Americký robotický raketomet ROGUE Fires vyvolal globální senzaci  
US Navy testují pozoruhodný systém Navy Marine Expeditionary Ship Interdiction System, čili NMESIS. Tvoří jej robotický raketomet se sci-fi vizáží ROGUE Fires, vyzbrojený pokročilými protilodními střelami Naval Strike Missile (NSM). Jsou to orgie technologií za nemalou cenu. Jedna střela NSM přijde na téměř 2 200 000 dolarů.
Robotický raketomet systému NMESIS. Kredit: Lance Cpl. Luke Cohen / US Navy.
Robotický raketomet systému NMESIS. Kredit: Lance Cpl. Luke Cohen / US Navy.

Ve dnech 3. až 15. srpna se uskutečnilo cvičení amerického námořnictva a spojenců Large-Scale Exercise 2021. Byla to globální akce, která prověřila synchronizaci pěti flotil a tří expedičních jednotek námořní pěchoty napříč 17 časovými pásmy. Cvičení se soustředilo na schopnost čelit regionálním mocnostem, jako je Rusko nebo Čína. Jednotky USA, Velké Británie, Austrálie a Japonska si také vyzkoušely postupy rychlých válečných operací na globálním jevišti v souvislosti s raketovými údery protivníka. Podobné cvičení by se mělo konat zase za tři roky.

 

Střela Naval Strike Missile. Kredit: US DoD / Wikimedia Commons.
Střela Naval Strike Missile. Kredit: US DoD / Wikimedia Commons.

Na Large Scale Exercise 2021 se odehrála spousta zajímavých věcí. Ekosystémy sociálních médií a globální zpravodajství ale nejvíce zaujal robotický raketomet ROGUE Fires (podle anglického Remotely Operated Ground Unit for Expeditionar) od společnosti Oshkosh Defense. Tento raketomet společně s protilodními střelami Naval Strike Missile (NSM) tvoří nový systém Navy Marine Expeditionary Ship Interdiction System, čili NMESIS.

 

ROGUE Fires se stal hrdinou zpravodajství v řadě zemí, stejně jako hvězdou sociálních médií. Jak se zdá, diváci jsou překvapeni jeho vzhledem. Platforma připomíná taktické vozidlo Joint Light Tactical Vehicle (JLTV), rovněž z dílny Oshkoshe, ovšem bez kabiny pro posádku. Raketomet je ovládaný na dálku operátorem a má k dispozici soustavu senzorů a kamer, které dávají vozidlu neobvyklý vzhled. Konstrukce raketometu je velmi flexibilní a je možné ji přizpůsobit rozmanitým misím.

 

Systém NMESIS během cvičení Large-Scale Exercise 2021. Kredit: Maj. Nick Mannweiler / US Marine Corps.
Systém NMESIS během cvičení Large-Scale Exercise 2021. Kredit: Maj. Nick Mannweiler / US Marine Corps.

Systém NMESIS už má za sebou úspěšné testy. Jejich součástí bylo i odpálení střely Naval Strike Missile (NSM), kterou vyvinula norská společnost Kongsberg Defence & Aerospace. Po odpalu následoval přímý zásah cíle na moři. NSM je střelou s plochou dráhou letu a s vysokou schopností manévrovat. Je určená k ničení silně bráněných cílů na moři i na souši. Čtyřmetrová střela o hmotnosti 410 kg, včetně 125kg bojové hlavice, dolétne vysoce podzvukovou rychlostí do vzdálenosti 185 kilometrů. Sofistikovaná zbraň ale není úplně zadarmo. Jedna střela přijde na téměř 2 miliony 200 tisíc dolarů.

 

Námořníci si pochvalují, že systémy jako je NMESIS a jejich možnosti představují zásadní posun v palebné síle, kterou má námořnictvo k dispozici. Měly by pro ně být oporou díky konceptu Ground-Based Anti-Ship Missile (GBASM) pro malé jednotky mariňáků. Nasazení takových zbraní nepochybně ovlivní široké spektrum operaci na moři a v širokém okolí. Budoucí mariňáci by neměli být „thoughtless executors“, ale spíše „smart autonomous“.

 

Video: Marines Successfully Fire New NMESIS Anti Ship Weapon During Live Exercise

 

Literatura

Defence Blog 21. 8. 2021.

Datum: 23.08.2021
Tisk článku

Související články:

Americké superdělo s dostřelem téměř 2 000 km bude mířit na Čínu     Autor: Stanislav Mihulka (07.02.2019)
Raytheon vyvíjí univerzální dálkový ovladač pro drony US Navy     Autor: Stanislav Mihulka (20.05.2019)
US Navy chce robotické lodě, které budou mluvit jako námořníci     Autor: Stanislav Mihulka (05.01.2020)



Diskuze:

oné

Jan Mrkvicka,2021-08-24 20:34:55

Problém bude v tom, že námorníctvo musí najprv naučiť robota plávať, alebo jazdiť po dne.

Odpovědět

Kdyby se ty peníze

Tomáš Novák,2021-08-24 13:59:15

...daly radši na výzkum chorob, vesmíru apod. Ale lidstvo je ještě v primitivní fázi svého kulturního a civilizačního vývoje...

Odpovědět


Re: Kdyby se ty peníze

Peter Somatz,2021-08-24 16:37:44

To by bolo idealne. Ale v praxi asi neuskutocnitelne. Kazda skupina ludi/spolocnost/stat povazuje vojenske zalezitosti za prioritne. Na co Vam bude nejaka nova hracka, alebo napr. aj liek, ktory pomoze jednemu percentu, ak Vas prekvapivym utokom zlikviduje nejaka ina skupina/stat. Z tohto hladiska je vojensky vyskum v podstate prospesny (ak je ten vyskum rovnako rychly vsade), pretoze bojove prostriedky nakoniec skoncia v skladoch pripravene na pouzitie, ale v praxi budu nepouzitelne. Ale civilne varianty budu prinasat prospech. Celkom by ma potesilo, keby mi robot tak za 10 rokov urobil ranajky a poupratoval.

Odpovědět

Vysoce PODZVUKOVÁ rychlost?

Josef Cupánek,2021-08-23 17:23:22

To je překlep, nebo to opravdu existuje? Slyším to poprvé.

Odpovědět


Re: Vysoce PODZVUKOVÁ rychlost?

František Kroupa,2021-08-23 18:08:04

To bude neumělým překladem. Zřejmě se tím myslí, že střela dosahuje téměř rychlosti zvuku.

Odpovědět


Re: Re: Vysoce PODZVUKOVÁ rychlost?

Tomáš Černák,2021-08-23 18:24:41

To by byla transonická. je to čirá reklamština. NSM dosahuje rychlosti Mach 0,7 až 0,9 dle výšky letu. Jedná se tedy o rychlost typickou pro podzvukové ŘSPDL jako je Tomahawk, Harpoon nebo Kalibr.
Americká reklamština je podobných přirovnání plná. V případě zbraní to je dáno tím, že je tajný i tvar záchodového prkénka na základně a tak nemohou použít čísla. Co na tom, že Kongsberg uvádí konkrétní hodnoty přímo na stránkách té střely. Jakmile ta ŘSPDL překročí americkou hranici, stává se z jinak veřejného údaje, přísně tajná informace. V tomto jsou Američané až patetičtí. Naprosto každá relevantní tajná služba nepřítele ví přesné hodnoty rychlostí F-22, ale civilové se je oficiálně dozví nejdříve 42 let poté, co bude poslední Raptor vyřazen.

Odpovědět


Re: Vysoce PODZVUKOVÁ rychlost?

Jan Novák9,2021-08-23 18:13:29

Střela má "waypoint programming" tj. může přiletět z jiné strany než byla odpálena. Třeba to zmátlo překladač?
Normální střela přiletí rovně nadzvukovou rychlostí, tahle se jenom tak nenápadně připlíží kolem a tváří se že tam není :-)))
Také má nosnost 500 pounds, což je 226kg

Odpovědět


Re: Re: Vysoce PODZVUKOVÁ rychlost?

Tomáš Černák,2021-08-23 18:28:04

Co je to nosnost u ŘSPDL? Protože hlavice má polovinu tebou uvedené hodnoty.

Co se týče "waypointů", ty umí už obstarožní Harpuna a nějak nechápu, jakou by to mělo souvislost s původní otázkou.

Odpovědět


Re: Re: Vysoce PODZVUKOVÁ rychlost?

Tomáš Černák,2021-08-23 18:30:28

Sorry, špatně jsem viděl vlákno, myslel jsem, že reaguješ na "vysoce podzvuková" výše.

Odpovědět

pechota

Richard Urbanovsky,2021-08-23 16:01:02

Ludsky vojaci budu skladat robotov na frontu.

Odpovědět

Prielom vo vedeni

Peter Somatz,2021-08-23 15:56:30

konvencnej vojny podla mna pride v dobe, ked urobia vojaka z toho kracajuceho robota Boston Dynamics. https://www.youtube.com/watch?v=tF4DML7FIWk
Dat mu ruk klasicku vyzbroj - pusku/samopal, granaty - tak taky robot bude mat x-nasobne vacsiu presnost strely. A nebude mat strach, ak by nejaku gulku aj dostal, takze zakopovy pat asi dlho trvat nebude. V teame budu neuveritelne nebezpecni, lebo bude stacit jednemu sa na sekundu vystrcit z ukrytu, zanalyzovat situaciu, rozposlat ju cez radio/wifi ostatnym a optimalny strelec teamu sa v nasledujucej sekunde vystrci a vystreli.
Otazka je, z coho potom budu zit ti vojaci z ludskej pechoty. :)

Odpovědět


Re: Prielom vo vedeni

D. Hruška,2021-08-23 16:20:49

Jakou by měl mít Atlas výhodu proti létajícím dronům? Napadá mě jedině boj v budovách. Tam by ale zase vznikal problém, jak robot určí, kdo je "hodný" a kdo je "zlý". U dronů to řeší operátoři.

Odpovědět


Re: Re: Prielom vo vedeni

Peter Somatz,2021-08-23 16:40:31

Ano. Boj v budovach, lesoch. Moznosti ako maju bezni vojaci - vykopavanie dveri, branie zajatcov, eskortovanie civilistov, branenie/strazenie/pozorovanie uzemia bez postupu vpred. A tieto veci budu na baterku efektivnejsie, ako ked dron musi stale tocit vrtulami. Ale utocne operacie v praxi asi budu riesene kombinaciou drony + roboti. Ziva sila proti takemuto niecomu bude v znacnej nevyhode. Takze mozme cakat ze podobnu techniku coskoro (~10 rokov) budu mat vsetky vacsie krajiny.
To ci "dobry" alebo "zly" urcite z velkej casti vyriesi radio. Neodpoveda spravne - nepriatel. Alebo potom analyza obrazu - vzhlad subjektu a jeho spravanie.

Odpovědět


Re: Re: Re: Prielom vo vedeni

D. Hruška,2021-08-23 19:05:24

"Alebo potom analyza obrazu - vzhlad subjektu a jeho spravanie."

- Na to právě narážím. Současná AI ani zdaleka nedokáže podobné úlohy spolehlivě řešit.
Ani nevím, na čem by se vlastně ta AI měla trénovat. AI pro samoříditelná vozidla se trénuje na milionech běžných dopravních situací. Komplexita bojiště je řádově vyšší než silniční provoz, v němž jsou jasně definovaná pravidla a standardizovaná infrastruktura.

Nutnost lidských operátorů u bojových robotů a dronů bude ještě dlouho. Od schopnosti vyhledat a zabít pomocí dronu s rozpoznavačem obličejů nějakého potentáta k plně autonomním bojovým robotům povede ještě dlouhá cesta.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Prielom vo vedeni

Jiri B,2021-08-24 13:01:20

AI se bude trenovat na pocitacovych hrach a rozpoznani friendly-targetu bude na zaklade overeni signalem, nikoliv rozpoznavanim dle obrazu.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Prielom vo vedeni

D. Hruška,2021-08-24 17:44:39

Fajn, takže každý civilista bez vysílačky bude rovnou vyhodnocen jako nepřítel. Tak to se mám tedy na co těšit. Zvlášť jestli to příjde do 10ti let :-))

Odpovědět


Re: Prielom vo vedeni

Jan Novák9,2021-08-23 18:15:50

Proč by se musel vystrkovat z úkrytu? Vypustí malý dron.

Odpovědět


Re: Prielom vo vedeni

František Kalva,2021-08-24 14:09:27

Pokud si ještě vzpomínám na PŠM, tak lidská pěchota bude žít z KDP, tedy konzervovaných dávek potravy, na rozdíl od uměláků i z Boston Dynamics, kteří budou furt závislí na prodlužovačce z elektrárny. Tak bych to viděl spíš na plichtu.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz