při uvalování různých sankcí se většinou zohledňují různé parciální mocenské a ekonomické zájmy. Zájmy vyššího dobra bývají jen vhodnou záminkou.

Odpovědět


Re: Obchádzanie dohody o chem. zbraniach

Richard Vacek,2020-09-09 13:06:41

Některé veřejně činné osoby mají tu smůlu, že pro vlivné skupiny roste cena jejich mrtvoly a přitom ta vlivná skupina proti dané osobě nemusí mít vubec nic, dokonce jí může i fandit. Například takový náš Novotný - je bezvýznamný, ale pokud by ho někdo otrávil ricinem, přičetlo by se to Putinovi. A to i tehdy, když by Novotného otrávil třeba Hřib.
Aktuálně máme případ nešikovného důchodce, který se vydával za islamisty, aby povzbudil odpor k migrantům. https://www.idnes.cz/praha/zpravy/soud-jaromir-balda-kacel-stromy-na-trat-strach-z-migrantu-terorismus.A190107_095036_praha-zpravy_klu

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz