Ostře sledovaný bojový dron Loyal Wingman poprvé vzlétl  
Autonomní tryskový bojový dron Loyal Wingman sledujeme od jeho dětských krůčků. Od návrhu designu po první let to stihl za zhruba tři roky. Je to velký úspěch a milník v historii vývoje bojových letounů. Autonomní letectvo je už na dosah ruky.
Loyal Wingman na prvním letu. Kredit: Boeing.
Loyal Wingman na prvním letu. Kredit: Boeing.

Společnost Boeing Australia a australské letectvo Royal Australian Air Force (RAAF) se konečně dočkali. Bojový dron Loyal Wingman (nebo též projekt Airpower Teaming system, ATS), což je tryskový autonomní letoun, který bude operovat na bojových misích bez lidské posádky, nedávno absolvoval svůj historicky první let. Je to zásadní úspěch a milník v historii vývoje autonomních letounů. Po úspěšném testu následovalo oznámení australské vlády, která objednala další prototypy tohoto stroje.

 

První let dronu Loyal Wingman je vyvrcholením velmi svižného vývoje, který zabral od původního návrhu designu tři roky. Letový test přitom navazuje na série pozemních testů, v nichž dron ověřoval funkčnost pohonu, a dalších systémů, včetně navigace a pilotního rozhraní, a také pojížděl po ranveji.

 

Ve Woomeře se dějí podivuhodné věci. Kredit: Youtube.
Ve Woomeře se dějí podivuhodné věci. Kredit: Youtube.

Úvodní let byl autonomní. Nicméně, Loyal Wingman byl pod dohledem lidského operátora v řídícím středisku, které se nachází na významné základně RAAF Woomera Range Complex v jižní Austrálii, asi 450 kilometrů severozápadně od Adelaide. Tam také test proběhl. Dron letěl po stanoveném kurzu, různou rychlostí a v různých výškách. Odborníci po celou dobu monitorovali chování stroje a přístroje na jeho palubě pořídily spoustu dat.

 

Loyal Wingman na ranveji. Kredit: Boeing.
Loyal Wingman na ranveji. Kredit: Boeing.

Po prvních letových testech budou letos následovat letové testy v týmech. Jak napovídá samotné označení Loyal Wingman, účelem dronu je nejen létat na samostatní mise, ale také v týmech, ať už s autonomními nebo pilotovanými letouny. Z toho důvodu je Loyal Wingman navržený tak, aby měl parametry letu a doletu srovnatelné s konvenčními pilotovanými vojenskými stroji.

 

Australská vláda udělila tvůrcům dronu Loyal Wingman kontrakt v hodnotě 115 milionů amerických dolarů, jak na vývoj letounu, tak i jeho vybavení, tréninku a další nezbytné položky. Kontrakt pokryje další tři roky a měl by zahrnovat i vývoj pokročilých konceptů pro tento letoun, včetně systému umělé inteligence. Představitelé RAAF si pochvalují úspěšný průběh vývoje dronu a očekávají, že na jeho konci vzniknou efektivní týmy lidí a autonomních strojů, které podstatně rozšíří možnosti australského vojenského letectva.

 

Video: Australia’s First Loyal Wingman Completes Maiden Flight

 

Literatura

New Atlas 2. 3. 2021.

Datum: 05.03.2021
Tisk článku

Související články:

Boeing vyvíjí autonomní stíhačku. Vzdušný boj už nikdy nebude stejný     Autor: Stanislav Mihulka (28.02.2019)
Bojový dron US Air Force Kratos XQ-58A Valkyrie má za sebou první let     Autor: Stanislav Mihulka (09.03.2019)
Bojový tryskový dron Loyal Wingman poprvé testoval motor     Autor: Stanislav Mihulka (23.09.2020)



Diskuze:

No to není moc dobré

Josef Nýč,2021-03-05 20:33:22

neboť i jiní to vyvíjí a mimochodem, přibude spousta problémů ... ale vývoj zastavit nelze
co se týče Austrálie, tak tam mají zatím normální vládu

Odpovědět


Re: No to není moc dobré

Igor Němeček,2021-03-06 00:41:52

Naivita drtivé většiny lidí mě neustále udivuje. Jak snadno propadnou dojmu, který je založen na neuvěřitelně zjednodušujících "pravdách". Že od svých dětí slyší, že zrovna tato škola je nebaví, ale tamta jiná, kam chodí kamarádka, ta je prý úžasná, všichni spokojení ... nebo sportovní klub, nebo město, nebo planeta, ... Ale když to slyší od "dospělých", je to pak složité. Proč by měl člověk trpět diskuzí s někým, kdo věří, že na druhé straně planety je země zaslíbená, mlékem a strdím oplývající, slušnými a čestnými politiky také, opozice je konstruktivní, s vládou spolupracující, protože tak má přece opozice fungovat? Mám se chlácholit a naivně doufat, že je to požitím drog, takže se paradoxně mezi ně nakonec zařadím také? Ale ne, nejsem naivní, vím, že to není drogami, bohužel. Neomezená důvěra v sebe sama, chybějící pokora, předsudky, to jsou ty důvody. A člověk těmito neduhy ovládaný nepochybuje a ví, jak to všude funguje. Nikdy tam nebyl, nepřečet si nic z jejich denního tisku/bulváru, aby mohl aspoň trochu srovnávat. Z historie, kterou vlastně nezná a zajímá ho zase jen v režimu zjednodušení, tak ví, že tenkrát to bylo lepší, dnes je to špatné a co víc, budoucnost je hrozivá. On jen chudák má tu smůlu být v té nejhorší škole, městě, zemi, planetě v tu nejhorší dobu. Je škoda, že nikdy nezjistí, že takto se mluví už tisíce, možná desítky tisíc let a dál to bude co? No stejné. I když ne tak úplně ... když nebyl internet, stačilo nejít do hospody a člověk se těm nesmyslům vyhnul. S internetem je tolik diskuzí nadosah a bohužel ani na Oslu si člověk nemůže být jistý, jestli někdo nevypustí dvouřádkový bulvární hlen.
Názor jsem si přečetl, reagoval a jsem si jist, že bych se pokračováním nic nového nedozvěděl. Kde nic není, tak ani čert nebere.

Odpovědět


Re: Re: No to není moc dobré

Jan Novák9,2021-03-06 09:41:49

Byl jsem tam, žil jsem tam a viděl jsem. Souhlasím s panem Nýčem.
Ovšem ačkoliv naše vláda je horší, pořád je odrazem lidí v dané zemi. Právě že u nás je daleko víc lidí jako vy.
Ne že by Australská vláda neměla problémy, korupci a stinné stránky - ale proti naší (o EU nemluvě) je přímo vzorem rozumnosti. Všechno je relativní.
Obzvláště teď je vidět rozdíl v přístupu jak vlád tak lidí kterým je vládnuto s jasným výsledkem v počtu nakažených a mrtvých. Za epidemie jsou schopnosti vlád a národů jasně viditelné - a česko je jasně na špici z té horší strany.

Odpovědět


Re: Re: No to není moc dobré

Bohuslav Rameš,2021-03-06 09:46:49

Vaše jistota je pozoruhodná, ale někdy je lepší vzít si meduňku na spaní.

Odpovědět


Re: Re: Re: No to není moc dobré

Petr Jakubec,2021-03-06 19:05:28

Podepíší slova páně Remešova, meduňka jest
opravdu výborný to prostředek pro uklidnění
stavu emočního a pro soklidnění před spaním.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz