
Dánsko-švédsko-francouzký kolektiv vědců v preambuli své práce uveřejněné v odborném časopisu Trends in biotechnology uvádí, že motivem jejich počinu byly obavy o udržitelnost zemědělství a rostoucí poptávka po mléčných bílkovinách. Takové „zaklínadlo“ se praktikuje v žádostech o udělení grantu, a když je pak výzkum dokončen, formulka se musí objevit i v odborné publikaci. My v Česku máme s udržitelností chovu skotu a dostatkem živočišných proteinů jiné zkušenosti. V porovnání s rokem 1987 stavy skotu jsou nyní sotva na 40 procentech původního počtu a v případě změny zemědělské politiky jsme místo nesmyslného sekání neobhospodařovaných ploch schopni produkci proteinů o sto procent zvýšit a to i udržitelně.

Noticka ohledně udržitelnosti, kterou jsem si zde dovolil zpochybnit, ale nikterak nesnižuje vědecký pokrok, kterého se autorům při převádění tvorby kaseinu z krav na bakterie podařilo dosáhnout. Využili k tomu bakterii E. Coli. Upravili ji tak, aby produkovala kasein. Kasein je lehce stravitelný a kvalitní protein obsahující pro naše tělo několik esenciálních aminokyselin. Jak už tušíte, jde produkci proteinu nutričně a funkčně podobného tomu bovinnímu.
Snaha produkovat rekombinantní proteiny pomocí mikroorganismů není nová. Proč o tom tedy nyní píšeme? Inu proto, že i když se to genetickým inženýrům již nějakou dobu daří, jejich „umělému“ kaseinu se zatím nedařilo vtisknout takové vlastnosti, aby takříkajíc z oka vypadl tomu, na který je naše tělo zvyklé a nemá s jeho využitím problém.
Jak už to tak bývá, problém spočívá v detailu. To, co kráva tvoří, není jen dlouhá molekula a obyčejný řetězec z aminokyselinových zbytků. V našem případě svou úlohu hraje replikace klíčového faktoru, který kaseinu propůjčuje jedinečné vlastnosti. Chemik by to popsal jako připojování fosfátových skupin. Biolog jako úpravu serinových složek aminokyselin, které kaseinu dovolí vázat vápník. V podstatě jde o to, že teprve až správná modifikace učiní strukturu proteinu stabilní a současně jí dodají i žádoucí nutriční vlastnosti. Potravináři zabývající se kvalitou mléka a mléčných produktů nazývají takovou strukturu micelami a kvalitu posuzují pohledem do mikroskopu. Fyziologicky jsou micely transportní činidlem pro biologicky dostupný vápník a fosfát.
Mléko lze považovat především za suspenzí micel, v nichž molekuly proteinu jsou orientovány tak, aby povrch se choval hydrofilně a směrem dovnitř byly hydrofobní kaseinové struktury chráněny. Stabilitu tohoto výtvoru přírody jistí onen již dříve zmíněný vápník.
Pravdou je, že vytvořit kasein pomocí mikrobů problém nebyl. Genetici už nějaký ten pátek umí s genomem bakterií to zaonačit tak, že ty chuděry pak nemají na výběr a poslušně tvoří, co jim vpravený genetický kód velí. Problém spočíval v tom, že se z bakterií dařilo vymáčknout kasein hodný spíše na výrobu lepidla a knoflíků.
Až nyní se týmu vedenému Peterem Ruhdalem Jensenem podařilo proteinové molekuly vylepšit tak, jak to zatím uměli jen savci. Vědci u rekombinantního kaseinu produkovaného mikrobem dosáhli toho, čemu říkají posttranslační modifikace, která vtiskne bílkovině takové nutriční vlastnosti, jaké má přirozený kravský produkt.

Odbornou mluvou to vědci popisují tak, že mikrobem vytvořená molekula alfa s1 -kaseinu je fosforylována bakteriálními kinázami na všech nativních místech. V překladu do lidštiny to znamená, že přinutili běžnou bakterii tlustého střeva (Escherichia coli ) tvořit „kravský“ mléčný protein. A protože by jen to nestačilo, tak onu bakterii ještě pomocí dalšího genetického kódu (tentokrát vypůjčeného z půdního mikroba Bacillus subtilis) znásilnili k tvorbě kináz. Jejich přičiněním dojde nejen k dodání fosfátových skupin k proteinům, ale i ke změně prostorové konfigurace což přispěje k vlastnostem vyžadovaným pro zpracování na mléčné produkty, jaké známe z klasických mlékárenských a sýrařských provozů zásobovaných surovinou z živočišných farem.
Vědci dokonce testovali dva přístupy produkce funkčních kaseinů. Zjistili, že alternativní přístup zvaný fosfomimetická modifikace zvládá rovněž imitovat strukturu přirozeného kaseinu. Toto řešení spočívá v nahrazení fosforylovaných struktur kyselinou asparagovou. Ta, podobně jako fosfátové skupiny, dodává molekule negativní náboj tolik potřebný k tomu, aby kasein byl metabolicky funkční. V některých parametrech se vědcům tento způsob úpravy kaseinu pozdával dokonce lepší. Kterému z popsaných způsobů dá praxe přednost, se teprve ukáže.
Závěr
O ekonomice výroby mléčného proteinu upravenými bakteriemi výzkumná zpráva nehovoří. Další neznámou je, jak se k výrobkům z mikroby produkovaného kaseinu postaví veřejnost. Nejspíš marketéři producentů pro takové výrobky vymyslí certifikáty ve smyslu, že výrobek je „košer“. Leccos v tom mohou napovědět produkty opatřené nálepkami „EKO“, „GMO free“, „Bio“,… Produkty něčím ozvláštněné si svou klientelu nachází snadněji.
Literatura
Suvasini Balasubramanian, et al.: Production of phosphorylated and functional αs1-casein in Escherichia coli. Trends in biotechnology, 2025
O kravském mléku, které se nedojí, nýbrž vyrábí
Autor: Dagmar Gregorová (20.10.2022)
Ne z jatek, ale z bioreaktoru
Autor: Dagmar Gregorová (18.05.2023)
Lidský inzulin z mléka GMO krávy
Autor: Dagmar Gregorová (16.03.2024)
Prohřešky maminek zadělají synům na neplodnost
Autor: Josef Pazdera (17.06.2024)
Antigeny v potravinách živočišného původu a nádory střev
Autor: Jaroslav Petr (19.09.2024)
Diskuze:
Snížit utrpení zvířat
Tomáš Novák,2025-07-24 09:59:11
...osobně veganem ani vegetariánem nejsem, ale uznávám, že do budoucna je nutné snížit utrpení miliard zabíjených zvířat na jatkách a jinde.
Re: Snížit utrpení zvířat
F M,2025-07-27 17:21:48
A neumožnit jim život. A v rámci tohoto rámce je třeba vyhladit veškeré volné živočišstvo na planetě, protože jejich utrpení a celková kvalita života, ale i jeho střední doba je daleko horší ;-)
Ale už vážně. Samozřejmě jsou výjimky, chovatelé kteří se o své zvířata nestarají, nebo si je nemohou dovolit (nemají dost peněz), ale to jsou opravdu výjimky. Produktivní je zdravé zvíře ve slušných podmínkách (nepoužívat antropocentrismus). Délka života (střední) a jeho kvalita je u chovaného zvířete nesrovnatelně vyšší než u jejich nemocemi a parazity prolezlých divokých soukmenovců, stejně tak jako jejich skon, pokud je nepřeválcuje auto. Takže to veganství, z této strany nemá nic společného s ochranou nebo pomocí těm chovaným zvířatům. Samozřejmě chápu, že někdo se s tou smrtí (zabitím) toho zvířete nemohou smířit, ale opět pro to zvíře (potenciálně nenarozené) je to horší, respektive se nenarodí nežije.
U toho mléčného skotu je to přímo do očí bijící, v podstatě se těm dojnicím umožňuje ještě delší poměrně kvalitní život a to mléko se smrtí zvířete nemá nic společného. Zkratkovitě napsáno, vegetarián řeší sebe svůj (vnitřní) obraz a své problémy, snad s tím, že je přesvědčen o tom že těm zvířatům pomáhá (nebo planetě tím snížením množství přežvýkavců).
U části (jak velké?) těch veganů jde spíše (může se míchat) o jejich tělo, čistotu a tak, ale to je již načnuto níže v diskusi.
Jiná věc je rozumné omezení zbytečného (ekonomicky rozumné) špatného zacházení, jenže tam je otázka kdo o tom rozhoduje, na té "ochraně" se totiž dá docela dobře (vděčně) exhibovat.
A jaký to má účel?
Jiří Kolumberský,2025-07-23 06:55:10
Veganství beru jako na první pohled neškodný výstřelek a extrémismus, něco, jako kanibalismus v době dostatku kombinovaný se špatně skrývanou totalitou. A někoho napadlo na tom ještě vydělávat. Lidská hloupost a chamtivost nezná hranic.
Re: A jaký to má účel?
Jarda Ticháček,2025-07-23 11:47:24
Tak úplně neškodný výstřelek to není.
Člověk je občas nucen s nějakým veganem spolupracovat. A ti vegani bývají vcelku militantní a neústupní ve svých názorech. A když dostanete někoho takového jako parťáka na akci, kde krom sportovního vyžití ještě musíte nakrmit třicet děcek, už to veganství působí značné problémy. Takový člověk je ochoten nakrájet a ohřát knedlíky. Jenže vegani zpravidla nevaří. Tak už jen pohled na to, jak drží nůž Vás přinutí ty knedlíky krájet sám. On je maximálně vydá. Takový vegan nebude míchat guláš. Ani třeba knedlík s vejcem pro vegetariány, které máme na krku. Ba po těch vejcích ani neumyje kastrol. O tom hrnci od guláše je nám to už jasné. Už pitomá bramborová kaše je plná tak nebezpečných věcí, jakými jsou máslo a mléko.
A snídaně? To bývá potřeba připravit salámy, sýry. O praxi s nožem už jsem se zmínil, takže když už někdo takový konečně v potu tváře konečně dokrájí první salátovou okurku, vezmete mu kudlu a stejně si to uděláte sám. Protože připravujete snídani, ne odpolední svačinu.
Takže jste na vše sám. A ještě u toho posloucháte brblání a přednášky.
Kdepak neškodný výstřelek. To možná platí do chvíle, kdy s takovým veganem přijdete do styku spíše z dálky. Ale když u ohně odmítne dítěti podržet klacek s buřtem a ještě tomu děcku začne něco vysvětlovat, už to není neškodný výstřelek.
Escherichia coli
Florian Stanislav,2025-07-22 19:10:32
"V překladu do lidštiny to znamená, že přinutili běžnou bakterii tlustého střeva (Escherichia coli ) tvořit „kravský“ mléčný protein"
No, jen aby Escherichia coli pak nezapomněla, co ve střevech dělat má.
Re: Escherichia coli
Petr Mikulášek,2025-07-22 19:18:19
No myslím, že pokud se tenhle vytuněný kmen dostane do střev někoho, kdo nemá toleranci laktózy, tak to bude to pro něj bude nezapomenutelný, i kdyby E.Coli zapomněla...
Kasein jako kasein
Frantisek Zverina,2025-07-22 08:25:54
Ze zkušeností které máme se záměnami vajec z klecových a volných chovů se dá očekávat falšování původu kaseinu. Vegani pak zaplatí vysokou cenu za "veganský" kasein pocházející z některého ze zbylých kravínů. Jednoduchou zkouškou se totiž původ nebude moci prokázat, stejně jako u těch vajec. Cena veganského kaseinu podle mého názoru bude několikanásobkem ceny kaseinu od tradiční krávy.
Re: Kasein jako kasein
Otakar Ištvánfy,2025-07-22 11:11:14
Escherichia coli nie je rastlina rovnako ako krava. Poctivého vegána neoklamete.
Re: Re: Kasein jako kasein
Martin Novák2,2025-07-22 12:14:48
Escheria Coli je součást exkrementů lidí a zvířat. Ne rostlin.
Navíc proč najednou nevadí genová manipulace? Tohle je jasně GMO produkt mnohem víc než nějaká trochu pozměněná sója nebo kukuřice.
Re: Re: Re: Kasein jako kasein
Roman Sobotka,2025-07-22 15:37:30
Jestli je neco zarazene jako 'GMO' (produkt genoveho inzenyrstvi) zalezi pouze na legislative dane zeme, ona zadna rozumna vedecka definice nefunguje. Podle stale platne EU legislativy z roku 1991 je tento kasein GM produkt, ale staci ho zaradit na seznam produktu, ktere maji v EU vyjimku....a uz to neni GMO. Napr. siridlo CHY-MAX (cisty chymosin) na vyrobu syru je rekombinantni enzym vyrabeny v kvasinkach a ma vyjimku:
https://www.tomscheese.cz/Syridlo-Chy-Max-M200-d63_1037669450.htm#detail-anchor-description
Nepotrebuje zadne znaceni a je 'nezivocisneho' puvodu. Ale ne vsichni vegani souhlasi, protoze "gen je zivocisny"... potrhlych diskuzi na toto tema je na internetu habadej.
Nicmene je to totozny pripad. Bez teto vyjimky by >80% syru produkovanych v EU muselo byt znaceno jako GM produkt se vsemi nasledky vcetne dokumentace stejne slozite jako u toxickych latek.
Re: Re: Kasein jako kasein
Petr Mikulášek,2025-07-22 18:06:54
Jasně. To nejsou žádný Bčka. Zvlášť ti, co jim jde hlavně v první řadě o přírodu. Přece si nenechají udělat boty z neekologické bio hověziny, oni chtějí ekologičtější řešení. Z ropy se udělají diisokyanáty, z nich polyuretan, napíšou na to "umělá kůže" a otisknou zelený lístek...
A když se při výrobě stane malá nehoda, tak to není býk, co utekl na ulici a po jeho odstřelu se normálně sežere a zbytek zpracuje. Oni jedou ve velkým stylu - asi jako https://www.pozary.cz/clanek/6017-pozar-znicil-vyrobnu-plastu/
Re: Re: Re: Kasein jako kasein
Pavel Kaňkovský,2025-07-23 01:22:04
Nějak mám podezření, že většina spotřeby plastové napodobeniny kůže je motivována tím, že je ten materiál levnější než skutečná kůže, a ne tím, že by někoho trápila mrtvá zvířátka (takoví by ostatně asi spíš preferovali např. náhražku z mycelia, kdyby měli na výběr).
Co se týče nehod: Máte naprostou pravdu, že hoří jen továrny na zpracování plastů. K žádnému požáru kravína nikdy nedošlo a všechny zprávy o tom, že nějaký kravín někdy hořel, jsou fake news.
Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce