Ptačí chřipka vrací úder  
Čínu a Vietnam zasáhla další vlna ptačí chřipky. S nástupem zimy na severní polokouli se to dalo čekat. Veterináři i humánní lékaři by však byli mnohem raději, kdyby se toto očekávání nenaplnilo.

 

V mnoha zemích východu již téměř nepostradatelná součást "oděvu".

V severovietnamské provincii Bac Giang uhynulo během nového náporu viru H5N1 asi 4000 kusů drůbeže. Zároveň se zřejmě nakazil i jeden člověk. Testy u nemocného stále ještě probíhají. Celá oblast je nyní pod karanténními opatřeními.


Představitel Světové zdravotnické organizace v Hanoji vyjádřil spokojenost s postupem hanojských úřadů a nespokojenost s postupem viru. Pokračující epizootie (zvířecí „epidemie“) označil za „znepokojivé“. Trochu větší přehled prokázal hanojský zástupce Organizace pro zemědělství a výživu  Fabio Friscia, když upozornil, že s poklesem teplot s nadcházející zimou na severní polokouli bude podobných případů přibývat.
V jižní Číně, v oblasti sousedící s Vietnamem, hlásí již čtvrtý případ ptačí chřipky za poslední dva týdny. Při posledním uhynulo 9 000 kusů drůbeže. Zároveň byla zjištěna nákaza virem H5N1 u dvaceti uhynulých volně žijících ptáků, především strak. V ohrožené oblasti bylo preventivně poraženo 300 000 kusů domácí drůbeže. Zatím nebyl v Číně zaznamenán případ nákazy lidí.

 

Zvětšit obrázek
Fabio Friscia (FAO): „S poklesem teplot s nadcházející zimou na severní polokouli bude případů infekce kmenem H5N1 přibývat.“

Také Japonsko má z ptačí chřipky zamotanou hlavu. V jedné farmě na sever od Tokia byl zjištěn výskyt viru typu H5. Zda jde o virus H5N1 se teprve zjišťuje. Většinu z dosavadních japonských případů ptačí chřipky měl na svědomí virus H5N2, který pro člověka nepředstavuje výrazné riziko.

Ve Vietnamu se schyluje k velkému chřipkovému cvičení. To proběhne v polovině listopadu v Hanoji, v Ho Či minově městě a v provincii Khanh Hoa v centrálním Vietnamu. Lékaři si nacvičí, jak budou transportovat pacienty do zdravotních středisek a jak budou poskytovat lékařskou péči tisícům nakažených osob. Vietnam se také připravuje k vlastní výrobě oseltamoviru, aby si vytvořil dostatečnou zásobu tohoto léku. Jak to mají Vietnamci domluvené s farmaceutickým koncernem Roche vlastnícím patent  na tento lék, není zatím ze zpráv jasné.

Pramen: WHO


Poznámka: S tímto stavem ostře kontrastují informace, které se objevily v českých sdělovacích prostředcích. Podle nich Světová zdravotnická organizace (SZO) 1. listopadu označila rizika ptačí chřipky za snížená s ohledem na fakt, že končí tah tažných ptáků. Toto prohlášení by mohlo nejspíš pocházet z 1. dubna. Ale ani jako „apríl“ by nebylo dobré. Oficiální prohlášení SZO žádný podobný nesmysl neuvádějí.



 

Datum: 05.11.2005 09:07
Tisk článku

Související články:

Zima chřipce svědčí     Autor: Jaroslav Petr (02.11.2007)
Universální vakcíny proti chřipce?     Autor: Jaroslav Petr (03.05.2006)
Zatlouká Čína ptačí chřipku?     Autor: Jaroslav Petr (25.11.2005)
Čína – „ptačí chřipka“ se vymkla kontrole     Autor: Jaroslav Petr (12.11.2005)



Diskuze:

Roušky

pazdera,2005-11-09 06:15:49

K diskusi na téma účelnosti či zbytečnosti ústních roušek si dovolím ocitovat část textu, který se vztahuje k objevu o kterém nyní píší snad všechny české deníky, a nejen české: "Technologie výroby nanovláken, kterou před rokem představila liberecká Technická univerzita společně s firmou Elmarco, může pomoci při hrozící pandemii ptačí chřipky. Materiál má takovou strukturu, že dokáže zachytit mikroorganismy a částečně i viry. Je vhodný na ústní roušky..."

Odpovědět

Fabio Friscia

Tazatel,2005-11-06 21:07:41

Fabio Friscia - WHO či FAO?

Odpovědět

pan, ne slečna

KillerZero,2005-11-06 11:18:39

Měl jsem na mysli ten obrázek s nápisem "V mnoha zemích východu již téměř nepostradatelná součást "oděvu"."
Přitom ve článku je, že se nakazil JEDEN člověk. (A ještě nejsou hotové testy, že je to skutečně H5N1)
Teď si řikam, že autor možná myslel SASR nebo nějakou dřívější epidemii, ale i tak to vypadá hodně jako z Blesku.

Odpovědět


chyba

KillerZero,2005-11-06 11:20:26

SARS

Odpovědět


A?

Ccecil,2005-11-06 22:57:30

Nějak postrádám logické souvislosti.

Odpovědět


no co asi?

KillerZero,2005-11-08 00:18:49

Proč by měla bejt rouška nezbytná součást oděvu kvůli nemoci, kterou se nakazil jeden člověk?

Odpovědět


Rouška

Vlada,2005-11-08 18:17:08

KillerZero, dovolím si odpovědět za redakci. Vysvětlivka pod obrázkem se snaží sdělit, že takto vypadá situace v "mnoha zemích východu". Tedy nikoliv, jak jste to pochopil, že rouška by měla být nepostradatelnou součástí oděvu. Napovědět Vám mělo slůvko "téměř".

Odpovědět


Jádro pudla

Ccecil,2005-11-08 22:33:00

Jádro pudla bude v tom, že roušku nevlastní kvůli nemoci, kterou se nakazil jen jeden člověk, ale i kvůli ní. Například v Japonsku je rouška opravdu běžnou součástí oděvu, například v Tokiu. Ale půjde-li to takhle dál, bude ji mít v šatníku opravdu každý, ikdyby nechránila proti ničemu. ´Když se snoubí móda a strach, není se čemu divit.

Opravdu jsem to nepochopil v tom smyslu, že si všichni budou kupovat roušku kvůli jednomu nakaženému. Pokud ty ano, je to opravdu jen a jen tvůj problém, protože to tak ani autor nemyslel ani nenapsal.

Odpovědět


Jenže

KillerZero,2005-11-10 19:44:32

Jenže tohle je článek o ptačí chřipce. Ne o Tokiu, kde je při nemoci zvykem nosit roušku, aby člověk nenakazil zdravý lidi.

Odpovědět

trocha srandy do toho

jojo,2005-11-05 15:35:59

http://www.kalerab.sk/article.php?articleid=368

Odpovědět

Proboha to snad ne!

KillerZero,2005-11-05 13:36:42

To už se i osel přidal k bulváru?
Ach jo, byla to jedna z mála seriózních stránek :-(

Odpovědět


Ach jo pane (paní),možná slečno?

Pazdera,2005-11-05 21:06:10

Ach jo, zase někdo kdo nedovede zformulovat výtku a věcně argumentovat co je na článku neseriózního, chybného... Co takhle rozvést vaše informace o chřipce?
Vaše výtka mi připadá, že jste si musel(a) do autora kopnut. A ani vám to nestálo za to sdělit mu proč.
No, snad vám to pomohlo. A kdyby snad vás mělo rozčilovat, že není osel podle vašeho gusta, pište, pište, pište. Pište připomínky ale tak, aby z nich bylo poznat co máte na mysli. Pište taky články, až se budou hory zelenat. Naštvěte se a dokažte nám, že osla umíte posunout k serioznějším periodikům. O nic jiného se totiž parta píšících autorů do osla nesnaží. Možná tomu ani nebudete věřit, ale zatím na oslu nebyl od doby jeho vzniku ani jeden komerční článek. A to u bulváru nebývá, že?
Ale vážně, pokuste se zformulovat co jste měl na mysli. Možná máte pravdu a my si nejsme posunu nežádoucím směrem vědomi. Adresu uvádím. Josef

Odpovědět


Taky nechápu

Ccecil,2005-11-06 00:07:42

nesmyslnou výtku. Článek je dobrý a s bulvárem nemá nic společného, snad jen aktuální téma, ale přístup se diametrálně liší.

Odpovědět


Kruci, štně jsem to odeslal

KillerZero,2005-11-06 11:19:39

Odpověď je nahoře.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz