Projekt Galileo bude pátrat po mimozemských technologiích  
Optimistický Avi Loeb a jeho tým budou v rámci projektu Galileo hledat a zkoumat mezihvězdné návštěvníky Sluneční soustavy, případné mimozemské satelity v blízkosti Země, a také UFO, čili UAPy, (zatím) neidentifikované vzdušné jevy. Jdou na to relativně střízlivě a chtějí důmyslně využívat stávající i budoucí teleskopy, data i umělou inteligenci.
Projekt Galileo. Kredit: Harvard University.
Projekt Galileo. Kredit: Harvard University.

Harvardský astrofyzik a kosmolog Avi Loeb je známý svým optimismem ohledně mimozemských civilizací. Nedávno vzbudil rozruch po celé planetě, když přišel s hypotézou, že mezihvězdný návštěvník 'Oumuamua je sonda vyslaná jinou civilizací. Teď se podle všeho rozhodl pátrat po mimozemských technologiích systematicky.

 

Avi Loeb si s médii rozumí. Kredit: personal collection (Rob Massey/Pulse Media; February 8, 2021).
Avi Loeb si s médii rozumí. Kredit: personal collection (Rob Massey/Pulse Media; February 8, 2021).

Podle čerstvého prohlášení se Loeb stal vedoucím týmu odborníků z řady institucí, který bude pracovat na projektu Galileo. Jeho cílem je vyhledávat a analyzovat doklady, které by mohly souviset s nefunkčními nebo stále fungujícími mimozemskými technologiemi. Badatelé hodlají analyzovat velké objemy dat z teleskopů a dalších zařízení. Zatím účelem chtějí navrhnout a využívat nové algoritmy pro umělé inteligence, které jsou na podobné úkoly jako dělané.

 

Umělé inteligence jsou skvělé v prosívání ohromných mas dat a detekování zajímavých věcí. Loeb s kolegy zkusí, jestli by jim inteligence nepomohly s mezihvězdnými návštěvníky typu 'Oumuamua, mimozemskými satelity a jevy UAP (Unidentified aerial phenomena), jak se teď nově říká UFO. V rámci projektu chtějí pořizovat multidetektorové snímky jevů UAP ve vysokém rozlišení. S pomocí umělé inteligenci se budou snažit rozlousknout, co jsou tyto jevy zač.

 

Logo. Kredit: Harvard University.
Logo. Kredit: Harvard University.

V existujících i budoucích průzkumech oblohy, jako je plánovaný Legacy Survey of Space and Time (LSST) na Vera C. Rubin Observatory (VRO), budou pátrat po mezihvězdných návštěvnících Sluneční soustavy. Zároveň chtějí připravit vesmírné mise, které by mohly pohotově vyrazit k podobným objektům, jako byl 'Oumuamua, a prozkoumat je zblízka. Rovněž chtějí pátrat po případných mimozemských satelitech od velikosti zhruba 1 metru, které by mohly kroužit kolem Země.

 

Loeb se přimlouvá za to, že bychom neměli předem vylučovat vysvětlení zahrnující mimozemské civilizace kvůli předpojatosti. Jeho optimismus je nakažlivý, ale jistě ví, že ona „předpojatost“ je vlastně převlečená Occamova břitva, která vědě šetří práci ořezáváním příliš komplikovaných vysvětlení.

 

Nicméně, aktivity projektu Galileo určitě nepřijdou nazmar, ani kdyby nenašli žádnou mimozemskou technologii. Jako v jiných podobných případech už samotné pátrání může přinést zajímavé technologické novinky, a také objevy, i když to nebudou mezihvězdné koráby nebo zvědavé létající talíře.

 

Video: Will the Galileo Project find Extraterrestrial Technology? With Dr. Avi Loeb

 

Literatura

The Galileo Project

Datum: 26.07.2021
Tisk článku

Související články:

Jsou dominantní životní formou vesmíru umělé superinteligence?     Autor: Stanislav Mihulka (04.01.2015)
Sluneční soustavou prolétávají mezihvězdné objekty. Co je zkusit chytit?     Autor: Stanislav Mihulka (01.12.2017)
Vesmír je možná plný mimozemských virů. Měli bychom po nich pátrat     Autor: Stanislav Mihulka (23.01.2018)
Mohli by mrtví mimozemšťané zachránit lidstvo?     Autor: Stanislav Mihulka (27.05.2019)
Harvardský astronom považuje Oumuamuu za mimozemskou technologii     Autor: Stanislav Mihulka (08.02.2021)



Diskuze:

Prokázat matematicky

Bohumír Tichánek,2021-07-28 10:04:46

Je zásadní rozdíl, pokud věda posuzuje svět vytvořený z hmoty - výpočetně neprokazatelný.
Nebo svět - virtuální realita. Jednoduché matematické zpracování světa snadněji vede k zařazování dalších možností, ohledně našich zážitků hmoty. Například dle článku - hledat mimozemské satelity, kroužící kolem Země. Nebo uvažovat jakýsi nadprostor, kde by UFO létaly ke Sluneční soustavě rychlostí >> c.

Odpovědět

Vítaná iniciativa

Václav Dvořák,2021-07-27 21:15:10

ale trochu se obávám, aby nenarazil u vlád supervelmocí. Protože ty si takové poznatky nejraději sysli samy pro sebe, z různých strategických důvodů. Takové chování pak zavdává důvody pro vznik nejrůznějších bizarních konspiračních teorií, se kterými se těžko bojuje, když není možné odlišit fakta od mýtů (narážím např. na projekt Blue Book).

Na druhou stranu je fakt, že atmosféra se v posledních letech změnila a studenoválečnické manýry v této oblasti trochu ustoupily stranou. Takže jsem zvědav, jak to nakonec dopadne.

Odpovědět

Mne

Vladimír Bzdušek,2021-07-27 17:52:14

sa najviac pozdáva názor, že dĺžka existencie technologickej civilizácie je obmedzená tak, že žiadna sa do štádia medzihviezdnej komunikácie nedostane, resp. súčasne neexistujú dve blízko seba. Preto žiaden strach. Ja som sa prestal obávať ufónov asi vo veku 15 rokov.

Odpovědět

Znát Vesmír

Bohumír Tichánek,2021-07-27 09:58:24

Časté jsou názory, že cizí by nás sežrali, protože by byli technicky vyspělejší.
Anebo by naopak znali konstrukci Vesmíru, a věděli by, co se vyplácí a co ne.
Vždyť dávná politika Británie, Francie, Španělska, atd. už začala přinášet výsledky.

Odpovědět


Re: Znát Vesmír

D. Hruška,2021-07-27 11:30:43

Zmíněné země spíše doplatily na to, že se zřekly svojí etnicity. To nemá příčinu v kolonialismu. Stejným problémem trpí třeba Švédsko, jehož koloniální minulost je zanedbatelná. A my máme podobný problém s Romy, ačkoliv vůči nim nemáme žádný morální dluh. Po traumatu z 2. světové války je v celé západní civilizaci etnicita tabuizovaná záležitost.

Odpovědět


Re: Re: Znát Vesmír

Bohumír Tichánek,2021-07-27 15:26:16

Zkusím pokračovat. Švédsko sice nemá koloniální minulost, ale proč se až do 2. sv. války u nás říkalo lupičům "Švédi"?
Vůči Romům nemáme žádný morální dluh. Ale pokud hledám nečekané osudové souvislosti, pak co když na divoký odsun Němců (Severní Čechy, Brno), který rádi organizovali sadisté, navázal příchod Romů do Česka ze Slovenska?

Odpovědět


Re: Re: Re: Znát Vesmír

D. Hruška,2021-07-27 15:41:29

To jsou dost divoké konstrukce :-)) A takže třeba Slováci si za svůj problém s Romy můžou čím?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Znát Vesmír

Bohumír Tichánek,2021-07-28 09:46:22

Nakonec se dostaneme na všechny cesty. Nábožensky založení lidé, především ti u moci, říkali a dělali úplně odlišně. Na jejich životní lhaní pak lze naroubovat kdekterou potíž. Jistěže co jsem tu napsal jsou jen domněnky, hledání.

Odpovědět

oné

Jan Mrkvicka,2021-07-27 08:52:23

Chválim a dúfam že budú zverejňovať všetky výsledky bez akýchkoľvek tajomností.

Odpovědět

Jsem pesimista

Josef Nýč,2021-07-27 06:07:42

Přeji mu optimismus, ale vidím to úplně opačně. Z historie planety Země víme kolik zlomů ve vývoji vedlo k dnešku. Triliony náhod rozhodovaly o vývoji života a další o historii lidí. A pokud by ta náhoda tomu chtěla a došlo k setkání fyzicky, stalo by se to katastrofou pro obě civilisace vzhledem k velké odlšnosti prostředí ve kterém žijí. Skutečnost nebude startrek a podobně.

Odpovědět


Re: Jsem pesimista

Václav Dvořák,2021-07-27 21:19:18

To ale platí pro střet civilizací, které nemají žádnou předchozí zkušenost s odlišností. Typicky Španělé versus Indiáni. Vesmírní cestovatelé, kteří by už byli schopni sem dorazit, by museli z povahy více zkušenosti s různými kosmickými podivnostmi a být mnohem víc tolerantní. A hlavně, energie potřebná pro cestu sem by byla mnohem vyšší, než ta, kterou by mohli získat exploatací naší planety - když si vezmeme v úvahu, kolik asteroidů se vzácnými prvky vhodných k těžbě se pohybuje jen ve Sluneční soustavě.

Odpovědět


Re: Re: Jsem pesimista

Jan Novák9,2021-07-28 00:17:08

Pokud platí fyzika tak jak ji známe a neobjeví se úplně nová tak neexistuje nic pro co by se vyplatilo cestovat mezi hvězdami. Transmutovat prvky a skládat molekuly je levnější než vyrábět tuny antihmoty potřebné k cestě k jiným hvězdám.

Odpovědět


Re: Re: Re: Jsem pesimista

Václav Dvořák,2021-07-28 13:40:02

Když si vyrobí Dysonovu sféru kolem hvězdy nebo černé díry, bude dost energie na výrobu antihmoty nebo jiného typu energie... mimochodem i teoretická energie vakua by měla být obrovská, odlišná od v současnosti pozorovaných kvantových fluktuací... další možnost je umět využít temnou hmotu... tam už asi bude nová fyzika nezbytná. Myslím, že se k tomu bodu blížíme, protože například záhada temné hmoty a energie je opravdu velká výzva.

Odpovědět

Sorry jako...

Ladislav Truska,2021-07-27 01:06:05

ale funguje to asi takto... Jedna z těch forem života bude vyspělejší.., neexistuje důvod, aby byly vyspělé přibližně stejně, takže ta jedna forma života bude brutálně vyspělejší a pak není opět žádný důvod, aby nepřišel konflikt typu indiáni versus dobyvatelé.. Vzhledem k tomu, že se tady nimráme s tím jak se dostat na oběžnou dráhu a oni by se sem dostali z jiné hvězdné soustavy.., je celkem jasné, kdo by byl za indiána a kdo za dobyvatele... (ve velmi pravděpodobném případě spíše hmyz versus člověk...) Můžeme pouze doufat, že tady někde poblíž nejsou..

Odpovědět


Re: Sorry jako...

Standa Hořejší,2021-07-27 08:51:47

Také lze doufat, že jejich forma života bude už natolik vyspěllá, že se buďto od Země úplně stáhne, nebo bude jen zdejší "cvrkot" pozorovat způsoby, keré jen tak lehce (jak se domnívá Avi Loeb, při vší úctě k jeho práci) odhalit nepůjdou (miniaturizace čidel, formy přenosu dat ap.). Ale zajímavé to bude, až budou, třeba za rok - dva, k dispozici nějaké výsledky.

Odpovědět


Re: Re: Sorry jako...

Ludvík Urban,2021-07-27 18:08:42

To spíš půjde o "výzkum" jaký popsal King v knize "Pod kupolí".

Odpovědět


Re: Sorry jako...

Jan Mrkvicka,2021-07-27 09:00:36

Ak sem dofrčia, určite budú vyspelejší, lebo my to nedokážeme. Ovšem dosť pochybujem že ich sem dofrčí dosť na osídlenie zemegule. Vidím to na rovnakú vtákovinu, ako my chceme osídliť Mars.

Odpovědět


Re: Re: Sorry jako...

Václav Dvořák,2021-07-27 21:22:02

Když už sem dofrčí, tak mají možnosti o kterých se nám nesní. Proč by pak museli obsazovat jednu konkrétní planetu? Nedává to smysl. Museli by to být zoufalci, kteří přišli o vlastní planetu, pak ano... prostě vesmírní cestovatelé a desperáti z donucení resp. civilizace kdysi vyspělá v úpadku. To by pak byl problém. A proto je tady Teorie Temného lesa.

Odpovědět


Re: Sorry jako...

Michaela Tejchmanova,2021-07-27 16:41:17

Verim, ze s vyspelosti technickou jde ruku v ruce i vyspelost mentalni. My zde na Zemi jsme porad takovi neandrtalci, mlatici se navzajem klackama. Verim tomu, ze civilizace, ktera je schopna mezihvezdnych letu, dosahla takove urovne kooperace, ze nemaji nejmensi duvod vzajemne, ci s jinou civilizaci valcit. Jsem v tomhle optimista. Lidstvo na Zemi takove kooperace zatim neni schopno a i proto pro nas nejaky vetsi technologicky pokrok zatim nepripada v uvahu.

Odpovědět


Re: Re: Sorry jako...

Vratislav Rýpar,2021-07-27 17:30:38

Neandrtálci... Ono to spíš vypadá, že to my, člověci moderní, jsme ty neandrtálce vymlátili dočista dočista.
https://necyklopedie.org/wiki/Studen%C3%A1_v%C3%A1lka

Odpovědět


Re: Re: Re: Sorry jako...

Václav Dvořák,2021-07-27 21:25:46

Nic nového... stačí se podívat, jak šimpanzi jsou schopni vymlátit gorily. Naposled se to stalo v Africe. Ale nějaká tribální společnost tohoto typu těžko bude cestovat mezi galaxiemi... nějací jedinci na okraji, kriminální skupina "Plenitelů", možná, ale pak musí i tam existovat spravedlnost, která je dostihne. Ale opatrnost je proto určitě na místě.

Odpovědět


Re: Sorry jako...

Jará Šustr,2021-07-27 19:09:43

"Piknik u cesty." (Stalker)

Odpovědět


Re: Sorry jako...

Vít Kreisinger,2021-07-28 15:41:31

Nejsou. Co by v tom našem zapadákově hledali? Když se kouknu co všechno je v pozorovatelném vesmíru, tak by u nás (ve sluneční soustavě) chcípli nudou.

Odpovědět


Re: Re: Sorry jako...

Václav Dvořák,2021-07-28 23:34:34

Ale to je váš subjektivní názor. Každého může bavit něco jiného...

Odpovědět


Re: Re: Re: Sorry jako...

Vipol (jen),2021-07-29 12:22:29

napriklad vsechny stavajici vyherkyne Miss Universe jsou ze Zeme...

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz