Na důsledky obezity chlad nebo maresin  
Kily navíc narůstá naše hmotnost, objem i riziko vážných nemocí. Bostonští vědci zkoumají, jak využít lidskému tělu vlastní mechanismy, které neblahé důsledky obezity zmírňuji.

Smějící se Budha – symbol duševní pohody a dobré nálady. Siddhártha Gautama ale obézní prý nebyl. Kredit: Josch13, Pixabay, volné dílo.
Smějící se Budha – symbol duševní pohody a dobré nálady. Siddhártha Gautama ale obézní prý nebyl. Kredit: Josch13, Pixabay, volné dílo.

Náš současný styl života většině lidí nejen zajišťuje fyzické pohodlí, ale často nás o nutnost a nejednou i možnost dostatečného pohybu doslova okrádá. Výsledkem bývá nadváha. Přibývající kila roztáčí nebezpečnou spirálu – komplikují fyzické aktivity, nezřídka omezují společenský život, ovlivňují psychický stav, ale hlavně výrazně zvyšují zdravotní rizika. Když se přejíme až k obezitě, zaděláváme si na vysoký krevní tlak, kardiovaskulární nemoci, případně cukrovku 2. typu. Podle agentury STEM mělo koncem roku 2020 v České republice až 66 % dospělých vyšší tělesnou hmotnost: 38 % mělo nadváhu a 28 % se ocitlo v kategorii obézní.

 

Není však tuk, jako tuk. Bílý tuk, kterého máme v těle nejvíce, se hromadí zejména v oblasti stehen, boků a břicha jako energetická zásoba z nadbytečně přijatých kalorií. Podstatně méně zastoupený a také méně známý je takzvaný hnědý tuk, jehož buňky jsou plné mitochondrií. Protože jsou bohaté na železo, tkáni dodávají hnědou barvu. Mitochondrie mají funkci elektráren, rozkládají cukr a bílý tuk a dodávají buňkám energii. Ze zdravotního hlediska je dobré mít co nejvyšší poměr hnědého tuku vzhledem k bílému, a tím se obézní lidé samozřejmě chlubit nemohou.

 

Chlad je nepříjemný, může však prospívat

Musí-li se lidské tělo vypořádat s chladem, vyplavuje se z dřeně nadledvin do krevního řečiště hormon noradrenalin (norepinefrin). Když se dostane k buňkám hnědé tukové tkáně, aktivuje na jejich povrchu příslušné receptory, čímž vyšle signál mitochondriím, aby začaly pracovat na plné obrátky a zajistily organismu více energie a pomohly tak udržet tělesnou teplotu.

Kyselina dokosahexaenová (DHA) je jedna z omega-3 mastných kyselin. Je primární strukturální složkou lidského mozku, mozkové kůry, kůže a sítnice. Makrofágy ji proměňují na signální lipid maresin 2 (MaR2). Na obrázku je 2D struktura maresinu 2.  Kredit: Pubchem
Kyselina dokosahexaenová (DHA) je jedna z omega-3 mastných kyselin. Je primární strukturální složkou lidského mozku, mozkové kůry, kůže a sítnice. Makrofágy ji proměňují na signální lipid maresin 2 (MaR2). Na obrázku je 2D struktura maresinu 2. Kredit: Pubchem

To platí hlavně pro novorozence, kteří se nedokážou třást zimou. Asi 5 % jejich tělesné hmotnosti však tvoří právě hnědý tuk, který v krku obklopuje cévy vedoucí do mozku, je uložen mezi lopatkami, ale také u ledvin a jiných důležitých vnitřních orgánů. Věkem ho však výrazně ubude a chladu se tělo začne bránit svalovým třesem. Do dospělosti se uchová jen malé množství hnědého tuku v krku, u klíční kosti, ledvin a míchy. Jeho zásoba se o něco zvětší při aklimatizaci na déletrvající chladnější podmínky.

 

Hnědý tuk je zajímavým objektem výzkumu. Zejména v souvislosti s obezitou se pod drobnohled dostaly procesy proměny bílého tuku na „palivo“ nebo mechanismy související se zvýšenou tělesnou aktivitou. Při ní totiž dochází ke zvýšené produkci hormonů, které aktivují buňky hnědé tukové tkáně.

 

Diabetes, zánět a maresin 2

Jedním z méně známých důsledků obezity je mírný, ale chronický zánět. Způsobuje, že buňky zejména ve svalech, játrech a tukových tkáních přestávají být citlivé na inzulin. Vzniká tak zdánlivý deficit tohoto hormonu. Když je pak navíc umocněn také jeho sníženou produkcí beta buňkami Langerhansových ostrůvků ve slinivce břišní, výsledkem je zdravotní malér obecně známý jako diabetes 2. typu. I když obezita není jedinou jeho příčinou, je tou nejčastější.

 

První autor studie, Satoru Sugimoto, Joslin Diabetes Center, Sekcia integratívnej fyziológie a metabolizmu  Kredit: Joslin Diabetes Center.
První autor studie, Satoru Sugimoto, Joslin Diabetes Center, Sekcia integratívnej fyziológie a metabolizmu Kredit: Joslin Diabetes Center.

V massachusettském Bostonu sídlí prý největší světové centrum pro výzkum diabetu a diabetologická klinika Joslin Diabetes Center a zároveň významná fakultní nemocnice Lékařské fakulty Harvardské University, Brigham and Women's Hospital. Výzkumníci z těchto dvou institucí publikovali v odborném časopisu Nature Metabolism studii, v níž na živých modelových organismech – obézních myších – prokazují, že nižší teploty nejen potlačují zánět vyvolaný obezitou, ale zároveň zvyšují citlivost na inzulín a glukózovou toleranci. Zásluhu na tom má právě "dobrý tuk“, tedy hnědá tuková tkáň, která vlivem chladu výrazně zvýší produkci protizánětlivého lipidového mediátoru označeného jako maresin 2. Syntetizují ho speciální imunitní buňky – makrofágy z kyseliny dokosahexaenové (DHA), jež patří mezi životně důležité omega-3 mastné kyseliny. Jejím potravinovým zdrojem je například rybí tuk.


Vedoucí studie, profesorka Yu-Hua Tsengová, PhD, Joslin Diabetes Center, Harvard Medical School  Kredit: Joslin Diabetes Center.
Vedoucí studie, profesorka Yu-Hua Tsengová, PhD, Joslin Diabetes Center, Harvard Medical School Kredit: Joslin Diabetes Center.

Když bostonští vědci umístili obézní myšky do chladného prostředí (kolem 4 °C), zjistili, že jejich buňky začaly lépe reagovat na inzulin, což vedlo ke zvýšenému metabolismu glukózy, a tedy i snížení její hladiny v krvi. Pokusná zvířátka také zhubla v porovnání se svými družkami v kontrolní skupině chované stejně, jen za běžné pokojové teploty. A co je důležité, u myší, které se musely vypořádat s nízkou teplotou, došlo k výraznému ústupu obezitou vyvolaného zánětu, což se projevilo sníženými hladinami zánětlivého markeru v krvi.

 

"Zjistili jsme, že hnědý tuk produkuje maresin 2, který řeší zánět systémově a v játrech," vysvětluje jeden z autorů studie, Matthew Spite, docent anesteziologie na Harvard Medical School. "Tato zjištění odkrývají dříve nerozpoznanou funkci hnědé tukové tkáně při potlačení zánětu způsobeného obezitou prostřednictvím produkce tohoto důležitého lipidového mediátoru.“ (Pozn.: lipidový mediátor je bioaktivní lipid s funkcí podobnou hormonu. Také přenáší do cílové buňky signál k aktivaci nějakého procesu tím, že se naváže na příslušný receptor na jejím povrchu).


Jak výsledky zmíněné studie mohou pomoci samotným pacientům s obezitou, metabolickým onemocněním nebo jinými nemocemi spojenými s chronickým zánětem? Několik studií již dříve provedených na dobrovolnících právě v Joslin Diabetes Center potvrdilo, že již při mírně nízkých teplotách asi 10 až 12 °C dochází k aktivaci hnědé tukové tkáně a zlepšení metabolismu, ačkoli mechanismy nebyly zcela pochopeny. Jak ale tyto poznatky využít v praxi? Než nechat zpravidla dost pohodlné pacienty s velkou nadváhou se chvět chladem, praktičtější by bylo externě dodávat tělu přímo maresin 2 a tím navodit procesy potlačující zánět a zlepšující využití glukózy buňkami. Tedy působit proti příčinám diabetu 2. typu. Molekula maresinu 2 se však v těle rychle rozkládá, proto vědci nyní pátrají po stabilnějším chemickém analogu se stejným účinkem.

 

 

Video: Jeden z bezpočtu příběhů pacientů s diabetem 2. typu. Vypovídající, varující, protože nejde o nic méně než o kvalitu života, zdraví a koneckonců o život samotný.

 

Video: Welcome to Joslin Diabetes Center

 

Literatura: Nature Metabolism, Joslin Diabetes Center

Datum: 05.07.2022
Tisk článku

Související články:

Jílem proti kilům i bakteriím?     Autor: Dagmar Gregorová (05.09.2018)
Občasné hladovanie predlžuje život     Autor: Matej Čiernik (21.11.2019)
Časovo obmedzený príjem potravy – jednoduchá metóda liečby obezity     Autor: Matej Čiernik (03.08.2020)
Jak neurony mluví do tvorby našich faldů a schopnosti spalovat kalorie?     Autor: Josef Pazdera (09.08.2020)
Původ sytosti     Autor: Josef Pazdera (29.09.2020)
U sladkostí s fruktózou nejde jen o hmotnost     Autor: Josef Pazdera (10.10.2020)
Wegovy – nový lék na obezitu snižuje hmotnost o 15 %     Autor: Josef Pazdera (07.06.2021)



Diskuze:

drobnost

Filip Kuthan,2022-07-06 13:33:50

Soška na obrázku je vyobrazením příštího Buddhy, který je označován jako Maitrea. Ten má charakteristiku smějícího se osvíceného člověka, který má rád sladkosti. Nemá nic s Gautamem společného.

Odpovědět


Re: drobnost

Pavel Kaňkovský,2022-07-11 11:12:08

Nebo ještě přesněji je tou soškou zobrazen Budai (takto se to píše anglicky podle pchin-jinu, adekvátnější česká transkripce by byla Putaj), čínský mnich z cca 10. století, který bývá někdy považován za vtělení (budoucího) Maitréji.

Odpovědět

Anebo je to s obezitou mnohem jednodušší

Dominik Březina,2022-07-06 11:57:40

Vážil jsem ještě před půl rokem 89 kg, což byla v mém případě již nadváha.
Tak jsem začal intenzivně cvičit. Jenže kila nešla dolů ani po měsíci.
Potom jsem docela náhodou objevil videa Dr Berga
https://www.youtube.com/watch?v=UU6ePvtFkSQ
a přišel šok. Za tři týdny jsem shodil 14 kg (bez cvičení) a váhu si bez problému udržuji,
aniž bych musel cvičit, nebo se dokonce mučit chladem.

Řešení je tak primitivní, že se to nedá snad kromě Osla nikam napsat,
protože všude jinde by vás zmanipulovaná stáda ukamenovala. (Sem naštěstí ještě lidé, kteří používají rozum chodí.)

A co tedy pomohlo?
a) přestal jsem STRIKTNĚ jíst cukr. Cukr totiž tělo vůbec nepotřebuje! Glukózu si snadno vyrobí z tuků!
b) přestal jsem jíst několikrát denně. Jím jenom v krátkém časovém rozsahu, ale fakt hodně a sice mezi 12 až max. 17 hodinou.

Žijeme ve společnosti závislé na cukru. Cukr se dává do všeho. Odvykání je sice nepříjemné, ale dá se to během dvou třech týdnů zvládnout. (Když nekupujete nic, co v sobě má cukr, věřte mi, žádný díky tomu ani nesníte.)
Naučit se jíst jen dvakrát denně v úzkém časovém úseku je sice náročnější, než hlídat co která potravina obsahuje, ale také to jde zvládnout. Přestat pouze jíst cukr totiž nestačí. Je zapotřebí zklidnit kolísání hladiny inzulinu, což způsobuje právě časté přijímání potravy.

Ale chápu, že tohle jen málokdo zvládne mentálně pobrat, natož sám na sobě vyzkoušet. Tak raději nalijme miliardy do výzkumu cukrovky, miliardy do výzkumu obezity, miliardy do výzkumu cévních chorob a ať se kola ekonomiky točí! Kávičku? Cukříček?

Odpovědět


Re: Anebo je to s obezitou mnohem jednodušší

Richard Pálkováč,2022-07-06 17:12:23

Jesť môžete hocičo, čo Vám chutí, ale málo. Jedno jedlo denne (napríklad normálny obed , žiadne prejedanie sa, nemusí to byť v čase obeda), musí dospelému človeku stačiť. Ak zistíte, že takto strácate váhu, aj po schudnutí na svoju optimálnu, tak potom môžete zjesť kúsok viac, ale neverím, že to bude potrebné.

Cukor, keď mám chuť na tri deci normálnej COLY, čo je cukrová bomba, vlastne je to energetický nápoj, tak potom už viem, že môžem 8 hodín pracovať bez ďalšej potravy (pracujem fyzicky). Dôležité je, energiu ktorú prijmete, aj zo seba vydať.

Obezita vzniká z jediného dôvodu. Je to nuda a dostatok potravy. Z nudy človek stále niečo chrúma a tak priberá a priberá. Jedenie sa stane jeho najväčšie hobby, je to totiž slasť .

Na svete existuje aj fenomém "Život bez jedla" , ktorý som pred časom študoval, ak by vás to zaujímalo ( https://riki1.eu/bez_jedla.htm )

Odpovědět


Re: Re: Anebo je to s obezitou mnohem jednodušší

Marcel Brokát,2022-07-08 09:08:24

Jasné, protože jsou všichni lidi stejní, je třeba na ně aplikovat stejná pravidla - bez rozdílu. Tohle tady už bylo ...
Proboha, já vím, že je svoboda vyjadřování, ale někdo by neměl mít možnost prostě publikovat ...

Problém obezity není jednoduše problém přežírání se - je to celkově způsobem života - lidstvo se za posledních několik desítek let významně odpojilo od přirozeného cyklu Země a přírody a tím pádem i organismus, který byl na tento cyklus zvyklý a vlastně se vyvíjel do těchto cyklů, byl "odpojen". TO není myšleno esotericky. Vynálezem osvětlení to začalo. Bez osvětlení se hodinu po západu slunce přirozeně tělo uklidnilo atd. atd. Ano, schopnost našeho organismu se přizpůsobit pomalým změnám je obrovská, ale změny, které si sami generujeme nejsou pomalé - a to se to projevuje ....

Takže stejně tak jako librační body a brázdy virtuálních částic, které prezentujete jako jednoduché řešení temné hmoty si i toto Vaše "řešení" strčte ...

Odpovědět


Re: Re: Re: Anebo je to s obezitou mnohem jednodušší

Richard Pálkováč,2022-07-08 18:18:38

Je jedno ako to nazvete (alebo chcete ospravedlniť), ale problém obezity, je problém prežierania sa.

"Librační body a brázdy virtuálnych částíc" ? Neviem čo to je, asi ste si ma s niekým pomýlil.

Odpovědět


Re: Re: Anebo je to s obezitou mnohem jednodušší

Franta Liska,2022-07-08 11:10:32

Pane, na svete zadny takovy fenomen neexistuje, jsou to vsechno podvodnici. Kdyuby to existovalo, tak uz je na to vedecka studie. To je neco strasneho co vy tu propagujete, to je ezoterika.

Odpovědět


Re: Re: Re: Anebo je to s obezitou mnohem jednodušší

Richard Pálkováč,2022-07-08 18:08:38

Pane, keby ste si to prečítal, tak by ste zistil, že píšem o tom, že sú to podvodníci.

Odpovědět


Re: Anebo je to s obezitou mnohem jednodušší

Franta Liska,2022-07-07 12:26:11

Na Dr. Berga si davejte pozor, neni to ani doktor, ale chiropraktik.
Co tam propaguje je v podstate Ketodieta. Ja se o to zajimam hodne, a Keto urcite nnei cesta ven z obezity. Vam doporucuju, abyste propagovat zacal az tak po 4 letech zkusenosti s jeho programem - vas nazor bude beztak dost odlisny nez to co mate ted.

Odpovědět


Re: Re: Anebo je to s obezitou mnohem jednodušší

Marcel Brokát,2022-07-08 09:14:01

Přesně, naprostý souhlas. Tento člověk stejně jako jiní věrozvěstové mluví pěkně, jsou potřební, jelikož hledači slepých uliček dělají důležitou práci, ale uniká jim zásadní - nezávisle ověřitelné výsledky ..
Proklamace typu "Člověk nepotřebuje v žádném případě ani zrnko cukru" je prostě hloupá proklamace - potřebuje, jako pochutinu potřebuje a chce. Ale nepotřebuje ho žrát kilo denně.

S výjímkou - na někoho změna stylu života může skutečně zapůsobit a keto může souznít s jeho biologickým sestrojením ... Ale určitě to není univerzální řešení.

Odpovědět


Re: Re: Anebo je to s obezitou mnohem jednodušší

Franta Liska,2022-07-08 10:49:04

Navic, nasel jsem na nej dost kontroverznich reakci, doporucuju:

Disciplinary Action against Eric Berg, D.C.
https://quackwatch.org/cases/board/chiro/berg/

Dr. Berg

Napr. cituiji:
"n multiple occasions in various media, including newspapers and magazines, flyers and brochures, correspondence with patients or prospective patients, and his website, he published or caused to be published advertisements or made or caused to be made statements and representations that were expressly or implicitly false, misleading and! or deceptive."


Dr. Eric Berg gets fact-checked by MD PhD doctor
https://www.youtube.com/watch?v=JvKNzLRmzLg&ab_channel=NutritionMadeSimple%21

Vyse uvedene: Dr. Berg udelal video obhajujici jeho zenu (beztal na jeho diete), ktere zjistili vysoky cholesterol.

Odpovědět


Re: Re: Re: Anebo je to s obezitou mnohem jednodušší

Dominik Březina,2022-07-08 13:05:23

To byste mě pobavil. Jde o nějaký rozpor ohledně jeho chiropraxe z roku 2008. Jděte ještě hlouběji a možná vytáhnete něco lepšího.
Vůbec nic o tom co Berg přednáší nevíte. Pochybuji, že jste shlédl byť jen jedno procento jeho přednášek a už vůbec jste nečetl komentáře pod videi. Lidé s tím mají již mnohaleté zkušenosti a těch, komu keto nesedne, je podstatně méně, než těch, kterým zachránil život nebo je ochránil od hrůzné zkušenosti se zdravotnickým, potažmo farmaceutickým průmyslem.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Anebo je to s obezitou mnohem jednodušší

Franta Liska,2022-07-08 22:55:24

Jste mimo. Rika se tomu kult osobnosti.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Anebo je to s obezitou mnohem jednodušší

Dominik Březina,2022-07-09 16:51:03

Kult(ura) to dozajista je. Problém by byl, kdyby se jednalo jen o víru bez důkazů.
Jinak kromě Berga je řada dalších výživových poradců, kteří tvrdí velice podobné věci, jako např.
Dr Gundry, což je kardiolog a chirurg (to u Vás už něco znamená, že?, když to není bývalý chiropraktik) https://www.youtube.com/c/DrGundry/videos nebo třeba Ekberg https://www.youtube.com/c/drekberg/videos a další. Mně je úplně jedno, jestli je to kult nebo není - pokud to prokazatelně funguje a hodně lidí může souhlasně potvrdit pozitivní přínos pro jejich zdraví, což je v případě těchto třech pánů splněno. A jestli třeba deset lidí ze sta z toho má nějaké zdravotní komplikace (o čemž nevím, ale pochybuji, že by to mohlo být bez komplikací, když uvážíme, že řada pacientů se začne o své zdraví starat za pět minut dvanáct), tak je to jen jejich problém, že se neporadili se svým lékařem. Všude na nutnost poradit se s nejprve se svým lékařem upozorňují.

Odpovědět

Dobrý článek

Jan Roháč,2022-07-06 11:38:39

V podstatě jde o vědecké zdůvodnění léčebných účinků otužování. Obezita se v současnosti blíží epidemii. Vemte si, kolik lidí vypadá jako ta paní na videu? Hodně velké procento. Pak ale vidíme lidi, kteří se s obezitou úspěšně poprali. Z herecké a filmové branže namátkou Zounar, Kotek, Magnusek atd. Sám jsem shodil během krátké doby 20kg. Stačilo přijít na správný klíč. Tím klíčem byly potraviny s obsahem nasycených tuků. Nasycené tuky jsou nejenergetičtější složkou potravin (2x energetičtější než cukr). Všechno co má nad 1-2% jsem vyřadil. To že je to uváděné na každém obalu je perfektní věc a každý by se tím měl řídit. Po shození přebytečné váhy se moje zdravotní ukazatele zlepšily ve všech směrech. Ale zašel bych ještě dál a navrhoval bych zdanění nasycených tuků podobně jako cigaret. Nasycené tuky tvoří v potravinách vysoce energetický, nutričně bezcenný balast, který má na lidské zdraví stejně negativní účinky jako kouření. Tím by se zabily hned dvě mouchy jednou ranou, státní pokladna by měla další daňový příjem a zdravotnictví by se výrazně ulevilo.

Odpovědět


Re: Dobrý článek

Franta Liska,2022-07-08 11:02:00

To co pisete mi prijde jako dost velky nesmysl, a neco michate.

Nasycene tuky jsou v podstate vsechny zivocisne tuky - zloutky, tuk zvirat, ale treba i kokosovy orech.

Nenasycene byvaji vetsinou ruzne oleje.

Chcete zdanit tuk ve vajickach? To je strasny plk co jste napsal.

Vy asi myslite transmastne kyseliny.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz